Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   106 / 244
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Egy párszor már pedig betettem a szemléltetés miatt a képet.
(#) Massawa válasza ptesza hozzászólására (») Dec 28, 2011 / 1
 
Ne haragudj, de még egy amatör clipping sem vihet DC jelet a hangszorora. A kettönek semmi köze egymáshoz.
A clipping egyszerüen a modulácio csucsértékére reagál, és nem tudjuk (mert nem irta a kolléga), hogy ez mivel jár.
Lehet, hogy csak világit és kijelez (peak indikátor), lehet, hogy visszacsatolva csökkenti a jelszintet. Az elsö esetben csak figyelmezett és az sem biztos, hogy már törzit a második esetben meg visszatartja az erösitöt (limiter- vagy kompresszor fajta kapcsolás)

A négyszögjel teljesen normális hangjel (föleg a modern zenében - ezért irtam a szintit meg a boosteres gitárt), és ilyen jelet is gond nélkül kell erösiteni és a hangszoronak visszaadnia.

Szerintem nincs itt semmi ködösités, csak te nem érted nagyon a dolgokat és kevered a DC jellel.
(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Kösz szépen - nagyon szemléletes, és látható, hogy nincs semmi extra DC tartalom, csak legfeljebb sokkal több felhang (magas frekvencia), amit nem biztos, hogy ilyen teljesitményen kibírnak a magas hangszorok (tweeterek).

(a legalsó ábrán nem egészen világos mit értesz egyenfeszültség komponens alatt - mert a 0 szint változását nem jelezted)
(#) pinyó39 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Fizikaóra + Elektro *
(#) Massawa válasza pinyó39 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Kifejthetnéd bövebben.....
(#) isti95 hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Na úgy érzem most sikerölt egy jó kérdést feldobni amugy az egy dolog, hogy a gitárt "betorzítják" pedállal, vagy egyéb "finomságokkal" de azok a hangszórók mind arra vannak tervezve. De nálam csak a basszusgitár szokta villogtatni a clipet, de semmit nem venni észre, -azonkívül hogy egy kicsikét torzít-, tehát nem hallani hogy egy limiter vagy kompresszorféleség próbálkozna. Amugy ez engem azért érdekel mert már 3 hangszórót sikerült megsütni, bár azok más keverőn mentek, és villogott a PEAK aminek télleg nem kellett volna. :/
(#) szamóca válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2011 / 1
 
"nincs semmi extra DC tartalom"
Hmm, érdekes, Az időben állandó értékű feszültség manapság már nem egyenfeszültség? Egy nagy crest-faktorú négyszögjel úgy lefüstöli a hangszórótekercset mint a sicc. A régi szintimnél fel is hívták a figyelmet , hogy a burkológörbe generátor beállításánál vigyázni kell erre.
(#) isti95 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ez igy van! Mert próbáltuk haverral unalomból hogy generátorról egy hangszórót toltunk szinusszal, aztán négyszöggel, és a négyszögnél jobban melegedett!!
(#) Massawa válasza isti95 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A gitárt ma kis szinten torzitják, de utánna simán ugyanolyan szintre erösitheted mint a szamoca 2. ábráján a piros mezöben. Az a torzitott gitárhang ugyanilyen jelet produkál, csak a felhangok nem a végerösitöben születnek, hanem a pedálban (stb.)

A te esetedben valoszinüleg semmi másol nincs szó mint a kimenö amplitúdó méréséröl, és az amint eléri a beállitott szintet (valoszinü, hogy 3% THD a határ), akkor felvilágit. Ezt a torzitást még nem igen lehet hallani (élö modern zene esetében), ezért is nem hallasz semmi különösebbet. (Ezek szerint a te Clipp indikátorod PEAK indikátornak felel meg).
Ha tul sokat villog, akkor viszont már elkezdödik a felharmonikusok gyártása a végfokban, amik meg a magashangsugárzókba jutnak, és azokat szokták elfüstölni. Ezt sem a keveröpulton sem korábban nem igen láthatod, ezért fontos a végerösitö és a hangszorok jó összehangolása, hogy a keveröpult maximális kimeneti szintje ne vezérelje tul a végerösitöt (a keveröpulton hamarabb világitson a PEAK) és a vegerösitö maximális teljesitményét az egész frekvenciasávban elbirják a hangszorók.

Gyakran a magas hangsugárzók nincsenek ekkora teljesitményre szabva (hiszen a normális zenében a magas hangok sokkal gyengébbek), de manapság a modern elektronikus zenénél minden elöfordulhat - és nem vagy egyedül, akinek elfüstöltek a hangszoroi emiatt...
(#) Massawa válasza isti95 hozzászólására (») Dec 28, 2011 / 1
 
Kedves barátom (sajnos mások küldtek engem fizika orára, igy most fizikailag mondom el), hogy amit irsz az teljesen rendben van, de nem a DC (egyenáram) miatt, hanem a teljesitmény miatt. Ugyanabban a fizika könyvben értkeznek arról, hogy a teljesitmény azonos a hullámforma felületével (nem a szintjével), és ebböl minden nagyobb tanulmányok nélkül is az következik, hogy ha elkezdi egy erösitö vagy gitár négyszögjelet produkálni, akkor megnövekszik a leadott teljesitmény.
Ezért szol a boosteres gitár sokkal hangosabban, mint ugyanaz a gitár booster nélkül (és azonos jelszinten), és ezért melegedik a hangszóro is - mert nagyobb teljesitményt adsz le.
(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ha van benne extra DC tartalom, akkor a 0 szint is változna.
De a te rajzodon sem teszi, igy nem igen lehet DC tartalomrol beszélni, legfeljebb egy nagyon rövid idötaratamon belül (félperiodus) - de ez viszont érvényes minden jelre, ha a pozitiv irányba tér el a 0 Volttól akkor + a DC tartalma, ha negativ irányban akkor meg -.
De ez teljesen normális, ami megnövekszik, az nem a jel DC tartalma hanem a teljesitménye (a behatárolt felület lesz nagyobb).

Ugy van ahogy irod, a szintiknél erre extrán kell vigyázni, mert nem tudod milyen jelet kapsz, és az lehet sima négyszögjel is (a MOOG, ARP-on külön kapcsolo volt erre), és az ugyanazt az effektust produkálja, mint a végfok tulvezérlése, és akkoriban még az RMS teljesitmények megadása és mérése sem volt olyan egyértelmü, mint manapság a hangszorokról nem is beszélve.
Amennyiben egy erösitö teljesitménye RMS-ben van megadva, akkor ezek a kitöltési tényezök nem igen játszhatnak szerepet, mert az RMS érték a valos teljesitményt (a DC teljesitmény ekvivalensét P=UI) jelenti függetlenül a jelformától.
(#) isti95 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
De engem az zavar, hogy tanultam (igen mert ilyet is tanítanak) hogy a tekercs kis frekin egyre kissebb ellenállás és egyenáramon pedig rövidzár, ha négyszögesedik a jel, akkor az közelít az egyenáram hatásához, és ha egyenáram a hangszóró tekercsén=> melgszik
(#) fehrudi válasza szamóca hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
A crest faktor négyszögjelnél kisebb (1), szinusznál nagyobb (1,41).
De hogy hol láttok ebben egyenáramot... a négyszögjel sem egyenáram.
Valaki fejtse Fourier sorba a "négyszögesített" szinuszt és kiderül, hogy nincs egyenáramú komponense, csak a felharmonikus tartalom lesz nagyobb.
A zenei jel csúcs-, és átlagos teljesítménye között arány valahol 5-15 közötti (crest faktor), ha clippel az erősítő vagy az előerősítő, akkor ez az arány csökken, azaz nő az átlagos teljesítmény, jobban melegszik a hangszóró.
(#) isti95 válasza fehrudi hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Ezt most illene megértenem? XD
(#) voodoo hozzászólása Dec 28, 2011 /
 
Amúgy a témába bekapcsolódva olvasgattam miről van szó, de csak annyit tudnék hozzá fűzni, hogy az ilyen régi 1-2 kazettás magnók kb 2 W-os 1 hangszórós kis "mitugrálsz" -jai több évtizeden keresztül, építkezésen, pincébe, porba, szutyokba több mint valószínű, mai napig szólnak hiába sokszor túlvan "CLIPPELVE" torz főleg egy hangos építkezésen malterfröccsenéssel szembe. Vagy másik eset mikor számomra szép hangú lágy-feszes basszusú Videoton TV hangszórója mai napig gyönyörűen szól hiába sokszor recsegve túlvezérelve ment rajta zene vagy TV adás.
Ezzel ellentétbe egy mai űberprofi hangszórónak picit kb néhány másodpercnyi túlvezérlést kap és máris lefeleztem életidejét. (és az ember már többször ki se meri olyan hangosan próbálni mert végleg elhalálozik)

Tehát csak arra akarnék kitérni, hogy a régi szotyi kishangszórók iszonyat jó érzékenységűek voltak és ha már picit torzított az csak azt jelezte hogy hamarosan (még egy kis hangerő) és eléri a max terhelhetőségét.
A mai jobb, nagyobb, erősebb hangszórók persze érzéketlenebbek mert már technikailag maga a felépítése nem engedi meg hogy mindenféle kis oda nem illő torzítást meghalljunk benne mert el sem hinnétek de a legkomolyabb hangszóró se kellene a kutyának se olyan torzul szólna (csak mi nem halljuk) Szóval minden hangszóró kapja bőven a torz jelet és le is adja csak maga a membrán és csillapítások igyekeznek fékezni azt. De amikor már halljuk hogy valóban torz és "Héé naaveddmááá lejjebb" kiáltás hallatszik akkor a hangszóró már többszörösen (azon basszus periódisán) túlvan terhelve és szószerint levágja a végeit.
Ezért van az hogy egy 88dB-es hangszóró jobban melegszik mint egy 98dB-es.
(#) Massawa válasza isti95 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Amit tanitottak az mind rendben van, de a clipping nem frekvencia függö, az erösitö clippelhet 50 Hz-en is meg 20 kHz-en is).
Egy váltokozoáramu négyszögjel semilyen egyenáramhoz nem közeledik, az mindig váltóáram marad, csak a teljesitménye lesz egyre közelebb az ugyanolyan feszültségü sima egyenáramhoz.
(pl. ha a négyszögjel pontosan négyszög +/-10V amplitudoval az ugyanannyi energiát hordoz mint a sima +10V DC (ugyanolyan terhelésbe mondjuk a 4 ohmos tekercsbe 10/4=2,5 A áramot nyomna bele = 25 W természetesen ez csak nagyon alacsony frekin van megközelitöen igy, mert ilyenkor a tekercs Ohmos ellenállása a mérvadó, magasabb frekin már megjelenik a tekercs impedanciája is).
A tekercs emiatt melegszik, s nem az egyenáram tartalomtól.
(#) Massawa válasza voodoo hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Azért némi különbség van a kazettás magno hangszoroja meg egy nagyteljesitményü hangszoro között.
Ott abban az alig nagyobb tekercsben 100x - 1000x több áramot kell átnyomni a membrán is joval nagyobb és az nem is akárhogyan kell mozgatni.
Ami a legnagyobb baj, hogy ehhez a hangteljesitményhez höteljesitmény is járul, azaz áram nemcsak mozgatja a tekercset az meg a membránt, hanem jelentös meleget is termel, amit el kell vezetni.
Sajnos erre igen kevés lehetöség van, és abban a pillanatban, amikor felborul a tervezett teljesitmény egyensúly a tekercs felmelegszik, néha megdagad - beszurul a résbe, amitöl nem tud mozogni és igy elég mint a papir.
(#) frissadam hozzászólása Dec 31, 2011 /
 
Hi!

Milyen légáteresztésű ráccsal érdemes hangfalat építeni?
(#) andras1 válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2012 /
 
(#) bajtaig válasza frissadam hozzászólására (») Jan 1, 2012 / 1
 
(#) bonsay69 hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Sziasztok!
Talán tud segíteni valaki nekem.Káposztásmegyeren a jégcsarnokban dolgozom, és hangosítási problémáink vannak. JBN hangszoróink és INKEL típusú erőssitőnk van.Hangszorók torzak bekötések érdekessek.Cégeket már hívtunk de ha nem tölűk vásárolunk új terméket akkor nem foglalkoznak velünk.Ezért keresek egy "lelekes amatőrt" aki rendbe tudná tenni nekünk a rendszert és későbbiekben karban tartaná.Köszönettel:
Jimmy 06 20 95 90 431 SOS!
(#) Hadobas hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Helló!
Meg tudná valaki mondani nekem, hogy hol tudnék szerezni hangfal rácsot...
sok helyen próbáltam, de csak kör alakú hangszórórács van
nekem pedig téglalap alakú kellene (KB:73X41cm)
(#) ptesza válasza Hadobas hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Ugye ez most csak újévi tréfa akar lenni? Egyetlen egy hozzászólással alább pont erről beszélnek. :no:
(#) djseed hozzászólása Jan 2, 2012 /
 
Heló mindenkinek!

Azért nyitottam ezt a témát hogy megtudjam találkoztatok e már az AKAI AM3000-es erösitövel! Kinek hogy vált be, problémái, stb. Nekem is egy ilyen cuccom van, és diszózok vele, probléma eddig még nem volt, csak annyi a baja hogy a magasabb hangokat kicsit torzitva szólaltatja meg! Pláne ha max-ra van feltökölve!

itt az adatlapja: http://www.hifi-pictures.net/amplifiers-home/Akai%20AM-3000/amp.htm Várom a hozzászólásaitokat!
(#) bajtaig válasza bonsay69 hozzászólására (») Jan 2, 2012 /
 
Itt
tudnak segíteni.
(#) ptesza válasza djseed hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Szerintem kell rá csatornánként kötni egy 150W-os 4 ohm-os műterhelést . Szinuszhanggal vizsgálva ,és szkóppal ellenőrizve kiderül ,hogy mikor kezd torzítani. Azaz mi az ami fölé nem kell tekerni. Ha még így is torz marad akkor bizony a komoly bajok vannak a hangdobozaiddal.

Milyen magasak ? A váltó?
(#) djseed válasza ptesza hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
A magas éles hangokra torzit be de amugy ha csak halkan halgaton akkor is csunyán recsegösen szólatatja meg valamelyik magas hangtarományt, ha meg van szólaltatva fullon, és jön valami magas hang ami neki nem teszik, a védelem azonnal lekapcsol! A hangfalakban van hangváló ugyhogy azzal nehiszem hogy baj lehet!
(#) ptesza válasza djseed hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Pedig pontosan azzal van a baj!!!

Nagyon alacsony a keresztezési freki , és a magas impedancia tartománya is sok helyen alacsonyabb mint 4 ohm. Maszekba összerakott dobozok? Milyen magas ? Milyen váltó?
(#) djseed válasza ptesza hozzászólására (») Jan 3, 2012 /
 
Más hangfallal is ezt csinálja, a gyáriakkal is, Igaz az enyém házilag készitett, 2db SAL-SPA.4050-es hangszórót hajtok vele, azokban pedig valamilyen SAL magassugárzó van. A hangváltó is gyári cucc azzal nemnagyon akartam szórakozni, inkább beszereztem készen!

Eleinte 2db SAL-SPA-3040-est halytottam vele, és azzal is ez volt a gond, söt még rosszabb volt! Azokat most egy magam készitette 2*140W-os erösitövel halytom, amiben TDA7293-as végfok ic lapul, és arany tisztán szól max hangon is! A 4050-es hangszórók is kitünöen muzsikálnak vele, semmi recsegés vagy torzitás!

SAL4050:http://mrkool.hu/spd/KOOL293576/SAL_SPA_4050_MELYHANGSZORO

SAL3040:http://mrkool.hu/spd/KOOL914682/SAL_SPA_3040_MELYSUGARZO
(#) BiGyula hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Üdv! Iszonyúan keresek COMPONEX L 2 kivezérlésjelzőből 1 darabot az öreg Soundcraft S 200SR pultomba! Vagy egy pár 60x45 milliméteres deprez műszert, amivel esztétikusan helyettesíteni tudom a leharcolt darabot és párját.

Ha bárkinek van elfekvőben, kérem, hogy értesítsen akár itt, akár
*
Nagyon fontos! Köszönettel: Böröcz Gyula
Következő: »»   106 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem