Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMD forrasztás profin
Lapozás: OK   66 / 105
(#) SzervízMacska válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Ezt még gyakorold, mert rút lett. Azt sem hinném, hogy működik...
(#) Csongi_ válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Mukodni mukodik, legalabbis a multimeter szerint nincs zarlat. Azert van az egyik feleben olyan sok on, mert ott a katodok ossze vannak kotve, es az anodokat pontosan kellett forrasszam, ezert kisse a LED-eket el kellett toljam. De nem magyarazkodok tovabb, a lenyeg, hogy "jo".
(#) eyess válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Ha rám hallgatsz egy kis ón szívó harisnya csodákra képes , és talán még szebb is lesz.
(#) Chipmunk1960 válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Igen, kezdetnek nem rossz, én 0,3mm-es ónt használok. De mintha a párhuzamosokban, és derék-szögekben / ez a 90 fok népi-neve, * is lenne kis eltérés.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) Viktoria211 válasza Zsolt50 hozzászólására (») Jún 3, 2014 / 1
 
Megfelel az isopropil alkohol is, de mi flux lemosót használunk. Bővebben: Link Lehet több félét kapni. Mi NO FLUX feliratút használunk, de ha fontos utánanézek ma és felírom. BGA cserénél le kell szívni az ónt a panelról, amihez megfelel az ónszívó harisnya. Utána letisztítani alkohollal vagy flux lemosóval kefével, nekünk van hozzá spéci törlőkendőnk. Ez után mehet rá a folyasztószer vékonyan ( érdemes BGA alkatrészekhez zselés folyasztószert használni, főleg nagyobb IC, Procik alá ezt inkább az alkatrész kivezetésre szoktam rákenni vékonyan ecsettel). A zselést azért tartom jobbnak a nagyobb alkatrészek alá, mert azt tovább kell melegíteni és nem párolog el olyan gyorsan. Hátránya viszont ha sok van alatta esetleg légbuborékok keletkezhetnek a forrasztásban és azt csak röntgennel lehet látni.
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2014
(#) Viktoria211 válasza Csongi_ hozzászólására (») Jún 3, 2014 / 1
 
Hát igen. Legközelebb sajnáld jobban az ónt Drága. Egyébként ha ismernéd a forrasztási szabványokat, bizony elsírnád magad. Bocsi. Az ón nem érhet az alkatrész testére, csak a kivezetésére és ez csak egy a sok közül. Kegyetlen sok ónt használsz. Nem tartod be az elektromos vezetési távolságot, ezt most inkább nem írnám le mit jelent, mert készülődnöm kell . MUNKA
(#) Zsolt50 válasza Viktoria211 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Ilyen feliratút nem láttam ott, de lehet a FLUX OFF -ra gondoltál, itt az az egyik. De inkább a válaszod második része érdekes számomra. Én is harisnyázok, a többiek viszont vékonyan átónozzák (domború lesz a pad felülete). Bár sikerrel és régebben cserélgetnek BGA-t nekem inkább a harisnyás óneltávolítás plusz utána teljes tisztítás, fluxozás jött be. Legtöbb BGA-t alulról is bekenek a pad-eket pedig minden esetben.
(#) Viktoria211 válasza Zsolt50 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Melyik városban dolgozol? Igen, ismerem a másik technikát is. Én megbízhatóbbnak tartom amit leírtam. Ugyanis ha nem egyenletesen sikerül felónozni a padeket akkor könnyen zárlatos lehet, avagy nem ér re minden lába és nem lesz megbízható a kötése. Természetesen röntgennel tökéletesen le lehet ellenőrizni.
(#) Sick-Bastard hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Üdv!

Egyre erősebb a gyanúm, hogy sikerült tönkretennem egy készre szerelt NYÁK SMD IC-jét. Az áramkör a tme.hu-ról származó ENC28J60-re épülő SPI-Ethernet "periféria".

Azt szeretném megkérdezni, hogy lettséges-e az IC cseréje, ill. van e valaki aki elvállalná?

SB
(#) vzoole válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Mindenképp... a modul 5500Ft, az IC csak 540Ft.
Én szívesen kicserélném, csak messze vagy.
(#) eyess válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Valaki csak van a közeledben , vagy a környéken , aki kicserélné neked .Egyébként nem olyan nagy ügy.
(#) Chipmunk1960 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Szia! Erre gondolsz? A 28 lábúra? Ha nincs hőléged, pákával is simán ki tudod cserélni. A lábakat bekened folyasztóval, és feltöltöd őnnal az összes közt, mindkét oldalon egymás után. ha ROHS, lehetőleg minél alacsonyabb hőfokú ónt használj. Döntött pákával, majdnem párhuzamos az IC-vel, húzogatod a lábakon ide-oda, míg meg nem ömlik, akkor a másik-oldalon szintúgy. A megolvadt ón-folyadék tartja a meleget, míg a másik oldalra mész. Csipesszel, vagy vékony pengével PICIT aláfeszítve, nehogy a pad elváljon, fel fog jönni. harisnyával a pad-eket letisztítod, kis nyomással, az ic-re merőlegesen, lehetőleg befele húzogatva. Ezután egy szép fényes, és sík felület marad, a folyasztó-szer maradékot alkohollal hasonló módon lemosod, egy fogkefével. Minél használtabb, annál jobb! Utána vissza lehet helyezni az újat. A két sarkát lefogatod egy óncseppel, vagy egy csepp ónnal. utána vagy lábanként, vagy hosszában az összeset egyszerre, attól függően, hogy melyikben van nagyobb gyakorlatod, visszaforrasztod, majd megint lemosod alkohollal.
(#) Chipmunk1960 válasza vzoole hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Lehet én még messzebb...
(#) Gabó válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Én régebben ugyan ilyen kivitelű IC-t, nem volt könnyű, de megoldható. Két pákával, folyasztószerrel, ónszívó harisnyával és alámelegítővel csináltam. Szerencsére a nyák megúszta a leszerelést, feltenni meg már könnyű. De a cserét nem vállalnám, mert amikor csináltam, kényszerhelyzet volt, és saját panel, ami ha nem is sikerül, nem bukok vele sokat
(#) vzoole válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Vagy simán lecsipkeded a lábait, aztán egyesével leforrasztod
(#) Chipmunk1960 válasza vzoole hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Nagyon jó oldalcsípővel meg lehet oldani, de a kis lábtávolság miatt nem írtam. Anno a 74-es sorozatot így szedtük ki, hogy a nyák kibírja, utána csipesszel kihuzigáltuk a maradékot, vagy ónszívóval, vagy injekciós tűvel kitisztítottuk a furatot...
(#) Gabó válasza vzoole hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Én egyszer próbáltam, nem jött be. Sajna pár pad is jött a lábbal, mikor csíptem. Vagy a csípő nem volt jó, vagy a pad volt gyenge.
(#) Chipmunk1960 válasza Gabó hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Ezért nem akartam javasolni, legjobb a hőlég, vagy ha nincs a feltöltés+2 páka.
(#) Sick-Bastard válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Ez van nekem.

Még nagyon kezdő vagyok a forrasztással. Még a DIP-eket is néha elrontom, így egy SMD-vel még nem próbálkoznék, főleg egy ilyen drágább NYÁK-kal nem. Majd később, de akkor is első körben csakis az olcsóbb logikai áramkörökkel kezdeném.
(#) KTobi válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Saját vélemény a uelektronika drága, a CLICK moduljai kegyetlen.
Feleslegesnek tartottam a fejlesztőlapot, használtam, jó sokat, ha gyorsan kel valamit segít. Meg lehet lenni nélküle.

Amit nem írtatok, azt hiszem itt olvastam előzőleg, próbáltam, jó. Gitárhúrt szerzel (aki gitározik időnként cserélik, mert elhasználódik, vagy van hogy pattan is) vékonyat, szépen alátolod az ICnek, melegíted egyesével (kettesével) a lábakat és húzod. Az acélrúd jobb, de DIP14 SMD verziójánál csináltam már kényszerből tömör rézdróttal is.

Stabil kéz, nem pillanatpáka, gyakorlat, egy segítség legyen kéznél és türelem kell hozzá, nem erőből rángassuk, folyatószer (gyanta) jól jön. A gyári NYÁK jóval többet bír a házi maratottnál. Előzőleg gyakorolhatsz egy bármilyen szemét lapon hasonló tokozással. (ne mond, hogy egy rossz CD/DVD egység nincs a közelben)
(#) Chipmunk1960 válasza KTobi hozzászólására (») Jún 13, 2014 / 1
 
Lassan elértünk, a "Forrasztási kezdő gyakorlatok" témakörhöz. Ha még nincsen indítani lehetne, ha van rá kereslet. Ami időt, már a tanácsok adására fordítottunk sokkal több, mint azaz 5-10 perc, ami IC- cseréjéhez kell.....
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2014
(#) Hercooles hozzászólása Jún 27, 2014 /
 
Sziasztok!

Kis alkatrészek forrasztásához, stb kéne nagyító megoldás. Ki mit ajánl? Digi mikro, vagy óriás lámpás nagyító? Esetleg konkrét képet, típust megköszönök!

Digi mikrot próbáltam, nem rossz, de picit nehézkes alatta dolgozni, valamint a világítást át kell valahogy alakítani, plusz emelvényt csinálni. Nagy búrás nagyítót csak neten láttam, nem tudom az alatt jobb-e a meló.

Köszi
(#) vzoole válasza Hercooles hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Én egyiket se ajánlanám. 10e alatt nem veszel se értelmes nagyítós lámpát se normális digitális mikroszkópot.

Akkor még egy kicsit hozzáteszel és vehetsz egy optikai mikroszkópot 10x-20x nagyítással.
Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza vzoole hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Ez igaz, de nehézkes alatta dolgozni és nagy panel nem is lehet alátenni.
(#) vzoole válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Nekem egyáltalán nem nehéz alatta dolgozni (talán még jobb is mint a projektoros alatt).

Viszont a nagy panel az tényleg szívás.
(#) Chipmunk1960 válasza vzoole hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Szerintem ez alá max mobiltelefont tudsz berakni, egy LCD mainboard már gond lehet. De ha csak azokra specializálódtál, akkor tökéletes. A multkor belenéztem egybe, a SOT23 tranzisztor méretének a negyedén 6 lába volt mint a póknak! Brrrr. Már azt sem tudom hogyan jelölik ezeket a tokozásokat.
(#) Viktoria211 válasza Hercooles hozzászólására (») Júl 6, 2014 /
 
Bővebben: Link Szia! Ezt találtam. Nem találtam meg sehol amit én használok. Túl régi és szerintem már nem lehet kapni sehol. De tovább keresem, ha rábukkanok felteszem neked a linkjét.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
(#) tomipap válasza Hercooles hozzászólására (») Júl 6, 2014 /
 
Milyen alkatrészekhez kellene azon kívül, hogy kicsi? Mert az sem mindegy, hogy milyen formában szeretnél alatta forrasztani. Levegő vagy normál páka. Ólmos vagy ROHS? Ki-beforrasztás tehát szervizelés a célod, vagy beültetés? Milyen jelenleg a szemed? Lehet furcsán hangzik de ez mind összefügg valahol és ha konkrétabban tudod már, hogy mi a célod akkor leírom a tapasztalataim szívesen és, hogy mit ajánlok. Persze abban az esetben ha tudok mit mondani az igényeidre
(#) niedziela válasza Viktoria211 hozzászólására (») Júl 6, 2014 / 1
 
Szia !

Itt van 2db nem túl drága eszköz.
szemüveg
USB mikroszkop
Ilyeneket használunk gyorsabb, egyszerűbb esetekben.
Ezt a tipust pedig bonyolultabb esetekben, de ez otthon nem hiszem hogy szükséges lenne.
mikroszkop
Ha az első kettő nem segít, akkor ajánlott egy szemészt ,optikust felkeresni
(#) Viktoria211 válasza Hercooles hozzászólására (») Júl 6, 2014 /
 
Bővebben: Link Ezt találtam. Erre lehet ledes világítást is szerelni.

Link javítva.
Használd már azt a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
Következő: »»   66 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem