Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szakköri ötletek kerestetnek!
 
Témaindító: katonacs, idő: Jan 30, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) katonacs válasza Gabi hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Hazavihetik az áramköröket. Én is épp ezért gondoltam arra, hogy olyanokat kellene készíteni, amik önmagukban is érdekesek, és nem kell hozzájuk semmi más, csak valami áramforrás (pl. citromelem ). Szeptembertől, (ha még érdekli őket a dolog), viszont meg már magasabb fokon kéne csinálni, pl. modulárisan.
(#) proba válasza idlob hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Ha erősítő centrikusak előerősítő,hangszín szabályzó,koppanásgátló,kivezérlés mérő,hangváltó,hanggenerátor,számítógépből oszcilloszkóp,és persze egy erősítő. Legalább a sima és a szimmetrikus táp közötti különbséget is megtudják.
(#) katonacs válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
A dobókocka is jó ötlet! Meg a Lego-s elektronikai készlet is tök jó!!! Nagyon köszi!
(#) mrobi válasza katonacs hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Itt egy egyszerű fényorgona. Tényleg nagyon egyszerű! Ezen át lehet venni a szűrők működését.
(#) Hp41C válasza katonacs hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Valahol láttam, de már nem emlékszem rá hol:

Egy soros áramkörben van két kapcsoló és két led. Az egyik kapcsoló az egyik, a másik kapcsoló a másik led -et kapcsolja egymástól föggetlenül, de csak egy vezetékkel vannak sorba kapcsolva... Egy kis turpisság azért van benne, a táplálás váltakozó feszültségről történik és a kapcsolókkal sorban egy-egy dióda is van.

A Hack a Day oldalon ott a megoldás egy hasonló, de három kapcsolós - három led -es áramkörre.

Elfújható égő - itt is van valahol a fórumon...
(#) David.zsombor hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Szerintem semmi IC-s dolgot főleg ha még azt se tudják mi az a tranzisztor. Például 2 ledes villogó tranzisztoros futófény tranzisztoros előfok. A felszereltséget nem tudom. Egy tápegység mindenképpen kéne már a legelején is. Vagy h nincs kedvetek venni (elég drága) Akkor 5000 ft ból simán megoldható egy 0-30v 0-3A-es rövidzár védelmes dolog.
(#) Gabi válasza katonacs hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Szia, itt találhatsz egy érdekes szerelési módot. Egyszerű áramkörökhöz és rajzértéshez szerintem ideális

Bővebben: Link
(#) katonacs válasza Gabi hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Köszi! Nagyon jó! Bámulatos, hol tart már a tudomány!
(#) Nagymoli válasza Gabi hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Ötletes! Stabil, egyszerű áramkörépítési technika! google fordítóval lefordíttattam, azóta tudom, hogy a hangszóró az beszélő mágnes...
Egy apróság: két közeli szög beütésénél célszerű a legnagyobb méréshatárban ellenállást mérni egy multiméterrel. Ha nem szakadást mutat, vagy legalább 10 Mohmot,, akkor nedves a fa, nem jó áramkörépítésre..
(#) katonacs válasza Nagymoli hozzászólására (») Feb 1, 2012 /
 
Párbeszéd két ilyen technológiát használó amatőr közt:
- Na, megyek haza...
- Hova?
- Összeütök egy VLSI IC-t egy furnérlemezen.

Azért is jó, mert nagy értékű ellenállásokat nem kell megvenni, sőt az értékét szabócentivel tudom beállítani. Vízmentesítés: silica-gélt kell ráönteni
(#) (Felhasználó 46585) válasza Gabi hozzászólására (») Feb 2, 2012 /
 
Nagyon ötletes! Még az ic használata is megoldható, csak hosszú lábú ic tok kell hozzá és a lábak mehetnek a szögekre. Egyszerűbb áramköröket be is lehet dobozolni, nem túl szép belülről, viszont nem kell hozzá nyák...
(#) strobi hozzászólása Feb 18, 2012 /
 
Nálunk efféle szakkör úgy zajlik , aki bénábbnak érzi magát annak vannak ilyen egyszerűbb kapcsolások mint két led működtetése astabil multivibrátorral ,vagy 555 IC-vel ,azokon , ha kész el tudja magyarázni az ember mely értékek változása mit okoz, már is ragadna rájuk egy kis elmélet ,de mégsem lenne tanulás szaga. Esetleg kivezérlésjelzők. Azt is különféle képpen meg lehet csinálni.
Ügyesebbeknek vannak poloska adók kapcsolási rajzai, most pedig tervben van egy közös LED kocka tervezése, egy ilyennel is rengeteget lehet vacakolni érdekesebbnél érdekesebb Animációk programozása. Nálunk nagyon jól működik , sokaknak sokszor órájuk lenne de rövid időre mégis eljönnek. Igaz, nálunk az is működik ,hogy tanulni járunk be.
(#) katonacs válasza katonacs hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Sziasztok!

Először ismét köszönöm mindenkinek a hozzászólást!

Aztán: a mai napon megvolt az első szakkör! Két kit-et készítettek el: egy villogó nyilat, a gyorsabbak ezen kívül még egy háromhangú szirénát is. Tudom, hogy ez kicsit sok egyszerre, de nagyon elragadta őket a hév. Azt hiszem nagyon tetszett nekik: olyan diákok, akik az órának már a 2.-3. percében baromira unatkoznak 3 és fél órán át egyfolytában dolgoztak!!!

Most már csak a következő 10-15 hétre való programot kéne kitalálni .

De most megyek, kipihenem a fáradalmakat!

Üdv!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem