Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   341 / 507
(#) pudding1 hozzászólása Jún 20, 2011 /

[OFF] Kissé off, de azért közzé teszem.....Ha valaki akkus megoldásban gondolkodik tanuljon a káromból és nagy ívben kerülje el a ZAP Energy Plus akkukat! Munkaakkumulátornak kikiáltott nagy rakás fos!
"ZAP ENERGY PLUS 100Ah Munkaakkumulátor
Méret : 350x175x190
Felhasználás : Elektromos csónak, lakókocsi
szolár berendezések stb. "
Nálam 1 évvel öregebb bosch akkukkal lett párhuzamosan kötve és kevesebb mint 2 év elteltével a zap akkukból 22db épp hogy csak jó, 3db teljesen halott. Természetesen a Bosch akkuknak semmi baja még most sem. Félreértések elkerülése végett nem a Bosch-t akarom reklámozni, hanem Zappot elküldeni a jó édes anyjába! Ami meg a pofátlanság netovábbja hogy erre a sz.rra csak 1 év garanciát adnak, most már legalább tudom hogy miért! Bővebben: Link
(#) Iszkakof István válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

A lapátok beállítási szögét nem mértem, mert még nem barkácsoltam hozzá szerszámot. Különösebb jelentősége nincs, hogy kis szélben is forogjon, mert ahogy írtátok, gyenge szél nem szállít hasznavehető energiát (vagy ilyesmi). Úgy gondoltam, hogy ha gyenge szélben is mozog, ha egy kicsit erősebb a szél, hatékonyabb lesz. Ma megmérem, hogy mekkora erő kell a generátornak, hogy mozgásban legyen. Az eredményt megírom. A két érték közötti különbségből, bizonyára meg tudjátok mondani, hogy kell – e indulássegítő.
(#) Barret válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Ez 100%-ban megegyezik avval,amit kitaláltamEnnél jobb megoldás nem kell.

Nekem is az a véleményem,hogy 3-4 Wattocska miatt ne forogjon a kerék!
Inkább kettőt kell csinálni,egy picit ami állandóan forog,és egy nagyot,ami csak akkor,ha van bőven energia a szélben. (Vagy a másik megoldás,a légmagos)
(#) athor77 válasza Barret hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Vagy a kicsi adja a folyamatos gerjesztést a nagynak.
Ha már kettő van!
(#) Iszkakof István válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Van még egy ugyanolyan generátorom, mint amilyenről az előzőekben beszéltem. Ma végeztem pár mérést. Az eredményen meglepődtem. Az előző generátorom induló nyomatéka 0,37 Nm, a most megfigyeltnek 0,25 Nm. Ez nem is olyan érdekes, valószínű, azalatt a sok tíz év alatt gyengülhetett a mágnese. Három mérést végeztem. Az első, 0,25 Nm szükséges, hogy átbillentse a generátort a holtponton. Miután átbillent, már 0,08 Nm is mozgásban tartja, de 0,1 Nm már szépen forgatja. Most aztán világossá vált az indítás segítő szükségessége.
(#) laccika77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Üdv! Érdekes lehetne egy olyan mérés, hogy a mozgásban lévő generátor kisebb szélben kb: 0,1-0,3 Nm -es tartományban mennyit tud termelni? Ebből rögtön világossá válna, hogy az a "kis" energia megéri-e a bajlódást? Mert ahogy értelmezem az írásaidat csak üresjáratban próbáltad, lehet ha rákötsz egy 5W-os izzót már bukik is az elmélet!? Én is gondolkoztam hasonló megoldáson, de tovább nem jutottam. Bár méréseket ez irányba nem végeztem arra jutottam nem éri meg kínlódni vele mert hisz hiába forog ha nem termel semmit..? Ha meg van akkora szél, hogy elinduljon leküzdve a mágnesek tehetetlenségét, akkor már arra is van esély .hogy termeljen valamit.
(#) gulyi88 válasza laccika77 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Egyetértek, a számok azt mondják hogy:
P=M*w.
Az adott esetben barátok közt is legfeljebb 0,3Nm lehet a nyomaték, a fordulatszám meg legyen 500/perc.
P=0,3Nm*2*pi*PRM/60 =~ 15W mechanikai, ebből 10W ha lejöhetne* villamos teljesítményként.
Ha hozzávesszük, hogy a szélkerék nagybb nyomatékkal terhelhető üzem közben, mint amit indítási nyomatékként kifejt (azonos szélsebességnél), akkor is 10-20W os nagyságrendben maradunk.
*csak akkor ha van munkapont maximum kereső vezérlés...
Ennyit nem ér szerintem
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Mindenkitől bocs, de szerintem se nagyom éri meg ezekért az 5-10W-okért ennyit küzdeni.
Ezzel az "energiával" célszerűbb lenne 2-3-szor nagyobb szélkereket készíteni és megemelni az oszlopot még egy 6fm-es csővel.
A mechanikus, segédtekercses, stb. megindulást segítő ötletek persze szép műszaki megoldások, csak minek?
(#) djtometkow hozzászólása Jún 22, 2011 /

Kiöntöttem műgyantával a tekercseket, holnap kiderül hogy megköt-e rendesen... Épülget azért a kicsike.

Hogy hozzászóljak azért a témához is, szerintem se érdemes ilyen kis teljesítményért ennyit dolgozni. Egyszerűbb ha nagyobb lapátot teszel rá..
(#) btoti válasza djtometkow hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Kíváncsian várjuk a végét.
A tekercsek mögé ugye teszel terelő magot? Miből lesz? A nagyobb féktárcsa átmérő biztosan javít a generátoron (nagyobb kerületi sebesség - nagyobb indukció), jó ötlet volt.
(#) djtometkow válasza btoti hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Lesz terelőmag, de nem a műgyantában. Kíváncsi leszek az eredményre mert ez az eddigi legnagyobb amit műgyantából öntöttem .
(#) athor77 válasza djtometkow hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Türelmetlenül várjuk a képeket! :yes:
(#) sziriusz válasza gulyi88 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Többen azt gondolják, hogy ha már 2,5 m/sec szélsebesség energiáját is fel tudják használni, akkor nem jó az, ha csak egy 4-6 m/sec-os széllökésre indul el a gépük, és csak utána képes hasznosítani a kisebb szeleket. Induljon el kis szélre, és felgyorsulva a 2,5 m/sec szélnél azonnal tölthet pl. akkumulátort.
A számolásod szerint az indulás után azonnal lead 10-20 wattot a szélkerék Az én esetemben a kisebb teljesítményekhez is ragaszkodom, mert nálam nincs szél. Na de a generátorom egész alacsony fordulaton is tölti az akkumulátort, és ezt a teljesítményt a szélkerék is leadja. (én csak egy akkumulátorról a transmittert és a rádiót működtetem).
Van egy emberi tényező is, ha szélkerék, akkor az forog. Mondják is a gépeimről, hogy azok mindig forognak, főleg a vízhúzó. Azt csak páran tudják, hogy ez utóbbi csak üresben, ha az automatika nem érzékel munkavégzésre alkalmas szelet.
(#) djtometkow válasza athor77 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Lehet nem lesznek képek, mert valamit nagyon elqrtam. Valamiért nem szilárdult mag a felszíne a cuccnak és elég lukacsos lett...és még nem is vettem ki a formából. Ma még hagyom kötögetni, melegebb helyre raktam, remélem még menthető. Ha nem jön össze akkor újra....
(#) Iszkakof István válasza sziriusz hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Rátapintottál arra, ami nálam is az egyik leglényegesebb.
Van egy emberi tényező is, ha szélkerék, akkor az forog.
(#) dobiedvin hozzászólása Jún 23, 2011 /

Szerintetek Simson generátor nem jó a szélkerékhez? Vagy nem olyan jó a hatásfoka?
(#) laccika77 válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Üdv! Jónak jó, csak mégsem. Kísérletezgetni jó, ha van tapasztalat azt szívesen fogadnánk. Nagyságrendileg 100W-ot tudna, azt is 4-5ezres fordulaton, (szerintem) szélkeréknek nem optimális (sajna)
(#) gulyi88 válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 23, 2011 /

Majdhogynem arra se jó amire kitalálták, nagyon kevés energiát ad, azt is nagy fordulaton, és még jó drága is. Autógenerátor legalább egy nagyságrenddel jobb választás, de itt is az áttételezés miatt bukik a dolog!
Simsonomra is egy autógnerátor van felkerülőben, egy icipici szuzuki genertátor...
(#) djtometkow válasza djtometkow hozzászólására (») Jún 23, 2011 / 1

Sikerült kivenni a formából az állórészt. Nem lett teljesen tökéletes, de a tekercsek a helyükön vannak és majdnem teljesen sík az a fele amelyik a mágnesek felé lesz. Némi csiszolás után használható is lesz. Kicsit alábecsültem a gyanta zsugorodását, túl spórolósan öntöttem bele. Okuljon ebből mindenki, nem spórolunk a gyantával!!
Az első két kép az amikor leszedtem a forma tetejét. Este mikor kiöntöttem fedte a tekercseket a gyanta. A maradék gyantával kitöltöttem a hiányzó részt, így most elég elfogadhatóan néz ki.
Az elejét kicsit le kell csiszolni. Nem átlátszó a gyanta, de azért kivehetőek a tekercsek. Egyenlőre így áll a dolog, kíváncsi leszek mekkora teljesítményre lesz elég.
(#) djtometkow válasza djtometkow hozzászólására (») Jún 23, 2011 / 1

Még két kép a tekercsekről.
(#) dobiedvin hozzászólása Jún 23, 2011 /

Olyan kérdésem lenne még, hogy ezeknél a házilagos soktekercses, sokmágneses megoldásnál fontos hogy a tekercsek száma megegyezzen a mágnesek számával?
Tehát úgy nem lehetne, hogy egy elektromágnes forog rengeteg és sokmenetű tekercsektől körülvéve?
Valamiért nem akaródzik állandó mágneses generátort készíteni...
(#) Iszkakof István válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Elejétől olvasom a topicot és egy valamit megtudtam. Aki áramért készít szélgenerátort, neodímium mágnest, és légmagos tekercset használ. A kísérletezőkkel más a helyzet. Más anyagokat használnak és az eredmény is nagyon sokkal kisebb. Az elektromágnesek ereje, amit említesz, bizonyára messze elmarad a neodímium mágnes erejétől, így a megtermelt energia is kevesebb lesz. Fontos megemlíteni, hogy a forgó elektromágnes is áramot fogyaszt, de még mennyit ! Abban az esetben, ha egy nagyon nagy szélkereket építsz, abból jut mindenre.
(#) laccika77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Igen így van. Csak nagyon nehéz megtalálni az arany középutat, többségünk szerintem téged is beleértve kevés befektetéssel akar elfogadható, működő gépet építeni. Sajnos a generátor közös gondunk, a mágnesek drágák, a tekercselés se olcsó. Én személy szerint nem akarok több tíz ezret kiadni mágnesekre, így marad a kísérletezgetés most egy 600W-os dc motort teszek a gépemre majd publikálom a tapasztalatokat.
(#) djtometkow válasza laccika77 hozzászólására (») Jún 24, 2011 / 1

Hát igen, a mágnesek baromi drágák, amiket én vettem azok csak 4*2*0,5 centisek de így is 2400ft volt darabja(12db). Nem olcsó mulatság de ha működni fog megéri

Ha szépen termel egész évben, szóval minimális lesz az az időszak amikor lemerül az akku, akkor lehet építek egy akkorát ami már jelentősen be tud kapcsolódni a ház ellátásába vagy a hálózatra tud termelni így csökkentve a villanyszámlát.

Szép tervek de még a kis szélkerék sem épült meg...
(#) Iszkakof István válasza laccika77 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Amit írsz, valójában igaz, de kell egy kicsit pontosítsak. Az évek során összehord az ember mindenféle lomot, hátha majd jó lesz valamire. Ezek felhasználásával szeretnék valamit elérni.
(#) btoti válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

A kérdésed olyan tömör, hogy hozzászólás méretekben megválaszolni nehézkes lenne.
Röviden:
Nem kell megegyezni, de szabadon nem választható. A pólusszámnak (É-D póluspárok db száma) és a fázisonkénti tekercsek számának a legnagyobb indukált feszültség eléréséhez egyezni kell, vagy a pólusszám többszörösének kell lennie. A megindulási nyomaték és a változó terhelés közbeni nyomatékeloszlás miatt ebben szokás "csalni" a hatásfokcsökkenés terhére. Szempont még az alkalmazandó egyenirányítás típusa.
Az elektromos gerjesztésű generátoroknál néhány kW-ig a gerjesztéshez elhasznált energia a meghajtó mechanikus energiának 10-30%-a, a több 10kW-s és nagyobb generátoroknál ez 3-5%. Ezt a "veszteséget" le kell nyelni az állandómágnesek árával szemben. Kinek melyik a szimpatikusabb.
Barkács körülmények közt szóbajöhető generátor típus a tárcsagenerátor. Az ott elérhető legkisebb légrés és geometriai elrendezés (helyszükséglet a tekercseknek, mágneseknek) mellett kellő nagyságú indukciót jó minőségű (pl. neodium) állandómágnesekkel lehet elérni. A szupravezetőket felejtsük el egyenlőre a gyakorlatban.
Ezen a fórumon és egyéb forrásokban is olvasható néhány sikeres és sok bevallottan, vagy bevallatlanul kudarcot vallott házi generátor építési, átalakítási kisérlet. Tájékozódni - számolni - megépíteni - megmérni - és mindannyiunk okulására közzétenni.
(#) laccika77 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Így csinálom én is, de még nem botlottam bele a megfelelő generátorba (sajnos). Ha mindent a boltban kellene megvenni, és legyártatni az egyedi alkatrészeket, igencsak ráfizetés lenne (még így is) De optimistának kell lenni és a kicsinek is örülni, én most a műhelyemben a megtermelt energiával hallgatom a rádiót, és azzal töltöm a gyerek játékaiba a ceruza akkukat. a haszon gyakorlatilag nulla ,de a tudat, hogy ezért sem kell fizetni már "megéri".
(#) laccika77 válasza djtometkow hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Elárulod miért ilyen mágneseket választottál? Vagy van erre valami séma, hogy milyen vastag milyen széles legyen, ha például fele széles lenne, és dupla vastag az ugyanolyan jó? Vagy fele olyan széles de nem 12 hanem 24db!?
(#) djtometkow válasza laccika77 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Nem tudom pontosan, én a lehető legerősebb mágneseket akartam ami a költségvetésembe belefér. Formailag meg szerintem azért jó a széles de vékony mágnes mert közelebb lesznek egymáshoz és gyorsabb lesz a fluxusváltozás, így több a feszültség(valaki javítson ki ha rosszul gondolkodom).

Ez alapján csinálom a szélgépemet

Nem látok a dolgok mélyére de úgy néz ki a laposabb szélesebb mágnesek a nyerők (neten talált képek, leírások alapján)
(#) btoti válasza djtometkow hozzászólására (») Jún 24, 2011 /

Semmiképp nem javítás, csak hangosan gondolkodok kedvenc tárcsagenerátor típusom felett - annak ellenére, hogy egyenlőre semmilyen generátor építését nem tervezem.
Úgy sejtem, hogy el kell választani egymástól a légmagos és az általad építendő külsű vasmagos tárcsagenerátorokat indukció, erővonalkép szempontjából is.
A légmagosnál az egymás mellett levő É-D pólusok közt "ívesen", a tekercsen áthaladva záródnak az erővonalak.
A külső gyűrűmagosnél az É-i pólusból kilépő erővonalak közel párhuzamosan áthaladnak a tekercsen és a vasmagban "visszafordulva" ismét közel párhuzamosan záródnak a legközelebbi (a legkisebb mágneses ellenállás miatt) D-i pólusnál. Szerintem ez ennek a típusnak a "zsenialitása", ezért is lesem kíváncsian a végét, a bemérést. Az erővonalak megvezetése miatt a mágnes vastagságát valameddig (mágneses ellenállások szerinti határig - amit nem tudom, hogy hol lehet) célszerű növelni, persze az ára is növekszik. A légmagosnál a vastagság növelésével egyre laposabb ívben haladnak az erővonalak, aránytalanul kevesebb metszi a tekercs teljes keresztmetszetét - öngól.
A mágnesek tárcsa síkú méretét a tekercsekhez, a tekercsek keresztmetszetéhez is hozzá kell illeszteni. A tekercs méretet viszont a vez. keresztmetszet és menetszám határozza meg adott tárcsaátmérő esetén. A tekercsek vastagságát se nagyon lehet növelni, mert túl messze kerül a vasmag és az erővonalak nagy része a vasmag előtt visszafordul. Vagyis legfőbb korlát a tekercs méret.
Hogy ezek a határok hol vannak, én se tudom. Talán ki kellene kisérletezni, de anyagi helyzeteinket sejtve ez elég reménytelen.
Következő: »»   341 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem