Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   395 / 507
(#) dobo válasza Barret hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Tudod ez már olyan kényelmi funkció!
Az ember néha azért elképed mit meg lehet tenni illetve mit be lehet magyarázni az emberek fejébe .
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Jajj, jajj, jajj!
Legalább egy db ebbe a családba (geomágneses, rezonancia, éter energia kicsatoló, stb.) tartozó működő rendszert mutatna már valaki, nem csak összeesküvés elméletekkel próbálná magyarázni.
(#) sziriusz válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Butaságot írtam, pedig ez át volt gondolva. Ha az indító impulzus feszültsége kisebb, mint az üzemi feszültség, a felgerjedés után az indító egység nem tud dolgozni.
(#) Barret hozzászólása Feb 15, 2012 /

Viharos szelet ígérnek holnapra is,itt már fúj órák óta rendesen
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Fordítva kezdtél bele a dologba. Egy egyszerű 3fázisú egyenirányításba próbáltál belemagyarázni olyan dolgokat, ami ott nem jöhet létre. Nem is tűnt volna fel a dolog, ha nem zárják ki az általam tanultak. Még fogalmam sem volt a tényleges kapcsolásról de a hozzászólásodban említett magyarázat már "kiverte a biztosítékot". Ennek semmi köze ahhoz, hogy kezdő rádióamatőrként közreműködtem (forrasztgattam ) alaposzcillátor harmadik felharmonikusát kiszűrő és adófrekvenciaként felhasználó rádióadó megépítésében.
Ha megnézed az emlegetett Furier sorban, hogy a 3. felharmonikus millyen szinten van jelen egy négyszögjel alapfrekvenciája mellett és ugyanez milyen feszültségszinten jelentkezik egy "enyhén torzult" szinusz mellett, elfelejted a vitaindítódat.
Ehhez nem a szkópábra kell, hanem csupán néhány számítás.
(#) sziriusz válasza btoti hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Én még emlékszem a pár napja leírt, a vitát kiváltó hozzászólásodra (1161948):
Ha egyenirányítva lesz, érdemes egy kevésbé ismert trükköt, a nullpont diódák használatát bevetni a 3f-ú hídegyenirányításnál. Ez 10-15%-nyi egyenáramú teljesítmény növekedést jelent a harmadik felharmonikusok teljesítményének használhatóvá tételével. Igaz, hogy plusz két dióda.

A saját előző mondataid értelmét is megcáfoló mostani hozzászólásod a másik lehengerlése érdekében, a nem elektromérnöki papírral rendelkezők lenézése, (nem tanítása vagy felvilágosítása, lásd a 1163399-es hozzászólás) szerintem Téged minősít. Az utóbbi hozzászólásban a másokat minősítő "röhej" szó a Te autógenerátor bemérésedre illik, ami a 1116146 hozzászólásod melléklete.

Részemről a hozzászólásaid igyekszem nem elolvasni, azokra nem reagálni.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Nem a korábban említett nagyrabecsült professzorok tudását akarom ezzel kétségbevonni, csupán azt feltételezem, hogy külföldi irományokat kritika, átgondolás és ellenőrzés nélkül vettek át. Lehet, hogy a szöveget kiadták valakinek fordításra, utána pedig csak beemelték a dokumentumba. Nem szép dolog, de fordult már elő ilyen.
Apró példa: Ennek a "deszkamodellnek" a megépítése során keresgéltem itt-ott. Az egyik RT évkönyvben láttam viszont az említett csillagpontkivezetésű Wartburg generátor gerjesztést. A Dacia 1300-as magyar szervízkönyvében "kisütés közben mindkét lemez ólomszulfáttá alakul...". Aki ezt meglátja, legalábbis gyanút fog.
(#) Dozis hozzászólása Feb 15, 2012 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni én is egy hasonló tárcsagenerátort mint amiket ebben a fórumban emlegettek.
A kérdésem az lenne Winyó mágnest használhatok ?
vagy esetleg hangszóró mágnest? Igazából azt sem értem hogy átlagba 9 tekercset használtok 12 mágnessel, amiből nekem az jön le, hogy nem egyforma polaritás van egyszerre ugyanazon fázis tekercsein így egymásra dolgoznak?Bocs ha hülyeséget írok csak egy kis magyarázattal ha tudna valaki szolgálni,azt megköszönném.
ill. valami kis segítség a megépítéshez jól jönne.Mejik konstrukció vált be eddig?
(#) Barret válasza Dozis hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Jó lehet a vinyó mágnes,de nagyon régi vinyókban találsz csak nagy méretű mágneseket.És félbe kell őket vágni,mert a két oldal nem egyforma polaritású...Vaspor megmutatja.
A hangszóró mágnes is jó,csak legyen sok egyforma.
Azért nem egyezik a tekercsszám a mágnesek számával, hogy egyszerre ne az összes "kör" dolgozzon.Akkor nagyon be rezonál.Ez olyan mint a több hengeres motorok. Itt általában 3,vagy 4 fázis követi sorban egymást.Attól függ,hány fázisú a generátor.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Tanácsolom, hogy csínján bánjatok a mágnes darabolással, mert a pólusok nem választhatók el egymástól. Mellékelek egy képet és tapasztalatom szerint egy vinyó mágnes az 1-es ábrán lévő sarkokkal rendelkezik. Ha ketté vágjátok, nehogy két olyan mágnes darabotok legyen, mint a 2-es ábrára rajzoltam !
(#) btoti válasza erbe hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia!
Megkövetem magam a valóban félreérthető első megfogalmazásom miatt. Számomra is ismeretlen kapcsolás volt. A 3, 6 fázisú hídegyenirányítók induktív terheléskori problémái, szívótekercses többfázisú egyenirányítók, telj. FET-s nullpont, jelalak figyelés függvényében vezérelt többfázisú egyenirányítók, stb. áramköreivel már találkoztam, nagyfrekvenciás kapcsolódó problémákról nem is beszélve - ezzel nem. Próbáltam utána vadászni könyvespolcon és neten, de a két rajzon túl semmit nem találtam. Ezek is csak körmös generátornál említik.
Részemről a fórumról leveszem a témát, helyet biztosítva a fontosabb és rengetek szél kérdésnek, de a háttérben próbálok minimum pontos jelalak ábrát keríteni a körmös generátorok feszültségéről (a most készülő hangkártya-szkóp előosztóm bevetése után talán magam is meg tudom mérni, 1-2 kHz-ig elég jó felbontást ad) és abból okoskodni. Spektrumanalizátor? - évtizedek óta látni se láttam, a hangszerkesztőkben meg nem bízok a mintavételezés miatt.

(Nálam a biztit a "Beee neked meg szétálnak a füleid" részedről meglepő stílus verte ki. Aki pedig sértődős, zárkózzon be a műhelyébe, ha jól tudom, ez nyilvános fórum, de akkor mi lesz a hozzászólás - katalógus folytatásával? Rádióamatőrként "prüntyögtél" is - én utoljára kb. 30 éve a HA7KLM -n.))
(#) Dozis válasza Barret hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia köszönöm a választ de számomra még most sem tiszta hogy egy fázisba sorba kötött tekercsek hogy lehetnek ellentétes polaritású mágnesek felett.vagy egyes tekercseket fordítva kötitek be?a winyó mágnesnél miért kellene darabolni nem pont az a cél hogy egymást É-D-É-D pólusok kövesék.így egy mágnessel két pólust alakítok ki. esetleg kevesebb mágnessel is sikeres lehet a generátor?
Vagy még egy kérdés ha egy kommutátoros motor állórésze helyére rakok mágneseket akkor az alacsonyabb fordulaton fog termelni?
(#) bright válasza Dozis hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia. röviden, ha az eredeti generátor építést megnézed nincs sorba kötött tekercs, mindegyik külön-külön egyenirányítva van. /Hugh Piggott/
(#) Dozis válasza bright hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Így már ok
(#) Dozis hozzászólása Feb 16, 2012 /

Valakinek lefordítva meg van a Hugh Piggott leírás?
(#) Barret válasza bright hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Nem jól mondtad el!
Mert pl a 9 tekercses generátor igen is sorba kötött tekercsekből áll!
3x3 tekercs hármasával sorba kötve.
És az hogy a mágnesek milyen polaritással haladnak el a tekercsek felett,az attól függ,melyik irányba halad a tekercs "tekercselése".Ha a tekercset megfordítom,már is ellenkező polaritású lesz!

Azért kötik sorba,mert így háromszorosára emelik 1 fázis feszültségét! Kisebb amper,nagyobb feszültség.Könnyebben kezelhető.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia! Hát én most kimentem a műhelybe ,és beszórtam egy mágnest vasporral.
Hááát döntsétek el mit láttok

DSCN0758.JPG

Ha nagyobb feszültséget akarnak miért nem a menetszámot növelik?Amúgy mekkora fordulattól kezdenek ezek a generátorok termelni?valaki csinált már ugyanannyi mágnessel ahány tekercset használt.mi a tapasztalat?
Winyó mágnesekkel mekkora a kivehető teljesítmény?
van 8 db Neodynium mágnesem 20mm átmérőjű gyűrű mágnes ara lehet hasonló generátort csinálni?
(#) Barret válasza Dozis hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

A menetszám növelés növeli a tekercs méretét,ez nem ideális! Mert ez ugyan-az,mintha a mágnes méretét csökkentenéd...
Egyforma tekercs és mágnes szám előnytelen,mert erős vibrálást okoz!
Az hogy mekkora fordulatszámtól termel,relatív...
Attól függ,mekkora feszültség kell
De törekedni kell a minél nagyobb átmérőre,ez drasztikusan csökkenti az üzemi fordulatszámot.
Az a 8 mágnes kicsit kevés,9 már jó lenne.(3 fázishoz)
Az a lényeg,hogy a mágnes szám osztható legyen a tekercs számmal. A kivehető teljesítmény a mágnesek méretétől függ.
(#) erbe válasza btoti hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Off: Nem voltam soha rádióamatőr, csak "kezdő".
(#) kareszkeres hozzászólása Feb 16, 2012 /

Helló Mindenkinek!

A saját építésű szélgenerátoromhoz keresek 1,8 mm átmérőjű GR2 minőségű tekercselő rézhuzalt. Tud valaki segíteni?
(#) kareszkeres válasza Dozis hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Én megvettem a magyar nyelvű kiadást. Mi kellene belőle?

"Az a lényeg,hogy a mágnes szám osztható legyen a tekercs számmal."
tehát ha ez így van akkor a 12mágnest elosztom a 9 tekercsel az1,333333333333333333333333333
Így érted ez nekem fura
inkább a fázisok számával nem ?
24v-os rendszerhez mekkora menetszám kellene?
amúgy meg számomra az logikus hogy mimnél több polaritás váltás van 1 fordulatnál annál kisebb fordulaton leadja ugyanazt a feszültséget hasonló menetszám esetén.PL:6 mágnes vagy 36 mágnes 1/6 fordulat elegendő de ez mind eszmefuttatás.
nem vagyok profi ezen a téren úgy-hogy még mindig várok érveket,ötleteket ami a legideálisabb a célom eléréséhez ami pedig egy 24 v-os generátor minél alacsonyabb fordulattal 50-100w között.
(#) sziriusz válasza Dozis hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

A három fázisnál az alap figura:
A mágnespárok száma: tekercsek száma / 3 (ez egész szám legyen) szorozva 1, 2, 4, 5, 6 egész számmal, ahol a 3 kimarad. Ebből lehet válogatni.
(#) Iszkakof István válasza Barret hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Nagyszerű bemutatót készítettél, de ez csak a mágnes fele tulajdonsága. Nézd meg a kiegészített, mellékelt képet! Már kezdek elbizonytalanodni, látván az éles határt a két pólus között. Azon a csíkon mégis ketté lehetne vágni a mágnest? Talán egy végben van két különálló mágnes? A póluspárja nem a túlsó végen van, hanem a másik lapján?
(#) btoti válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Igyekszem óvatosan fogalmazni, inkább csak kiegészíteni:
A mágnes darabolás bizony kockázatos, a próbadarab beáldozásával járhat. A póluspárokat ugyanis gyártáskor (felmágnesezéskor) a mágnestömb tetszőleges helyeire kialakíthatják, még egymással szemben se kell lenniük, akár több póluspár is lehet. Ez egy elég speciális rendeltetésű mágnes, valószínűleg ennél sem az egyszerű rúd, tömb mágnes póluskialakítása áll fent.
A sérülés és korrózió védő burkolatban levő neodímium utólagos vágása reménytelen. Kerámia, fémötvözet tömbök talán, de ügyelni kell a berepedésre, szétrobbanásra és a vágási felület se melegedhet a curie-pont fölé.
Én inkább eredeti állapotában keresném meg a legalkalmasabb használható felületét.
(#) bright válasza Barret hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia .
Amit írsz rendben van , a kérdés csak az , hogy mid ez hány mágnessel történik. ha 9 vagy 9pár semmi gond az ettől eltérő számoknál kezd érdekes lenni.Az eredeti kérdés erre irányult. A válaszban jeleztem , hogy röviden válaszolok, így természetesen nem teljes körű.
(#) Töröcsik Tibor hozzászólása Feb 17, 2012 /

Sziasztok!
Találtam egy remek videót,elég sok hasznos dolog van rajta,információ.Csak türelmesen végig kell nézni.
A 23. videó után nem találtam a többit.....hiába kerestem.
De a lényeg meg van...mit hogy....a többi menni fog!
INTRODUCTION DUAL PERMANENT MAGNET ROTOR AXIAL FLUX WIND TURBINE
(#) erbe válasza Dozis hozzászólására (») Feb 17, 2012 / 1

A merevlemez (HDD, Winyó...) mágnesek problémái:
Kicsik, vékonyak, a két pólus között nagyon kicsi a távolság. Emiatt legfeljebb olyan tárcsagenerátorhoz lehetne felhasználni, ahol vasmagos tekercsek vannak és nagyon kicsi a légrés. Másik lehetséges megoldás a két mágnestárcsás, ahol úgy állnak szemben a mágnesek, hogy felerősítik egymás hatását, "egyenesbe húzzák" az erővonalakat. Bármelyik megoldást válasszuk, rengeteg egyforma mágnes kellene. Nekem eddig a csúcs 14 db, pedig már 100-nál több HDD-t bontottam szét. Hasonló gond lehet hangszóró, mikrosütő mágnesekkel, megfejelve a gyengeségükkel. Ha visszaolvasol, találsz gazdaságosabb tekercselrendezéseket, számítási módszereket.
(#) joco21 válasza Dozis hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia Dozis.
Én rajzot küldök neked. Ebből meg fogod érteni a mágnesek és tekercsek arányát.
A rajzon egy három fázisú tekercselést látsz. 27 tekercs van összesen. 9db van sorba kötve. És ez 3x van megcsinálva. Így három fázisú generátort kapunk.
Ha megfigyeled akkor láthatod, hogy az 1-4-7-10-13-16-19-22-25 tekercsek fölött vannak az 1-3-5-7-9-11-13-15-17-es mágnesek. És ezt fel tudod írni 3x más más tekercsekkel és mágnesekkel.
Egy időben mindig csak 9 tekercs fölött van mágnes. Így alakul ki forgás közben a forgó mágneses tér a mi térben is és időben is el van tolva 120fokra.

Rajz.JPG

Következő: »»   395 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem