Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   257 / 609
(#) reloop válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

A PC füles test általában rajta van védőföldön. Ha áthúz a fázis a kapcsitápon akkor jogosan működött jelgenerátorról és telefonról. Nézd meg fázisceruzával.
(#) (Felhasználó 56240) válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Szia
Most ahogy mondtad meg akartam mérni a PC kimenetet, de ahogy egy kicsit hozzá értem a házhoz csipkedet akkor baker csak ez lehet, hogy az erősítő bemenetével meg földeltem a PCt és füst lett a vége
Szerintem csak ez lehetet
(#) reloop válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Mérhető a fázis a PC házon, vagy az erősítőn?
(#) (Felhasználó 56240) válasza reloop hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Szia
Meg mértem és sajnos a fázis jelen van a gépház fémszerkezetén
Szépen világit a fázis ceruza
Az erősítő földelése és a doboza földelése nincs kapcsolatban egymással
De meg mérem azt is
(#) thedespot0 hozzászólása Máj 4, 2011 /

Hali, autoba subwoofer erősítőnek érdemes megcsinálni ? kapcsolotáprol hajtom majd. üdv
(#) kistotti01 válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ha el tudod látni megfelelő nagyságú, feszültséggel, és tudsz kellő áramerősséget biztosíttani az IC(k)nek, akkor semmi akadája.
(#) thedespot0 válasza kistotti01 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Szia. A legkisebb feszültség amiről még elindul? Én kétszer 20 voltra gondoltam, vagy 25 volt, na de mindjárt megnézem az adatlapját, hátha sikerül kivenni belölle valamit. Egyébként ezen a feszültségen, mekkora a kimenő teljesítmény? Mekkora bordát szereljek rá ? üdv
(#) Alkotó válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Az akkumulátor feszültségéből bonyolult dolog +-35V körüli egyenfeszültséget csinálni. Az a bizonyos "kapcsitáp" sokkal összetettebb lesz mint maga az erősítő.
(#) thedespot0 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Egy SG3535-ös ic-vel fogom megcsinálni etd29es magra , két két fet fogja kapcsolni. Nem olyan összetett az , mint aminek gondolja az ember.Megnéztem az adatlapját és ott +-10 v a minimum feszültség, na én ennek a dupláját adnám neki, +-20. Így a kivehető teljesítmény kb. 50 watt . Ugye?

Subnak 50W kocsiba? Nekem a kocsiban 4x100W-os szinuszban az erősítőm, amiből 1-1db megy előre, és a maradék 2 meg párhuzamosítva van a subnak. És ez bizony egyáltalán nincs túlméretezve.
(#) reloop válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Ez egyszerűbbnek tűnik

Hát csak az a bökkenő, hogy nem szeretnék nagyon sokat rákölteni... Megy egyébként , nem lenne agyontomboltatva,csak arra kéne, hogy ne kínozzam a mély hanggal nagyon a komponens szettet... Meg most nem tudok arra költeni, hogy vegyek egy 200wattos 30 cm-es hangszórót, bőven elég lenne szerintem egy 25 centis mély sugárzó is...Találtam is egy JBL-t nem is olyan drága, 25 centis.. Somogyis hangszórókat szerintem nem lehetne 100wattal nyüstölni ...hiába van ráirva hogy ennyi meg annyi watt.Javíts ki ha tévednék.
(#) kistotti01 válasza thedespot0 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Így van 50W talán magas hangszorónak elég lenne, de a mély(ek)et nem szolgálná ki. Szerintem jobban járnál, ha hídkapcsolásba kötnéd a 7294-et. Végülis az autós mélyek 4 vagy 2 ohm -osak álltalában, ott azér egy fokkal jobb lenne a helyzet. De ha megprobálnád levinni 2 ohmra a terhelést és kibirná az IC, szerintem ott jó lenne a 20V feszültség. Mellesleg szerintem jobban jönnél ki, ha vennél használtan egy autós erősítőt. Mivel ha beleszámolnánk a kapcsitáp költségeit, magáét a 7294 költségeit, előerősítő is kellene, meg persze a dobozolás, hűtés stb... Szerintem a 7294 nem a legjobb választás kocsiba, de szobai használatra tökéletes.
Én személy szerint vettem fillérekért egy 4x200 W-os autós erősítőt, ami hibás volt, egy tranzisztor páros volt benne elszállva, megjavítottam és kb. 3000Ft-ból meglett az erősítő...

Alapjába véve jók a somogyis hangszorók az árúkhoz képest, csak egy baj van velük, hogy az érzékenységük alacsony. Példáúl ismerősöm sal beastje az már eléggé durva hangszoró... De kezdésnek tökéletes lesz, főleg mint, hogy írtad nem akarsz mozgó discot csinálni.
(#) thedespot0 válasza kistotti01 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Hűtés és doboz az van, egy rossz szénné égett autóerősítő doboza, amit lehetett hasznosítottam belőle... De szerintem azok a hangszórók, amik most benne vannak magasnak meg mély középnek, nem bírnák az 50wattott...torzítana meg minden, azt meg én nem szeretném, nem az a lények hogy bömböljön a zene, csak hogy szóljon úgy, ahogy nekem megfeleljen, most csak a komponensek vannak benne, így nincs szinte semmi mély sem...Ha nem lenne elég a borda, akkor raknék rá egy olyat , ami egy 10 wattos a osztályú végfokon volt... ha azt elbírta akkor ezt is gond nélkül. hangszoro
Szerinted két ilyet raknék be , jobban járnék egy 25 cm-essel ? Vagy ezzel ? :hangszoro

Igazából ezeknek a hangszoróknak a frekvenciamenetét megnézve, szerintem megállapítható, hogy inkább mélyközép hangszorónak mondhatók. Mivel a mély tartományban jóval kisebb érzékenységet produkálnak mint középtartományban. 2db hangszoró "hangosabb" mint egy darab, de a nagyobb hangszoró meg több levegőt tud megmozgatni. Szóval, ha nagyobb hangerőt akarsz, akkor a 2 kisebb hangszorót, ha több mélyet akarsz, akkor az egy nagyobb hangszorót válaszd.

Ha már konkrétan bekeverted a képbe a wattokat meg a pénzt, akkor eben nem árt tisztán látni.
A teljesítmény is fontos, de a "hangerő" nem csak ettől függ, hanem a hatásfoktól is. Általában az autókban -én még csak ilyet láttam- reflexnyílással rendelkező mélysugárzó rendszerek vannak, amikneknek elég jó a hatásfokuk. A 200W-os hagnszóró teljesítményt is óvatosan kell kezelni. Pl, nálam 400W-os, kategóriagyőztes, márkás és jó drága mélysugárzó van, de mégis szétszaggatja a 200W szinuszos erősítőteljesítmény ha akarom.
Az ár. Biztos, hogy ha veszel valamit készen, és nem ragaszkodsz a legjobb minőséghez, akkor olcsóbban megúszod, mintha csinálsz valami, ráadásul van garanciád is. A SAL-ból szerintem nagyon jó áron össze lehet hozni egy rendszert.

Köszi.Akkor ma majd elmegyek nézek egy mélysuágrzót, van itt egy ilyen bolt a közelben.De az erősítöt azt szeretném én megcsinálni.
(#) bakmor hozzászólása Máj 5, 2011 /

Hello lenne egy kérdésem.Lehet hogy hülyeség.Van egy hidalt tda7294 es végfokom.Ezt lehet még tovább hidalni?Tehát Pl 4 ic-t egybe kötni?
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Na,most már tényleg bebizonyosodott a számomra,hogy tényleg süket vagy!
Bocs, ezt nem hagyhattam ki!
(#) aflmor válasza saraha hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Idézet:
„A SAL-ból szerintem nagyon jó áron össze lehet hozni egy ---> :lama: <-- rendszert.”
!
(#) saraha válasza aflmor hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Nem tudom,mit jelent ez a fej,de van nekem itthon egy pár PA hangládám saját gyártmány (Somogyi) a hangváltót Shalafi segített összehozni mikor még volt a másik fórum.C 40-es,DP 35 és SRP 4050 van benne.Én ár-érték arányban nagyon meg vagyok vele elégedve!
(#) Davidd hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok.Az lenne a kerdesem a mellekelt abran a nyakon van a 2 db 1000µF os kondi.Nem lehetne helyette 2-2 470µF .. ha betennem nagy galibat okoznae?

tda7294.zip

(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Attól, hogy van "némi" tartalék a rendszerben, az nem jelenti, hogy ki is használom. Sőt vannak ettől lényegesen komolyabb rendszerek is, de számomra ez elég.
A lényeg, "subnak" 50W kevés egy kocsiban. A membrán lengetéshez kell kakaó, amit nem könnyű 14V-ról összehozni. (Egyébként csak 4x96W az erősítőm szinuszos teljesítménye ha UT=14V, adatlap szerint, tehát egy kicsit túloztam -fejből írom, nem néztem meg pontosan-.)
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Jó bele, csak a feszültségtűrésére ügyelj.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Tudom én,hogy így van... csak gondoltam megszekállak egy kicsikét.
(#) Davidd válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Pont azert kerdeztem mert van 4 db 470µF 63 v os kondim. A feszulseg miatt teszem csak igy.
(#) reloop válasza Davidd hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Bátran berakhatod a 470µF 63V kondikat.
(#) bakaruha hozzászólása Máj 7, 2011 /

Sziasztok kapcsolóüzemű tápról működne egy hidalt 7294-es fégfok?
(#) saraha válasza bakaruha hozzászólására (») Máj 7, 2011 /

Elég sokunknak úgy működik.
Következő: »»   257 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem