Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   27 / 609
(#) lamalas válasza szilva hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Idézet:
„3.9 Ω/2W sorban egy 1ľF-dal”

NEM-NEM! 100nF-os kondi kell oda, nem 1uF. Es a 3.9ohmnak sem kell feltetlen 2W-osnak lennie ... ha kisebb teljesitmeny turesu van az is jo egeszen 1/2W-ig.

m.joco,
A kimenetre tegyel egy 3.9ohmos ellenallast es vele sorba egy 100nF-os kondit (legalabb 63V-osat de ha nagyobb az nem baj).
(#) titi válasza m.joco hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

A 10 éves kondi lehet gond.
Azt a bizonyos RC tagot nem sorba kell a hangszóróval, hanem párhuzamosan.
A tápot pedig majd közvetlenül az IC lábánál mérd (DC), ha lehet.
Mekkora a trafód? Elegendő a teljesítménye?
(#) titi válasza lamalas hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

idézet az adatlapból:
Idézet:
„If in the application, the speakers are connected
via long wires, it is a good rule to add between
the output and GND, a Boucherot Cell, in order to
avoid dangerous spurious oscillations when the
speakers terminal are shorted.
The suggested Boucherot Resistor is 3.9W/2W
and the capacitor is 1mF.”

A master/slave verziónál viszont valóban 100n van.
(#) m.joco válasza titi hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

A trafó teljesítménye kb 200-300W körüli. De az az RC tag nem fog bajt okozni? Párhuzamosan a hangszóróval, nem lesz túl nagy az áram, mármint a kimeneten? És kerámia kondi megfelel?
Üdv.
(#) titi válasza m.joco hozzászólására (») Márc 12, 2008 /

Lásd kép, ott bejelöltem ezt az RC tagot.
Ott valóban 100n-nak látszik a C, ill az ellenállás se 2W-os.
Szóval nyugodtan fogj egy 100n-s kerámiát, és kösd sorba egy 3,9 ohm-os ellenállással.

7293.jpg

(#) m.joco válasza titi hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Rendben. Akkor ezt holnap kipróbálom. Ha pedig jó lesz, akkoris cseréljem le a puffer kondikat?
Most egy elég nagy hűtőbordán van az IC, ha működés közben nem lesz nagyon forró, csak langyos, akkor nem kell rá ventilátort szerelni? Szóval úgy értem, hogy kézzel még meg lehet fogni égési sérülés nélkül.
Üdv.
(#) titi válasza m.joco hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

A kondik állapotát nem ismerem.
Én magamnak biztos nem tennék be használtat.
Ha úgy ítéled, meg, hogy csak üzemmeleg, akkor nem kell venti.
Mindenesetre ezt neked kell megállapítani.
Üdv!

Oké, rendben. Köszi szépen nektek. Holnap majd jelentkezek és beszámolok a fejleményekről
(#) lamalas válasza titi hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Nekem ugy tunik, hogy ez a dolog tobb helyen is "elverzik". Egyreszt az ST oldalarol letoltott adatlapban en nem olvastam olyat amit ideztel, masreszt az idezett reszben is van 1-2 erdekes dolog:
1) 1mF = 1000µF jobb helyeken. Ekkora nagysagu kondi a kimeneten egy kis erteku soros ellenallssal nagy terhet ro az ellenallasra nem beszelve arrol, hogy a hatasfokot jelentosen lerontja. Ha pedig az 1mF jelolessel 1 mikrofaradra gondoltak, akkor helytelen a jeloles.
2) 3.9W/2W ... ez mit jelent? Az elso W valszeg csak eliras ... de akkor ez mar tul sok eliras

Sztem maradjunk csak a szokasos 100nF korul kondi erteknel, a vele sorba kapcsolodo ellenallas telj.turese vegulis mindegy ha nem kisebb kb. 1/2W-nal.
(#) m.joco hozzászólása Márc 13, 2008 /

Ma megmértem pár dolgot:
A pufferkondikon mért feszültség terheletlenül +-47,7V, tehát tidezre megegyeznek. A trafó szekunderén is a feszültség tizedre megegyezik - kb 34-35 V.
Ha rákapcsolom az erősítőt, de nem kapcsolok rá jelet, továbbá a hangszórót se kötöm rá, a feszültségértékek szintén megegyeznek. Ekkor multiméterrel mérve (egyenáram-állásban) a kimeneten a bekapcsolás pillanatában a fesz egy pillanatra megugrik kb 38V-ra, majd kb. 2V-tól szépen elkezd emelkedni (kb 1-2 másodperc alatt 1V-ot emelkedik).
Abban az esetben, ha rákötöm a hangszórót, a bekapcsolás után a + és a 0 között lévő feszültség szépen lassan csökkeni kezd, a - és a 0 között lévő feszültség nem változik.
Rákötöttem azt az RC tagot, ugyanez történik.
Szóval akkor nem a pufferkondenzátorok és a trafó lehet a ludas??? Találkoztatok már ilyennel?
Üdv.
(#) titi válasza lamalas hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

No comment...
Lásd alant, ott van benne.
Amúgy 1uF, csak úgylátszik a másolás/beillesztés után átírta a rendszer "m"- nek.
De ha már itt tartunk, nem kellene átmenni a TDA7293 topikba?

Első nekifutásból a + tápon lévő kondikat cseréld le!

Hja igen. Azt még elfelejtettem leírni, hogy az üzletben 68V tűrésű kondiból csak 2200µF-os volt. Nagyobb kapacitású kondiból csak 50V-os. Végülis nem vettem egyikből sem, mert nem tudtam, hogy elég lesz-e az 50V-os, vagy elég-e a 2200µF-os. Szerinted megfelelne nekem az 50V-osból a nagyobb kapacitású, vagy elég a 2200µF-os is? A kapcsolási rajz amúgy 1000µF-t ír.

Szerinted érdemes volna kipróbálnom kicserélni a + és 0 között lévő kondit a - és 0 között lévő kondira. Aztán teszek a kimenetre valami műterhelést, és megmérem a fesz értékeket újra. így ha a kondival lenne baj, akkor ugye elvileg most a - és a 0 között lévő fesznek kéne süllyednie. Nem?
Üdv.
(#) lamalas válasza titi hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

en a TDA7294 adatlapjat neztem. A 7293-aseban benne van helyesen. A copy/paste nem mukodott jol, ez okozta a felreertest. Errol meg mindig az a velemenyem, hogy ha 1u/3.9ohm-ot ajanl a gyarto, akkor annak nagyon hosszu hangfalvezeteknek kell lennie! Szokasos (otthoni) hosszusagoknal ez teljesen indokolatlan, en nem ajanlanam. Mas helyeken ahol tenyleg baromi hosszu lehet a vezetek esetleg kellhet ilyen "nagy erteku" kondi. Mindenesetre m.joco eseteben nem valoszinu, hogy a zobel tag hianya okozza a problemat ... bar sose lehet tudni.
(#) titi válasza lamalas hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Én első körben is kondihibára gyanakodtam, nem is foglalkoztam az RC taggal, csak miután említetted.
A gyártó biztos kültéri hangosításokra gondolt.
Szóval szerintem se ez a gond.

Az 50V-ost én nem használnám.
Inkább a kisebb kapacitásból kettőt. (na jó, elég lehet egy is)
Megpróbálhatod kicserélni, ha nincs más megoldás, abból kiderül, mi a helyzet.
Viszont, ha csere után is a + ág rakoncátlankodik, akkor lehet IC-is.

Idézet:
„Viszont, ha csere után is a + ág rakoncátlankodik, akkor lehet IC-is.”

És akkor gyárilag lenne hibás? Pedig óvatos voltam a forrasztáskor is. Mert az első próbakor is produkálta már a hibát. Vagy tényleg sok volna neki a táp? Nehéz ügy
Üdv.
(#) szabi007 hozzászólása Márc 13, 2008 /

Heló Mindenkinek!

Azért nyitottam ezt a topicot mert olvastam az Urbán Elektronika oldalán hogy a címben említete IC-t lehet párhuzamba kötni és még azokat is hídba!Idézem:

ezeket az IC-ket master slave üzemmódban párhuzamosan lehet kapcsolni akár hármasával is. Az is megoldható, hogy a párhuzamosan kötött végfokokat még hídba kössük. A nagyáramú végfok terhelése 4 vagy 8 ohm lehet. A gerjedés-mentesítés belső kompenzációval megoldott.

Azt szeretném kérdezni hogy hogy lehetséges ez?
Mi az a master slave?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) valve válasza szabi007 hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Szia,

Például így. De van ilyen Topic, okosabb lett volna oda tenni a kérdést, mintsem újjat nyitani,..
(#) ha6pc válasza szabi007 hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

A master slave az azt jelenti,hogy ne két IC-t vegyél,hanem hatot-így több pénzt hagysz ott.
Komolyra fordítva a szót "mester-szolga" szószerinti fordításban,ja és keress rá google-val az IC-re 230000 találat van,ha az nem elég,gyere vissza,talán nem törli senki a témádat.
(#) Peti_85 válasza szabi007 hozzászólására (») Márc 13, 2008 /

Szerintem!

A 4 IC párhuzamba és sorosan annyit jelent hogy 2-2 teljesen össze van kötve: 1-es lába a másik 1-ére stb.
Aztán ez a két "párhuzamosított" IC van még hidalva! Ezzel csak azt értük el, hogy már lehet 4 ohmot is biztonságosan rátenni a végére. Mert ha nincs párhuzamosítva, akkor csakis 8 ohmot lehetne!
Szerintem! ennyi.

Peti
(#) m.joco válasza titi hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Hello
Kicseréltem a puffer kondikat 2200µF-ra. Az erősítő kimenetén ugyanúgy megjelenik az egyenáram bekapcsoláskor és növekszik is(jel rákapcsolása nélkül persze). Ha pedig pár másodpercre ráteszem a kimenetre a hangszórót, és figyelem a + ágban a tápot, akkor az szintén csökken, de lassabban - kb. másodperceként 1-2 tized Volttal. Mit javasolsz, mit próbáljak még ki?
Arra gondoltam, hogy kicserélem az összes kondit az erősítőben - kivéve azokat, amelyek a STAND-BY és a MUTE lábaknál vannak. Vagy kicseréljem azokat is? Egyébként az, ahogy a MUTE és a STAND-BY lábak vannak bekötve, azok nem okozhatják a gondot? Úgytudom elvileg annak koppanásgátlónak kéne lennie, vagyis a koppanást kell megakadályoznia.
És kondi csere közben kimérem az ellenállásokat is. És ha így se jó, akkor már csak az IC lehet a ludas, ugye??? De még mindig nem világos, hogy akkor mitől szállhatott el az IC. Lehetséges, hogy a használt pufferkondik keze, mármint lába lehet a dologban ?
Átnéztem, a nyákon nincs hiba.
Amúgy kb. 10 másodperc után már a +táp van a kimeneten
Üdv.
(#) titi válasza m.joco hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

A tápágnál lévő NEM elketrolit kondit cserélted?
(most nincs előttem a rajz, azért így fogalmaztam..)
De gondolom érted...
(#) m.joco válasza titi hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Ha a 100nF-os kerámia szűrőkondikra gondolsz, azokat nem.

Igen, arra.
Azok is használtak?
Ha ez sem oldja meg, akkor vagy IC, vagy még esetleg a panelon lehet gond...
Képet tudsz dobni?
(#) szilva válasza m.joco hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Negatív visszacsatolás rendesen megvan, helyén van (R3, 22k)? A visszacsatolásban a föld felé menő kondi (C2, 22u benne van, és jó)? A bemeneti egyenáramú lezáró ellenállás (R1, 22k) benne van, jó helyen van? Amúgy terhelés nélkül mennyire melegszik az IC, mennyi a nyugalmi árama?
(#) m.joco válasza szilva hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Azok a szűrőkondik nem használtak. Majd holnap készítek képeket. Belinkelem azt a rajzot, amit megépítettem, mivel a bemenet egy kicsit át van alakítva.
Bővebben: Link
Ez így nem jó?
Azt a többi kondit is kicserélem holnap, és megvizsgálom az R1 és R3 ellenállást.
Azthiszem hogy egy kicsit melegszik, de sok ideig nem hagytam tápon. A nyugalmi áramát is megmérem majd holnap.
Üdv

Ezesetben nézd meg a MUTE/STBY lábon lévő kondikat is.
(#) Brienter hozzászólása Márc 14, 2008 /

Most láttam ezt a topicot és megtetszett a dolog mivel olcsónak tűnik és nem is bonyolult. Nekem házimozira kellene ebből következik hogy nem kell nagy teljesítmény. nekem elég lenne ha az elülső és a hatső hangfalakat hajtaná meg. Akkor ugye 4db IC kellene. Stereosba nem létezik ha igen hol és mennyiért? Melyik rajzot ajánljátok az jó ami az adatlapokon van? És legfőbb kérdésem hogy milyen trafó kell hozzá? Toroid ha igen abból milyet hány VA-osat? Vagy esetleg a simából? Az egyenírányítás után elég ha teszek be egy nagy elektrolitkondit?
(#) szilva válasza m.joco hozzászólására (») Márc 15, 2008 /

Persze, hogy nem jó, ha így van... A bemenet egyenáramúlag nincs földelve, mászkál, ahogy akar, nyílván ez okozza a gondot. Minek kellett átalakítani?
Következő: »»   27 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem