Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teafőző gép működési elve
 
Témaindító: fnszunyo, idő: Jan 2, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) fnszunyo hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy egyszerű kérdést vetnék fel. Hogyan működik a teafőző? Lehet, hogy most sokan jót nevetnek rajtam, de nem tudom, és érdekel. Mivel, egy fórum témában sem találtam erről semmit, sőt még a gugliban sem, ezért gondoltam nyitok itt egy témát erről. Hátha valaki szedett már szét ilyet, vagy legalább el tudja nekem magyarázni.
Gondolom hasonló, mint a kávéfőző, de mégsem, mert ott túlnyomás hatására folyik ki a víz. A teafőzőnél, meg hol alakul ki a nyomás, hiszen nyitott rendszerű. Hátul a víztartály, aminek az alján van egy lyuk, meg egy műanyag cső indul fel a teafilterfez. Itt ugye már forró a víz. De hogy megy fel a víz a nyitott rendszernél a csőben?
Röviden: a működési elve érdekelne.
A leendő válaszokat/hozzászólásokat előre is köszönöm!
fnszunyo
(#) fnszunyo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Köszönöm a gyors választ, de még nem tiszta.
A csőben lévő víz ami felforr, honnan tudja, hogy melyik irányba kell menni? Miért nem a többi víz felé indul? Esetleg a víznyomás miatt? De akkor mi van, ha már kevés a tartályban a víz? Akkor már vissza fele is tud menni nem?
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Abba a "visszacsapó szelep" szerű valamiben van egy golyó ami a nyomás hatására elzárja a víztartály felé vezető utat, ezek után csak egy út létezik, ez pedig a kifolyócső felé vezető út.
(#) VIM válasza fnszunyo hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szia!
Van benne egy visszacsapó szelepecske a szilikon csőben, ami összeköti a forralót a víztartállyal. A másik vége a forralónak (fűtőbetétnek) ugyancsak szilikon csövecskével van összekötve, de már a szabad kifolyású végével a főzőnek. Ha most melegítődik (forralódik) benne a víz, a csőszakaszban ami a szelepecske után van, visszafelé nem tud áramolni az akadály miatt, plusz a víz a tartályban hideg is. A fizika törvénye érvényesül, mert a felmelegített vizet (mivel az könnyebb), tolja maga előtt a tartályban lévő hidegebb és ezt szabályozza a szelepecske, amíg ki nem fogy a mennyiségből. A hőfokszabályozást egy klixonnak nevezett hőkapcsoló vigyázza, nehogy túlhevüljön az egész és hőn tartva a lefőzött teát.
Egészségedre!
Üdv.:VIM
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 2, 2010 / 4
 
A tartály víztömegének (szerintem) semmi köze nincs az egészhez. Az említett golyó függőlegesen mozog föl-le. Ha a fűtőcsőben felforr a víz, nyomás alakul ki, a golyó elindul fölfele elzárja a hideg víztartály kifolyónyílását, ezáltal a másik irányba megindul a gőz, lecsapódik, kifolyik stb. Ezután megszűnik a fűtőcsőben a nyomás (kinyomta a benne lévő felforralt vizet), a golyó visszatér saját súlya által az eredeti helyzetébe, befolyik a víz és minden kezdődik elölről. Ha esetleg valami oknál fogva visszapöfög akkor valószínű, hogy ez a bizonyos golyó elvízkövesedett és már nem zár rendesen.

A Philips gépek (és egyéb más kínai tömegcikkek amiket láttam) legalábbis így működnek.
(#) Inhouse hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Az a legszebb (pl. Philipsnél volt anno ilyen), amikor nem fűtőszálat használnak, hanem egy ilyen melegítő lapot...na az biztos szétég idő előtt...

Üdv
Inhouse
(#) bölcsész válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
A gagyibbaknál lejön a szilikoncső, illetve tömítetlenné válik egy idő után, és az asztalra folyik a víz. Persze amikor áram alatt van az egész. Na ez a legszebb.
(#) Tatusatus válasza fnszunyo hozzászólására (») Szept 22, 2023 /
 
Engem is érdekel ez a téma! igaz teljesen másra használnám. én ezt találtam hozzá!: http://midra.uni-miskolc.hu/document/31082/27153.pdf De a golyós megoldás érdekelne rajzzal! olaj víz fűtéshez használnám automatikus keringtetőnek!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem