Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   134 / 227
(#) havranarpi válasza pcroland hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Bocs , az értetlenkedésést.ezt melyik program viszi?
(#) Collector hozzászólása Máj 31, 2011 /

Bővebben: Link
IRFP260 félhíd SSTC. Ez elég jó ahhoz képest.
(#) pcroland válasza havranarpi hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Eagle.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Klassz kis tesla tekercs, és nagyon szép a tetőkapacitása is.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Heló!
El tudnád küldeni a videón látott (vagy ahhoz hasonló) meghajtó kapcsolási rajzát?
(#) pcroland válasza velkey hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Építsd meg Skory mini tesláját. Ha jól látom az is ekkora kb.
(#) Massawa válasza pcroland hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Én is megépitettem és az elsöre ment:

Tesla3.jpg

(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Elvileg ez az.
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Ez annál jóval nagyobb, ahogy a bemenő teljesítménye is inkább 1kW-hoz közelít. Ehhez persze már jóval nagyobb feszültségre is szükség van, emiatt életveszélyes lesz az SSTC. De az IRFP260-ak egyáltalán nem kerülnek sokba, ha elpukkannak teszteléskor.
(#) Massawa válasza Collector hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Én is ugy nézem, de csak egy kicsivel, az enyém kb. 25 cm hosszu 6 cm csövön van - az adott táppal 18V 80W ad kb 7 cm-s szikrát (a gyüjtökondenzátort már nem birja el a táp - ezért le kellet szedni).
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Kösz a kapcsolást. IRFP260-am az van vagy 10 tehát tudok majd próbálkozni.
(#) DaviS válasza velkey hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Arra viszont figyeljetek, hogy ez a kapcsolás 110V-os hálózatra készült! Viszont IRFP460-al szerintem elmenne a hazai hálózaton, szabályozható toroid nélkül is. (Csak szólok hátha valaki nem veszi észre, és meglepetés éri. )
(#) Collector válasza DaviS hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Meglepetés éri, hogy bedugja a hálózatba, és aztán csodálkozik, ha rajta van a hálózati feszültség? Hát az inkább ne nyúljon semmihez
(#) DaviS válasza Collector hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Inkább azért érné meglepetés, mert felrobbannának a fetek.
(#) velkey válasza DaviS hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Tudom hogy 110 voltra készült, van olyan trafóm ami 230-ból csinál 110 voltot (Max 8 amper a hálózaton).
(#) HöTö hozzászólása Jún 8, 2011 /

Üdvözlet!:wave:

Most építettem után egy tesla tekercset amit a neten találtam. A tekercs meghajtása alapvetően egy szaggató áramkörrel lett megvalósítva. A rendszer működik is de nem elég nagy az ív.

A tekercs adatai primer: 6 menet 2mm-es átmérőjű rézdrótból 17cm-es átmérőn (egy fa állványzaton) 6cm hosszúságban, szekunder: 1500 menet 0,25 mm-átmérőjű rézdrótból 9 cm-es átmérőn 37,5 cm hosszúságban.

Mivel a tekercset már elkészítettem így azt nem szeretném kidobni. Kisebb változtatásokat végre birok hajtani pl: primer menetszám, elhelyezés, szekunder tetőkapacitás, de a szekunder tekercshez nem szeretnék hozzányúlni.

A kérdéseim a következők.:

Mekkora teljesítmény igénye lehet kb ennek a teslának ha 20-25cm-es szikrákat szeretnék vagy mekkora kimeneti feszültségig mehetek el anélkül hogy megváltoztatnám a szekunder tekercset és ekkor mekkora teljesítményigénye lenne a teslának?

Milyen meghajtással érhető el a legjobb hatásfok (félhidas, teljes hidas, egyéb)?

Csak nagy feszültségű generátorral oldható meg a vezérlés vagy úgy is hogy hálózati feszültséget egyenirányítok és azt szaggatom meg a tesla rezonancia frekvenciáján azaz nagyobb áramú de kisebb feszültségű meghajtás is ugyanolyan jó-e?

Esetleg belinkelnétek néhány megfelelő kapcsolást vagy adnátok információt arról hogy tudnék méretezni ilyen kapcsolást?

Ismertek-e valami megbízható számító progit esetleg belinkelnétek a letöltést?

Menyit lehet tévedni a primer és szekunder tekercsek rezonancia frekvenciájával illetve milyen pontosan kell beállítani az oszcillátort a primernek?

Mikre kell még figyelni a jobb hatásfok érdekében (primer kondi típusa, primer elhelyezése, egyéb)?

Jó volna ha tudnátok ezekben segíteni.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) Collector válasza HöTö hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Idézet:
„Most építettem után egy tesla tekercset amit a neten találtam. A tekercs meghajtása alapvetően egy szaggató áramkörrel lett megvalósítva.”

Remélem nem ez:
Idézet:
„Mekkora teljesítmény igénye lehet kb ennek a teslának ha 20-25cm-es szikrákat szeretnék vagy mekkora kimeneti feszültségig mehetek el anélkül hogy megváltoztatnám a szekunder tekercset és ekkor mekkora teljesítményigénye lenne a teslának?”

Milyen kialakításban? Szikraközösnél 200W elég hozzá.
Idézet:
„Milyen meghajtással érhető el a legjobb hatásfok (félhidas, teljes hidas, egyéb)?”

Minél kisebb a teljesítmény annál jobb a hatásfok. Egyre nagyobb tekercs esetében egyre kisebb a hatásfok, és ez ellen semmit sem lehet tenni.
Egyébként túl sok a kérdés. A felére a választ magad is megtalálod.
DRSSTC-kről itt lehet olvasni: Bővebben: Link
(#) _BiG_ válasza HöTö hozzászólására (») Jún 8, 2011 /

Idézet:
„ogy hálózati feszültséget egyenirányítok és azt szaggatom meg a tesla rezonancia frekvenciáján”

A primer kört soha nem a rezonancián szaggatják, hanem a bevitt energia (feltöltött kondenzátor szikraközre sütése, vagy a VTTC blocking impulzusa) fog a primer (és természetesen a szekunder) rezonanciáján rezegni.
A primer és a szekunder rezonanciájának egyeznie kell.

Szerintem olvass vissza legalább 30 oldalt a topic-ból (a megjelenített hozzászólásszámot is vedd 30-ra), mert a kérdéseidre már másnak, máskor válaszoltunk - erről szól ez az egész.

A tekercsek csatolásáról is értekeztünk nem is keveset.

Az áram-feszültség viszonyairól, megválasztásáról is volt szó.
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Szerintetek arra mi lehet a magyarázat, hogy az első konstrukcióm (primer 17kHz szekunder 500kHz) sokkal nagyobb szikrákat adott a 2.-nál aminél mindkét rezgőkör 424kHz-re volt kihangolva? (Mindkettőnél statikus szikraköz volt, azóta csináltam egy forgót csak nem tudom mekkora bps-re állítsam be.)
(#) velkey hozzászólása Jún 12, 2011 /

A winteslában ez mit jelent?

tesla 1.JPG

(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Szekunder sajátfrekvencia.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Az 1 csöves GU50-es tesla tekercs meghajtóhoz mekkora és milyen elhelyezésű primert és visszacsatoló tekercset használjak? Rádió forgókondi jó a hangoláshoz?
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Arra gondoltam hogy csinálnék egy kis vezeték nélküli ledes világítást (elvégre Tesla a vezeték nélküli energiatovábbításra találta ki alapvetően) Elég ha egyszerűen csinálok egy rezgőkört a szekunder tekercsem frekijére?
(#) gergelyaki hozzászólása Jún 13, 2011 /

Sziasztok! Az lenne a kérdésem ha egy nagy kondira rakok 12 volt dc-t akkor az feltöltődik tudnék vele csinálni kisebbszikrákat? Vagy milyen megoldással lehet valami teljesítménycső vagy egyebek? Köszi a segítséget:Ákos
(#) velkey válasza gergelyaki hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Szikrákat lehet ha mondjuk rásütöd egy gyújtótrafóra vagy egyszerűen rövidre zárod a kondit egy vezetéken (megjegyzem ez nem tesz neki jót) Ha íveket akarsz húzni hajts meg egy sorkimenőt az megy 12 voltról is akár 6-8cm-es szikráig. de ha koronakisülést szeretnél látni vagy csinálsz egy félvezetős (pl: skorié) vagy pedig egy csöves meghajtót.
Sorkimenős topik

De akk valami egyszerű kapcs rajzot vagy elvi rajzot útmutatást nem tudnál küldeni mert egy kondinak összezárom tudom hogy nem tesz jót. De akkor úgy nem lehet hogy egy ellenállást rákötök a kondi negatívra és a ellenállás másik lábával nem húz akkor ívet a kondi? Vagy nem tudsz ajánlani valami olyan eszköz ami egy vagy két alkatrész mint a kondi ellenéllés?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Idézet:
„elvégre Tesla a vezeték nélküli energiatovábbításra találta ki alapvetően”

Nem, nem ezért találta ki. Azért találta ki, hogy bemutassa, hogy a váltakozóáram nem feltétlen halálos, mint ahogy azt Edison állította.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Kösz ezt eddig nem is tudtam. Mindig is azt hittem hogy ez van a dolog mögött. egyébként működhetne?
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Működne, de szerintem nem tesla körrel kéne ledeket villogtatni, van erre sokkal egyszerűbb megoldás is, pl skori oldalán. Meg van itt talán külön topik is.

Induktivitással nem lehet nagyfeszt előállítani?
Következő: »»   134 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem