Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Bocs , az értetlenkedésést.ezt melyik program viszi?
Bővebben: Link
IRFP260 félhíd SSTC. Ez elég jó ahhoz képest.
Eagle.
Klassz kis tesla tekercs, és nagyon szép a tetőkapacitása is.
Heló!
El tudnád küldeni a videón látott (vagy ahhoz hasonló) meghajtó kapcsolási rajzát?
Építsd meg Skory mini tesláját. Ha jól látom az is ekkora kb.
Én is megépitettem és az elsöre ment:
Bővebben: Link
Elvileg ez az.
Ez annál jóval nagyobb, ahogy a bemenő teljesítménye is inkább 1kW-hoz közelít. Ehhez persze már jóval nagyobb feszültségre is szükség van, emiatt életveszélyes lesz az SSTC. De az IRFP260-ak egyáltalán nem kerülnek sokba, ha elpukkannak teszteléskor.
Én is ugy nézem, de csak egy kicsivel, az enyém kb. 25 cm hosszu 6 cm csövön van - az adott táppal 18V 80W ad kb 7 cm-s szikrát (a gyüjtökondenzátort már nem birja el a táp - ezért le kellet szedni).
Kösz a kapcsolást. IRFP260-am az van vagy 10 tehát tudok majd próbálkozni.
Arra viszont figyeljetek, hogy ez a kapcsolás 110V-os hálózatra készült! Viszont IRFP460-al szerintem elmenne a hazai hálózaton, szabályozható toroid nélkül is. (Csak szólok hátha valaki nem veszi észre, és meglepetés éri.
![]()
Meglepetés éri, hogy bedugja a hálózatba, és aztán csodálkozik, ha rajta van a hálózati feszültség? Hát az inkább ne nyúljon semmihez
![]()
Inkább azért érné meglepetés, mert felrobbannának a fetek.
![]()
Tudom hogy 110 voltra készült, van olyan trafóm ami 230-ból csinál 110 voltot (Max 8 amper a hálózaton).
![]()
Üdvözlet!:wave:
Most építettem után egy tesla tekercset amit a neten találtam. A tekercs meghajtása alapvetően egy szaggató áramkörrel lett megvalósítva. A rendszer működik is de nem elég nagy az ív. A tekercs adatai primer: 6 menet 2mm-es átmérőjű rézdrótból 17cm-es átmérőn (egy fa állványzaton) 6cm hosszúságban, szekunder: 1500 menet 0,25 mm-átmérőjű rézdrótból 9 cm-es átmérőn 37,5 cm hosszúságban. Mivel a tekercset már elkészítettem így azt nem szeretném kidobni. Kisebb változtatásokat végre birok hajtani pl: primer menetszám, elhelyezés, szekunder tetőkapacitás, de a szekunder tekercshez nem szeretnék hozzányúlni. A kérdéseim a következők.: Mekkora teljesítmény igénye lehet kb ennek a teslának ha 20-25cm-es szikrákat szeretnék vagy mekkora kimeneti feszültségig mehetek el anélkül hogy megváltoztatnám a szekunder tekercset és ekkor mekkora teljesítményigénye lenne a teslának? Milyen meghajtással érhető el a legjobb hatásfok (félhidas, teljes hidas, egyéb)? Csak nagy feszültségű generátorral oldható meg a vezérlés vagy úgy is hogy hálózati feszültséget egyenirányítok és azt szaggatom meg a tesla rezonancia frekvenciáján azaz nagyobb áramú de kisebb feszültségű meghajtás is ugyanolyan jó-e? Esetleg belinkelnétek néhány megfelelő kapcsolást vagy adnátok információt arról hogy tudnék méretezni ilyen kapcsolást? Ismertek-e valami megbízható számító progit esetleg belinkelnétek a letöltést? Menyit lehet tévedni a primer és szekunder tekercsek rezonancia frekvenciájával illetve milyen pontosan kell beállítani az oszcillátort a primernek? Mikre kell még figyelni a jobb hatásfok érdekében (primer kondi típusa, primer elhelyezése, egyéb)? Jó volna ha tudnátok ezekben segíteni. A segítséget előre is köszönöm. ![]() Idézet: „Most építettem után egy tesla tekercset amit a neten találtam. A tekercs meghajtása alapvetően egy szaggató áramkörrel lett megvalósítva.” Remélem nem ez: Bővebben: Link Idézet: „Mekkora teljesítmény igénye lehet kb ennek a teslának ha 20-25cm-es szikrákat szeretnék vagy mekkora kimeneti feszültségig mehetek el anélkül hogy megváltoztatnám a szekunder tekercset és ekkor mekkora teljesítményigénye lenne a teslának?” Milyen kialakításban? Szikraközösnél 200W elég hozzá. Idézet: „Milyen meghajtással érhető el a legjobb hatásfok (félhidas, teljes hidas, egyéb)?” Minél kisebb a teljesítmény annál jobb a hatásfok. Egyre nagyobb tekercs esetében egyre kisebb a hatásfok, és ez ellen semmit sem lehet tenni. Egyébként túl sok a kérdés. A felére a választ magad is megtalálod. DRSSTC-kről itt lehet olvasni: Bővebben: Link Idézet: „ogy hálózati feszültséget egyenirányítok és azt szaggatom meg a tesla rezonancia frekvenciáján” A primer kört soha nem a rezonancián szaggatják, hanem a bevitt energia (feltöltött kondenzátor szikraközre sütése, vagy a VTTC blocking impulzusa) fog a primer (és természetesen a szekunder) rezonanciáján rezegni. A primer és a szekunder rezonanciájának egyeznie kell. Szerintem olvass vissza legalább 30 oldalt a topic-ból (a megjelenített hozzászólásszámot is vedd 30-ra), mert a kérdéseidre már másnak, máskor válaszoltunk - erről szól ez az egész. A tekercsek csatolásáról is értekeztünk nem is keveset. Az áram-feszültség viszonyairól, megválasztásáról is volt szó.
Szerintetek arra mi lehet a magyarázat, hogy az első konstrukcióm (primer 17kHz szekunder 500kHz) sokkal nagyobb szikrákat adott a 2.-nál aminél mindkét rezgőkör 424kHz-re volt kihangolva? (Mindkettőnél statikus szikraköz volt, azóta csináltam egy forgót csak nem tudom mekkora bps-re állítsam be.)
Az 1 csöves GU50-es tesla tekercs meghajtóhoz mekkora és milyen elhelyezésű primert és visszacsatoló tekercset használjak? Rádió forgókondi jó a hangoláshoz?
Arra gondoltam hogy csinálnék egy kis vezeték nélküli ledes világítást (elvégre Tesla a vezeték nélküli energiatovábbításra találta ki alapvetően) Elég ha egyszerűen csinálok egy rezgőkört a szekunder tekercsem frekijére?
Sziasztok! Az lenne a kérdésem ha egy nagy kondira rakok 12 volt dc-t akkor az feltöltődik tudnék vele csinálni kisebbszikrákat? Vagy milyen megoldással lehet valami teljesítménycső vagy egyebek? Köszi a segítséget:Ákos
Szikrákat lehet ha mondjuk rásütöd egy gyújtótrafóra vagy egyszerűen rövidre zárod a kondit egy vezetéken (megjegyzem ez nem tesz neki jót) Ha íveket akarsz húzni hajts meg egy sorkimenőt az megy 12 voltról is akár 6-8cm-es szikráig. de ha koronakisülést szeretnél látni vagy csinálsz egy félvezetős (pl: skorié) vagy pedig egy csöves meghajtót.
Sorkimenős topik
De akk valami egyszerű kapcs rajzot vagy elvi rajzot útmutatást nem tudnál küldeni mert egy kondinak összezárom tudom hogy nem tesz jót. De akkor úgy nem lehet hogy egy ellenállást rákötök a kondi negatívra és a ellenállás másik lábával nem húz akkor ívet a kondi? Vagy nem tudsz ajánlani valami olyan eszköz ami egy vagy két alkatrész mint a kondi ellenéllés?
Idézet: „elvégre Tesla a vezeték nélküli energiatovábbításra találta ki alapvetően” Nem, nem ezért találta ki. Azért találta ki, hogy bemutassa, hogy a váltakozóáram nem feltétlen halálos, mint ahogy azt Edison állította.
Kösz ezt eddig nem is tudtam. Mindig is azt hittem hogy ez van a dolog mögött. egyébként működhetne?
![]()
Működne, de szerintem nem tesla körrel kéne ledeket villogtatni, van erre sokkal egyszerűbb megoldás is, pl skori oldalán. Meg van itt talán külön topik is.
Induktivitással nem lehet nagyfeszt előállítani?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |