Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   169 / 227
(#) ekkold válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /

Nézd meg az általad berakott képen a potihoz menő vezeték szineit.
Sorrend a nyákon: sárga, zöld, kék
Sorrend a potin: kék, sárga, zöld
Persze ha a kapcsolási rajzot próbálod lekövetni a nyákon, akkor abból is "illene rájönni"...
(#) alfa007 hozzászólása Ápr 21, 2012 /

Sikerült összeraknom, és ki is próbáltam.
Ja de a potit, és 555-s nem raktam bele, de ez hidegen hagyja a félhidakat mert beindult, csak a szaggatás egyezett a szekunder frekijével, ami nem tetszett a félhidakna(helyes kis füstpamacs).
(#) alfa007 válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Jó. Mára egyenlőre elég. Működik, csak nem 100Hz, hanem kb. 900kHz szaggat, ami nagyon tud fájni.
Ja rámértem szkóppal Tr1 30-s felére, és 40VACcs-cs háromszög jelet láttam, melynek 1 periódusa 2.5 div. A Time/div 0.5us-ra volt állítva.

Az sf18-nak annyi.
(#) Papirkutya20 válasza ekkold hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Ezt látom én is csakhogy én a 24V-os verziót raktam össze nem a 12V-t és ezért kérdeztem meg, hogy a 24V-t is ugyan úgy kell-e kötni mint a 12V-t? Csak mert a Skori honlapján a 24V-ról készült képen nem látszik a poti bekötése, ezért kérdeztem, hogy akkor most hogyan kell.
(#) velkey hozzászólása Ápr 22, 2012 /

Nektek mennyi ideig ment egyhuzamban a GU81-es tesla tekercs? Nekem 2 perc után már elég vörös az anód.
Beraktam a doorknob kondit primer kondinak, kihangoltam, de amikor csúcsmentes tetőkapacitást raktam rá nem volt szikra, hanem nagy valószínűséggel a jó csatolás miatt visszament az energia a vcs körbe ahol szépen kiégette mindkét 75Wattos izzót (amik párhuzamba voltak kötve). Ezt hogy lehetne elkerülni? Egyébként a kerámiakondi szépen megy a kapcsolásban.
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Te a tesla tekercs szekunderének az alját azt földre (nem a kapcsolásban lévő hanem pl földelt vasdarab), vagy a katódra kötötted? Mert írtad egyszer, hogy ezt a kapcsolást nem szabad leföldelni, mert ott szikrázhat ahol nem szabadna, viszont az enyémben nem a MOT 0-jára (katódra) van kötve hanem földbeszúrt vasdarabra.
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

A két 75W-os izzót sorba kösd!
Különben nagyon túlterheled a csövet.
Az energia visszamenetele bizony előfordulhat. A védő szikraköz be van építve?

Az én 2.0-s teslám akár negyed órát is elműködött, anélkül, hogy az anód izzana (sőt, a MOT-ok sem melegedtek túl). Az időt mértem.
Az anódizzást kerüld, mert tönkreteszed a csövet! Begázosodhat.

Én a katódpontra kötöttem a szekunder alját. A földelési tilalmat elsősorban a katódpont földelésére értettem. Ugyanis a soros MOT kapcsolás miatt a "földpontot" a MOT-ok vasához képest, ami a legközelebb van a MOT primer tekercséhez, 2000 voltra emeltem volna. Be is indult az áramszivárgás...

Azért nem földeltem máshova a szekunder alját, mert nem akartam pl. a világítási hálózatba zajt és nagyfeszültséget küldeni. Ezért sem kötöttem a radiátorra, földbeszúrt vas nálam a negyedik emeleten nem játszik Úgy voltam vele, maradjon minden a leválasztott körön belül.

Jó, akkor átkötöm sorba. A Vcs kondim az 1,5nF remélem jó lesz így. Védő szikraköz van benne az egyenirányítás és szűrés után. A MOT-jaim szerencsére nekem se melegednek mert olajban vannak. Megpróbálom majd átkötni a katódra is a szekunder alját.

A v.cs. kondi lehet nagyobb (10-20 nF), így a cső többet marad zárva, mint nyitva, csökkentve a disszipációt.

A szikraköz megfelelő elektródatávolsága be is van állítva? Ha túl nagy, akkor "az ellen nem véd!"

Nekem olaj nélkül sem melegedtek túl a MOT-ok, valamit nagyon eltaláltam
(#) alfa007 válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Van még egy ötletem, próbáld megépíteni a 12V-s tesla 555-s részét(a FET előtt), majd építsd be a 24V-ba.
Legalább neked le tud állni, nekem valamiét a T1 nem állítja le.

Szerintem ha kiveszed a t1-et akkor lehet neked is beindul. Csak nem fog örülni neki a T2, és T3.

Jó akkor majd nagyobbra cserélem (csinálok neki kondibankot). Hány voltot kell elviselnie? Bekötöttem két 60W-os (nem volt több 75W-s) izzót sorba v.cs. ellenállásnak, de a szikrahossz jelentősen lecsökkent,igaz kicsit lassabban melegedett a cső is. A szikraköz szerintem véd "az" ellen mert ha nem volt kirörési pont akkor általában átütött.
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Ápr 22, 2012 /

Ha nagyobbra cserélem megnőhet a szikrahossz?

Elég nagy a primer tekercs? Rendesen ki van hangolva?
Ezek is számítanak! Ha nincs jól közös rezonancián, hanem valamelyik felharmonikuson rezeg, akkor kisebb lesz a rezgőkör ellenállása és ekkor erősebben fűt a cső.
Nekem 600 pF primer kondi elég volt a kihangoláshoz (170 kHz-re). Ha nagyobb kondi kell hozzá neked, akkor inkább növeld a primer tekercset, ne a kondit. A tekercs növelésével nő a körjóság és az impedancia, kímélve a csövet. De erről régebben sokat írtam már.

Nekem a primer 160 mm átmérőjű, 40 menetes. Kevesebb menettel izzott az anód.

A v.cs. kondi is legalább 1 kV-os legyen.

Próbálj meg egy legalább 1 mm lemezközű régi forgókondit (kb 500 pF) párhuzamosan kötni a v.cs. tekerccsel (jól szigetelő forgatógomb kell!) és hangolni a v.cs. kört is. Nekem ezzel sikerült erősebb szikrákat produkálnom.

A primer tekercsem ugyanakkora mint neked 25-40 menetig megcsapolásokkal 2,8 mm-es villanydrótból . Primer kondi 2nF szekunder tekercs frekije 480kHz környékén mozog. Neked a primer köri rezonancia egyezik a szekunder körivel?

Úgy találtam, hogy egyezett.
Nekem kisebb primer kondival is 170kHz jött ki, szerintem sok az a 2 nF.
Jó, mondjuk a szekunderem is elég nagy - 1100 menet, 110-es csövön, 0,3-as dróttal. Plusz "tetőkapacitás"-féle lemezek rajta.
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Nekem ez számolt érték (deepfriedneon-on számoltam, elméletileg jónak kéne lennie), a szekunderem nekem kisebb (63mm-en 43 cm megtekerve 0,3-as dróttal). De majd sorba kötök vele egy 1,5 nF-eset és akkor megnézem, legalább úgy a kondik is kímélve vannak.
(#) belganarancs válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Szia!

A poti középső lába megy a középső furatba.(R6-on keresztül az ic7-es lábára.555 IC lábkiosztásával gondolom tisztában vagy,csak rá kellett volna nézned a rajzra.)
A maradék kettő kivezetést,ha mást nem kísérletezés útján is megállapíthatod,ha nem jól kötötted be,akkor sincs gond,csak fel kell cserélned őket.

Üdv.:Zoli
(#) Papirkutya20 válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Szia, köszönöm a segítséget, úgy kötöttem be hogy a középső láb van a középső furaton tehát az R6-ra csatlakozik, a másik két láb pedig úgy hogy a jobb a jobboldali furatba megy, a bal pedig a balba. Akkor megpróbálom megfordítani a két szélső lábat, plusz kimérem az IC frekvenciáját. Ha ezek után sem indul el akkor nem tudom mi lehet a gondja...

Üdv.: Bálint
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 23, 2012 /

Próbaként bekötöttem egy 11nF-os kondit a v.cs.körbe és a cső sokkal kevésbé melegedett. A szikrahossz most olyan 26 cm, de vissza szeretném majd tornázni minimum 35cm-re.
(#) alfa007 válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Én úgy orvosoltam a problémát, hogy volt egy 12v tesla panelem amiben elszállt a félhíd, és kivágtam miniflexel az 555-s meghajtást. Aztán a 24V-on szereztem neki 12V-t, és bekötöttem a 3-s lábat a T4 gate-ra.
Most már működik, vagy is működött amíg rá nem kötöttem a legerősebb trafóm 22V/15A
5-6cm szikrák és füstölgő sf18-ak.
(#) Papirkutya20 hozzászólása Ápr 24, 2012 /

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget aki hozzájárult a Tesla-tekercsemmel való problémák megoldásához, a mai napon sikerült elindítani a szerkezetet szép szikrákat elérve (kb. 7 cm), L4-C4 még nincs beépítve az az elkövetkezendő napokba fog megtörténni.

Köszönöm mindenkinek a segítségét és türelmét!

(#) Collector válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Túl magasan van a tetőkapacitás a szekunderhez képest, nyugodtan tedd rá a szekunder tetejére, 1-2 centinél nagyobb távolság ne legyen, így lesz ott nagyobb szikra is.
(#) belganarancs válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Szia!

Gratula.

Üdv.:Zoli
(#) ekkold válasza Papirkutya20 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Végülis a potit kellett másképp bekötnöd, vagy más volt a gond?
(#) Papirkutya20 válasza Collector hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Köszönöm a tippet, lejjebb fogom rakni a tetőkapacitást!

ekkold: Végül kicseréltem a potit (de a lábakat nem fordítottam meg hanem a kapcsolási rajz alapján tettem vissza ahogy volt) és a vezetékeket is és az IC-tokot is újra forrasztottam,majd az egészet lelakkoztam alul a vezető sávokat így elindult, alig melegszik a rendszer.

Na, nem is rossz. Már csak be kell dobozolni az elektronikát, hogy jól is nézzen ki.
Az L4-C4-et akkor érdemes beépíteni, ha tudod a szekunder frekit.
Ezt szkóppal, vagy progival lehet meghatározni.
Progit a Skori weboldalán találsz.
Bővebben: Link

Érdemes hüvelysort beforrasztani, majd abba rakni az alkatrészeket, amiket lehet bobtani is.

Amúgy grat.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

Megcsináltam a te Staccato tervedet, lenne pár kérdésem vele kapcsolatba. A GATE-re mért megy 2 csati? Ha nem szimmetrikus a tápom akkor elég a POLARITY 1-2-3-at rövidre zárni? Az egyik10µF-es kondinak polaritásmentesnek kell lennie?
(#) Papirkutya20 válasza alfa007 hozzászólására (») Ápr 24, 2012 /

A doboza már készen van a hétvégén bele is fog kerülni , Skori programjával számolok plusz belganarancs is ellátott pár tanáccsal azokat is megfogadom és hüvelysorra gondoltam én is hogy azt fogok beépíteni és így tudom cserélgetni az alkatrészeket!

Köszönöm a segítséget!

Nincs mit. Ha elkészült teljesen majd raksz fel képet róla?
Következő: »»   169 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem