Fórum témák
» Több friss téma |
ha valaki tudja hogy kell kikeverni a zöld(532nm)és a piros(~650nm) lézerekből kikeverni;előállitani a sárga szint irjon.remélhetőleg sok laseristnek segitségére lesz ez a téma...
dj epyn
A sárga fényt a zöld és a kék alapszínek(fények) keverékével lehet kikeverni. A vörös zöld és a kék alapszínek fények keverése esetén. Ezeket semmilyen más színből (most ugye fényből) nem lehet összerakni.
Tehát a válasz: kék lézer nélkül sehogy.
most akartam ugyan ezt a témát nyitni, de nekemmár megvan a színkeverés zöld+ piros, a zöld lézert sima tükörre vetítem megtöröm 90 fokban, majd a pirosat egy féláteresztő tükörre vetítem és itt keveredik a zölddel.... KLIKK itt szépen látható a dolog. A féláteresztő tükröt DVD iróból szedtem ki....
Idézet: Jól emléxel „Én zöld+pirosra emlékszem...”
jut eszembenem árt ha a piroslézer valamivel erősebb mint a zöld (teljesítményileg). De ha egy kicsit logikázol akkor RGY lézert is tudsz csinálni,én most ezen dolgozok, bővíteni akarom a lézershowmat 3 színre
Bocs, ne haragudj de összekevertem a szubsztraktív színkeveréssel.
Miért haragudnék? Csak epyn kollégát tájékoztattam
Vagyis epyn se ne haragudjon és bocs, majdnem félrevezettem. Legközelebb kétszer étgondolom, hogy hogy is van mielőtt leírom.
Az alábbi képre gondolsz? (amúgy éljen, egyetértek)
igazából Djgeorge elmélete kivitelezhető;sok-sok megfeszitett idegőlő óra után használható is mint sárga lézer-stand alone.RGY azonbanmár bonyolultabb,mivel tükrözni&tükrözni(megtörni&megtörni)kell a már 3 sugarat és végül ezt a három sugarat kell 100%-ban 1 tengelyre lőni hogy ez az 1esitett sugár nem mint új spektumú szin,hanem mint 3 szinű lézerlátvány támadja az ember örömközpontját sos-sok dopamint felszabaditva .
Viszont,ha a sugarakat nem a megfelelő reflexio képességű eszközökkel téritjük el(pl fürdőszobai tükörcserép)az effektive optikai mW-ok könnyen nanoWattokká alakulhatnak .De ha még rendelkezésünkre is áll megfelelő anyagú optikai közeg,a redikáció igy is számolható.
Amennyiben nem rendelkezunk megfelelő optikai(fény)teljesitményű fej/ek-vel az egész csak 1 ablak és világitásmentes sötét helységben élvezhető mert annyira el fogja nyelni a tűkör a fényt.nem referálok semennyi mW-re neadj isten W-ra mert megfelelő háttér és eszközök nélkül a szines (RGY RGB akármilyen)lézer meghaladja az amatőr teljesitőképességét.Kérem szépen ennek megcáfolatát,dokumentálva!Szóval NE várja senki hogy egy leselejtezett DVD ram-ból hitech tükröket,prizmákat diódákat tud kitermelni.Vagy mondjuk olyat is hallottam hogy büszkén bejelentette a srác,hogy 10en 1-2 ezerért 150mW(!!!!) lézert(pointert)vett,ami erősebb(? minél ? Fekete Lacinál? )mint a diszkóban levő...Valószinűleg vki kulcstarólézerrel lövöldözte a tükörgömböt az éppen blackout-ban lévő fények mellett;ezt látta "lézershownak" Már csak azért se mert bár ezek is laborkörülmények között készülnek(némelyik bambuszkunyhóban influenzás taknyos nyálas emberszabású taiwaniak kezei alatt)és érzékenyek a tapicskolásra.A felhasználható eszközök csillagos áron kaphatók és azt sem szeretik ha az amatőr csak ránéz.
Visszatérve az alap kérdésre:sárga lézer(nem dióda,ez is DPSS) vásárolható is(a kékkel egyárban,sok-sok Istán Királyt kell érte adni a futárnak-postásnak,hadd ne mondjam kb hány darabot...),de célszerübb kikeverni(kinek hogy...)Refer (and respect)to DjGeorge.
Leleménnyel megoldható 2 szin egyidelű vetitése(ugyanazon ábrában).Igaz ugyanezen elven a 3 szinű is bár elmondtam(szerintem)ennek mi a buktatója.Mindezek mellé még nem árt ha megfelelően industrial style-ban szereljük ezeket az alkatrészeket(nem nyáklemezból készitett konzolok)mert a legkisebb rezonancia,elmozdulás érzékennyé teszi művünket és az egészet hajlamosak lehetünk orosz szerszámokkal javitaniMeg amúgyis szebb egy mart fém(Fe;Cu;Al...)scanner befogató;például...
Szegény 0.4W-os piros szinte nem is látszik a 0.7W-os kék és az 1.1W zöld mellet.
A szinek igencsak szétcsúsztak (tükröket lehet kintről állítani a precíziós állítóval). Lézerfejek, tükrök, scanner motorok egy por és pára mentes házban a készülékházon belül. A lézersugár egy antireflexiós üvegen át jön ki. Komplett cca. 15-18kg. Fémgőzölt türöket haszálnak az ilyenekben, Magyarországi beszerezhetőségről nem tudok, házi körülmények közt ne várj hasonlót. a sima fürdőszobai tükröt meg tényleg felejtsd el.
a fémgőzölt tükör beszerezhetősége is megoldható(menj el egy optikai szaküzletbe és ne kontaktlencse után érdeklődj...)amúgy ha szétkalapácsolsz egy tükörreflexes fényképgépet megtalálod benne a fémezett tükröt...vagy ott a fénymásoló vontatott tükre;RE
amúgy azt a gépet Te csináltad? kár hogy aHSZ-ben forditva adtad meg a teljesitményhozzárendelést(feltéve ha tényleg olyan büntetően nagyteljesitményi lézerforrások vannak benne... a lézerfejeket mi módon hütöd ha hermetikusan lezárt kégliben vannak?vagy fiberes a megoldás?
Oh, sorry... igen már látom. teljesítmény szerint mentem felfelé s nem a színek alapján. legnagyobb teljesítményt (fehér) 2.2-2.5W körül mértünk. Kecskeméten készült a darab.
a zárt részben maguk a színek fejegységei is zártak, az egész egy hűtöfelületre van szerelve. fejegységek alja nikkelezett vörösréz, a hőátadást peltier elem végzi (kristály, dióda alatt). A haveré a cumó, már ő is ráált a gyártásra. Sajnos már nem lakom ott (ahol eddig) így sok mindenről lemaradtam (pl az 5W zöldről is )
Hali mindenkinek. Ilyesmin gondolkoztam hogy így oldom meg a 3 színt. Bár szerintem képen egyszerűbbnek tűnik, a megvalósítás az kérdéses. Vagy azon gondolkoztam még hogy a lézerdióda tápját kéne megszaggatni, tehát egyszer a piros egyszer a zöld majd mind2 világít. Ez ha megtörik a scannereken akkor a színek szétvállnak, csak több problémát látok a dologban. Előszöris nem tudom hogy a dióda mennyire örülne ennek a megoldásnak. Második elég nehéz olyan pontosan összehozni a dolgot hogy a fények szinteegymás mellett menjenek és ne 5mm a két sugár között mert akkor a kivetített kép már nem az igazi. Még azon is gondolkoztam hogy léptető egy motor tengelyére teszek egy féláteresztő tükröt és a motor állítja a dőlésszöget, és a két lézer piros és zöld egymásra esik akkor sárga megy a scannerekhez, vagy atörési pont nem esik egy helyre akkor piros és zöld meg a scannerre, de ez csakegy elmélet, szerintem nem nagyon járható ez az ut
érdekes elméletek,bár ez egyértelmű.a tökéletlenségét magad irtad.viszont mostmár komolyan foglalkoztat a téma,úgyhogy megpróbálom ezzel foglalkozó cégekkel vmiféle kapcsolatot felvenni és ha már kimeritő a válasz beszámolok róluk.bizonyos viszont hogy van bennük vmi extra spéci alkatrész...
Arra a féláteresztő tükörre azért kíváncsi leszek.
Ne gondolj itt olyan tükörre amin félig átlátsz. Ezek a tükrök meghatzározott színt engednek át és egy másik meghatározott színt tükröznek. Nem értem minek 3 nyaláb ha egy nyalábbal is meg lehet csinálni. a kívánt montban a kívánt színt "kapcsolod" be vagy arányosan a 2 szín keverékét...
igen csak nem mindegy milyen a kapcsolási módus...
ha csak simán kapcsolgatsz...hát azanemmindegy.komoly feltételek mellett kell modulálni minden sugarat(igaz igy a bűvös 16milliós paletta is kikeverhető....)a tükrök megvalóban csak azta hullámhosszt engedik/tükrözik amire ippen gyártották...(coating és az a kristályrács osszetétele...)éppen ezért dem túl olcsó az ilyen Dichroicus "üveg"
SZétbeleltem egy pár DVD irótabbló estek ki ezek a tükrök. Kipróbáltam a zöld és a piros lazán átmegy rajta......
Ha hazaérek keresek pár képet. 8bites volt szinenként a DA konverter szóval láttam én azt a bűvöset...
A progi megvan (ld2000) de hardware híján el sem indul... Idézet: Nah ezt jól elirtam abból lenne az a szó :idiota: „DVD irótabbló”
igazából nem tudom hogy maga a soft képes-e modulálni a fejeket hogy a 3 alapszin(RGB)mint hogyismonják? additiv? szinkeverésként bármi hullámhosszú szint képes legyen előállitani...ezért mondtam a nagyon komoly feltételeket.Viszont a kép az ott van...asszem el kellene járnom agytréningre,ez eddig eszembe sem jutott.csak ennek van némi hátbaverője:a DPSS blue laser nem a legolcsóbb játékszer 1 amatőrnek.igaz ebből alég 1/3 teljesitmény a vöröshöz képest (100mW Red-50mW Green-30mW Blue:kb ilyen arányok között)
Amúgy a zöld a leg olcsóbban előállítható (ha egyforma teljesítményeket nézünk).
jah: Az ő cumója a fentebb belinkelt képem
Egy vöröset, és egy zöldet úgy tudsz keverni, hogy dielektrikum tükröt raksz közéjük 45 fokba. Ezt most nehéz elmagyarázni, van egy képem róla (konkrétan a keverésről) de előtte meg kéne kérdeznem a kép eredeti készítőjét, hogy felrakhatom-e ide.
Szolgáltatással kezdte de fejleszt is csak a másik weboldala nincs kész mert kicsit lusta a haversrác.
bérelni is tudsz tőle... Miért kaptad azt a szép piros felkiáltójelet? ejnye-ejnye...
Miért a zöld lézer a legolcsóbban előállítható ?
(nem kötekszem csak kíváncsi vagyok) Én úgy tudom hogy zöld lézer dióda nincsen, hanem infra lézert külldik át YVO4 kristályon majd KTP kristályon végül kollimálják. (ezek elég drága kristályok) vagy én még gázlézerről tudok ami önmagában zöld
Illetve lenne egy kérdésem ami a témához kapcsolódik !
Amit most leírok abban nem vagyok biztos!!!, ha valaki tapasztaltabb, cáfolhatná vagy helyeselhetné, hogy jól gondolom e ? Ahhoz, hogy színt keverjél egymásra kell tenned a két sugarat, ami önmagában nem keveredik hanem olyan közel van egymáshoz, hogy a szem nemtudja megkülönböztetni és átlagolja ezért látjuk sárgának az egymás mellé pakolt piros és zöld sugarat (van valami fok szög radiános érték ami alatt a szem tehetetlen, úgy mint a pixeleknél a monitorokon) Vannak Analog és TTL modulált lézerek Az analog lézernél én úgy tudom, hogy pl 0-5 Voltal tudod állítani a kimeneti teljesítményt. És amikor változtatod a két szín viszonyát így lehet színt keverni. A TTL lézereknél a TTL-impulzussal nemtudsz fényerőt szabályozni, hanem csak kioltást, vagyis ki be kapcsolgatod a lézert. Elvileg szerintem ezzel is lehet színt keverni mert ha PWM impulzussal van a TTL bemenet vezérelve akkor a két szín eltérő kitöltési tényezőjének függvényében így is lehet keverni a színeket. De szerintem ez problémát okozhat a sugarat egy szkennerre viszed mert akkor a kevert színek szétválhatnak csíkokká az eltérítés miatt, hacsaknem használsz valami nagyon nagy frekis pwm-et de azt meg nemtudják ezek a modulok, illetve ha léptetőmotoros eltérítést alkalmazunk ahol legalább egy pwm ideig egyhelyen hagyjuk a sugarat de ezzel meg profi ábrák nem vetíthetők. |
Bejelentkezés
Hirdetés |