Fórum témák
» Több friss téma |
Egy egyszerű kis jelzőlámpa játékot akarok csinálni a kislányomnak. (gyalogos lámpa szóvan nincs sárga, piros-sárga stb... és csak két lámpa van).
Gyakorlatban úgy nézne ki, hogy a lámpán van két led (piros, zöld), van egy kapcsoló amivel ki-be lehet kapcsolni. Amikor bekapcsolja a piros ég egy darabig mondjuk 10 mp-ig, majd vált a zöldre 10 mp-ig majd újra piros stb... (erre láttam is egy kapcsolást az alapkapcsolásoknál gondolom megfelelő kondival el lehet érni a 10mp-t). És most jön a "bökkenő". Mivel a két lámpának szinkronba kéne lennie és nem akarom őket összedrótozni arra gondoltam, hogy infraleddel és érzékelőkkel összekapcsolom őket. Az egyiken (A) lenne a Led a másikon (B) az érzékelő: Ha "A" piros akkor az InfraLED világít, ha Zöld akkor nem. Ha "B" érzékeli az infrát akkor zöldre vált, ha nem akkor pirosra. Ebből kiderül, hogy a "B" lámpának végül is nem kell váltogatnia magát elég ha csak érzékeli a másik lámpát. A környezet: nincs semmilyen infra kütyü a szobájában se TV se semmi így nem kaphat máshonnan zavaró jelet, hacsak nem a természetből (már ha van ilyen). Ebből következően nem szeretnék bonyolult kapcsolásokat (frekvencia, meg mittomén), hacsak nem muszáj. Szerintem nagyon aranyos és érdekes játék lehetne belőle amivel játékosan tudják tanulni a jelzőlámpákat főleg, ha van egy olyan utas szőnyegjük... Ja ami még lényeges jó lenne, ha 1 db AAA elemmel működne, de a gombelem sem probléma. A kapcsolást és az infraled-et a talpába szeretném beépíteni az elem pedig az oszlopban lenne. Szóval ebben kérném a segítségeteket. És azért is nyitottam új topicot, mert ez egy konkrét feladat lenne.
Tehát a jeladó lámpa valahogy így működhetne, mint ahogy ez az astabil multivibrátor a linken. Gondolom rc1, és rc2 egy zöld illetve piros led lehetne előtétellenállással. (tápfüggő) Az egyikkel párhuzamosan, egy infraled. A kondik értéke a váltás idejét határozza meg, akár rövidebb zöld, hosszabb pirossal pl. A vevőben gondolom a többiek okosabbak, de oda is valamilyen alapkapcsolás jó lehet, mondjuk, egy monostabil multivibrátor?
Jaj én is ilyen lámpát szeretnék! Akkor váltana zöldre amikor jön a villamos, nem fél percel utána, s így nem késnék el, illetve nem kellene minden reggel az autók között átcikáznom a négysávoson. Bővebben: Link
Igen pont erre az alapkapcsolásra gondoltam.
Így szépen villogna. Mivel ez egy "oktató" lámpa ezért a célnak teljesen megfelel. Tudom az lenne az igazi, ha az autóknak is lenne lámpájuk stb..., de egy 3 éves gyereknek bőven elég, ha a gyalogosok dolgait tanulja meg. Én meg nem akarok 5000-eket fizetni a lámpákért és ez tanulásnak sem utolsó gondolom olyannak, mint én aki kezdő. Bár elvileg megoldható szerintem az autósok problémája is további két vevő lámpával ahol fordítva vannak bekötve a LED-ek és az autóknak így..... Hú, hülyeséget írtam Szóval szinkronban lenne. Amikor "A" piros világít az Infra akkor a "B" is piros nem zöld...... Hiába késő van és ma egész nap robotoltam..... Nadeha akkor már lehet 4 lámpa egy adóval (amire rá lehet kötni mondjuk 4 infraledet, hogy sokfelé világítson .
Szia !
A mellékletben van egy alternatíva a vevő oldalra. A Mos tranzisztorok kis teljesítményűek. A működés: ha az adó oldalon "világít" az infra dióda, amelyet kaszarobert által említett módon helyezel el, akkor a Led1 kigyullad, Led2 nem világít. Ha nem világít az infra dióda, akkor a Led2 fog világítani, Led1 pedig nem. Ha kérdésed van akkor szívesen segítek. Üdv.
Elvileg, akárhány vevőlámpát telepíthetsz a szobába, azok onnantólfogva szinkronban mennek, ha az adód ad.
Ráadásul egy lámpán is nézhet két különböző irányba két párhuzamos különböző színű led, így amikor az autósoknak zöld, akkor a gyalogosoknak a piros ég, illetve fordítva(A sárgát ugyebár kihagytuk) Kérdés csak az, ha szinkronba mennek, mi lesz a zöldhullámmal
Azt hiszem megmaradok a programozásnál .
Egy kukkot nem értek a rajzból. Az a "Föld" dolog mindig olyan rejtéjes volt számomra, hogy az most mit is jelent? Az elem negatív oldala? Ez a Infra fototransistor hogy működik? A bázisánál nem láttam semmit, ha jól sejtem akkor a fény adja meg neki a löketet.
Na nem szinkronba, csak párosával.
AZ már nem probléma, hogy az egyikbe fordítva kötöm be a piros meg zöld ledet . Majd megjelölöm, hogy melyik az autóké meg melyik a gyalogosoké. De ha a gyerek katasztrófát akar szimulálni legalább lesz rá eszköze
Itt a negatív oldala, igen.
A fototranzisztor bázisát meg megvilágítod! Ne add fel ez nem nehéz, ha egy darabig nézed, már nem is bonyolult
Kinyomtatom és elalvás előtt nézegetem Asimov könyv helyett .
Mindenesetre köszi, holnap folyt. köv.
Akkor a működéséről röviden: a kapcsolási rajzokon alkalmazott GND (föld) szimbólum egy referencia potenciál, amelyet 0 Voltnak titulálunk. Ehhez viszonyítottan mérjük a különböző fesz értékeket az áramkörök különböző pontjain. Jelen kapcsolásban a GND a telep - pólusa. Ehhez képest a pozitív pólus 4,5 V értékű. (Ha mondjuk a telep + felét tekintjük a GND- nak, akkor a telep negatív pólusa -4,5 V feszültségű.)
fototranzisztor : egy olyan tranzisztor mely a beeső fény intenzitásának függvényében erősíti a collector áramot. Minél nagyobb a beeső fény intenzitása, annál több áram folyhat a collectoron keresztül. A tranzisztor bázisa azért nincs bekötve, mert a valóságban nincs ilyen kivezetése (kép). Mos-tranzisztor: olyan térvezérlésű (fesz vezérlésű) tranzisztor, amely a Gate-Source fesz értékétől függően erősíti a Drain áramát. Tehát az eszközt a bipoláris tranzisztorokkal szemben nem áram, hanem feszültség vezérli. A kapcsolásban mind a három tranzisztor kapcsoló üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy a bázisba folyó áram ill. a gate-source fesz elegendően nagy ahhoz, hogy a Collectoron ill. Drainen a max. áram folyhasson, melyeket sorra az R4 ill. R1, R2 korlátoz. R1, R2 a Leden átfolyó áramot korlátozza, a tönkremenetelük elkerülése érdekében. A kapcsolás logikai működése: 1. Ha nincs vezérlőjel (infra fény): a fototranzisztor lezárva marad, így az R4 alsó lába tápfesz értéken van. Ez a feszültség az n- és p- csatornás Mos gate elektródáján megjelenik, és mivel a G-S fesz nagyobb lesz mint az n- Mos tranzisztor nyitófeszültsége, ezért a tranzisztor kinyit -> Led2 világít. A p-csatornás Mos működése ezzel ellentétes -> lezár-> Led1 nem világít. 2. Ha van vezérlőjel : a fototranzisztor kinyit, az R4 alsó lába 0 Voltra kerül, mely az n-csatornás Mos-t lezárja, a P-csatornást pedig kinyitja.-> Led2 elalszik, Led1 világít. Remélem nagyjából már érthető a dolog. Üdv.
Szerintetek mekkora pontossággal kellene beállítani a 2 optikai elemet ?
Tökéletes rálátás kitakarás nélkül? Ezenkívűl ez a rajzod inkább 1 sötétedés/vilogosság kapcsoló lesz mert ha éppen statikus állandó külső fény éri akkor mindig világítani fog . Müködni müködhet ha megfelelő optikai rálátást biztosítotok az adó LED és a vevő Tranzisztor közt. Elmozdulást megfelelő súllyal (1kg) való leszögeléssel kiküszöbölve . (de ez gyerkőcök terén nem igazán járható út ) Ezenkívűl félhomály van ami esetén a tranzisztort csak a szembe lévő infraled fényére dolgozik majd. Szerintem felejtős ez a infrás átvitel ezzel az egyszerű módszerrel. Megfelelő védelmet kódolást kell alkalmazni ! Modulált jelet a lednek és erre a modulált jelre szelektív vevőt a fogadó oldalon de még így is némi irányhatás kell ... jobb esetben akár egymásnak háttal állva is dolgozni fog ... egyes IR vezérlőknél a falról visszaverődő jeleket is feldolgozzák ... ez jó hír számotokra. Jobb lenne inkább 1 pici RF adó / vevő az kevésbé irányérzékeny akkora távon ... vagy ultrahangos adóvevő pár . Igaz ekkor a környéken lévő állatokra is tekintettel kell lenni Rf adóra gondolva elég pl.: 80-90 kHz körüli kis osszci aminek az adó tekercse pont 1 kis darabka ferrit rúd ami a tartó lámpa oszlopban függőlegesen áll, a vevő antennák is ugyanígy készülnének.
Ha programozásnál maradnál, párhuzamos portra kötött ledsorral szimulálhatod a jelző lámpák működését .
Akkor magad időzítheted szoftveresen a megjelenő mintákat is. Keressél rá az lpt / párhuzamos porttal foglalkozó témákra ...
Szia!
Valamelyest igazat adok, hogy nem bombabiztos megoldás, de egyszerű. Ami mellette szól: Gondolom nem méteres távolságokban lenne a két jelzőlámpa, főleg ha a (közlekedéses) szőnyegen játszanának. A másik, hogy külön felhívtam a figyelmet arra, hogy az infra tartományra érzékeny fototranzisztort kell használni (gondolom létezik ilyen). És még valami: a szóban forgó ledek nem nagy fényerejűek, tehát nem verőfényes napsütésben lesz használva, mert akkor a ledeket sem lehet látni. Nem azt mondtam, hogy tökéletes megoldás, de szerintem életképes lehet a dolog. Ha tévednék akkor elnézéseteket kérem. Üdv
Igazad van a környezet, körülményeket nem ismertettem:
1. A lámpák max 20 cm-re lesznek egymástól és szembe lesznek állítva egymással mivel különben nem érdekes a játék. 2. A játék valszeg nem napsütésben történik mivel akkor ki lesz zavarva a szabadba a gyerek, hogy fotoszintetizáljon. (homokozóba pedig más játékok valók). 3. A rádiós megoldást azért nem szeretném, mert egyrészt bonyolultnak tűnik másrészt pedig ahogy írtátok is a környéken levő állatokra is figyelemmel kell lenni nem beszélve az emberekről akik ki tudja hogyan reagálnak ezekre a dolgokra. (tudom butaság, de hát a beidegződés...) . Szóval lehet, hogy megoldás lenne az említett kapcsolás. Megpróbálom megérteni.
Szerintem, ne hagyd magad, nagy ötlet az eredeti kapcsolás, érdemes vele kisérletezni!
Ha nekem szól nem is fogom hagyni magam márcsak a gyerekek miatt sem .
Szóval a drótozás a következő okokból nem jöhet szóba: 1. 6 év alatt az első ami tönkremegy a drót, simán elszakítja amikor megpróbálja kicsit távolabb helyezni az egyik lámpát a másiktól vagy amikor gyorsan "összepakol" 2. mentél már át matchbox-al egy dróton? , szóval kényelmetlen is ha az úton ott hever 4-8 drót. 3. a XXI. században élünk és a gyerekek már megmosolyogják az ilyen elavult technológiát sajnos. Saját bőrömön tapasztalom, lépést kell tartani velük. Szóval, ha van rá megoldás maradjunk az eredeti elképzelésnél. Az az áramkör szerintem jó lesz, megpróbálom beszerezni a hozzávalókat és megépíteni.
semmigond.
Sajnos régi videóm nincs, de ha minden igaz holnap érkezik az alkatrész csomagom és abban lesz hozzá minden. Ha kész és működik felteszem ide.
"3. A rádiós megoldást azért nem szeretném, mert egyrészt bonyolultnak tűnik másrészt pedig ahogy írtátok is a környéken levő állatokra is figyelemmel kell lenni nem beszélve az emberekről akik ki tudja hogyan reagálnak ezekre a dolgokra. (tudom butaság, de hát a beidegződés...) .
" Nem kell tőle annyira félni ! Energia nem sok van ottan !!! 3-4 volos feszről járjon , max 10-20 mW energiát adjon le n*10-100 Khzen az elég ahhoz , hogy biztonságosan átvigyen 1 2 métert is. Állatokat akkor macerálná ha ultrahangos átvitelt csinálnál ... De ha beválik az infrás megoldás is akkor kíváncsi lennék rá én is !
Képzeld el, hogy egy szobában különböző helyeken egyszerre váltanak a lámpák!!! Szerintem tök jó lenne. Akár modelvasúthoz is jó, vagy a sorompókat, is lehetne így szinkronizálni. stb
Nos az első lépésen túl vagyok.
AVR-el sikerült megcsinálni a jelzőlámpát. Most dolgozom a "drótos" megoldáson, hogy lehessen egy komplett kereszteződés annyi lámpával amennyi kell hozzá. (gyalogos+autók). Ha ez megvan akkor jöhet az infra vagy más megoldás. |
Bejelentkezés
Hirdetés |