Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Lézer-pointer mátrix
Témaindító: BorsosJano, idő: Okt 25, 2008
Témakörök:
Képzőművész vagyok (elektronikai hozzánemértő, de érdeklődő), egy installáció tervezésén, majdani megépítésén fáradozom, ehhez szeretnék tanácsot és segítséget kérni Tőletek. Kb 50-60 db lézerfényt (pl. vörös) szeretnék egy tartóvázra rögzíteni (hogy ha ránézünk, egy bizonyos szót adjon ki: a látványban "A"-val jelölve) és segítségével -a vetítési irányok pontos beállításaival- egy másik szót vetíteni egy adott falfelületre ("B"). A szavak a lézerfénypontokból állnának össze.
Ezeknek a lézerfényforrásoknak úgy kéne működniük, mint valami lézerpointereknek, ezzel a néhány kikötéssel: 1. 20-30 méter minimális hatótávolság 2. hosszú időtartam 3. nem elemmel, hanem áramra kötve, párhuzamosan 4. gombbal ki- és bekapcsolható 5. olcsó borítás, épphogy csak a "bele" ki ne ömöljön 6. mindez minél olcsóbban: kb 500 Ft/db + szerelési költség Nem tudjátok esetleg, hogy létezik-e készen ilyen rendszer, ami megfelel ezeknek a kritériumoknak, esetleg valamelyikőtök nem vállalja ilyen rendszer kiépítését? Köszi a türelmet és várom az észrevételeket!
Furák a feltételeid, ha kihívod a vízvezeték szerelőt annak is megmondod mennyit kérhet? Végülis lehet, legfeljebb nem vállalja (és esetleg kicsit megmosolyog )
Sok szakember (nem csak elektronikában) az alábbi elvet tartja szem előtt a munkában (jobb ha tudod): Mi olcsón, jól és gyorsan dolgozunk, de természetesen ebből csak kettőt lehet választani..... (melyik legyen?)
Jó és megbízható munkát szeretnék, talán ha az árat az lejjebb viheti: az idő elnyúlhat. De az olcsót ám nem a szerelési költségre értettem elsősorban. Olyan esetre gondoltam, ha az igényeknek megfelelően a cucc házilag összeépítve olcsóbbra kihozható, mint pl. egy készen megvehető, jóval drágább szerkezet, ami ráadásul számomra tökfelesleges extrákkal van felruházva. Na ilyen esetben azt mondom, inkább legyen valami költséghatékonyabb megoldás. Kicsit keresgéltem most már picit tisztult a homály... úgy tűnik 1-es vagy 2-es veszélyességi osztályba sorolható lézermodulokra van szükségem, ezeket kellene összeépíteni egy renszerbe (úgy ahogy föntebb írtam). Arról még mindig nincs fogalmam, konkrétan melyek ezek a modulok, mennyibe kerülnek, arról meg pláne nem, hogy kell ezeket összeszerelni. Szóval egy partnert keresnék, aki segítene tájékozódni, illetve, adna árajánlatot erre a munkára. Köszönöm!!!
Üdv! ez így elég érdekes lesz! Ezt vagy egy lézer scanner-rel lehetne megoldani, vagy 50-60db lézermodullal ahogy te is mondtad aminek elég húzós az ára és egyenként kell beálítani őket, hogy merre nézzenek és ehez elég nehéz elektronikát építeni ami együtt mozgatja a mudulokat vagy inkább tükröket és így a szerkezet is elég nagy lenne!
Véleményem szerint egy scanner-rel jobban járnál!
Ez hatalmas kihívás házilag, viszont az ötlet az fenom. Te itt szavak kiíratásáról beszélsz és be kell látnod, hogy egy-egy karakter kiírásához 5x7 pont kell, azaz 35 lézer dióra. Legyenek mondjuk csak 5 betűs szavak, ami máris 5x35=175 dióda.
Egy másik kérdés, hogy önmagában az 'A' és a 'B' szó is fix szó, vagy az 'A' fix és a 'B' változik, vagy éppen fordítva vagy mindkettő változik? Az még a legegyszerűbb megoldás, ha az 'A' és 'B' fix szó, mert akkor manuálisan be kell lőni és kész. De ha változik, akkor karakterenként és diódánkét kettő darab motorral és hozzá tartozó elektronikával kell pozicionálni a fényt. Más különben még ara is gondoltam, hogy erre a projektoros feladatra használt lézerfényforrást akkor fogja látni a közönséged, ha nagyjából szembe néz vele, az viszont egészségre ártalamas, nem mellesleg kitakarják a vetített képet, plussz ha jobban belegondolok nem látja magát a szót, hiszen nem képes mindegyikben bele nézni egyszerre szemből, ha szana-szét pásztáznak. Asszem nem írtam sok baromságot. Viszont marha jó ötlet!!!
Van még egy olyany ötletem, hogy olyan fóliát csináltatni ami a piaci pontinerekben van, ami jeleket vetítenek ki ha elé rakjuk! És ehez egy erősebb lézert!
ez a leg gazdaségosabb szerintem (1 fólia és 1 lézer!) Ha érted mire gondolok?!?!?
Köszi a kommentet! Jó ötlet, gondolkodtam valami hasonlón, de ez majd egy másik meló lesz.
Most mindenképpen meg akarok építeni egy lézer-mátrixot, az benne a fontos, hogy a fényforrások lézerpontjaiból összeálló szó kivetítve -a fényforrásokat beirányzékozva- egy másik szót alkosson. Várom a megvalósítás felé vezető ötleteket!
Nem egészen értem h akarod fizikailag kivitelezni azt h máshonnan más látszódjon, de ez most mind1.
Sztem ez alézermátrix elég elvetemült ötlet de télleg marha költésges én inkább azt tudnám elképzelni, h van egy darab lézer és az két tükröt világít meg amik motorral forgathatók. így bármilyen figurát ki lehet rajzolni, ha ki/be kapcsolgatod a diódát akkor meg ugyanazt a látvány ell ehet érni mintha mátrix lenne, azaz az A betű nem folytonos vonalból áll, hanem pöttyökből. Van pár ilyen projekt a neten, asszem itt a HE-n is van
Megterveztem a már két szót, ami a lézerekből és a mi a vetítés során jön ki és ehhez min. 60 db pont szükséges (a látványban szereplő "A" például eme szónak egy betűje). Ezek viszonylag jól olvashatóan kiadják a kívánt szövegeket, amik teljesen fixek (nem változnak). A fényeket külön-külön manuálisan szeretném belőni minden kiállításon. Nem tudom, hogy mi az a rögzítési mód, aminek a segítségével extra finoman lehet belőni a fényforrások vetítési irányát, aztán meg fixen úgymarad, aztán majd megint állítható stb... Ez is kérdés számomra. (lehet, ha a dolog bejön lesz egy update verzió is motoros távvezérléssel, de egyelőre legyenek az alapok a helyükön)
Elgondolkodtató, hogy azt mondod nem fogják látni, illetve tudni elolvasni a fényforrásokból kiálló szöveget... Ez tuti? Egy lesötétített térben kb 2-3 méter magasságban elhelyezve, egyetlen fényforrásként akkor lehetne a szót elolvasni, ha pont szemben állsz vele? Van itthon egy lézerpointerem és azt nem csak akkor látom ha pont a pupillámba világít, hanem már oldalról is (szerintem a lényeg itt, hogy ne valami cső mélyéről világítson a lézer)... Mellékesen ha mondjuk ez egy 1-es, vagy 2-es veszélyességi szintű lézerről van szó, akkor is ártalmas belenézni? Jó nagy kihívás az igaz, de remélem kivitelezhető. Meg tudnátok mondani milyen modulok jöhetnek szóba ehhez, hogy kb mennyibe kerülnek és kb mennyi összerakni (idő és pééz)? Köszönöm!
Nem tudom, h vannak ezek a veszélyességi besorolások, de nekem eszembe sem jutna belenézni egy lézerfénybe, ugyanis szvsz a legkisebb teljesítményű is kárt tesz a retinában!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tehát a feladat :
1 felületen elhelyezett kb 60 db lézer(pointer) amik 1 szó betűit formázzák, a világító pontok (akár 20-30m távolságban) egy másik szó betűit adják. beszerzendő: - 60 db "lézer" /talán a kínaitól lehet pár100ft/db / - "áramforrás" ami a lézereket meghajtja, /"egyszerű trafó"+ ellenállatok is talán elég / - 60 db olyan rögzítő elem ami lehetővé teszi a "b" szó beállítását... /el tudnám képzelni a mosóalagút permetező -fúvókáit átalakítva.../ ez nem 1000 Ft-os project...
Hali!
Szerintem a legolcsóbb, ha a piacon kapható lézer-kulcstartót szerzel be. Igaz, azok elemmel működnek, de egy kis barkácsolással megoldható, hogy tápról tudd hajtani. A vetítés pedig könnyen megoldható, ha a szemközti falra fogsz vetíteni, ám ha az oldalsóra, akkor előfordulhat, hogy néhány lézerpont, mármint az "A" szövegben nem lenne látható bizonyos nézőpontból. Szerintem a nagyobb munka inkább a rögzítéssel lesz. Én csőből csinálnám a vázat, amire a lézerek kerülnek. A lézereket pedig úgy rögzíteném, hogy két, egymáshoz képes 90 fokban elfordított csőbilincset használva az egyik a csővázra, a másik a lézerre lenne rögzítve. (Ez utóbbiról majd dobok egy rajzot, hogy világos legyen.)
Sokat gondolkodtam ezen a dolgon. Szerencsére hamar átláttam az akadályokat és segítő utakat is. Van egy használható ötletem, megpróbálok rajzolni valamit Neked.
ui.: De aztán, ha milliókat kaszálsz belőle, küldhetnél valami csekély ajándékot, vagy a nevemet ráírhatnád
A piaci pointerekkel az a baj, hogy nem hosszútávú üzemre gyártották őket...
Macsek71-nek és titinek:
Félek ezektől a kínai holmiktól, nem akarom kéthetente cserélgetni őket... Valamint tényleg fontos, hogy garantáltan a legalacsonyabb veszélyességi fokúak legyenek. Az ottani cuccok gondolom ilyen szempontból sem a leg megbízhatóbbak. A rögzítéssel kapcs. nemsoká rajzolok egy látványt vizuálisan hogy képzeltem el a dolgot. googának: Várom az ötletet! Természetesen megfizetem a munkát és fel is tüntetlek az impresszumban
Nos, szabadkézi rajzban nem vagyok tökéletes. Én egy mechanikai megoldással rukkoltam elő, hiszen Te fix szavakról beszéltél rendezvényenként. Az üzemidőt, pedig úgy lehetne mérsékelni, hogy még a szem által nem érzékelhető tartományon bellül, ki/be kapcsolgatjuk a diódákat.
Tehát a látványban látsz egy lézerceruzár (pointert), ami egy tartó kosárba ül bele, ami billenthető és csavarral rögzíthető a kengyelben a megfelelő pozicíóban. Az egész kosár pedig elforgatható és a korongon lévő csavarokkal rögzíthető az alaplemezhez. Így gyakorlatilag bármilyen irányba pozicionálható és rögzíthető a pointer. Amint a képen látod, az egyes elemek úgy helyezhetőek el egy raszter mentén, hogy az önmagában egy betűt formázzon, jelen esetben 'B'-t. Ami az elektronikát illeti. Minden egyes darabot közös tápra lehetne kötni vezetékekkel és gyakorlatilag egy közbeiktatott áramkör megszaggatná a tápot, hogy pihenjenek is a diódák. És akkor jöjjenek a képek.
Közben még mindig motoszkál bennem a gyanú, hogy ha belenézel magába betűbe, nem lesz olyan látványos, pontosan a szana-szét pásztázó sugarak miatt.
Viszont nagy fényerejű LED-ekből, aminek még nagyjából széles a fénykibocsájtási szöge, szóval ezekből formálunk egy gyűrűt a pointerek köré, akkor sokkal jobb lehet a látvány. Viszont, ha már itt tartunk még jobb (vagy egyszerűbb) ötletem van...De ezt majd később...
WOW! Király cucc. Noha én ezt laikusként tök máshogy képzeltem el, de így talán még jobban is tetszik!
Mekkora egy ilyen 1db lézert tartó szerkezet? Meg lehet úgy csinálni, hogy ne is szoruljon a kosár forgatás közben és hogy ne is legyen laza és könnyen -esetleg magától- elmozduló? Jó hogy gondoltál az üzemidőre! Egyébként ismersz olyan lézer modult ami itt szóba jöhet? Az jutott még az eszembe tervezgetés közben, hogy nem fixen szeretném a kész, diódákkal felszerelt lemezt felszerelni a falra, hanem vertikális irányban állíthatóan (min. kb 90 fokos dőlésszög lefelé), hogy ha magasra teszem (3-4 m), akkor is tudjon a vetítés irányára kb merőleges lenni. (általában magasból szeretnék vele vetíteni a szemközti fal alsó harmadába, vagy akár a padlóra) Úgyhogy erre is kéne valami megódás... Egyébként mivel mérsékeltebben lesznek különböző irányba forgatva egymáshoz képest a lézerek, szerintem olvasható lesz... Tetszene a ledes megoldás, de egyrészt minél egyszerűbben szeretném megoldani a szerkezetet, másrészt -és ez a fontosabb érv- filozófialig csak úgy stimmel, ha egyedül csak a lézer játszik: "A"-ból "B"-be (A olvashatóságát segítő "C" közreműködése nélkül) Láttam, hogy vannak lézerfény ellen védő szemüvegek (piros). Mi van, ha egy ilyen anyagból készült fóliát teszünk az egész szerkezet elé? Nagyon megtörné a fények útját? Köszönöm az eddigieket és izgatottan várom a továbbiakat!
Ha bele gondolsz, ezzel az egyenként mozgatható, kvázi modulos szerkezetből kifolyólag, bármilyen elrendezés megvalósítható. Ha jól megnézed, maga a talp is négy csavarral rögzíthető, tehát bármilyen szögben álló felületre rögzíthető csavarokő.
Az, hogy akadás-mentesen lehessen állítani az egyes elemek elfordulását, az jó mechanikai méretezéssel megoldható. A cél az, hogy alapból könnyen mozhathatóak legyenek a mechanikus elemek, viszont olyan zsírzást kell alkalmazni, hogy enyhén betapadjon. A fix-re rögzítést az ábrázolt rögzítő csavarok végzik, amint azt már írtam. A fólia meg persze, hogy megtörné a fény útját. Ha csak nem egyesével minden lencse elé tennéd. Viszont én úgy érzem, hogy ezzel tönkre is menne a laser lényege. A képek nevénél meg jó hibásan írtam a laser szót. Tök ciki. Light Amplification by Simulated Emission of Radiation... Sorry...
Ezek a képek profik!
Milyen progival csináltad?
Úgy tudod nagyjából meghatározni, hogy mekkora egy-egy ilyen szerkezet, hogy megnézed milyen hosszú a használni kívánt laser pointer. Elforgatod a maximális kitérési szögig, amit alaklmazni kívánsz majd, szerintem 45 fok bőven elég...tehát megméred, hogy az adott hossz a függőlegestől eltérítve, 45 fokban elforgatva, milyen hosszú vízszintes vetületet ad. Erre ráteszel nagyjából 20millimétert és megvan az alap négyzet oldalhosszúsága.
Googa imádja a 3D Studio Max-ot, a képek ott készültek! Ezzel a programmal illetve a Maya nevű konkurenciájával készülnek a látványos 3D animációk a filmekhez, vagy éppen konkrét filmek is.
Nem éppen 3D gépész program, arra ott van a Solid Edge (mellékelt képen, az egyik művem), vagy a Catia, esetleg AutoCad...
Viszont még annak ellenére is drága, hogy Ő a legolcsóbb. Nem néztem adatlapot, de ehhez talán még kell meghajtó áramkör is.
Szerintem nem szükséges laser-ben gondolkodni, 10-20 méteren. Van egy feltörekvő technikai sport/hobby, ami a laser-tag nevet viseli. Ezek olyan "fegyverek", amikben nem csak laser diódák vannak, hanem a DIY verzióban extrafényű, illetve INFRA diódák vannak. Na mi most nézzük az extrafényű LED-et. Kap egy szépen megválasztott fókuszlencsét és szépen "átlőhető" vele a 10-20 méter. Lehet inkább befogom a szemem, a fülem, meg a szám és megyek a műhelybe aztán szöröfzök Hawaii-on.
Annyira gépelem itt össze-vissza a betűket, hogy az orvosok már kimutathatják nálam a diszklaviaturiát...
Számoljatok csak 1 kicsit.
kb: 60 db kell a laserből . ekkor ilyen árat kérnek érte (farnel): 10 - 99 db €4.01 Ehhez kell még plusz 1 áramgenerátoros meghajtás ledenként. Lehet 1 ellenállás is de stabilabb és iparosabb megoldás áramgenerátor hozzá 4 5 plusz alkatrésszel. Tehát ez is még 1- 2 € kiadás. Nyák és doboz henger / cső 1- 2 €. pici tartó elforgatáshoz vhol sokat vhogy legyártatni: 2 3 € 1 közös táp + vezérlés : 10-15 €. Sokeres több méternyi összekötővezetékek stb : 20 € Szóval : fénypontonként kb.: 10 € + a közös táp/vezérlés madzagok ára. Mondhatjátok vastagon fog a tollam Lehet , de próbáljatok elmenni bármilyen kivitelező céghez fémipari/műanyagipari stb és odaadni nekik 1 kész gyártmány tervet akkor ők milyen árat mondanak? Ha már a design a lényeg akkor azt nem gányolnva kéne kéne vhol összeütni. Jelenleg még tervrajzok sincsennek hengeré,forgatós álvány ...stb . Kb.:6-700 € beruházás lesz a vége . Sok sikert!
Én ezt igazán jól látom. Egyébként ahogy mostanában megfordultam párszor a műszaki-üzleti életben, már az első látványtervem után rámondtam volna az egymillió forint plussz áfát és még lehet keveset mondok. Ha elektromechanikus szabályozásról beszélünk, akkor az ár határa pedig a csillagos ég is lehet. Szörnyen anyagias világban élünk. Egyébként a reklámban és a designban nagyon sok pénz van. Más kérdés, hogy megéri-e beruházni egy ilyen projektre.
Ha kicsi, megbízható lézert kerestek, akkor ajánlom a hq videót:
Bővebben: Link
Kera Will, köszi az adatokat, most már tudom legalább mivel kalkulálhatok! Ebben viszont még, ha jól látom nincs benne -többek között- a lézer-rendszer összeszerelésének díja, ugye? Googa erre irta volna az 1 millió + áfát?
Googa, írtad, hogy a 7mW Lézer a Farnell-nél drága. Ez azt jelenti, h. tudsz 4 euró alatt is ilyet szermányolni? Érdekelne, tőled is egy számolás!! Egyébként nem sorozatgyártott reklám-, vagy design-elem lesz belőle, hanem műtárgy, aminek elkészítését saját magam finanszírozom (hacsak nem sikerül valami támogatót találnom hozzá). Elsősorban nem financiális okokból éri meg nekem a beruházás, hanem mert gyógyíthatatlan küldetéstudatom van |
Bejelentkezés
Hirdetés |