Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » INFRA LED - PS3 pisztolyhoz tartozó LED Marker építése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) FontosGy hozzászólása Jan 9, 2009 /

Sziasztok!

Az lenne a problémám, hogy vásároltam az EBay-en egy PS3 játékot, nevezetsen a TimeCrises4-e tGUNCON3 puskával. Kiderült, hogy járt volna hozzá egy LED Markers nevű USB-s eszköz, ami 3-3 infra LED-et tartalmaz, ahogy az valamennyire a csatolt képen látható.

Egy ilyen eszközt kellene építenem, ami a neten talált leírások alapján (ami nagyon kevés, írtam a gyártónak is, de nem tudtak-akartak infót adni) annyit sikerült kiderítenem, hogy a két eszközt, amit a TV jobb és bal felső sarkához kell rakni 3-3 infra LED-et tartalmaz.

Mindenféle segítséget megköszönnék!

(esetleg egy kapcsolási rajzot is, hogy tudnék 3 infra LED-et meghajtani USB-ről)

Gyuri

(#) asi válasza FontosGy hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Tehát akkor neked a vevőkre volna szükséged, és ez az eszköz USB-n csatlakozik a PS-hez?

Ez esetben gyanítom nem csak infra LED van benne, hanem más elektronika is, mivel a vevők jeléből, pontossabban a jelerősség(ek)ből kalkulálja majd a PS hogy hova "lőttél" a TVn, és ezeket megfelelő formában kommunkálni kell a PS-el.

Ha ez a helyzet, le kell venni a kapcsolási rajzot egy másikról, enélkül elég problémásnak tűnik a dolog.

A pisztoly szétszedésével és a benne lévő infra adót megnézve legalább azt meg lehet állapítani (mérni), hogy milyen frekvenciát használ, bár sokféle működési mód elképzelhető, lehet hogy folytonosan sugároz lövéskor, bár ez nem lenne szép ilyen (ár)kategóriájú készüléktől.

Szia!

Nekem úgy tűnik, hogy megfordították az eddigi "puskahasználatot" és most ezek csak jelződiódák a célzáshoz és most valami optika van a pisztolyban, ami a diódák helyzete alapján küldi a PS3-nak a célpontot.

Tehát szerintem itt csak adók vannak, legalábbis amennyire nekem összeállt a dolog.

Köszia gyors választ, remélem így is lesz ötleted a továbblépésre.

Az előző beírásmohoz leírom, ami alapján azt gondolom, hogy itt adóról van szó:

For the Guncon 1 and 2, those controllers are capturing the flashes from the standard definition TV, however, that method is not compatible with the latest high definition plasma and LCD monitors. So that is one of the reasons that we had to create a new Guncon. And, do work with all different kinds of monitors, we decided to introduce new LED markers - basically for Guncon 3 there is a little camera here which is catching the position of the LED markers.

A Guncon3 a pisztoly a leírásban. Ez a módszer az LCD, plasma tv-k miatt lett kidolgozva.

Hát, ez alapján:
"catching the position of the LED markers" azt is gondolhatánk, hogy a markerek ( a TVn) mozognak

A pisztolyt szét lehet szedni hogy mi van benne? Szerintem sima infra adó építésével még nem lehet megoldani a dolgot, mert ha csak simán "villognának" (mondjuk a kép rajzolásával valamilyen módon szinkronizálva) akkor minek kellne USB port? Bármilyen módon rá lehetne kötni a PS-re. Ez most csak tippelgetés, de akár ez is elképzelhető, így akár "profibbnak" is tűnhet

Nézz rá működés közben szkóppal az USB port lábaira (tápra), a jelvezetéket úgyis felesleges szkóppal bogarászni.

Azt a leírás is írja, hogy a LED Markereket rögzíteni kell a TV két felső sarkában, tehát azok biztosan nem mozognak.

Az USB port lehet, hogy csak a tápot adja, de nincs erre sajnos infóm.

Elvileg azért van 3 LED, hogy a puskában lévő camera jobban tudjon pozicionálni.

Hát, hogy őszinte legyek, ilyen kevés infóval, és egy esetleg mintául szolgáló eredetivel kevés a remény (után)építésre. Kísérletezni persze mindig lehet, de szerintem ez nem az a kategóriájú cucc aminek a működését így fel lehet deríteni

Sajnos ettől félek kicsit én is

Lehet, hogy megpróbálok 3-3 infra led-et venni és építeni egy ilyen kütyüt, aztán vagy sikerül, vagy nem.

Van tipped milyen infra leddel lenne érdemes próbálkozni? Illetve van egy kapcsolási rajz, vagy valami, ami megfelelő méretezést adna? Egy rajz persze jobb lenne.

Köszi előre is. (És az eddigieket is)

Egy képet még találtam a neten, ilyet kellene építenem.

Ehhez szét kellene szedni a vevőt először és megnézni, hogy mi van benne. Lehetséges, hogy frekvencia szelektív az infra vevő, ekkor egy 555-össel hajtott szint bármelyik infra LED jó hozzá adónak. Ettől persze még nem kerülsz közelebb az adó és a vevő közötti logika, vagy protokoll megfejtéséhez.
Ha peched van, és valamilyen modulált átvitelt használnak (akár analóg, akár digitális), és komolyabb jelfeldolgozó elektronika van a vevőben, reménytelen specifikáció nélkül megfelelő adót építeni.

Mielőtt elkezdenél alkatrészeket venni, érdemes megnézni mit ad a PS a kimenetén játék közben. Egyáltalán elindul, vagy jelzi hogy valami "hiánya van"? Ha az adó (marker) oldalon komolyabb cél-áramkör (protokoll, moduláció stb) is van szintén elég reménytelen a dolog.

Meg kell próbálni hibás/halott készüléket venni, és reménykedni hogy nem a marker halott

A játék minden gond nélkül elindul, rákérdez csak, hogy ott van-e, de nem ellenőrzi, simán továbbmegy egy határozott igen után.

Bocsi, de nem értem mit jelent az, hogy egy 555-össel hajtott ....

Valami olyasmire, mint ebben a kapcsolásban a jobb oldali "rész", de mint említettem ennek is cskély esélye van
(#) lgyk válasza FontosGy hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Hi!

Idézet:
„basically for Guncon 3 there is a little camera here which is catching the position of the LED markers.”

Ez alapján valószínűnek tartom, hogy semmi extra funkciója nincs az USB portnak, szimplán 5 V-os tápot ad a LED-eknek. Elképzelhető viszont, hogy különböző hullámhosszú diódák vannak a 3 pontban: Bővebben: Link

A hullámhossz mellett szintén fontos, hogy széles szögben sugározzanak (30 fok).

Szerintem érdemes próbálkozni egyszerűen néhány közeli infrában sugárzó diódával (pártíz Ft/db, 700-1200 nm között), utána ha nem sikerül, akkor lehet kommunikációs protokollt vagy modulációt keresni, ami a pisztoly nem éppen elérhető adatlapja nélkül közel esélytelen...

(#) G-Lex válasza FontosGy hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Szerintem próbálkozz nyugodtan azzal, hogy 3 ledet USB-ről meghajtassz és felteszed a TV-re. MAX 6db infra led árát buktad el. A leírás alapján kamera van a pisztolyban. Ha valóban a kamera képe alapján tudja hogy hova célzol akkor elég csak simán folyamatosan világíttatni. A célzás pozícióját pedig a kamera képén világító pöttyök alapján határozza meg.

Ja és nem kell lehujjogni, mert már én is csináltam ilyet otthonra! 2IR LED + T*sco Kamera. Egy delphi progi pedig a két világító pöttyöt megkeresi és az alapján meg tudja határozni a középpontot.

UI: szerintem ez egyszerűbb megoldás mint különböző frekvenciájú IR jeleket szűrni és a jelerősségük alapján kiszámolni, hogy hova célozhattál...

Nagyon köszönöm a segítséget, hazafelé megpróbálok vásárolni eszközöket, aztán ha sikerül, beszámolok hétfőn.

Mégegyszer köszönöm!
(#) FontosGy hozzászólása Jan 12, 2009 /

Sajnos nem teljes a sikerem

Igaz, sajnos csak egyféle infra LED-et tudtam venni, így nem tudtam többféle módszerrel kipróbálni.

Mindenesetre valami elindult így is. Csak nagyon nehezen találja meg a kapcsolatot, ha valamennyire sikerül bekalibrálnom, akkor remeg a célkereszt, szóval sajnos nagyon messze van a tökéletestől. Mondhatnám azt is, hogy így még használhatatlan.

Megpróbálok ma még máshol másféle LED-eket is venni, hátha segít.

Van ötleted, hol lehetne beszerezni LED-eket?
Az Üllői úton van egy jól felszerelt bolt, oda szeretnék ma eljutni.
(#) G-Lex válasza FontosGy hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Szerintem csökkentsd a LEDek fényerejét.
Egy mobiltelefon kamerájával simán tudod nézni, hogy mennyire világítanak. Addig csökkentsd a fényerőt amíg ki nem vehetőek a pontok. Valószínűleg elvakítják a ledek a kamerát
(#) FontosGy hozzászólása Jan 12, 2009 /

Nagyon köszönöm a tippet, kipróbálom ezt is, illetve megpróbálok más led-eket is venni.
A boltban, ahova péntek délután eljutottam, csak 1 féle infra led volt, 20 fokos nyílásszögű és a telefonon keresztül nézve kékes színű (ez nem tudom milyen hullámhossznak felel meg)

Ksözönöm mégegyszer
(#) asi válasza FontosGy hozzászólására (») Jan 12, 2009 / 4

Hogy a telefonon nézve milyen színű, mindegy, az inkább a telefon kameráján múlik.
Nézd meg a lomex honlapján, nekik van több is.
(#) Kera_Will hozzászólása Jan 12, 2009 /

OFF:

Mik vannak ... "hajdanában danában" ... analóg/digit terület mezsgyéjén amikor még nem volt cmos/ccd kamera és akkora erőforrás se számolni.

Elég volt 1 opto tranzisztor a ceruza/ pisztoly végébe és a képeltérítés frekije és sor frekiből az aktuálisan felvillanó képpont alapján tudta a mikropocesszor kiszámolni a poziciót.

Lásd fényceruza(Comodore 64, egyébb régi rendszerek) , TV játék(AY-3-8xxx sorozat) céllövöldéje.

Manapság meg akkora számítási teljesítmények vannak hogy 1 butább cmos fényérzékelő mint kamera jelei alapján már "alakfelismerés" alapján eldöntik hova lüvök. No igen igen a "technyika" fejlődik és megállíthatatlan ...
Mostanság mindenki hasonlót szorongathat nap mint nap a kezébe mint leányzó egeret. (nincs neki golyója )

Ezzel a hozzá szólásommal csak emléket szerettem volna állítani múlt század vége előtti évtizedekben használatos mutató eszközöknek. A mai ifjúság számára is akik elképzeli se tudnák már azt a világot amikor csak Z-80, 8085 MC68xx és egyébb lassú "butácska" procik dolgoztak a paneleken.

ON:
(#) asi válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Sok igazság van a hozzászólásodban, az említett

"Elég volt 1 opto tranzisztor a ceruza/ pisztoly végébe és a képeltérítés frekije és sor frekiből az aktuálisan felvillanó képpont alapján tudta a mikropocesszor kiszámolni a poziciót."

mondat igaz volt a játék első és második verziójánál valószínűleg, csak amint a leírás hivatkozik rá, a mai képmegjelenítő eszközökön ezek már nem használhatók.

A CCD és egy megfelelően gyors ADC-n kívül meg lehet csinálni egy Z80-assal is
(#) Kera_Will válasza asi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

OFF :

Akkor még sokkal több volt a jó öreg CRT és az virított sok sok hullámhosszon .

Igen manapság 1 TFT / PLAZMA az nem tud nagyon olyat . . .

ON:
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem