Fórum témák
» Több friss téma |
Szeretnék segítséget kérni főleg azoktól akik vettek a gépbe NEON-t és az inverter bedöglött. Én egy Colink invertert vettem és két nap után bedöglött. Kicseréltem mindent benne és nem műxik, de viszont a trafó melegxik rajta. Ha valaki tud segíteni h mi lehet a problémára a megoldás vagy esetleg van valami működőképes kapcsrajza szívesen fogadom!!!!
![]()
Leégett??? ha giken akkor mi??? Mert én szétszedtem és a burkolat egy kicsit megvolt olvadva
![]()
Üdv
Sajnos nekem is volt egy ilyennel dolgom és elsőre azt hittem hogy a meghajtó tranyó szállt el benne, de nem: a trafó a ludas mégpedig ha melegszik akkor zárltos, nekem szakadt volt ![]() Sokmindent nem lehet vele kezdeni max ha összehoz a sors egy másik olyannal aminek a trafója jó (kicsi az eséj rá) Szóval az elektronika mehet a kukába és épits helyére egy fénycsőmeghajtót 12 voltról.
én már javítottam pát ien sz*t,de soxszor nem a trafo a baja.
Sejtettem mindegyik cég ugy gyártja h 1 hétnél ne húzza tovább!!! Irtátok a fénycsőmeghajtót 12 voltról ez elvinné a hidegkatódos csövet??? Jah milyen biztosítékra gondolsz??? Mert az enyémen nincs olyasmi
![]()
Általában a tápcsati mellé teszik. De nem tom mien tip-od van.
ha jól tom coolink vagy mi az a lényeg h a kapcsrajz amit feltettetek ugyanolyan ez is bizti nélkül!!!
Ha már így említettétek egy kapcsrajzot küldjetek már a fénycsőmeghajtóról!!!
![]()
Ez nem jó? [link=http://hobbielektronika.hu/kapcsolasok/fenycso_6-12v-rol.html]http://hobbielektronika.hu/kapcsolasok/fenycso_6-12v-rol.html[/link]
Pár ilyet összetákoltam, jól működik, már vagy 10 éve.
Amúgy ez a kapcsrajz a hidegkatódos neoncsövet is meghajtaná (azon csak két kábel van)
Hát én építettem valami meghajtót neméppen neonnak.
Egy sima 9V/230V trafót raktam bele.Valahol tizenpár kHz körül megy. Szóval próbaként ráraktam egy ledet a 230V-os részre, de amikor bekapcsoltam a led csak felvillant(nem kiéget mert ezt egy párszor eljátszottam vele) Mi lehet a baj? Itt a rajz.(olyasféle homemade az 555 kivéve) ![]()
Szerintem a teljesítmény rész nem jo.Az 555 kimenetén + vezérelt jel van.Te pnp tranyót tetté bele ami - vezérelt.Ez így bnem kóser.Tegél bele npn-t és közben cseréld fel a tranyót a trafóval.
Így: http://www.eres.alpha.pl/elektronika/fusion_images/schematy/sch355i.gif
Értem , de amúgy sem sokkal jobb.
(ugyanaz a szitu) A kisérletezést mindkét fajta tranyóval végeztem. Persze előbb az NPN-nel kezdtem de a rajzon ez maradt. Egyébként csodálkoztam rajta hogy ,hogy működhet aztán a pnps verzióba a tekercs helyett egy hangszórót raktam meg az 555 frekijét levittem HF be hogy haljam. Furcsamód ugyan úgy működött! ![]()
Tegyél a tranzisztor E-B közé egy 470 ohmot. Én nem értem miért nem akarja senki lezárni a szerencsétlen tranyókat, szinte minden rajzról hiányzik!
Amúgy remélem nem 9V-os elemről próbálod, mert arról nem fog menni, hiszen 1-2A-t is felvehet... Azonkívül normál vasas trafónál 4-500Hznél feljebb nem érdemes menni a veszteségek miatt.
Ha az 555 kimenete 0-tól tápfeszig billeg, akkor mindkét tranzisztorral működik. Meg kellene nézni az adatlapon mi jön ki az 555-ből, de lusta vagyok
![]()
9v-s elemről! Annyira azé nem vagyok .
![]() (7A-táp) Egyébként azért mentem olyan magas frekire, ha netán véletlen hozzáérnék a trafo(15kV) kimenetéhez akkor égési sérülésen kívül más bajom ne legyen ![]() Igazad van lustaság fél egészség! ![]() Egyébként ha más trafót rakok bele akkor lehet belőle Jákob létra?(még nem próbáltam mert még nincs nagyfesz. trafóm)De lessz! :nevetes1:
Kimaradt: ha a nagyfesz. trafó ferittjére tekerek kb.
8 menetet az úgy elég? Ja a tranyót hűteni kell!
[off]
Ha sorvégtrafóval szórakozol akkor lehetséges belőle jacob's laddert csinálni, csak megfelelő áram és feszültség kell ![]() ![]() http://www.tar.hu/masterfoxx/kepek/01maszik1.jpg Amúgy jacob's ladder-hez külföldi oldalakon neontrafókat, illetve mikrosütő trafókat használnak. De nem ajánlom senkinek se az ezekkel való kísérletezést, mert ezek nagyon veszélyesek. A sorvégtrafó sem veszélytelen, de azt túl lehet élni ![]()
Hello
Arról szeretnék érdeklődni hogy van egy dupla 30 cm-es Revoltec márkáju neonom, és ehez van egy fekete doboz ha jól tudom inverter a neve. Na a kérdés ez lenne hogy mi történne ha erre a kettő neon helyett 4-et kötnék ? Mert volt még egy ilyan dupla neonom csak annak a doboza tönkre ment viszont a neon meg jó. Ja és ha a neoncsövek vezetékét toldani próbálom akkor nem világít utána a neon. Lehet hogy valami különleges vezeték kell hozzá ? A segítséget előre is köszönöm.
Szerintem nem érdemes mellé rákötni még 2-t a gyári kettő melllé, mert ezek eléggé kis teljesítményű inverterek, és lehet, hogy nem bírná már el.
Értem, és ilyen invertert lehet venni külön, vagy esetleg csinálni ?
Ja és a kábel toldásáról nem tud senki semmit mondani ?
Mivel ezek nagyfrekvenciával (20...100kHz) hajtják a csöveket (rendszerint néhány nF-os nagyfesz kondin keresztül), ezért csak rövid, egy-egy vezeték a két végpont csatlakozója. Ha kéterű kábellel toldod, akkor biztosan az a gond, hisz a kábel kapacitása a soros kimeneti kondival leosztja a feszt. Amúgy sem jó nagyon toldozni, mert a térbe sok zavart juttat.
Hát igazából tudom hogy nem jó toldozni de muszály mert adtak hozzá kb. 10-10 cm vezetéket a nonokhoz az meg nagyon kevés.
Azt mondták hogy ezüstözött kábellel kell toldani akkor jó lessz. Hát kíváncsi leszek.
Ja a másik kérdésem még mindig az hogy a neonhoz olyan invertert lehet külön venni, vagy esetleg otthon házilag gyártani ?
![]() ![]()
Ha érdekel a kapcsim akkor dobom ez működik 100%ra Neon inverter... Én is megtoldottam a vezetéket kb 2 méterrel, nekem frankón működik...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |