Fórum témák
» Több friss téma |
Azért sok évvel ezelőtt könnyebb volt átállni 220V-ról 230-ra, mint mondjuk 115 voltra kellett volna. Meg a szükséges vezeték keresztmetszetek is duplájára növekedtek volna.
Működik a táp. :yes: Meg tekertem a szekundert, össze ragasztottam a magot össze raktam és minden ok.
Viszont lenne egy kérdésem. Ha túlterhelem, akkor folyamatosan próbál be indulni, de nem sikerül neki. Ezt hogy lehet följebb tornázni? Most 30-40W-ot tudok kivenni belőle. Gondolom lehet sokkal többet is, mert a mag keresztmetszete 1 cm2. Mit kellene változtatni, hogy többet bírjon? Még nem rajzoltam vissza. Gondolom az nem ártana. A felépítése nagyon hasonlít erre. Bővebben: Link Hétvégén lesz időm rá. Majd vissza rajzolom. (nem bonyolult)
Próbáld meg a FET "alatt" lévő R62-es sönt értékét csökkenteni, még tegyél rá párhuzamosan valami fémréteg ellenállást, ami induktivitásszegény.
Az, hogy 1cm2 a vas, nem sokat mond, a légrés nagyban számít flyback tápoknál. Mondjuk én nem nagyon építettem ilyeneket, flyback témában pimi9 az ász.
Egyszer oda jutok, akkor majd megnézem 600V-al a 0.1-0.8 kategóriát, hogy mit bírnak.
Kössz.
Ilyen a mag ami benne van, a hézag 0,52mm. Bővebben: Link Meg mértem az induktivitását a primer oldalon, hogy a szekunder minden tekercse rövidre volt zárva. Így volt 100uH. A pontos rajzzal majd jövök.
Öö.
Ha a mágnesezési induktivitást akarod mérni, akkor a szekundert nem kell rövidre zárni. Ahogy írtad, úgy a szórásit mérted meg, ami nagyon sok, ha flyback tápot építettél.
Pedig ez ennyi volt, és működik is, csak több teljesítményt várok tőle.
Megmértem úgy is, hogy nem volt rövidre zárva. Akkor 2,64mH volt a szekunder tekercs. Ez így már jobb lesz? Legalábbis amíg szét nem szedtem ilyeneket mértem rajta. Az előbb belinkelt rajzomon gondolkoztam. Bővebben: Link Hogy jön létre a pozitív visszacsatolás? Mitől indul be? A fet gateje a zéneren, és a két ellenálláson keresztül elkezd nyitni, ettől nyitni fog a D-S is eddig ok. Azt is látom, hogy működik a kimenő fesz figyelő visszacsatolás, és a túlterhelés védelem is. Viszont arra nem jövök rá, mitől indul. Hogy működik ez?
A több teljesítmény pont a szórás miatt nem fog kijönni, de amúgy melyik rajzról beszélünk most?
Az a rajz elég fura, egyrészt az alkatrészmegválasztás (mit keres 1n4007 a drain snubberjében?) Meg maga a működés, ottvan egyszer a gatet töltő ellenálás, ott az áram korlátozó tranya, ami lekapcsolja a fetet ha a priméráram meghalad egy biz. értéket, és ott az RC tag a gate-re az egyik szekunderről, ami szintén segíti az átkapcsolást. De az alkatrészértékek furcsák, nem biztos hogy jól működne ezekkel. Jobban járnál amúgy egy UC3845-el mint ezzel... ui: Magokat nyugodtan össze lehet ragasztani, a légrés általában nem okoz gondot, esetenként (rez. táp, vagy fix kitöltésű zvs) még jól is jön.
Ez egy PC táp részlete a STDBY táp rész. Nem akarok másmilyet építeni, mert ez egy gyárilag kész cucc. Kicsit meg akarom tuningolni, és meg akarom érteni a működését.
Tehát ha csökkentem a légrést, akkor nagyobb teljesítmény kihozható belőle? Gondolom akkor a frekvencia is el hangolódik. Idézet: „az RC tag a gate-re az egyik szekunderről, ami szintén segíti az átkapcsolást.” Az csak a D22 dióda nyitófeszültségnyivel emeli meg a potenciált. Gondolom a kialakult rezonancia frekvenciájával. Nem? Akkor a C33 is meghatározó lehet. Hogy lehet ennek egy kedvenc rezonancia frekit belőni? Csak nézzem, hogy mikor a legkisebb a teljesítmény felvétel?
Nanana, várj.
Először is le kéne tisztáznod, mi mivel van összefüggésben: Mágnesezési induktivitás -> primér menetszám + fajlagos induktivitás -> ferrit és légrés Szórási induktivitás -> csatolás -> geometriai kivitelezés -> kis szórás pl. szendvics szerkezet esetén, nagy a szórás ha a szek. és a primér nem fedik egymást A légrés és a szórás nem nagyon van egymással összefüggésben. Flyback táp: A trafó mágnesezési induktivitásában tárolja az energiát. Amikor bekapcsol a fet, akkor kialakul egy lineárisan növekedő primér áram, ez felépít egy mágneses mezőt a trafóban, aminek az energiáját döntően a légrés tárolja. Ha a fet kikapcsol, a primér áram attól még tovább akar folyni. (mivel ez egy induktivitás, az áramot nem lehet csak hipp-hopp megszüntetni) A feszültség megfordul a tekercseken, és kinyit a szekunder oldali egyenirányító dióda, amin keresztül leépül a trafóban a mágneses tér, az energiája meg áttöltődik a kimeneti pufferba. Te a teljesítményt akarod növelni, azt pedig a működési frekvencia és a tárolt energia [E=(Ip^2*Lm)/2] növelésével tudod elérni. Inkább a tárolt energia növelésével, ahoz pedig a légrést növelned kell! A szórást ezektől függetlenül alacsonyan kell tartani, amit szendvicses tekercslésel tudsz elérni. (A szórási induktivitás egy olyan L tag a primérkörben, amin átfolyik a primér áram, energiát is tárol (ezért csökkenti a kimenő teljesítményt), csak ott a bibi hogy ezt az energiát te nem tudod kiszedni a szekunderen, hanem kénytelen vagy eldisszipálni a primér oldalon, vagy visszatáplálni valahogy a priméroldali pufferba.) Más: Egy UC3845 vezérlővel sokkan jobban jársz. Fix. frekin megy, megfelelően meghajtja a fetet, megbízhatóbb, pontosabb. Amúgy, a működése: a gate elkezd töltődni a két ellenáláson keresztül. Bekapcsol a fet, az áram a primérkörben elkezd lineárisan növekedni, ha elér egy bizonyos szintet akkor a söntön eső feszültség bekapcsolja a tranzisztort, és az kisüti a gate-t. Ha a fet kikapcsolt, akkor a tekercseken elkezd fordulni a feszültség, emiatt R39-en és C33-n áram indul meg, ami elkezdi tölteni a fet gate-jét. Elöbb utóbb elér egy olyan feszültségszintet hogy újra bekapcsol (ekkor megint fordul a fesz. a tekercseken) és indul az egész előről. A frekvenciát döntően a mágnesezési ind. a sönt, és az RC tag határozza meg. A szabályzás úgy működik, hogy a söntön eső feszültséghez az opton keresztül a kimeneti fesz. fügvényében hozzáad némi feszültséget, így a tranzisztor már kisebb primér áramnál lekapcsolja a fetet, így lényegében a kitöltésből vesz vissza. Ez a megoldás fix. fogyasztású dolgokhoz elfogadható eredményt produkál, de pl. egy erősítőhöz (dinamikus terhelés) én nem használnám. ui: Amúgy mi van a félhidas táppal, én a helyedben azzal foglalkoznék inkább.
A szendvics szerkezethez csak annyit fűznék hozzá, hogy az ilyen trafónak nagyobb kapacitása is lesz, ennek az árammódú szabályozó IC-k nem szoktak örülni. Ez persze csak nagyon nagy áramoknál szokott gondot okozni, ekkora tápoknál nem probléma.
Sziasztok!
Sajnos oroszul egy szót sem tudok, de ez a kapcsolás működőképes? Gondolom egy pc tápjából van kitermelve a trafó hozzá. Vagy mégsem? Ha nem, akkor az megfelelne neki? Még annyi, hogy mennyire stabil ez? köszi
Ha vissza olvasol pár oldalt akkor megtalálod hozzá az infót, mert emmzolee is ezzel a kapcsolással próbálkozott.
Visszaolvastam jó pár oldalt és emmzolee-nek valami törött vasa volt és azzal szívott, de az más kapcsolás volt.
Akkor még olvass picit vissza, elég sok működő terv van fent, még nyáktervek is...
Egyáltalán mi a cél? Csak úgy kísérletezgetni akarsz kapcs.tápokkal, vagy van valami konkrét elképzelés a végére? (pl. 100W-os halogén izzó, végfok, 5V/30A, stb.)
Mennyire akarod tuningolni? Nagyságrendileg egy ETD44-es ferrit kb. 100W-ra képes flyback módban. Ilyen van pl. TV-ben, monitorban.
Amíg a rajza elkészül, igazán tehetnél róla fel pár képet. Ja igen, mi van az IR2153 projekttel? Készül a nyák?
Elég sok olyan dolgot javítok és készítek mostanság, amihez 5V vagy 12V kell, esetleg mind a kettő. A konkrét cél egy kicsi táp, ami nem foglal sok helyet, mégis tudja az 5V 2A és a 12V 2A-t. Amiket ezzel a kapcsolással kapcsolatban olvastam itt a fórumon, az pozitív és negatív is volt. Igazából a végére már nem tudtam eldönteni, hogy jó e vagy sem a kapcsolás, ezért tettem fel a kérdést.
Ilyet nem éri meg házilag csinálni... van készen, kicsi, könnyű, stabil és működik is jól.
Sajnos nincs rá pénzem, hogy vásároljak. Mivel alkatrészem van dögivel (még ilyen műanyag doboz is, ami a képen szerepel) ezért inkább építenék és közben tanulnék is. Csak azt nem tudom, hogy van e értelme azzal a kapcsolással foglalkozni vagy sem.
Az a kapcsolás nem lesz jó neked.
Szerintem az semmire sem jó (és mások szerint is), le lett írva, hogy tele van ilyen szeméttel a net. Mit akarsz még hallani róla?
Szia!
Igen, működik, itt az oldalon is sikeresen utánépítették. A teljes leírás: Labkit
Na, ez így teljesen jó.
És nincs véletlenül egy olyan kapcsolásod, ami jó lenne pc tápból kitermelt trafóhoz? De ahhoz, amelyik a 12 és 5 voltot csinálja.
Na, megint ott vagyok, ahol a part szakad. Az egyik azt mondja, hogy nem jó, a másik meg azt, hogy jó.
Akkor most mi is az igazság?
Működik a dolog. Valaki megcsinálta már itt az oldalon. Akkor mentettem el a leírás linkjét.
Na, ezen az oldalon (is) tárgyaltuk ezt a tápot: Bővebben: Link
Köszi az eddigi infót.
Elolvastam egy jó pár hozzászólást és látom, hogy ez sajnos nem stabil.
Persze, hogy nem stabil, de ahová nem kell stabil feszültség (erősítő, stabil tápegység táplálás), oda jó. A hálózati transzformátor kimenetén sem stabil a feszültség, mégis használják.
Viszont nekem sajnos stabil kell(ene).
Nem lehet valami vezérlést építeni bele, ami figyelné a kimenetet és a szerint lenne a meghajtás? Gondolok itt olyanra, hogy TL431-el beállítani valami referencia feszt és egy optón keresztül vezérelni az IR2151-et. |
Bejelentkezés
Hirdetés |