Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   149 / 782
(#) peter1995 hozzászólása Jan 23, 2011 /

Találtam egy pont nekem való kapcsolást.A kérdésem hogy működik-e?
(#) Ge Lee válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Inkább ezt csináld meg. C2-C3 helyett használhatod a PC táp két 470u/200V-os elkóját, ekkor C1 nem kell. Tr1 lehet egy rossz kompaktfénycső ferritgyűrűje, a fetek IRF740.
A PC trafóból kb. 2-300W-ot tudsz kivenni vele.

skoritap.jpg

(#) peter1995 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

De nekem 2x40VDC kell.ferritem van pc tápból.vagy ha atrafót máshogy tekerem meg kkor ebből is lehet?
(#) Ge Lee válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Az áttétel függvényében akkora feszültségre csinálod amekkorára akarod. Azt mondjuk nem írtad hogy stabil (szabályozott) feszültség kell-e vagy sem.
(#) peter1995 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Erősítőnek kell ami 100W-os.Fix szimmetrikus 40VDC kell.semmi más.
(#) ekkold válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Olvastam az előzményt. Az a kapcsolás, rossz, nem csak a rajz, hanem az elv is, és több okból is. Viszont elment a kedvem attól hogy kifejtsem. Amúgy is csak magánvélemény. Jó füstölést (ha valaki mégis összerakja).
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Nem tudom mi lehetett. Így került hozzám. Van egy dvd tápom is. Abban valami ic csinálja a trafó vezérlését is, nincs benne külön fet. Majd egyszer azzal is kéne kezdeni valamit.
(#) Ge Lee válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Ahhoz tökéletes. Erősebb fetekkel a 2x250W-os végfokot még bírta egész éjszaka, közel teljes kivezérlésen.
(#) helektro válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Köszi!
Sajna a lomex-ben már semmilyen vas sincs (csak maradékok) és nem is lesz már az eladó srác infója alapján. Ő is a Tali bt.-tét ajánlotta, de azért egy vasért nem mennék vácra.
Az a kérdés, hogy hol lehet bp.-en vasmagot kapni minden cumójával együtt?

Ill. most szétszedtem egy PC tác trafót (200W)-os.
Viszont szétszedés közben eltörtem az E alakú vasat (egyik szélső ága letört). Összeragasztottam pillnatat ragasztóval. Kérdés, hogy használhatom így ezt a vasmagot?
(#) peter1995 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Oké.Akkor a trafót hogyan tekerjem hogy 40V legyen?
Hány menet legyen a TR1 L1,2,3,4 és a TR2 primerje és szekunderje.

Pl:
Mivel 2x40V kell neked és a primeren nagyjából 153V lesz terhelés nélkül, ezért nagyjából 3,8-as aránynál lesz 40V-od. A Tr2 primerje lehet 34 menet a szekunder 2x9, vagy a primer 38 menet és 2x10 menet a szekunder.
Tr1 minden adata ott van a rajzon, azon nem kell változtatni. Az 1 menetes L2 azt jelenti, hogy a Tr2 primer vezetékét (fázishelyesen) át kell csak dugni a Tr1 gyűrűjén. A Tr2-re pedig kell egy plusz tekercs a visszacsatolásnak (R8-L4-re), oda elég 2-3 menet valami vékonyabb (0,3-0,4-es) huzalból.

Így néz ki a megtekert Tr1:

tr1.jpg

Aha és a TR2 milyen vastag huzal legyen?

Milyen huzalod van? Mert többnyire csak abból tud dolgozni az ember ami van.
Nem szoktam 0,3-asnál vékonyabbat és 0,8-asnál vastagabbat használni ha nem muszáj. Ebből kell összefogni annyit amennyi ráfér a csévére.

Van 0,35-ös 0,5-ös...
És az a 34 vagy 38 menet primer az egy szál vagy sodrony?Mondjuk primernek nem fér el de szekundrnek igen.A szekundernek is elég 1 szál vagy az legyel 4-5 szál sodrony?

Primernek a 0,35-ből 4 szál, a 0,5-ből 3 szál elég. Nem kell összesodorni, csak összefogva kell feltekerni. Ha összesodrod nagyobb helyet foglal.
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Az a Tr1 így nem egy életbiztosítás, túl kicsi lesz így a szigetelési távolság a primer és szekunder oldal között.
Esetleg a huzalon lévő zománc is sérül, akkor még rosszabb. Nem mondom, hogy nem működik így, de veszélyes. 4242V-os DC feszültséget biztos nem bír ki.
Próbának, kísérletezni jó. (igazán nem kötekedés, de gondoltam szólok)

És a szekunder?
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 24, 2011 /

Köszönöm hogy szóltál, de nem is kell neki kibírni, ugyanis a vcs. tekercs teljesen független a szekundertől (nem úgy ahogy Skori csinálta). A Tr2-n vannak egymástól kellően elszigetelve.

Az meg arányosan vastagabb, mondjuk 3x, 4x, amennyi ráfér. A szekundert a primertől és a visszacsatoló tekercstől normálisan el kell szigetelni!

A visszacsatoló tekercs az a 3-4 menet a 0,3as vezetékből.Akkor a szekunder legyen 0,5-ös drótból 5-6 szál?
A primer az 3 szál 0,5-ös drótból.Olyat trafóm van amit pc tápból bontottam viszont 2 E magot egymásnak fordítok így sokkal nagyobb.És van ehhez a nagy trafóhoz külön csévetestem is.Így valószínű hogy el fog férni.

A trafó hogy legyen?Először a primer a maga 38 menetével aztán szigetelés utána a 3-4 menet visszacsatoló megint szigetelés és utána a szekunder?Vagy utoljára menjen a visszacsatoló?
(#) Ge Lee válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

A vcs. tekercsnek 2-3 menet elég. A szekunder akkor a legjobb ha a csúcsáramra van méretezve, de úgy valószínűleg nem fog elférni. A feszültség arányában kéne neki vastagabbnak lenni a primernél. Feltekered a primert, szigetelsz, rá a 2-3 menetet a visszacsatolásnak és meglátod mennyi hely marad a szekundereknek.
(#) peter1995 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Oké.Akkor megcsinálom a primert meg a vcs-t és csinálok egy képet hogy mennyihely van még.
(#) emmzolee válasza helektro hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Én is hasonló cipőben járok. A pillanat ragasztózás engem is érdekelne, hogy szabad-e- Ha igen, akkor össze rakom, és próba.
(#) Transztyuszeres válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Nálad van egy nagy légrés eleve a trafódban, ott nem lesz nagy gond, próbáld ki, flyback-hez jó lesz.
(#) Transztyuszeres válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Az úgy már más, akkor nem veszélyes valóban.
(a gate driver trafóba sem kell a 8mm kúszóút, ha a primer oldalon van a vezérlés is)
(#) emmzolee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

ok köszi
(#) Ge Lee válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Így van, nincs is benne, a huzalok közvetlenül egymáshoz érnek.
Ugyan nem végeztem ilyen kísérleteket, de valahol olvastam hogy egy teljesen ép, lakkozott zománchuzalnak 4kV-ig nem szabad átütnie.
A 8mm-ről csak annyit hogy a legtöbb PC trafóban jó ha 7mm volt, de inkább csak 6.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Egyszer mértem ilyesmit, az 1 mm-es Mzz ( kétszeresen zománcozott ) huzal 1,4 kV-nál átütött. Nyilván a vékonyabbak korábban ütnek át. Egyébként létezik háromszorosan zománcozott huzal is, csak nem jutok hozzá, mert néhány száz kilót kellene egyszerre venni belőle. Pedig milyen jó lenne push-pull-t csinálni a hálózatról...

És, láttál te olyan pc tápot, amin rajta volt a MEEI, vagy KERMI engedély? A 8 mm nélkül biztos, hogy nem kapják meg. Hát, ezért (is) egyszerűbb a toroid. Egyébként, láttam olyan pc tápot, amiben az optocsatoló alatt volt egy rés kivágva, mert az ic lábai már alapban túl közel voltak egymáshoz.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Akkor az majdnem jó, a 4kV-ot úgy értettem hogy 2x2 (két huzal egymás mellett).
Opto lábai 3 raszterre vannak + forrszemek, jó ha marad 3-4mm.
Igen ezért én is régóta morcos vagyok hogy miért nem 110V-unk van, de az áramszolgáltatónak így olcsóbb, nem nagyon érdekli a mi problémánk.
(#) mex válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2011 /

Idézet:
„Igen ezért én is régóta morcos vagyok hogy miért nem 110V-unk van,”

Akkor meg az lenne a baj, hogy mekora keresztmetszeteket kíván egy nagyobbacska táp. Nameg egy családi ház vezetékelése is durvább lenne.
Következő: »»   149 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem