Fórum témák
» Több friss téma |
Találtam egy pont nekem való kapcsolást.A kérdésem hogy működik-e?
Inkább ezt csináld meg. C2-C3 helyett használhatod a PC táp két 470u/200V-os elkóját, ekkor C1 nem kell. Tr1 lehet egy rossz kompaktfénycső ferritgyűrűje, a fetek IRF740.
A PC trafóból kb. 2-300W-ot tudsz kivenni vele.
De nekem 2x40VDC kell.ferritem van pc tápból.vagy ha atrafót máshogy tekerem meg kkor ebből is lehet?
Az áttétel függvényében akkora feszültségre csinálod amekkorára akarod. Azt mondjuk nem írtad hogy stabil (szabályozott) feszültség kell-e vagy sem.
Erősítőnek kell ami 100W-os.Fix szimmetrikus 40VDC kell.semmi más.
Olvastam az előzményt. Az a kapcsolás, rossz, nem csak a rajz, hanem az elv is, és több okból is. Viszont elment a kedvem attól hogy kifejtsem. Amúgy is csak magánvélemény. Jó füstölést (ha valaki mégis összerakja).
Nem tudom mi lehetett. Így került hozzám. Van egy dvd tápom is. Abban valami ic csinálja a trafó vezérlését is, nincs benne külön fet. Majd egyszer azzal is kéne kezdeni valamit.
Ahhoz tökéletes. Erősebb fetekkel a 2x250W-os végfokot még bírta egész éjszaka, közel teljes kivezérlésen.
Köszi!
Sajna a lomex-ben már semmilyen vas sincs (csak maradékok) és nem is lesz már az eladó srác infója alapján. Ő is a Tali bt.-tét ajánlotta, de azért egy vasért nem mennék vácra. Az a kérdés, hogy hol lehet bp.-en vasmagot kapni minden cumójával együtt? Ill. most szétszedtem egy PC tác trafót (200W)-os. Viszont szétszedés közben eltörtem az E alakú vasat (egyik szélső ága letört). Összeragasztottam pillnatat ragasztóval. Kérdés, hogy használhatom így ezt a vasmagot?
Oké.Akkor a trafót hogyan tekerjem hogy 40V legyen?
Hány menet legyen a TR1 L1,2,3,4 és a TR2 primerje és szekunderje.
Pl:
Mivel 2x40V kell neked és a primeren nagyjából 153V lesz terhelés nélkül, ezért nagyjából 3,8-as aránynál lesz 40V-od. A Tr2 primerje lehet 34 menet a szekunder 2x9, vagy a primer 38 menet és 2x10 menet a szekunder. Tr1 minden adata ott van a rajzon, azon nem kell változtatni. Az 1 menetes L2 azt jelenti, hogy a Tr2 primer vezetékét (fázishelyesen) át kell csak dugni a Tr1 gyűrűjén. A Tr2-re pedig kell egy plusz tekercs a visszacsatolásnak (R8-L4-re), oda elég 2-3 menet valami vékonyabb (0,3-0,4-es) huzalból. Így néz ki a megtekert Tr1:
Aha és a TR2 milyen vastag huzal legyen?
Milyen huzalod van? Mert többnyire csak abból tud dolgozni az ember ami van.
Nem szoktam 0,3-asnál vékonyabbat és 0,8-asnál vastagabbat használni ha nem muszáj. Ebből kell összefogni annyit amennyi ráfér a csévére.
Van 0,35-ös 0,5-ös...
És az a 34 vagy 38 menet primer az egy szál vagy sodrony?Mondjuk primernek nem fér el de szekundrnek igen.A szekundernek is elég 1 szál vagy az legyel 4-5 szál sodrony?
Primernek a 0,35-ből 4 szál, a 0,5-ből 3 szál elég. Nem kell összesodorni, csak összefogva kell feltekerni. Ha összesodrod nagyobb helyet foglal.
Az a Tr1 így nem egy életbiztosítás, túl kicsi lesz így a szigetelési távolság a primer és szekunder oldal között.
Esetleg a huzalon lévő zománc is sérül, akkor még rosszabb. Nem mondom, hogy nem működik így, de veszélyes. 4242V-os DC feszültséget biztos nem bír ki. Próbának, kísérletezni jó. (igazán nem kötekedés, de gondoltam szólok)
Köszönöm hogy szóltál, de nem is kell neki kibírni, ugyanis a vcs. tekercs teljesen független a szekundertől (nem úgy ahogy Skori csinálta). A Tr2-n vannak egymástól kellően elszigetelve.
Az meg arányosan vastagabb, mondjuk 3x, 4x, amennyi ráfér. A szekundert a primertől és a visszacsatoló tekercstől normálisan el kell szigetelni!
A visszacsatoló tekercs az a 3-4 menet a 0,3as vezetékből.Akkor a szekunder legyen 0,5-ös drótból 5-6 szál?
A primer az 3 szál 0,5-ös drótból.Olyat trafóm van amit pc tápból bontottam viszont 2 E magot egymásnak fordítok így sokkal nagyobb.És van ehhez a nagy trafóhoz külön csévetestem is.Így valószínű hogy el fog férni. A trafó hogy legyen?Először a primer a maga 38 menetével aztán szigetelés utána a 3-4 menet visszacsatoló megint szigetelés és utána a szekunder?Vagy utoljára menjen a visszacsatoló?
A vcs. tekercsnek 2-3 menet elég. A szekunder akkor a legjobb ha a csúcsáramra van méretezve, de úgy valószínűleg nem fog elférni. A feszültség arányában kéne neki vastagabbnak lenni a primernél. Feltekered a primert, szigetelsz, rá a 2-3 menetet a visszacsatolásnak és meglátod mennyi hely marad a szekundereknek.
Oké.Akkor megcsinálom a primert meg a vcs-t és csinálok egy képet hogy mennyihely van még.
Én is hasonló cipőben járok. A pillanat ragasztózás engem is érdekelne, hogy szabad-e- Ha igen, akkor össze rakom, és próba.
Nálad van egy nagy légrés eleve a trafódban, ott nem lesz nagy gond, próbáld ki, flyback-hez jó lesz.
Az úgy már más, akkor nem veszélyes valóban.
(a gate driver trafóba sem kell a 8mm kúszóút, ha a primer oldalon van a vezérlés is)
ok köszi
Így van, nincs is benne, a huzalok közvetlenül egymáshoz érnek.
Ugyan nem végeztem ilyen kísérleteket, de valahol olvastam hogy egy teljesen ép, lakkozott zománchuzalnak 4kV-ig nem szabad átütnie. A 8mm-ről csak annyit hogy a legtöbb PC trafóban jó ha 7mm volt, de inkább csak 6.
Egyszer mértem ilyesmit, az 1 mm-es Mzz ( kétszeresen zománcozott ) huzal 1,4 kV-nál átütött. Nyilván a vékonyabbak korábban ütnek át. Egyébként létezik háromszorosan zománcozott huzal is, csak nem jutok hozzá, mert néhány száz kilót kellene egyszerre venni belőle. Pedig milyen jó lenne push-pull-t csinálni a hálózatról...
És, láttál te olyan pc tápot, amin rajta volt a MEEI, vagy KERMI engedély? A 8 mm nélkül biztos, hogy nem kapják meg. Hát, ezért (is) egyszerűbb a toroid. Egyébként, láttam olyan pc tápot, amiben az optocsatoló alatt volt egy rés kivágva, mert az ic lábai már alapban túl közel voltak egymáshoz.
Akkor az majdnem jó, a 4kV-ot úgy értettem hogy 2x2 (két huzal egymás mellett).
Opto lábai 3 raszterre vannak + forrszemek, jó ha marad 3-4mm. Igen ezért én is régóta morcos vagyok hogy miért nem 110V-unk van, de az áramszolgáltatónak így olcsóbb, nem nagyon érdekli a mi problémánk. Idézet: „Igen ezért én is régóta morcos vagyok hogy miért nem 110V-unk van,” Akkor meg az lenne a baj, hogy mekora keresztmetszeteket kíván egy nagyobbacska táp. Nameg egy családi ház vezetékelése is durvább lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |