Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   191 / 782
(#) zoly15 hozzászólása Máj 31, 2011 /

Sziasztok! Szeretnék építeni egy, vagy több 230V/+/-50V és 350-400W os kapcsolóüzemű tápegységet. Már a topic 60%-át átnéztem de döntésképtelen vagyok. Olyan kapcsolást keresek ami nem túl bonyolult, vagy ha bonyolult nagyon megbízható. Lehet önrezgő és IC-s is. Melyik a jobb? Valaki tudna rajzzal és véleménnyel róla szolgálni? Előre is köszönöm!
(#) lorylaci válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Cimomapata rezonáns 1.1Verzió
Nagyon egyszerű, tudja a kraftot bőven, kiválló a hatásfoka, kicsi, és már sokan megépítették.
(#) tokiapuka hozzászólása Máj 31, 2011 /

Sziasztok!
Bocsanat, de az egesz topicot nem akarom atolvasni hogy van-e problemamra megoldas, felteszem inkabb a kerdest:

Adott egy Siemens kb. 5-6 eves ruhaszarito gep (ingyen volt..., ami nem megy, nem csinal semmi. Szetszedve hamar eljutottam a vezerlö panelig, amin nincs sok minden, egy vezerlö IC, vagy 5-6 rele, meg egy kis kapcsoloüzemü tap, TNY255P IC-vel.

A problema biztos hogy valahol e körü van, mert a panelon talalhato gratez-hid utan meg mertem 230V egyent, a tap masik oldalan viszont semmi nem jött ki. Probakeppen adtam neki 12V-ot, es csodak csodaja elkezdett villogni egy led...

Gondoltam rossz az TNY255, rendeltem is egyet, kicsereltem, es meglepetes ert mivel a betapnal talalhato 47 Ohm 2W-os ellenallas (biztositokent funkcional) elszallt... Kicsit forrasztgattam, es arra jöttem ra hogy ha a kis trafot kiforrasztom, akkor minden rendben van meg. Mi több, ha csak a primer oldal van bennt, akkor is "kiakad"...

Szerintetek mi lehet a gond? Trafozarlat??? Az a baj ez egy specko kis "vacak", szinte semmilyen parameteret nem ismerem, labormüszereim sajna nincsenek.

Csatolva az IC adatlapjabol vett kapcsolas, a szoban forgo masinaban is nagyon hasonlo van.

Elöre is köszi mindenkinek!!!
(#) lorylaci válasza tokiapuka hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Érdemes körbenézni a cuccokat. A primeren a trafó körül található általában egy gyors dióda (itt a rajzon is van), valamint egy zéner, illetve varisztorok. Több dolgo is kimehetett, ami zárlatot jelent.
A trafót érdemes átnézni, ha tudod mérd meg az induktivitásokat. A MYRRA gyárt ilyen flyback trafókat, 5-12V-os tekercsek vannak rajtuk. Első lépésben hasonlítsd össze az induktivitását egy gyárival, így kiderül, ha mondjuk zárlat van benne (ha bármelyik tekrcsrész zárlatos, akkor csak a szórt indutkivtiást méred, ami nagoyn kicsi flyback trafóknál).
(#) sprofan válasza tokiapuka hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Idézet:
„mert a panelon talalhato gratez-hid utan meg mertem 230V egyent”

Na ez itt a gond! Ott kb. 320V-nak kéne lennie, első körben cseréld ki az utána lévő puffer kondit, valószínűleg az lesz a ludas.
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Jún 1, 2011 /

Sziasztok
Most csinálok egy Cimo féle tápot mértem a háromszöget az teljesen jó
És az IR2153 5-láb is jó a jel, de a 7-lábon a foton is látszik, furcsa kiugrások vannak, mintha tüskés lenne, de hozzá kel tennem, hogy még csak az IC volt tesztelve nem volt rá kapcsolva a hálózatra
Vagy ez még jó?

IMAGE_641.jpg

(#) lorylaci válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

A 7-es lábat mihez képest méred?
Mert azt a 6-os lábhoz képest kell mérned (felső FET source, azaz a félhíd kimenete)!
Jó lenne ha a szkópnál megadnád a mérési feltételeket (nem csak a referenciát, hanem a függőleges és vízszintes osztás mértéket), de a legjobb általában az ha a szkópot a kezlőkkel együtt fotózod le, valamint lefotózod a kísérleti összeállítást.
Ugyanis ezek alapján nem tudom megmondani, hogy amit mértél az micsoda.
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Jún 1, 2011 /

Szia
Igazad van, akkor fotózok tovább
Amit kértél mind lefotózom
(#) Sly hozzászólása Jún 1, 2011 /

Sziasztok.Lassan készül az akksitöltö de valami nemhagy nyugodni...Nemrég volt az első hoszabb tesztje a tápnak(5perc)és a trafo eléggé felmelegedett.A szekundert egy 12v/50w-os izzóval terheltem.Az 'áram' trimmer majdnem a minimumon volt.A mag egy régi tv-böl kiszedet keresztmetszete kb 3.25cm2.A számolások alapján a primer nekem 10menet 3db0.6-os huzalbol a szekunder meg 1 menet(14V egyenirányitás után).A táp 75khz-en megy.Szerintetek mitöl melegedhet?Esetleg menetszámnövelés a primeren segithetne?Valami ötlet?
(#) zoly15 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia! Az 1.1-es verzió ez? Teljesítményben meddig lehet lemenni? 400W-ot ki lehet valahogy csikarni belőle? Valamint az a tény hogy én PC táp vasmagból szeretném a trafót készíteni, az kivitelezhető-e?
(#) (Felhasználó 56240) válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia
Akkor készítetem fotókat ahogy kérted
Remélem látni a lényeget
(#) (Felhasználó 56240) válasza Sly hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia
A régi tévékben, ha jól tudom, akkor 25-40Khz zümmögtek a magok
A mag melegedet vagy a huzal
A mag akkor lehet, hogy nem nagyon szereti a 75Khz
De lehet, hogy kevés a primer menetszám
Nekem a melegedés 60°C-tol számit
Lehet, hogy rosszul tudom azért másokat is hallgassunk, meg aki jártasabb ebben
(#) Sly válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Hát az igaz hogy a tv-ben nem megy 75khz-en a mag de azért szerintem határesetként kikellene hogy birja a 100khz-et is.....Én a menetszámra gyanakszok de nemvagyok biztos benne ezért kérek segitséget az okosabbaktol....Remélem segitenek.
(#) lorylaci válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Nem, az az 1.0 verzió. Az 1.1 verzió kapcsolása és nyákterve itt van a fórumon, legalább ötször szerepel, csak ügyesen kell keresni.
Megfelelő melegedéssel kinyerhető a 400W. Persze attól függ hogy az a 400W mire kell? Folyamatos vagy szakaszos terhelést jelent?
Többen mondták hogy az x wattos erősítőjükre kell (persze ekkor a zenei teljsítményt nevezték meg, egy erősítő átlagos felvett teljesítménye pedig tizede).

A 7-es lábat, ahogy mondtam a 6-os lábhoz képest mérted?

Szia
A 7. és 6. láb közt értem Vagy nem így gondoltad?

Szia
Most néztem a felső oldali FET source forrasztottam egy vezetéket hogy le huzam negatívra, de elszakadt a vezeték
De most visszaforrasztottam így jó lett a jel

IMAGE_650.jpg

Valószínűleg nem stimmel akkor még a rezonáns működés, én nem láttam még ilyet.
Normál esetben a fet bekapcsolásakor közel nulla áramnak kell lennie, vagy éppen nulla feszültségnek, így a 6-os pontnak nem szabad elmászkálnia. Ez a túllövés a 6-os ponthoz képest negatív feszültsébe megy?
Nem túl alacsony kicsit a kapcsolófrekvenciád? (ahogy néztem 27us periódusidőd van, ami 37kHz)

Akkor minden rendben, csak a mérési körülmény nem stimmelt.
Ez igen, ez már gyönyörű szép kapcsolójel!

Akkor most folytatom meg tekerem a magot
Aztán teszt
Remélem jó lesz
(#) steelbird válasza Sly hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Melyik tv -ből kiszedett vasmagról van szó? Táp trafó, vagy sorkimenő?
A táp trafó vasmagja talán megy 75 kHz -en, de a sorkimenő vasa szerintem nem. Azok sorfrekin (15625 Hz) mentek a tv -kben.
(#) zoly15 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Szia! Igen, nekem is erősítőhöz kéne. Egy D osztályú erősítő IC menne az első tápról (később ki tudja mi) Oda 2X 160W vagy 300W van írva. A tápból nem tudom hogy mit vesz fel. De nem szeretném alul méretezni. A tápot megkeresem a fórumban.
(#) storm hozzászólása Jún 1, 2011 /

Sziasztok!
Trafó tekerésénél a réz vastagságnál itt is lehet számolni 2,5A/mm^2-el? Szóval durván egy 280W-os táphoz kell 0,5mm^2 vastag rézvezeték?
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Megtaláltam a rajzot, és a többit hozzá. A kapcsrajzon 300W van írva. Mit kll és hogyan módosítani ahhoz hogy ez 400W legyen? Valamint ha másfajta trafónak valóm lenne, tudtok segíteni a menetszámokkal? A táphoz műszereim vannak, így gyakorlatilag a fórumra támaszkodva összejöhet ez a táp :yes: Előre is köszi.
(#) lorylaci válasza storm hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Lehet, de nem érdemes. A hagyományos trafókban elég hosszú drót van, és ott a drót ellenállására kell méretezni. Itt ezekben nagyon rövid drót van (egy primer kb 1 méter egy ETD34 magon 400W-nál), így az ellenállása elhanyagolható (mondjuk a FET rDSonjához képest).
Ezek után elmondható, hogy a huzalkeresztmetszetet tipikusan melegedésre méretezzük. 10A/mm^2 az kb 20°C melegedésnek felel meg, ami egy nagyon jó kiindulási alap. Persze ez attól is függ, hogy mennyire jól tud szellőzni a huzal.
(#) lorylaci válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Ahogy sejtem egy TAS5615 vagy TAS5630-ról lehet szó.
Na szóval azt modnod 2x160W, az zenei teljesítmény (10% torzításra vonatkozik). Az erősítő valójában 2x125W-ot ad le "torzítatlanul". Ez azt jeleneti, hogy a csúcsáram felvétele 500W (mindkét oldal egyszerre, a jel csúcsán, legroszabb eset...). Tegyük fel, hogy mindkét oldalt olyan toríztásig hajtod, ami még csak épphogy észrevehető (vagyis 6dB crest factorig). Ekkor az erősítőd átlagos áteljesítményfelvétele 150W lesz. (feltételezzük a 80% feletti hatásfokot, ha nem hajtod torzításba akkor még 50W sem lesz)
Szóval egy ETD34 mag tökéletes lesz, 100kHzen átviszi lazán az 500W-ot a csúcsokban. A rezonáns tagokat úgy tervezd (skory-féle táblázat...), hogy a maximális kivehető teljesítmény 600W legyen mondjuk, így még a csúcsokban sem fog esni jelentősen a tápfesz. IRF740 és UF5404 (kondikkal párhuzamos dióda, vagy bármely más 3A-es) bőven elég lesz, rövidtávon rövidzárvédett lesz. Borda nélkül is el fogja bírni az erősítő átlagos teljesítményét.
Röviden cimó 1.1 tökéletes lesz...
(#) storm hozzászólása Jún 2, 2011 /

Sziasztok!
Ir2153-hoz mekkora induktivitású trafó az ideális? Illetve a kapcsolófrekvencia mekkora legyen? Az induktivitás és a kapcsolófrekvencia között van valami összefüggés? Mondjuk minél nagyobb a frekvencia annál kisebb induktivtású trafó kell?
(#) lorylaci válasza storm hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Mágnesező vagy szórt indutivtásra gondolsz?
A szórt induktivitás a rezonáns körben az egyik rezonáns tag, lásd skory táblázat. Egyrészt tőle és a berakott rezonáns kondiktól függ a rezonanciafrevencia, valamint a kivehető teljesítmény. A kapcsolófrekvenciát önmagában csak az IR RC-oszcillátora határozza meg.
A mágnesező induktivtisára két elehtőség van, vagy jó nagy, vagy meghatározott értékű. A jó nagy azért van, hogy a terheletlen állapotban lévő meddő áram minél kisebb legyen.
De ha egy meghatorozott értékre (lásd skory táblázat) veszed a mágnesező induktivitsát, akkor a dead-time alatt pont feltölti a FETek kimeneti parazita kapacitását (és esetleg egy berakott extra kondit). Ezt nevezzük ZVS-nek, vagyis Zero-Voltage Switching-nek. A berakott extra kondi pedig a ZVS kondi.
Nagyon kis mágnesező induktivitás esetén olyan nagy a meddő áram, hogy az a veszteségi ellenállásokon már jelentős veszteséget okoz, így túl nagy ZVS kondi nem ajánlott.
(#) storm válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Én úgy szeretném tekerni a trafót, ahogy cimopata cikkében a középső ábra mutatja, vagyis szoros csatolásban. +a vasmag két E mag és ami átmegy a csévetesten ott van kb 1,5mm légrés. Jó lesz ez így nekem, vagy módosítsak valamin? Még csak a primert tekertem fel 38 menet lett. A csévetest aljától pont a tetejéig.
(#) lorylaci válasza storm hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Nem lesz jó. (legalábbis az igényeidtől függően)
A szoros tekeréssel csökken a szórt induktivitás. Ezzel nő a kivehető teljesítmény, és így csökken a feszültségesés, de érdemes kiszámolni a rövidzári áramot, bírni fogja -e még a FET és a dióda. Szükség esetén kiegészítő túláramvédelem kell. Ilyen szoros csatolást vagy kW környéki rezonáns trafóknál szoktak, vagy 100kH felett működők esetén. De nem 280W-nál és nem kb 70kHz-en (IR2153 egyrészt a nagy DT miatt 100kHz felett nem ajánlott).
1,5mm légrés az baromi sok, flyback trafóra jó lenne, de nem rezonánsnak. Kiszámoltad mekkora lesz a meddő áram? És ez a meddő áram üresjáratban fog neked veszteséget okozni, állandóan. Amit én használok FETet 250pF kimeneti kapacitással, ahhoz 100kHz-en 600ns DT-vel kb 0,1mm légrés lenne ideális.
Van még egy rohadt nagy gond, mégpedig e kettő dolog kombinációja. Azzal, hogy így eleje-végig tekerted és légrésed van, légrés fölé tekertél. A légrés fölé tekert menet nem ad annyi induktivitást, mint a vas fölé tekert, és benne örvényáramok (Eddy-áramok) keletkeznek, amelyek szép kis veszteségeket okoznak benne. (egyrészt az Eddy-áramok miatt nem lehet a flybackek frekvenciáját és teljesítményét nagyon felvinni)
Következő: »»   191 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem