Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az irány jó, csak a feltételezés nem helytálló
![]()
Üdv
Akartam ennek új témát nyitni, de nem engedi a rendszer, szóval remélem azért itt is elolvassa valaki. Egy alkatrésszel kapcsolatban lenne technikai jellegű kérdésem. A webboltban találtam két thermosztátot, de nem tudom értelmezni a kettő közti különbséget. A thermosztát ha jól értelmezem a rá kötött két vezeték között teremt kapcsolatot, vagy szakítja meg azt, a hőmérséklettől függően. A két thermosztát amiket néztem a BT-F060 és a BT-L060. A weboldalon kikapcsolási és bekapcsolási hőmérséklet van megadva. Ezeket pontosan hogy kellene értelmezni? Mit jelent a termosztát esetében a ki és bekapcsolás? Melyiknél nyitja, és melyiknél zárja az áramkört? Nekem olyan kellene, ami 60 fok fölött nyit, és 45 fok alatt zár.
Mégegyszer nekifutok:
A kérdésed ide való: Bővebben: Link Újra átolvasva a hozzájuk tartozó leírást, nem egyforma a kettő. Az F060 -as 60 foknál zár és 45 foknál nyit. Az L060 -as 45 foknál zár és 60 foknál nyit a leírás szerint.
Egy kis segítség kellene.
Kellene nekem 2 db egyforma abalkatörlő motor. De "állandó mágnesű"lenne a lagjobb. Azt tudom hogy egy ilyen motornak ha kézzel megfogatom a forgórészét, akkor ugrik a mágnes miatt. Viszont ezeket nem igazán hogyná az eladó hogy szétszedjem, mivel ezeken rajta van az áttétel. Tehát amire kiváncsi vagyok, hogy van -e az ilyen tipusú motoroknak valami ismertető jele, jelzése, amiről megtudhatom hogy állandó mágnesű? Előre is köszi
Pl mágneses? Tehát viszel egy vasdarabot és hozzá érinted
![]()
Bevallom őszintén: én már rengeteg PC tápot /meg mindenféle egyéb elektronikai cuccot/ bontottam szét. Az alkatrészeket meg szortírozom, katalogizálom. Volt már nem egyszer, hogy próba-szerencse alapon használtam fel alkatrészeket. Tekercset találhatsz másik kapcsolóüzemű tápban, PC tápban stb. Aztán, hogy az, amit találtál éppen jó-e az építeni kívánt táphoz, az majd kiderül. Az IC-t nem nagyon tudod tönkretenni, szóval lehet kísérletezni.
![]()
http://www.d-audio.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=57_113...id=648
Sziasztok, az ilyen csatlakozónál melyikre megy hangszóró pozitív illetve negatív szála? Én elgondolásom szerint a szélesebbre megy a pozitív a kisebbre a negatív szál. De azért szeretném megkérdezni. köszönöm.
Mellékeltem egy képet, ott bekarikáztam és megszámoztam részeket, oda miket lehet csatlakoztatni?
Köszönöm.
Antennákat lehet csatlakoztatni, antennakábelen keresztül.
Használati utasításféle: Bővebben: Link
Mindháromba?
Melyikbe célszerű csatlakoztatni az antennát?
Olvasd el a linkelt használati utasítást.
Sziasztok.. csatoltam 3 képet amin 1 trafó látható.. 1 autóakkumlátornak a töltőjéből bányásztam ki de foggalmam sincs h melyiken megy be a áram és melyiken jön ki..
![]() ![]() ![]()
Az egyik tekercselés lényegesen vékonyabb vezetékkel készült mint a másik, az a primer és oda csatlakoztatod a 230V-os hálózati feszültséget a másik a szekunder, amit multiméterrel ki tudsz mérni. Nagyon óvatosan mérj a hálózati feszültség nem játék!
A képen látható trafón két kamra van. Az egyik (az első képen láthatóan lefelé eső) a primer tekercs, két részből áll, ezeket sorba köve (a jobboldali átkötéssel) erre kell kötni a hálózati feszültséget. A felső részen látható a két szekunder tekercs. A vastagabb, amire a két dióda van rákötve, egy középleágazásos tekercs, melynek a közepe össze van kötve a második, vékonyabb vezetékből tekert szekunder egyik végével Ez lesz a szekunderek közös földje. Ha a primerre (kellő óvatossággal és körültekintéssel) rákötöd a hálózati feszültséget, akkor a szekunderen megmérheted a feszültségeket.
Sziasztok!
Nem tudom, hogy hogyan hívják ezt, de egy olyat szeretnék készíteni, ami az 1,5V-os elem feszültségét jelzi, tehát, ameddig 1,2->1,5V van az elembe addig egy zöld led világítson, amikor már kisebb, akkor piros. Ez megoldható egyszerűen, diódák nélkül? ![]()
Diódák nélkül nem megy, már eleve kettő van benne ugyebár. Komparátorral megoldható a dolog, de annak külön táp kell.
Persze, de LED-ek lehetnek, csak zénerjeim nincsenek.
Akkor nem megoldható?
Tekintettel arra, hogy a led nyitó feszültsége is az elem kapocsfeszültségének a nagyságrendjébe esik, vagy annál nagyobb, segédtáp nélkül nem fog menni. Hameg már van segédtáp, akkor már inkább egy komparátor, és az pontos, és határozott.
pucuka.. ha jól értem akkor ami a 2 diódás mellet van 2 aza hálózati???
Köszönöm szépen a segítséget, most már minden világos.
![]()
Nem! A hálózati tekercs (a primer) a képen látható alsó kamrában van, a szekunder tekercsek a felsőben. (ezen vannak a diódák is.
szóval alul a kicsi tekercsnel a hálózat aza 2 ami között 1 kis biztosíték van (2. kép) ugye?
Sziasztok! Egyszerűen nem értem... Van pár TIP122-es tranyóm amit egy H-hídhoz szeretnék felhasználni. Próbaképp egy PIC-el a bázisra adok jelet, a tápra egy ledet kötöttem, az rá a tranyó kollektorára, az emitter pedig a földre. Ez így szépen működik is. Ámde ha a ledet az emitter és a föld közé rakom, a kollektort pedig tápra meg se mukkan a led...
![]()
Sziasztok!
A kérdésem a következő lenne: A transzformátor után van egy egyenirányító híd. Én ez után szeretnék kötni egy stab IC-t és utána a puffereket. Ez lehetséges megoldás vagy először kell a puffer, utána a stab.? A választ köszönöm előre is ! Szép estét! Zotya
Mi is a puffer szerepe? Az úgy-e, hogy amíg a diódák nem vezetnek, a színusz negatív tartományában, addíg tárolja (puffereli) az energiát a fogyasztó számára. Ezen egyszerű oknál fogva a puffernek a dióda (egyenirányító) után a helye, és ezek után jöhet a fogyasztó, a stab IC, meg a többiek. A kapcsolásban itt, és ezek után elhelyezkedő kondenzátorok már szűrő kondenzátorok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |