Fórum témák
» Több friss téma |
Svédországban mindenhol a bejárati ajtó mellett vannak a földön a kültérik (konzolon.) Senkit nem zavar. Könnyebben hozzáférhető, tisztítható, javítható, ha arra kerül sor. Legalábbis szerintem sokkal egyszerűbb mint létrán állni és csavarozni. Csövek: szerintem lent is be lehet vinni a házba, és műanyag csatornában felvinni a beltériig. Vagy kint műanyag csatorna, és ott felvinni 210centiig. Szerintem ha már ott egy kültéri, akkor nem oszt, nem szoroz ha van egy csatorna is a földtől 210centiig. Legalábbis az én véleményem szerint
Az esőt imádják a kültérik! Sőt mosni kell a piszot belőlük rendszeresen slaggal. Ettől függetlenül oda szokták tenni ahol hely van.
Ha földre rakod, kell alá néhány beton kocka, meg gumi lábtörlőből 5x5 cm es kocka. Karbantartani könnyebb az biztos. Fa vázas ház esetleg rezonálhat, bár sokat akasztottunk rájuk gond nélkül.
Áruld már el neki hogyan? Hisz ezt kérdezi.
Ha a falra szerelésre gondolsz, mint mechanikai kivitelezésre, akkor M8 as vagy M10 es menetes szárat kell kihegyezni kb 30 fokos csúcsszöggel. Befúrsz a fába vékonyabb fúróval, és anya, fakötésű alátét, konzol fakötésű alátét, anya sorrendben felszereled összesen 6 ilyen szárra a konzolt. Minden Hungarocelles falra jó a megoldás. Nyilván az alsó anya eltartja a fal sikjától a konzolt.
A menetes szár betekerése krovával kontra anya segítségével simán megy, sőt mindenféle tiplibe is belekap, ha ki van hegyezve. Soha nem esik le, jobb mint bármely állvány csavar. Ha a fa esetleg repedne vagy félted, a polimer tiplit simán bele lehet dugni a furatba, a tpli fába is tapad. 14 mm es tipli 10-es menetes szárral elbírja a nagy kültériket is. 8cm Hungarocell esetén.
Ez tényleg segítő válasz volt, kitisztult a kép. Így már bátran fel merem rakni a konzolt a falra, és a hungarocell sem fog benyomódni. Már csak a rezgés zavar egy kicsit, amiért lehet, hogy mégis a talajra való rögzítés lesz a befutó. Találtam a neten korrekt klíma kiegészítőket, csatornát, végzáró elemet stb. Azért aggódtam egy kicsit mert az itthoni klímánál, csak át van fúrva a fal, és azon kimennek a rézcsövek, meg a villamos kábel, meg a pvc cső, semmi csatorna, csak úgy odatekerve a kültérihez. Ilyen formában szarul nézett volna ki, ha a földön áll a klíma, de igényesen elcsatornázva, és a csatornában elvezetett flexi kondenzvíz csővel, már nem lesz csúnya.
Köszönöm mindenkinek aki segített!!!
Ha a földre rakást választod, javasolom a 60 cm-s beton béléstestet, ebből 2 db, a kültérit ráfúrhatod 6-s 8-as dűbellel,vagy átmenő csavarral, fakötésű alátéttel, rögzítheted. A fúrással kicsit óvatosan, inkább lassú fordulaton fúrd. Ez a béléstest bőven elegendő a gép felemelésére és a szél sem tudja felborítani. A csatornázást a kötéssel ellentétes oldalra javasolom, a gép mögött maradjon egy kis cső a levegőben, a rezonancia miatt. Okozott már meglepetést a passzentos szerelés.
Miért van az hogy mobil klíma ventilátor üzemmódban (mikor a csövön ugyanúgy nyomja kifele is a szoba levegőjét) akkor inkább melegebbet csinál a szobában mint volt?
Mert úgy voltam vele hogy másnem éjszaka venti üzemmódban is át tudja szellőztetni a lakást és így csökkenteni a benti hőmérsékletet. De valahogy ez a "vákuumszellőztetés" nem jött be. Padlásszoba, rossz hőszigeteléssel, de ha kint hideg van, és a bentről kiszívott levegő helyére a kinti hideg jön akkor miért nem csökken a szoba belső hőmérséklete? Miért?? Vagy egyáltalán mobil klímával hogy tudok úgy szellőztetni hogy ne növekedjen a belső hőmérséklet és ne kelljen bekapcsolni a kompresszort? Mert jól hűt a mobil klíma de csak akkor van hideg amikor megy a kompresszor, amúgy rögtön visszamelegszik a szoba. Mert a nagymelegekben úgyis járatni kell a kompresszort, addig meg jó idő van amíg megy, de az átmeneti időszakban mikor a venti is elég akkor mi lenne a helyes használati üzemmód? Mert üzleteltem használtan egy mobilklímát de használati útmutató nincs hozzá. Egy 12nm-es, 220-cm-es maximális belmagasságú szobáról lenne szó amivel épphogy csak birkózik a 2,6Kw-os mobil klíma.
Hát nem egyszerű a döntés! szendi001 olyan profin leírta, hogy hogyan tegyem fel a falra, hogy egyből neki is állnék. Nekem amúgy úgy jobban is tetszene, de Te mondtad ezt a zúgást, rezgést, és elültetted a bogarat a fülembe. Most vekengek, hogy hogy is legyen. Hmmm....
Írtad a tapasztalatod ezzel kapcsolatban. Voltak olyanok akiknek felraktátok könnyűszerkezetes házra a klímát, és utána panaszkodtak a zaj, meg a rezgés miatt?
Csak annyit a zaj-ról : nekem b30 as téglafalon volt a klímám ,és nagyon lehetett hallani a szobában a kompresszor zúgását (kint az udvaron szinte nem ) Ez egy
hungarocell pozdorja lambéria kialakítású falon szerintem még jobban áthallatszik . Tudomásom szerint a hungarocell még erősíti is a mély hangokat ahelyett hogy csökkentené .
Gumi bak kell a 4 csavar alá. Ez gyári előírás. ettől függetlenül földön kiváló helye lesz, ha elfér nem szerelném fel én sem.
Ezt tudom (több mint 5 éve klímát szerelek ) A sajátomat raktam volna fel sz.....ul ?
Ez csak belső levegőt kerninget így, és melegebbnek érzed mivel megkeveri a plafon felől a levegőt. Tömeg és hőszigetelés kell, pl izolit után 2 réteg gipszkarton és sokkal jobb lesz a helyzet. Nem köcsögolés, de éjjel egyszerűbb ablakot nyitni. Zaj miatt is.
Rugós bak még segíthet, a hangja alapján lehet felmérni, hogy a fal rezonál e, vagy a bak viszi át. Egyébként a műszaki akusztikusok pl légtekónál ilyenkor frekiváltó alapjel állítást javasolnak, hogy kilépjenek a födém rezonanciájából. Eléggé más téma. Talán scorllos klíma halkabb lehet adugósnál.
Most már nagyon csendes ! Leszereltem ott csücsül a garázsban (egyébként most már egyre olcsóbbak lesznek az inverteres klímák , azok jóval csendesebbek mint a régi on-of klímák
Mivelhogy az ablak olyan kicsi hogy semmi levegő nem jönne be rajta így ha nyitvahagyom éjszakára maximum egyetlen egy fokkal csökken a belső hőmérséklet.
Tapasztalat mert tavaly nyáron mindig kinyitottam az ablakot éjszakára... de hiába próbálkoztam kereszthuzattal stb sehogyan sem akart 1 foknál többel lejjebb menni a belső hőmérséklet. Mert ugye tetőtéri szoba, így ha kinyitom az ablakot akkor a földszintről jön fel a meleg és nem kintről jön be a meleg. Bár mobilklímával venti üzemmódban (ami igaz hogy a belső levegőt keringeti) + a szobából a kifújt levegő helyére (mert venti üzemmódban is fúj ki levegőt!!) is hasonló lehet a helyzet de persze így jóval több távozik mint simán a nyitott ablaknál. Sőt most hogy beraktam a mobil klímát így nem is nyitható az ablak (odabarkácsoltam a kimenő csövét, cellux stb) tehát ez a mód nem járható hogy nyissak ablakot mert ha nyitvavan sem változik semmi. Csak az az érdekes hogyha így elkezdem vele a levegőt kifele nyomatni az ablakon akkor inkább melegebb lesz a szobában. Arra gyanakszok hogy lehet annyira rossz a szigetelés hogy a padlásról, a cserepek alól pótlódik a levegő a szobába így azért tud melegedni. Amúgy azért tettem fel a kérdést hogy hátha valaki már régebb óta használ mobil klímát és tudja a tippeket, trükköket, hogyan kell vele hatékonyan szellőztetni stb stb.
SZIASZTOK!
Vortex klimával kapcsolatban érdeklődnék tapasztalatok iránt. Jelenlegi csövezés 3,2-es kliméhoz van ami elromlott. Erre tehetek 6 kw-os klimát? vagy uj csövezés kell:?
Szerintem igen, mert 2x akkora a teljesítménye, de várd meg a szakik válaszát.
Szerintem úgy tudnád megoldani a legjobban, hogy kívülről befelé fújatod egy ventillátorral a levegőt, mert akkor a hűvösebbet nyomja be este. De ugye mivel beragasztottad az ablakot, ez nem járható út. És szerintem azért nincs hidegebb, mert a lenti szitről szívja fel a melegebb levegőt annak helyére, amit kifúj, továbbá ha nincs leszigetelve rendesen a tető (amit az előző hozzászólásaidból gyanítok) akkor hiába a ventillátor, em lesz hűvösebb. Én is tetőtéri szobában laktam 10 évig, teljesen kinyitott 140x140cm-es ablak mellett is dög meleg volt bent este, mikor kint 10 fokkal hidegebb volt (Bükkben laktam). Esetleg még annyi ötletem van, hogyha a mobilklímának levehető a csöve a készülékről, akkor estére leveszed, valahogy rá/bele eszkábálsz egy ventit ami befelé fújja a kinti levegőt. De ugye ez is zajos. Kompromisszumot kell keresni
De a mobilklíma nem így működik. Van az elpár kör amit egyik oldalon lévő lapátozás keringet belső levegőnél. Innen is szív ide is fúj. És van a kondi oldal, ami jó esetben kintről szív és kintre fúj. Ha nem adtak két csövet a kondihoz, akkor lehet hogy ez atípus bentről szív, de ez csak max 120-150 mm átmérő. H aszámolsz légcserét rögtön kiderül hogy ez szinte semmi tömegáram. Éjszakára kell egy kb 30 cm átmérőjű venti az ablak helyére kb 10 percig 10 óra felé. Ezzel öblíted a szobát.
A cserepeket pedíg finom porlasztásos módszerrel érdemes locsolni, főleg ha van kút. A párolgáshő lefelezi a mobil klíma fogyasztását. Tegyél a slagra egy időzítőt. óránként menjen egy percet. Ez így -5 fok klíma nélkül. Nem sok víz kell, hanem jól kell porlasztani pl gardena cuccok.
Az erdedeti csöved feltételezhetően 6/10 es. A nagy gépnek valószínű 6/12 vagy 10/15 a mérete. A típus adja meg a csövezést, a kínaiak számolnak mindenféle kilówattot aztán van benne egy 800 wattos kompresszor Ha az új gépeden a nyomó oldal 6 os akkor némi kompromisszummal elmegy szívónak a 10 es ha nem túl hosszú a szakasz (max 6 méter) A végeire forrasztani kell egy 12 mm es darabotés arra csinálni peremet. Ha nincs a falba vésve inkább csöveztess megfelelő méretre. Ha a régi csövezést használod kérj mindenképpen nitrogénes nyomáspróbát (24 óra) ha a szaki reklamál, hajtsd el...
Jártam már úgy, márkás, inverteres géppel, hogy rövid volt a cső, fal egyik oldal-másik oldali szerelés és bizony bejött a kompresszor hang. Kb 1.5 méterrel hosszab csövet tettem be és lényegesen jobb lett a helyzet. Azóta inkább távolabbra teszem a kültérit vagy csökkentem a hűtőközeg töltetet, hogy csendes maradjon.Szóval a hiba nem feltétlenül az Ön kezében van...
Véleményem szerint ez a jó megoldás a Te esetedben.
Mindenképpen új csövezés dukál az új géphez, a teljesítmény változás miatt is. Írod , az előző gép elromlott, lehez tudni ,mi a hiba? Ha a kompresszor égett le , akkor mindenképpen illő az új cső.
Ez lesz a jó megoldás majd éjszakára, csövére egy venti és azon keresztül fújatni be a szobába a levegőt. A nagy venti nem jó mert túl hangos lenne, már próbálkoztam vele.
A slagos megoldáson már én is gondolkoztam, de félek hogy esetleg szétrepedne a forró cserép a hirtelen rázúduló hideg víztől... nomeg albérlet, nem díjjazza a tulaj az ilyen megoldásokat akármilyen esztétikusan is csinálja meg az ember. Amúgy szerintem nemhogy nem hanem igencsak jelentős neki a légszállítása(mobilklímának). Nagyon sok levegőt kifúj azon a csövön, sajnos egycsöves tehát bentről szívja a levegőt a kondi oldal hűtéséhez... Venti üzemmódban is fúj ki levegőt a kültérbe, tehát elméletileg simán lehetne vele is szellőztetni ha normálisan szigetelt lenne a szoba!
A cserép bírja. Szó szerint locsolódik a tetőn. A másik oldalon rohadt szét a cserép, ahol nem kapja a frissítést
|
Bejelentkezés
Hirdetés |