Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1364 / 3998
(#) storm válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Biztos nem számoltad el a primer menetszámot? Ha a nagyobbikon többmint 2000 menet van azon meg 1000 se akkor szerintem ott valami nem jó.
(#) Izeg. válasza storm hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

nem-nem nem 2730 menet, elnézést, onnan kimaradt egy szóköz a kettes a négyzetcentiméterhez tartozik. csak 730 menet
(#) brato hozzászólása Jún 12, 2011 /

Üdv!

Megnézné valaki aki tud oroszul, hogy azonos a lábkiosztása a 741 IC-vel?
Köszi.

YD708.pdf

(#) B.I válasza brato hozzászólására (») Jún 12, 2011 / 1

Szia. Azonos a két IC lábkiosztása.
(#) brato válasza B.I hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Köszönöm a gyors választ.
(#) Becsey hozzászólása Jún 12, 2011 /

Sziasztok!

Van egy 220/15V-os trafóm.Az lenne a kérdés:hogyan lehet megállapitani,hány amper-rel terhelhetem meg?
Valamilyen táp-ban volt de nincs rajta semilyen adat.
Üdv Becsey
(#) john94 hozzászólása Jún 12, 2011 /

Hello!

Nemrég találkoztam ezzel a két fogalommal:
-Asszimetrikus táp
-Szimmetrikus táp
Valaki röviden elmagyarázná ezt a kétféle tápot?
Mármint,hogy ezek mit takarnak?
(#) SzervízMacska válasza john94 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

A szimmetrikus táp a kijelölt viszonyítási ponthoz (test, föld stb.) képest pozitív és negatív feszültséget is előállít. Nevéből adódóan, mindkét irányban ugyan akkora névleges értékben. Példa: -35V_test_+35V
(#) ujfalusi válasza Becsey hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Megméred a szekunder huzal vastagságát. Első sorban ez adhat támpontot. Másodsorban a vas keresztmetszet.
(#) storm válasza john94 hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Szimmetrikus, tehát van neki egy negatív, és egy pozitív pontja, amelyek egyenlő értékűek, viszont ellentétesek, a földhöz képest (+/-24V). Asszimetrikus, tehát nincs simmetriában páldául 24V
(#) Becsey válasza ujfalusi hozzászólására (») Jún 12, 2011 /

Kössz.Egy tekecs méetező pogiba behelyettesítve a kapott étéket 20-30%-al aluméetezve kb.használható
a végeedmény?
(#) john94 hozzászólása Jún 13, 2011 /

Most már értem,köszönöm szépen a felvilágosítást.
(#) kadarist válasza john94 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Szia!
Ez a szimmetrikus: Bővebben: Link
Ez meg az aszimmetrikus: Bővebben: Link. Míg az előbbiből 3 szál vezeték jön ki, addig az utóbbiból csak kettő.
(#) ujfalusi válasza Becsey hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Igen.
(#) chocob hozzászólása Jún 13, 2011 /

Üdv!
Azt szeretném kérdezni hogy ha 3v egyenáramú elektromos motort akarok relével kapcsolni akkor kell valami védelem a kapcsolt motoros oldalra is, például dióda vagy csak simán köthetem? És a relé kapcsolt motoros oldalát tetszőleges polaritással köthetem? Köszönettel: chocob
(#) Bigpeterson hozzászólása Jún 13, 2011 /

Hali!

Elkezdtem gyakorolni a nyáktervezést, és szeretném a segítségetek kérni. Egy sziréna kapcsoláshoz terveztem nyákot, az lenne a kérdésem, hogy szerintetek jó-e. (A potmétereket ellenállásokra cseréltem, mert nem szükséges az állítási lehetőség)
(#) storm válasza Bigpeterson hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Nemtudom, hogy te hogy vagy vele, de én szeretek helytakarékosan tervezni. Tehát végülis ez sem rossz, csak túl sok az üres hely. De kezdésnek nem rossz
(#) qvasz2 válasza Bigpeterson hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Teljesen rossz az IC számozása !!
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

A konkrét rajzon:

Az ilyen kérdésnek amúgy saját topikja van, legközelebb oda írj!
Bővebben: Link

ic_szam.jpg

(#) Gardas hozzászólása Jún 13, 2011 /

Hali!
Én még új vagyok az oldalon és az elektronikában is, szóval van pár dolog amit nem igazán értek.
Sok helyen olvasom hogy tranzisztor ellenállás stb.
Valaki tudna linkelni egy oldalt ahol leírják a nyomtatott áramkörhöz szükséges alkatrészek működését, használatát, vagy ha valakinek van ideje üziben is elküldheti, vagy akár könyvet is mondhattok.
Köszönettel: Gardas
(#) Bigpeterson válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Köszönöm szépen, akkor úgy csinálok minta GPS, újratervezés
(#) ThomAce hozzászólása Jún 13, 2011 /

Sziasztok!

Valakinek van-e valamilyen ötlete arra, hogy: 220V-ról transformátor nélkül szeretnék egy aprócsak áramkört és egy relét kapcsolgatni.
(#) Becsey válasza ujfalusi hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Kössz segitséget
Becsey
(#) janikukac hozzászólása Jún 13, 2011 /

Sziasztok!

Kaptam egy Samsung mobil akkumulátorját.
A kérdésem az az, hogy annak lehet készíteni egy "töltő" berendezést, ami a feszt is figyeli, visszajelzi ledd-el.

Az akkuba 3.7V megy..
(#) mate_x válasza Gardas hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

(#) Milcsi-bé hozzászólása Jún 13, 2011 /

Rádiókon,erősítőkön is látok olyat,hogy egy Jack aljzat amibe a fül-,fejhalgató megy,és ha bedugom nem szól a hangszóró
Erre keresek kapcsolást
Szempontok:
-egyszerű legyen
-olcsó
(#) mandor válasza Milcsi-bé hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Ez egyszerű!
Semmi kapcsolás ez csupán a csatlakozó!
Van benne pár érintkező és mikor bedugod azok eltolod tehát zárja a hangfalt. Azaz a hangfal kimenet ezen keresztül megy át. Szóval van egy kis Jack csati amiben van 2pöcök. Bedugod a dugót és ezeket a pöcköket a dugó eltolja az érintkezőtől így megszakad az áramkör és csak a füles fog szólni.
(#) Milcsi-bé hozzászólása Jún 13, 2011 /

enyi az egész! Köszi
(#) storm válasza ThomAce hozzászólására (») Jún 13, 2011 /

Hát ha a szigetelést meg tudod rendesen oldani, akkor egy lágyindító konditöltő ötletéből elindulhatsz. (ellenállás+kondi>elenállás>diódahíd>pufferkondi>relé)
(#) Abukodonozo hozzászólása Jún 13, 2011 /

Sziasztok!

Valaki egyszerűen el tudná nekem magyarázni, hogy hogyan lehet egy növekményes P-csatornás MOSFET-nek A osztályú munkapontot beállítani egy földelt source-os kapcsolásban? A neten mindenhol csak a nagy hieroglif -szerű képleteket találom.

Köszönöm előre is!
Következő: »»   1364 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem