Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
de egy darab ULN 500mA 2 meg 1A az nekem kevés 1.25A kéne nekem minimum
Ha rákapcsolod egy tekercsre a feszültséget, akkor abba a pozicióba húzza a motor a tengelyét. Ha a megfelelő tekercsre a megfelelő irányba kapcsolod a feszültséget, akkor létrehozod a következő lépést.
Bocsi, én régen úgy használtam az ULN-t, hogy 2 csatorna mindig közösítve volt. Két ULN-t egymásra téve már 4 csatorna volt párhuzamosan kötve. Emiatt emlékeztem az 1A-es áramra. ![]() Viszont az ULN unipoláris meghajtásra jó.
én a kapcsolásoknál láttam hogy tranzisztorokat kell berakni valahova és hiába mondta el vicsys még mindig nem tudom :S
Linkeld légyszi!
Megoldható tranzisztorokkal is, csak úgy látom kezdő vagy. Legjobb persze a FET lenne a tranzisztor helyére. De most mi uni- vagy bipoláris motorról beszélünk? Szerintem a legjobb ha a kulcsszavakat beírod a keresőbe, és olvasgatsz. Két nap alatt lesz már "tapasztalatod".
azt írja ITT, hogy FETet kell berakni de nem tudom hogyan sajnos :S mert azt értem hogy ha 3 ULN-t párhuzamosan közök akkor lesz 1.5A om de FET-el hogyan tudom megoldani lehet olcsóbban jövök ki vele
![]()
Akkor tisztázzuk: neked most bipoláris, vagy unipoláris meghajtás kell?
Nézzd meg az ULN belső felépítését, és rajzold át a kapcsolást a belső elemekre. Ezután helyettesítheted az ULN-t egy nagyobb tranzisztorral. ![]()
hát az oldalon unipoláris van de :S sikerült a boltba hülyének nézniük mivel ilyen késes csatlakozos a motor és csak 4 kivezetése volt gondolták hogy csak csatlakoztatni kell a plusz 2 vezetéket de nem :S ninc sis bekötve a csatlakozó igy van 3 bipoláris motorom de mivel az uni polárist könnyebb kezelni ezért veszek unipolárist
köszi
szóval Ilyen léptető motort fogok venni de elgondolkodtató hogy a motort 10dkg súllyal lehet csak terhelni ez nem tudom elég e lesz a váz lehet nehezebb lesz de igyekszem ugy meg tervezni hogy könnyü legyen de én alkatrészekhez szoktam tervezni és nem fordítva
Mit akarsz építeni vele?
Mert ha ilyen motort raksz bele, akkor már dukál hozzá egy profi vezérlő is, mert egy tranzisztoros 500ft-s megoldással nem fogsz sebességet elérni vele. Kell a motortuning, azaz az áramgenerátoros meghajtás a növelt feszültséggel. Ha itt vetted előzőt is, akkor gond nélkül ki fogják cserélni az előző motorokat is. Bipoláris meghajtással 20-40%-kal erősebb a motor.
az elöző motort a hqelektronikától vettel.
És robot kart szeretnék csak egy kicsit ![]() és azért egy pohár vízet(sört) fel tudjom emelni ![]() ![]()
Üdv,
Összeraktam egy gyors L293DNE-s kapcsolást. Áldásotokat tennétek a kapcsolásra? Két DC motort szeretnék vele vezérelni (max 500mA vesz fel, 9-10V-os motor). Későbbiekben szeretnék esetleg bemutatásra szervót készíteni belőle, ezért jó lenne egy PWM-es megoldás, de ezt hova tudnám bekötni? Esetleg ha az 1,2EN ill. 3,4EN-et kapcsolgatnám PWM-el az megoldása lenne a problémának? Előre is köszi
szia no előrébb jutottam a kis robot karommal kaptam egy linket Sir-Nyeteg-től és már meg oldódott a gépre csatolás kérdése is akinek szüksége lesz a jövőben bipoláris Léptető motor vezérlésre az a http://www.minibee.hu/-n talál egy remek kis kapcsolást step-dir üzemű így rögtön gépre kötve tökéletesen működik vagy egy hozzá való step jelet adó kiegészítő áramkörrel. Leírás szerint unipoláris léptető motort is kezel de csak ha át alakítjuk bipolárissá! erre figyeljetek 5kivezetésest nem vezérel! Arra itt található a kapcsolások között az AVR-es megoldása.
Köszönöm mindenkinek a segítséget ! ![]() ![]() ![]()
Sziasztok találtam egy remek kialakítású ki bipoláris léptető motor vezérlést annyi a baja a számomra, hogy nem nyomógombos step-dir jellel működik és ehhez kérnék tőletek segítséget, hogy hogyan lehet megoldani ezt 2nyomógombal hogy egyik egyik irányba a másik a másik irányba forgassa a motort.
a használt vezérlés : http://www.minibee.hu/ ![]() ![]()
Szia!
Az egyik nyomógombot kösd a STEP -re. A másikat a dir -re, de ehhez a gombhoz köss egy dióda katódját - az anódját a STEP -re. Anyomógombok másik kivezetéseit a földre kel kötni.
és akkor ha ugy menni fog nem kell hozzá step jel ?
Sziasztok! Kellene egy kis segítség … szétszedtem egy EPSON lq-1170 típusú nyomtatót ebből szeretném felhasználni a két léptető motorját! Adatok a két motorról:
1.Em-149, 04x10, sth-39d179-01 vezérlő ic: sla7024m 1803 2 em-152, 11x11, sth39h202 vezérlő ic:pu1501 Ezt a két motort szeretném működtetni úgy hogy lpt-porton keresztül számítógépről tudjam vezérelni, a kétirányú mozgását és a sebességét, és a lépések számát, szóval minden egyes funkcióját kiakarom használni, rendelkezésemre állna még az nyomtató összes elektronikája is szóval abból kéne használni… na és itt kérem a segítségeteket miket szükséges kiszednem a nyomtatóból. Valami egyszerűbb kapcsolási rajz is jól jönne! De minden hozzászólást ami segít egyről a kettőre jutni azt meghallgatok szívesen! Mellékelem a képeket hátha az is segit egy picit!!! előre is kösz!
hello én ebben a témában kezdő vagyok de amint írtam kicsit feljebb és ha 5.000HUF ráfordítással ltp porton tudod vezérelni a két motorodat mach3 vagy wincnc programmal
csak össze kell kötni. az oldal hozzá http://www.minibee.hu/ és eldöntheted, hogy ezt alkalmazod vagy csinálsz valami sajátot. plusz tápot nem igényel
köszi gyors választ! igen közben én is nézegettem és találtam egy két jó dolgot és rájöttem hogy a képességemnek is jobban megfelel
![]() ![]() Bővebben: Link erre gondoltam!!!ezt is lehet lpt keresztül vezérelni? és a mash-al vezérelni? vagy wincnc-vel?
Sziasztok!
Van nekem egy távcsőmechanikám, aminek kicsit defektes lett a vezérlője,meg tudnám javítani, de azt vettem a fejembe, hogy ha már a két hobbim így most összekapcsolódik feltuningolnám egy kicsit... Nem is zaklattalak volna titeket kérdésekkel a topik átolvasása után, sok minden tiszta lett, de az egyik motor (2 db van benne), feladta nekem a leckét... Mellékeltem róluk képet, az első a 4 vezetékes, gondolom ez egy sima bipoláris, 30 ohm ellenállásúak a tekercsek. A második viszont hat vezetékes, kimértem és csináltam róla egy rajzot ezt is mellékeltem. A kérdésem az volna, hogy jól gondolom-e, hogy a tekercsek (illetve a bekötésük) nem szimmetrikus méretűek, ahogy én gondolom a mért ellenállások alapján, vagyis, hogy jó-e az elvi rajzom. A vezérlőről is tettem fel képet, amiben BD234-233 tranzisztoros H-híddal oldják meg a motorvezérlést, meg 3db ULN2003AN-el, és egy igencsak elavult atmel mikrokontrollerrel. (Van nekem egy angol nyelvű leírásom, ebben nagyon kritizálják ezt a megoldást, szerintük így nem használható ki a motorok teljesítménye rendesen a tranzisztorok miatt, ráadásul nagyon melegednek is) Valamelyik modernebb bipoláris meghajtó ic-vel gondoltam a vezérlést+avr, igazándiból ez is a kérdésem másik lényege, hogy a második motor használható-e bipolárisként, és ha igen akkor jól gondolom-e, hogy a sárga-fehér, és a piros barna-vezetéket kell vezérelnem a fehér és fekete pedig bekötetlenül maradjon, illetve így kit tudom-e használni maximálisan a motor tulajdonságait. Előre is köszönöm, ha vet valaki egy pillantást a problémámra.
hello lenne még egy kérdésem! bár ez már konkrétabb valaknek a segitségét szeretném kérni, mert nem nagyon értek ehhez... szereztem 3 léptető bipoláris mocit, és ki is néztem ezeknek több vezérlőt, mert rájöttem hogy ahhoz nem értek eléggé hogy én rakjam össze
![]() ?
Szia
Lehet nyugodtam használni ha a léptetök fázis áram igénye nem haladja meg a 3A-t , a többi a vezérlö dolga . De a 6560 az bipol vezérlö ! Azt hiszem unipolban nem is megy . Hány vezetékes a léptetöd , egy rajz vagy egy foto nem ártana a léptetökröl .
Ajaj
![]() ![]() ![]()
Nem az összes motor áramigényéről volt szó, hanem az egyes motorok fázisáram igényéről. A motorjaidhoz teljesen jó.
Várom hogy megjöjjön a rendelésem, arra számíts hogy 6 hét is lehet ha az ebay-ről rendeled.
05.18.-án rendeltem meg, 06.08-kor bejött az országba, a vám ült rajta 8 napot jövő héten megkapom.
Volt hogy 2 hónapig jött, a manus kínjában már küldött egyet repülővel (3. nap megkaptam), mert neki is ciki volt, és a sima árat kellet csak kifizetnem. Persze megjött a másik is, de nem lehet tudni sajna. Most rendeltem egy másik fajtát, teljes optós, gyors optókkal verzót kicsit drágább, szerintem 5 hétnél hamarább az sem jön be. A legrosszabb ezekben a várakozás. Viszont olcsóbb mint azonnalit venni a vaterán, és pont ezért annyi a vaterán amennyi, mert nem kell rá várni.
amúgy szerinted az én léptetőmocijaimhoz lehet kapni még ennél is olcsóban... ha esetleg nem kell ilyen nagy teljesítményű? vagy azon a pár ezer forinton ne szarakodjak? esetleg mi az amit te ajánlasz hozzá? és még jó is? Viszont ha már itt vagy akkor hogy lehet a bipolárist ellenőrizni hogy jó-e? mert a unipolárist azt tudom hogy kell, de ez azon az elven nem működik és hiába olvasgattam erről itt-ott, de valahogy ezt nem nagyon meséli senki! és az istennek nem birom letesztelni hogy működnek-e! mert mindegyik mocorog de lépni nem akar mindig visszaugrik alaphelyzetbe!
Szóval akkor ez tökéletes az enyémhez igaz? Bővebben: Link mert ha igen akkor még ma meg is rendelem!!! csak azért kérdezem mert itt mintha más lenne a leírás! de viszont csak 4000ft ! ez ugyanaz?
Vigyázz, ez csak a távirányító a vezérlőhöz. Ilyen vezérlőt 7-8eFt alatt nem láttam mostanában.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |