Fórum témák
» Több friss téma |
Okés, veszek rá. Épp most lett kész a nyákja, mert anya vasalni küldött, és kaptam az alkalmon. Ami azt illeti nem lett szép. A nevem, meg a dátum elég rossz lett rajta, mert vékonyan írtam rá Sprintben, meg megégette a rezet, gondolom, mert furán néz ki, de vezet azért. Ja, meg egy helyen picit felsértettem .
Sziasztok! Lenne egy kis problémám. Megépítettem az alábbi kapcsolást (nyákot) és amíg nem tettem rá terhelést ment mint a karikacsapás . bedobozoltam és rátettem egy kismotort vitte is de egy idő után elkezdett csökkenni a fesz és nagyon meleg volt a borda is. igaz 0,9 ampert vett fel a motor, de hááát nem tudom. Még egy kérdés lenne a potit 3/4-ig tekerve változik a fesz és utána tovább tekerem már szinte nem is változik.
Tudnátok nekem segíteni? Nagyon Köszönöm!
A 2db NYÁK rajz helyett, inkább a kapcsolási rajzot kellene feltenni, amit megcsináltál.
Ha az IC nagyon melegszik, akkor az sok teljesítményt disszipál. Lehet, hogy az IC hővédelme szólal meg és nem hagyja, hogy tönretegyék. Bemenőfesz? Kimenőfesz? Áram? Találjuk ki? Mettől meddig változik a feszültség? Nem lehet, hogy egyszerűen "elfogy" a puffer kondenzátoron a tápfeszültség?
Sorry! a kapcsolást nem tudom de ha kell visszafejtem.
a "sárga" nyákból csináltam sprint layouttal egy kissebbet A hőtűborda kb v5*5*5cm-es kis procihőtő volt talán. bemenő fesz: váltó 18,3v egyen 23,8v. kimenő fesz pedig: 1,25-22,1v-ig. Amúgy hogy érted azt hogy elfogy a fesz a kondin? 1000µF kondi van és a trafó több mint 1 ampert bír.
Hello!
Szerintem úgy érti, hogy kicsi a pufferkondenzátor nagysága egyrészt, másrészt ha folyamatossan 0.9A-el terheled az IC-t, akkor kevés neki a hűtőbordád, ez tapasztalahtó is volt, mivel mint írtad, hogy nagyon forró volt a hűtőborda és csökkent a feszültség. Ez egyértelműen a hővédelem közbelépésére utal. Nem ismerem pontosan, hogy az Lm317 milyen védelemmel van ellátva, de amít leírtál az alapján arra tudok következtetni, hogy túlmelegedett és a hővédelem közbelépett olyan formában, hogy feszültséggenerátoros üzemből áramgenerátoros üzembe lépett át. Javaslatom az, hogy, ha úgyis proci hűtőre tetted az IC-t, akkor arra a proci hűtőre tegyél egy rá való ventilátort, és akkor megoldódik a problémád.
Nagyon Köszönöm. Megfogadom a tanácsod keresek rá ventit is + keresek nagyobb kondit. Majdnem mondtam, hogy teszek rá 10 000µF de csak 16voltos van most csak Amúgy a referencia feszültséget, hogy s miként kell beállítani, mi függvényében?
Ha valami elektromos dolgot csinál az ember, akkor a minimum, hogy egy kapcsolási rajza legyen. Ez olyan, mint házat építeni terv nélkül, vagy zenélni kotta nélkül...
Mellékelek néhány rajzot, ami direkt a Te esetedet ábrázolja. Sok minden látszik rajta, de sok dolog csak akkor látszana, ha az összes ábrát felraknám, amit aszimuláció létrehozott. - az első, a feltételezett kapcsolásod. Kiderült, hogy a poti 0-68% között semmit nem csinál, mert roszul van méretezve. Csak 68-100% között szabályoz. - A második azt mutatja, hogyha 75mA-el terheled, akkor a harmadik képen látható feszültség lesz. - a harmadik azt mutatja, hogy 75mA-el (!) terhelve éppen hogy le tud adni 22,5V-ot.
- a következő azt mutatja, hogyha 720mA-t ad le a táp, akkor bizony már a következő képen látható feszültség esés miatt, bizony ilyen ronda lesz a kimeneti áram képe (elfogy a tápfeszültség!!!)
- az utolsó kép pedig azt mutatja, hogyha 720mA-el terheled, akkor bizony 17,5V-nál több nem jön ki belőle, mert elfogy a tápfeszültség!!! Persze a trafó egyenáramú ellenállását és egyéb tényezőket már bele sem vettem a szimulációba... nem egy gyenge 1A-es trafóval számoltam, hanem egy végtelen nagy teljesítményűvel... Tanulság: - a trafó kicsi - a puffrekondi kicsi - a feszültség állító poti rosszul van méretezve - a gerjedés gátló kondiknak szerintem 330nF-nak kell lenni és nem 100nF-nak. - motort tápot (valószínűleg) nem LM317-el kellene stabilizálni, hanem valamilyen kis drop-out -os stabilizátorral. - bár már azóta két leveledet is olVastam semmi nyoma, hogy igazából milyen kimenő feszültséget akarsz elérni ??? (pedig kérdeztem) De ha nem válaszolsz...
Heló! Bocsi, hogy csak most írok de csak most vagyok gépközelbe. Az egyik barátom adta a nyákot és én csak átterveztem. Nekem is kellett egy kis tápegység olyan labortápféle (lesz egy komolyabb is csak trafó kérdése)
és így megépítettem ezt, ami volt itthon olyan alkatrészekből. Házat lehet terv nélkül is építeni és zenélni kotta nélkül is! (csak nem lesz olyan) Sajnos ezek az ábrák nekem nem mondanak semmit (még). Tehát ha nagyobb pufferkondit teszek bele + hűtőbordát és az ellenállásokat potikat kicserélem akkor jó lenne? (Amúgy a trafó 1 amperes csak) Nagyon Köszönöm eddigi segítségeidet!
Szia! Ez meg az én tervrajzom! Honnan szedted?
A mi a képen van nekem jól működik még van belőle 3 egységcsomagom. Ide ritkán jövök fel de itt az e-mail címem thecyrus@vipmail.hu
Szükségem van egy 14.3V 8A-es tápra. Arra gondoltam, bekötök párhuzamosan 4db LM307-et. Az in és az adj lábakat közösítem, a kimenetekre pedig egyenként rakok 1-1 db 0.2Ohm/1Wos ellenállást. Az ellenállások másik vége adná az eredő kimenetet. Persze beépítenék védődiódát is. Arra apellálok, hogy ha lenne asszimetria az ic-k között, akkor azt a hő és a túláram védelem nevetve kikompenzálja. Ja persze a 4 ic egy közös hűtőbordán lenne. Mit szóltok?
Szia!
Csináld meg inkább egy LM317 és pár tranzisztor felhasználásával a tápot, mert ez a párhuzamos üzem nem a legegészségesebb. Bővebben: Link
csak így elveszítem a túláramvédelmet, meg a hővédelmet
Jó, akkor csináld meg a te verziódat vagy ezt a jobb minőségű megoldást.
Kadarist tanácsa is megfontolandó, viszont visszább beszéltünk már erről, és van is megépült táp párhuzamos LM-ből. Linkek: Bővebben: Link1, Bővebben: Link2
Üdv!
A ic adatlapja szerint tud 37 voltot is. Ezen kapcsolási rajz szerint csak 25 v a maximum kimeneti feszültség. Csak a transzformátor feszültségétől függ hogy mennyi lesz a kimenti feszültség vagy változtatni kell valamit?
Hello!
A kimeneti feszültségnek csak annyi köze van a bemenetihez, hogy a kimeneti nem lehet magasabb, mint a bemeneti-3V. A feszültséget a poti, és a felette lévő ellenállás osztási aránya határozza meg. De ez az adatlapon is rajta van, és a fórumon is volt több belinkelt számító program. De Te ezek szerint nem szeretsz olvasni.. :yes: Pedig előbb-utóbb rákényszerülsz, hidd el. üdv! proli007
És ha jól tudom, az IC-t úgy is be lehet kötni, hogy 50V-ból stabilizál pl. 20V-ot, mert a lényeg az, hogy a bemenet és kimenet között maximum 40V különbség lehet, de minimum 3V kell!
Üdv!
De akkor szegény ic rendesen fog izzadni, izmos borda kell neki.Köszi
Hello!
Az LM317 (és bármely disszipatív szabályzó) hőtermelése, nem a feszültség abszolút nagyságától, hanem a bemenetén és kimenetén mért feszültség különbsége, és a terhelő áram függvénye. üdv! proli007
Szia!
Úgy, hogy váltakozóáramot kötsz az IC-re, vagy mérési hibát követsz el.
Nem váltakozóáram megy rá.Ez egy akkus fúró töltője.2 multiméterrel mértem (külön-külön) és +- 0,3 volt az eltérés a mérésekben.Ahogy tekerem a trimmert balra,akkor 24-ig szépen csökken majd leugrik 19,8 voltra.
Üdv!
Cseréld ki a az Lm350-est egy másikra.
Üdv! Ha úgy van bekötve ahogy a rajzon akkor a hiba az ön készülékében van Ha megfigyeled az adatlapot, akkor te a kimenetre kötötted a bemenő feszt, és a bemenetre a kimeneti pontokat.
Ez egyáltalán nem jó tanács, hiszen ha szabályoz az IC, akkor 100%, hogy nem rossz! Ne dobass ki feleslegesen mással pénzt, és időt!
Elvileg jól van bekötve.3-ra megy a 24 volt, 1-es a szabályzó és 2-ről megy a szabályzott + feszültség.Szóval nem tudom hogy most mi is van.
A bemeneten 1µF van, a kimeneten pedig 10uf? Jól látom? Pont fordítva kellene lennie, ez kinyírhatja az IC-t.
"bemenet 24 volt és a kimenet pedig 34,5 volt" -ez fizikailag lehetetlen, rossz a multid, merül benne az elem, bármi lehet, kérj kölcsön egy másik multimétert, és úgy nézd meg. Egy dióda jó lenne a kimenetről a bemenetre, így: Bővebben: Link. A kimenő feszültségre pedig van egy képlet, nem mindegy, hogy mekkora ellenállást, és potit alkalmaztál. Ezeket írd le, és keresd meg a gyári ajánlást, hasonlítsd össze. Ha nagy az eltérés, akkor meg is van a gond.
A diódának mi a szerep ha a linkelt módon van bekötve? Mindig érdemes alkalmazni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |