Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   983 / 1318
(#) Kefeúr válasza trudnai hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
Letöltögettem már az lcd vezérlő , és a pll ic adtlapját .
A pic visszajelzést csak a pll stabil állapotáról vár.
Még emellett kijelzi a vételi térerőt , hf moduláció nagyságát ...
De ezeket nem a pll től kapja.
A pll ic előosztó , osztó értékeket kaphat csak, az adatlapja alapján (+kf freki) kiszámítható milyen osztások kellenek a kívánt vételi frekvenciához.
De ezeket meg kellene tudni találni az asm ben!
Ez az amiben segítségre szorulok
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jún 15, 2011 /
 
Idézet:
„"Bármilyen" kristályt ráköthetsz, csak a microchip stack-hez kell 25MHz! Ha másra akarod használni, nem kell ehhez ragaszkodni, bár akkor nem is ez a PIC-et kell választani.”


Ezen annyit javítanék, hogy nem a Microchip stack igényli a 25MHz-es kvarcot, hanem a beépített Ethernet vezérlőnek kell a 25MHz, hogy 10Mbps legyen a névleges átviteli sebesség. A kontroller processzorát simán lehet járatni más órajelen, nem muszáj a 41,667MHz-en. Az más kérdés, hogy eleve az Ethernet vezérlő az, ami sokat fogyaszt, mellette a kontroller fogyasztása elenyésző, akármilyen órajelen dolgozik, ezért nem éri meg sakkozni az órajellel, hogy mi az ami épp elég. Én próbálgattam az osztókat állítani, akármilyen órajelet adtam a kontrollernek, a stack működött mindig (persze a kiszolgálási sebessége függött az órajeltől).
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Ezek szerint az ethernet hálózat nem érzékeny az átviteli frekire? Ezt nem tudtam, köszi!
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Dehogynem. A frekvencia szabad megválasztása arra az esetre vonatkozott, amikor külső vezérlő van a PIC-hez kötve (pl. ENC28J60).
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Potyo azt írta, hogy a stack működött mindig. Ezt akkor hogy értsem? Nem került szóba külső ethernet driver...
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Hát akkor csak ő tudja megmagyarázni, hogyan is értette.

Mindenesetre a stack a PIC18F97J60 esetében PICDEM.NET 2 kártyára van írva, abban van beépített Ethernet vezérlő és külső Ethernet vezérlő is - a nagyobb választék kedvéért. Én automatikusan erre gondoltam - belátom, tévesen!

De beépített vezérlő esetén sem sokkal különbözik a helyzet, mert ha az adatlapot nézem, az Ethernet modul közvetlenül a Primary Oscillator jelét kapja (ezért kell a 25 MHz-es kvarc), a CPU pedig a leosztásokkal és felszorzásokkal 2.7778 MHz-től 41.6667 MHz-ig sok mindent csinálhat magának. Ez csak a kiszolgálás sebességét befolyásolja, a kimenő bitrátát nem.

Szerintem USB-nél is hasonló a helyzet: a SIE órajele kötött, a CPU órajele attól eltérő is lehet.
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Igazad van, az Ethernet modul Fosc-on megy. Gondolom a 41.66 meg úgy adódott, hogy ez a leggyorsabb ami a 40MHz-hez a legközelebb esik. Felmerült itt, hogy túl lehetne-e hajtani a PIC-et, lehet, hogy kibírna némi pluszt, de szerintem nem érdemes rizikózni, annyira úgy sem lehet, hogy számottevő legyen a növekedés. Viszont a lehetőség adott...

Az Ethernet nem auto baudos? Lehetséges lenne, hogy rá tud állni más frekikre is? Nekem van egy ilyen panelem félig készen, mert elakadtam vele(java oldalon), de még nem próbáltam ilyesmit soha, miután a 25MHz-es kristály kapható, így nem kell trükközni, de információnak érdekes lehet, ha képes rá a hálózat.
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Idézet:
„Az Ethernet nem auto baudos?”
Olyan létezik, hogy 10/100 vagy 10/100/1000, de más sebességről nem tudok (már ha a standard eszközöknél maradunk).
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Talan meg nem elerheto vagy nem tomegesen, de letezik 10Gbit Ethernet is, sot 40Gbit es 100Gbit is.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Igen, erre gondoltam, hogy az Ethernet modul közvetlenül kapja az órajelet az OSC2 lábról. Ezért csak 25MHz-es kristállyal használható a kontroller, ha a belső Ethernet modult használni akarjuk. Ha nem kell az Ethernet, akkor használható más kvarc is akár, bár gondolom csak HS módban lehetne használni, mivel az adatlap csak a 25MHz-es kvarcot emlegeti. A PLL és az osztók csak a processzor órajelét állítják, ez utóbbit lehet változtatni mindenféle probléma nélkül, csak véleményem szerint nem érdemes.

Nem tudok arról, hogy auto baudos lenne az Ethernet. A 10/100/1000Mbps-ot vélhetően felismeri, de kétlem, hogy ha 10 helyett 15Mbps-on akarnánk kommunikálni, akkor menne. Persze kivéve azt az esetet, ha a kábel mindkét végén ennyi a névleges sebessége az eszközöknek, csak hát ugye nem véletlenül vannak a szabványos sebességek.
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Kicsit félreértettem amit írtál, ezért kérdeztem a dolgot.
(#) netnet.hu válasza potyo hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Helló. A berendezés 10/100/1000 kompatibilis

Valójában 10 megás és a max terhelés amit bír tcp csomagokban az szerintem kb 2-3 mega maximum, de lehet, annyi sem, a tapasztaltaim szerint.
(#) watt válasza netnet.hu hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Itt nem is a valós átvitelről beszéltünk, hanem a vivőfrekiről. Az más kérdés, hogy a PIC ezt hogyan tudja kiszolgálni.
(#) trudnai válasza potyo hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Idézet:
„Ezért csak 25MHz-es kristállyal használható a kontroller, ha a belső Ethernet modult használni akarjuk.”


Gondolom az 54-es kodolas miatt: 25*5=125Mhz (Mbaud), amibol kiinbulnak. 125 /5 *4 = 100Mbps ...
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Jún 16, 2011 /
 
Sziasztok!

PIC programozással kapcsolatosan kérdeznék néhány dolgot!
Szeretnék PIC-et programozni pascal nyelven. Meg lehet oldani ezt a dolgot? Kinek milyen tapasztalata van ez ügyben? Tudom, hogy nincs jobb a C-nél, de egész életemben pascal-ban írtam a programokat, ezért könnyebb lenne ha maradnék a pascal-nál.
Van valakinek tapasztalata ez ügyben?
A másik kérdésem, hogy Microchip-es PIC-ek programozására megfelelő-e a meglévő PIC Explorer 16-os panelom és ICD-2-es letöltőm, vagy teljesen mást kell vásárolni hozzá? Esetleg fel tudom-e használni valamelyik programozó szoftverhez az ICD-2-met?

Köszi a választ
(#) potyo válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jún 16, 2011 /
 
Az ICD2 jó, MPLAB alól használható. Explorer 16 szintén jó, bár inkább csak gyakorolni. Ha konkrét áramkör építésére kerül sor, akkor úgyis meg kell az áramkört építeni.

Viszont a Pascalt nem ajánljuk. Van ez a téma, nézz benne szét. Szerintem nem vészes a C nyelv, ha már amúgy a programozás megy, akkor sima ügy áttérni C-re.

Elektronikával hogy állsz? Mert azért ez nem PC, itt elektronikai oldalról is ismerni kell a kontrollert és környező áramkörét.
(#) szeles válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
Potyo válasza jó. Annyit tennék hozzá, hogy VOLT egy magyar fejlesztésű pas2pic nevű ingyenes pascal fordító, de rég leállt a fejlesztése. (Google) Ha mostani újabb PICre akarod használni, a minták alapján a Microchip fájljából magadnak kell áthelyezni a fájlregiszterek neveit, vagy a címük alapján kell használni. Így működik. Ha most kezded, semmiképp ne a szakirodalomban általában ajánlott RÉGI 16F84, 16F623 típusokat, hanem újabbakat használj. Olcsóbbak és jobbak. (midrange!)
(#) trudnai válasza Net_Boy_debr hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
MicroPascal helyett en inkabb a JAL nyelvet javasolnam. Az egy Pascal szeru nyelv, es aktivan fejlesztik, a compiler eleg szepen optimalizal. Nagy hatranya, hogy jelenleg nem tamogatja a lebegopontos szamokat, azonban az leginkabb akkor jelent hatranyt ha digitalis szuroket akarsz csinalni.
(#) czibo hozzászólása Jún 17, 2011 /
 
Hali!
Ha megszeretnék ismerkedni programozható IC-kel mivel kezdjek?
(#) szeles válasza czibo hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
Neked is ugyanezt válaszolom, amit másoknak:
http://kkft.bme.hu/~johnny/Szamitastechnika-III-BMEVEKIU305.htm
Az ott lévő pdf fájl letöltése és átolvasása. Kezdőknek szánta a készítője, lépésről lépésre vezet képernyő másolatokkal.
(#) czibo válasza szeles hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
Köszönöm, valószinű még jelentkezni fogok
(#) szeles válasza czibo hozzászólására (») Jún 17, 2011 /
 
Ha elakadsz, kérdezz! Akár privátban is.
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Jún 18, 2011 /
 
Szép napot!
Egy kapacitív kapcsolót akarok csinálni. Amire éledne a pic. Az elképzelésem hogy mondjuk a GP2-ről küldök egy négyszögjelet, és olvasom a GP3-on amit egy kondenzátorral csatolnék. Az elképzelésem az hogy az érintőfelület közelsége elhangolja a küldött jelet, amit a GP3 változásnak érzékelhet. Vagy ez teljesen rossz?

osc.png
    
(#) potyo válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Én inkább felhúznám tápra néhány megával az érintőfelületet, ha ehhez hozzáérsz, akkor mindenféle zavarokat viszel be, amire éledhet a PIC. Ha GP2-ről küldesz négyszögjelet, akkor ott már eleve nem lehet a pic sleepben, így ébredésről nemis lehet ezesetben szó.
(#) n_yálastrubadúr válasza potyo hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Igen. Igazad is van. De nekem most az kellene hogy akár egy fólia mögül is kapcsoljon ami akár 1mm vastag is lehet.
(#) watt válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Ugye nem itt akarsz érzékelőt fejleszteni?
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Jún 18, 2011 /
 
Valaki akinek a szőrszál és a hasogatás nem asztala!
Mivel most sok kis 10F200 kellene fel programoznom, a kérdésem az lenne párhuzamosan egy pickit2 -vel mennyit lehetne? Vagy ha ez nem lehetséges melyik lábakat kell kötelezően leválasztani. Mondjuk a data clk és vpp már elég lenne? Vagy menne a párhuzamos programozás mondjuk 10 pic-re is Csak remélhetem, hogy jó témában kérdezősködöm.
(#) vilmosd válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
A AN1101 a kapacitiv erzekelesrol szol pl. Van meg egy par ezen felul is.
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Szia!

A párhuzamos programozás így nem javasolt, mert a kiolvasás alatt a PGD vonal meghajtása mindkét szinten kis impedanciás. Az egyes páldányok eltérő idővel reagálhatnak a parancsokra, illetve az esetleges hibásan beprogramozott szónál / bitnél, illetve a kalibrációs értéknél előfordulhat, hogy az egyik példány alacsony szintet, a másik magasat szeretne a PGD vonalra kiadni, ekkor kialakuló nagy áram tönkreteheti a kontroller kimeneteit.

Egyidejűleg több PICKit2 (max 8) vezérelhető a PICKit2 parancssoros programjával. Bővebben: Link
(#) watt válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Rövidebben, egy PK2-vel, csak egy PIC porgramozható.
Emellett nagyon örülnénk, ha magad meg tudnád ítélni, mi az ami a PIC mértekbe való, és mi az ami nem. Az agyrém ötleteid is elkeserítik az embert, annak ellenére, hogy vannak akiket nálamnál sokkal nagyobb türelemmel és toleranciával áldott meg a természet. Ettől még nem lenne szerencsés, ha a dilettanizmus felé kanyarodna a topic színvonala!
Következő: »»   983 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem