Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1370 / 3998
(#) vilmosd válasza SKY hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Esetleg "SEPIC" neven.
(#) adamhollos hozzászólása Jún 18, 2011 /

Sziasztok!

Valaki meg tudná mondani, hogy milyen sziréna kell nekem, ha riasztó rendszert szeretnék építeni és azt szeretném, hogy kertvárosban legalább 200 méteres körzetben mindenki felébredjen?
(#) ujfalusi válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Googl szirénák.
(#) adamhollos válasza ujfalusi hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Ott csak azt írják, hogy hány decibelles de azt soha nem fogom megtudni, hogy mennyi decibellre lenne szükségem.
(#) nagy_david1 válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Azért viszonyítási alapjaid csak vannak. Nézz utána minek mennyi felel meg. Pl. láncfűrész 95dB, felszálló repülő 140dB, koncert 120dB.
(#) adamhollos válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Mekkora távolságban okoz 95 dB-t egy láncfűrész? Egy méter vagy egy kilométer? Mekkora távolságban 120 decibel a hangereje egy 120 decibeles szirénának? Hány decibeltől ébred fel egy ember a legédesebb álmaiból az éjszaka közepén?
(#) storm válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

85dB-es zaj tartósabb ideig már halláskárosodáshoz vezethet, és ha jól tudom, általában 1 méteres távolságból szoktak mérni.
(#) adamhollos válasza storm hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Tehát akkor ez azt jelenti, hogy egy 120 dB-es sziréna elegndő ahoz, hogy felverjem a 200 méteres körzetem, ugye?
(#) pucuka válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Ami a lényeg: Te biztosan fogod hallani? (a szomszédok vagy szólnak vagy nem, de biztos bosszankodnak)
(#) adamhollos válasza pucuka hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Nem, csak fel hív telefonon.

Akkor miért nem úgy csinálod, hogy a riasztó hívjon fel telefonon, vagy legalább küldjön egy SMS -t

Úgy értem, hogy a riasztó hív fel.

Akkor meg mi szükség a szirénára? (a mellettünk levő házon is van egy szirénás riasztó, elég sokszor beindul magától, a tulaj sehol, addig szirénázik míg le nem merül az aksija. borzasztó zavaró)
Ha a riasztó felhív, tudsz intézkedni, vagy odaküldesz valakit, vagy odamész.

Igen, de a betörések zöme éjjel történik amikor alszom ergó ki van kapcsolva a mobilom. Ezenkívül, mire odaérnék már sehol se lennének azaltt a két óra alatt kétszer is kipakolják a házat. A sziréna ráadásul a betörő(k)re is riasztó hatással van. Egyébként az én riasztóm hálózatról működik, tehát csak akkor kapcsol gépkocsi akura ha a kedves testvérük lekapcsolja a villanyórát.
(#) ujfalusi válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Ha ennyire pánikolsz miért kapcsolod ki a mobilodat?
(#) adamhollos válasza ujfalusi hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Ez mért lenne pánik?

A szirénát meg telefújják purhabbal. Ilyenkor elég vicces a hangja.
Ahhoz nemigen értek, sohasem foglalkoztam ilyen beléptető rendszerrel. A PIC -be nyilván kell valami szoftver, ami figyeli, hogy az olvasó mikor küld jelet, és annak mi a tartalma. Ha a tartalom megegyezik egy előre eltárolt adathalmaz valamelyikével, akkor engedélyez egy, vagy több funkciót. PL nyitja a kaput, és deaktiválja a riasztót. Vagy keresel a net -en hasonlót, vagy magad írod meg a programmot, vagy elkészítteted mással.
(#) tib12 hozzászólása Jún 19, 2011 /

Üdv mindenki, szeretnék 2db pc-tápbol 24V-ot kinyerni ugy hogy az egyik +12V-ját és a másik GND-jét összekötöm és a másik 2-ből kinyerem a 24V-t. Azt szeretném kérdezni ez lehetséges-e?
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Köszi!
zoka
(#) sgt hozzászólása Jún 19, 2011 /

Sziasztok!

Mindkét irányba vezető FET-re hogy tudok rákeresni? Vagy esetleg hol lelhetők fel ilyenek, nem gond ha nem kapható Mo-n.
(#) kadarist válasza sgt hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Szia!
Milyen az a kétirányú FET? Mondj már valamit róla!
(#) sgt válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Az amikor a D és S lényegtelen hogy kötöd be.
(#) nedudgi válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

OFF Olyan ami már kapott rendesen túlfeszültséget, és kicsit zárlatos. ON
...van ilyen... :google: : bidirectional FET
(#) B.I válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Sziasztok. Boccs, hogy beleszólok, de elméletileg minden FET vezethet két irányban. Ez a felépitéséből adódik.
(#) kadarist válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Hogy mik vannak... Nem hallottam még ilyen integrált eszközről.
(#) sgt válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Gugliztam én wazzeg, de erre nem akadtam rá. Nagyon köszi . Közben meg ilyet is találtam Bővebben: Link, bár a FET jobbnak tűnik nagyobb áramokra.
(#) kadarist válasza B.I hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Ez így van, csak a vezérlés a nem mindegy ilyen esetben+a MOSFET-ben lévő parazita vagy szándékosan beépített D-S dióda ilyenkor igencsak bezavar. Érdekességképen írom, hogy a BF244 típusú j-FET gyári ajánlása kiemeli, hogy mindenféle hátrányos következmény nélkül felcserélhető a D-S kivezetés.
(#) robbbb hozzászólása Jún 19, 2011 /

Sziasztok!

Ikeában vásárolt fényzárós roló motorizálását tervezem.
Mivel ilyen téren eléggé kevés tapasztalatom van, ezért szívesen fogadnék minden építő jellegű tanácsot, vagy akár konkrét megvalósítási ötleteket is.
Mivel 220V nincs a közelbe, ezért elemes, 12V-os motorral szerelt és távirányítóval vezérelt megoldás lenne a célom.
Főleg az érdekel, hogy milyen motor lenne a legcélszerűbb és hogy a motor szabályozására/vezérlésére milyen áramkörök szükségesek?
Köszi előre is a segítséget!

Üdv!
(#) janikukac hozzászólása Jún 19, 2011 /

Sziasztok. 2n3053 tranyó mivel helyettesíthető?
(#) tib12 válasza robbbb hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Üdv.
Ez egyszerű: kell 1 RC autó szétszeded, ha elég a hátsó motor ereje akkor azt használod, ha nem akkor 1 kis elektronikával (hogy a két forgásirány lehetséges legyen) gondolom tranyó vagy relé(most lusta vagyok ezen gondolkozni) és rákötsz egy akkusfúró-motort. Ugye nem is bonyolult?
Következő: »»   1370 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem