Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok Ma este megcsináltam ezt a lapcsolást, de sajna nem lett valami mokány a dolog.
Kb. egy gyertyának komolyabb fénye van. Mi baxhattam el?
Nekem úgy tűnik, hogy a trafó erősen egyenárammal van meghajtva, ezért túl sokat nem is várnék a kapcsolástól. Mindenképpen sokat javítana a sorsán, ha az IC és a Bizti közötti tápágba egy pár uH-s ( pl. 100uH ) induktivitást betennél, hogy a vezérlő körbe leginkább csak egyenáram menjen. Talán a trafó szekunder ágába érdemes lehet pár nF-os 3000V-os kondival próbálkozni, hátha javít a helyzeten. Persze mérget nem vennék rá.
Szerintem meg a cső is igen csak haldoklik! Nézd meg a két végén milyen ,,szép" nagy feketeség éktelenkedik!
Az igaz hogy fekete, de mielőtt meghalt a gyári elektronikája azért még elég szépen világított. Van nekem olyan csövem is ami már kikapcsolt állapotában is feketén éktelenkedik, de azért még mindig tudom használni világításra, pedig már jócskán túl van a 10000 órán.
Üdvözlök mindenkit!
Lenne egy kérdésem van nekem egy 6w -os 210mm hosszú UV csövem kérdésem az lenne hogy milyen fojtótekercs jöhet számításba ennél a csőnél? Ezen kívül van egy fojtótekercsem ami 13w -os és nem tudom hogy szabad-e ekkora fojtótekercset rákötni? Előre is köszönöm a segítséget!
13Wattosat semmiképp, mert több mint 2x akkora teljesítményhez van tervezve. Ilyenre lesz szükséged: Bővebben: Link Vagy pedig 6W-os elektronikus előtéthez. Ha pesti vagy, tudok adni elektronikusat. Üdv
Kösz az infót sokat segítettél! De nem vagyok magyarországi
akkor 6W-os induktív előtétet kell venni, olyat, amit belinkeltem. Vagy pedig veszel egy 6W-os energiatakarékos izzót, és kiszeded belőle az elektronikát, és rákötöd az UV csövet.
Még egy kérdés ha 13w fojtótekercsem van akkor oda hány darab 6w UV-t köthetek rá? mivel el akarnám használni ezt a fojtótekercset különben egy Mini Nyák levilágító lesz belőle készítve!
Egy ilyen fojtótekercsem van: Tipus: F-13M 220v 50Hz Lámpa: 1x13w
1db 13W-os fojtóra 2db 6W-os csövet sorbaköthetsz.
Üdv Mindenkinek!
Azt szeretném megtudakolni, hogy épített-e valaki már a Skori féle 2×40W-os fénycsőelőtétet? Van-e hozzá nyák terv és beültetési rajz? Képességeimből csak az építésre futja. Tudja-e valaki, hogy mennyi idő és pénz megépíteni egy ilyet? Ha esetleg vannak tapasztalatok az is jól jönne. Köszi a segítséget !
Valaki tudja, hogy a kompakt fénycsövekben található elektronika meg tudja hajtania nagy csövet is? Persze, teljesítmény egyeztetéssel.
Természetesen. Azok még tovább is bírják, mert a kompaktba építettek nagyon gyengék (szándékosan).
Akkor, ha jól értem, igen mert tovább bírják mint a kompakt cső, de gyenge a minőségük.
Azért érdemes vele foglalkozni?
Jelentem, összeraktam egy kompakt fénycső elektronikával egy 18w-os csövet. Nem nagy szám, de azért jó!
Azt nem tudom, hogy mire lehet számítani, ha nagyobb csőre, mondjuk 36W-osra rakom a 22W-os kompaktcső elektronikát. Esetleg elég egy pár alkatrészt lecserélni?
Nem bírtam ki és fedezékbe vonulva rátettem a 20-w-os kompakt elektronikáját a 40w-os csőre és szépen működik. Nem is melegszik még 1 óra után sem.
Egy 9W elektronikát is kipróbáltam a 40w-oson ez már a határ lehet, mert nem olyan flottul gyújt. Most járatom és meglátjuk.
Nem. A fénycsőnek az alulhajtás éppúgy káros, mint a túlhajtás. Sokan ebben a tévhitben leledzenek, pedig könnyű belátni az okát: Az emissziós réteg ott tud hatékonyan üzemelni, ahol a hőmérséklete megfelelő. Azalatt az emisszió durván zajlik, a katódokról leválik az emissziós bevonat, a csővégeken jól észrevehető módon és végül a katód képtelen lesz elegendő elektront emittálni, a cső egyenirányítani kezd, amit a HF üzem miatt nem venni észre annyira, de az elektronikát nem kíméli és a cső egy idő után gyújtani képtelen lesz. A másik tévhit, hogy a kompaktcső 20W-os előtétje jó a T8-as méretű, 20W-os csőhöz: Ez sem igaz, mivel a csőnél sosem a teljesítmény a fontos paraméter, hanem a cső árama. Ehhez meg tartozik egy csőhossztól függő égési feszültség. A kettő szorzata lesz a csövön disszipált teljesítmény. A viszonylag rövid kompaktoknál pedig ez a két paraméter nagyban eltér a T8-as csövekhez képest. Ráadásul, a kompakt elektronikákra sajnos oly jellemző hidegindítás is a katódok gyors leromlását hozza mellékhatásként.
Az elektronikát túlterheled vele, a csövet meg alulhajtod. Egyik sem egészséges dolog hosszútávon. A csőnek melegnek kell lennie a cső közepén lévő hidegponton olyan 42 fok körül T8/T12 esetén, ha jól emlékszem. Azalatt nem optimális az üzem, a fénykibocsájtás.
Sziasztok
Szereztem egy Osram QTIS 2x36 elektronikus előtétet két 40W-os 120cm-es fénycső fojtójának kiváltására. Megnéztem az előtétre nyomtatott bekötését. Nem értem a dolgot. A bekötés szerint - ami nyilván jó, megnéztem a honlapukon is - a két cső nem egyformán van bekötve. Az egyik csőnél az egyik fűtőszál mind két kivezetése be van kötve, a másik fűtőszálnak csak az egyik ága. A másik csőnél mindkét fűtőszálnál csak az egyik kivezetés van bekötve, tehát nincs fűtés. Értem én, hogy ezzel az előtéttel elindul a cső ha csak egy fűtőszálat fűtenek, sőt akkor is ha egyiket sem. De miért csinálják meg úgy a két fénycsőhöz tervezett előtétet, hogy a két csövet különbözőképpen hajtja meg? Okoz ez valamilyen érzékelhető különbséget a két cső működésében?
Ezen én is megakadtam. Amikor először találkoztam olyan armatúrával, amiben így volt bekötve a foglalat, azt hittem, rosszul rakták össze. Valamiért továbbléptem a problémán, de majd holnap megnézem újra, hogy hogy is van ez. Én csak odáig jutottam, hogy csak az egyik végét fűti a csőnek a gyújtó. De azt nem vettem észre, hogy azt is csak az egyik csőnél. Érdekes volt, hogy amikor kipróbáltam az armatúrát, a fény intenzitása úgy változott a csőben, mintha a cső belsejében "gurult" volna a fény. Miután a cső felmelegedett, ez a jelenség megszűnt.
Lehet, hogy egyik csövet sem fűti elő, csak a fűtőszál meglétét figyeli, hogy van-e rákapcsolva cső...
Összeraktam. Működik. Pillanat alatt begyújtja mindkét csövet. Most már megnyugodhatok: nálam is működik az ami millió példányban máshol már bevált.
De azért csak jó lenne tudni, miért a különbség a csövek bekötésében. Logikusan hangzik amit írtál, lehet, hogy ez az oka.
Sziasztok.
Ide írok,Tehát remélem nem harapják le a modik a fejemet, mivel kereskedelmi szándékom nincs. Kaptam egy csomó elektronikus előtétet, amivel én nem tudok mit kezdeni. Nagy részük rossz, de hozzáértőknek igazi aranybánya..Tehát, odaadnám/elcserélném annak, aki érte jön Ha érdekel valakit privátba megbeszéljük. Köszönettel.
[OFF]Szép kis kupac , lehet belőle épitkezni..[OFF]
10 wattos fénycsövet lehet-e (kísérletként) működtetni egy 15 wattos energiatakarékos égő elektronikájáról?
Szintén üzentem priviben!
Pár óráig, napig simán elmegy, csak az élettartama rövidül...
Köszi, íme a szerkezet:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |