Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Köszönöm szépen Önnek is a gratulációt, a gomb érdekelne, mert véletlen nekem is csak egy van (ezért nem raktam fel felemásat). A vaterás ár elég "húzós, mert pár száz forinttal többért már komplettet is lehet venni, de azt nem akarok, mert akkor megint kezdődik minden előről, ez egy ilyen rádió, lehetőségem szerint pótoltam a hiányzó részeit, ez lett belőle
![]()
Érdemes lesz megnézni!Bővebben: Link
Üdv mindenkinek. Az 50 es években az Orion több népszerű tipuscsaládot gyártott, legismertebb talán a néprádió, és leszármazottai, vagyis az U21-es csősorozat gépei. A másik nagy csoport a 40-es rimlock csövekből épült rádiók. Ezeknek talán legnébszerübb darabja a ma is keresett törpeszuper 222-es és az azonos kapcsolással és alkatrészekből, de már új panelen gyártott 418-814-es függőleges skálás, meg a 420A-520A, sorozat, amiből nagyon sokat adtak el. Ez volt talán a nyomogombos "müanyagkorszak" előtti, még hagyományos kézi technológiával készült rádiók utolsó tipusa. A 222-es, meg a 418-as felújitásáról már írtam, most egy 420A került sorra. Nemrég a vásárba bóklászva láttam meg egy nagyon lepusztultat, doboza szétázva, gombok, hátlap hiányzik üveg, selyem, hibás stb, egy darabig töprengtem is hogy megvegyem-e de végül is elhoztam, mert olcsón adták. Murphi törvénye szerint, aztán a következő sor végén találtam egy nagyon szép állapotban levőt, hiánytalanul, majdnem ugyan azon az áron. Következett némi halk cifra káromodás, inkább csak befelé, és persze megvettem azt is. Igy jár az aki nem néz körül gondosan, ha venni akar valamit. Most persze viszonylag könnyű helyzetben vagyok, mert kettőböl csinállhatok egyet, mindenből van tartalék, (dupla áron). Hazatérve persze rögtön bekapcsoltam őket, hát láss csodát, a lepusztult leázott törött, gép elektronikája rögtön megszólalt, csak némi tisztítást, hangolást igényel és kész, a másik "szép" meg szinte roncs, törött pot. méter, szakadt hangszóró, szakadt, tekercsek, elkóhiba, törött skáladob, rossz csövek, stb. Igy aztán méginkább adja magát, a kettőből egyet megoldás, a maradék meg jó lesz alkatrészbányának. Ha tovább jutok velük folytatom...Üdv.
Üdv!
No igen, nem a külső a lényeg. Nekem is nagyon tetszenek az ilyen fazonú rádiók (420,520,820), de nagyon drágán árulják őket. Szabad megkérdeznem, mennyiért jutottál hozzá? Máté.
Az elsőt, a dzsuvásabbat kétezerért vettem, a másodikat nem tudnám pontosan megmondani, mert még mást is vettem az eladótol amit majd később fogok felújitani, talán párszáz ft-al volt drágább ha átlagolok. Üdv.
Tisztelt mindenki. Rendbehoztam a 420A dobozát. Mivel elég jó állapoban volt, csak néhány durva karcolás éktelenkedett rajta, ezért nem martam le a régi lakkot, csak kijavítottam. A karcokba nitrólakkot csepegtettem kis hegyes ecsettel több lépésben, addig, amig föl nem telt annyira, hogy csiszolni lehessen. Ezután finom vizes csiszólóval sikba csiszoltam. Nem mondom, hogy nem lehet észrevenni, de nem veszélyes, alig látszik a karcok régi helye. Száradás után kapott még egy nagyobb polírozást és igy marad.
A selyem is viszonylag jó állapotban volt, ezért azt is megmentettem. Először körberagasztottam a nem látható széleken faragasztóval, hogy a mosás közben ne tudjon feljönni, meg szálasodni, majd száradás után egyszerüen vizesen, mosószerrel lemostam. Viszonylag szép lett, igy azután az egész készüléknek van némi patinás kinézete, nem hat olyan mesterkélten újszerünek, mint az ujralakkozottak. Holnap nekilátok az elektromos részeknek. Üdv.
![]() ![]()
Üdv mindenkinek. Megint alkatrészgyártás. Egyes forgóra lett volna szükségem visszacsatolt audionhoz, de csak drága ajánlatokat kaptam (szállitással együtt).
Kettős forgóbol (nagy Orion) viszont nekem is van több, volt felesleg, is úgy hogy egyet megfeleztem. A forgórész kiszedése után óvatosan szétütöttem a nitteléseknél, majd a távtartókat, meg a forgórész tengelyét elfürészeltem. Ezután esztergapadon kiigazítottam a maradékot, kialakítottam a forgórész végét a golyónak, majd újra összeszegecseltem az egészet. Az eredmény a képeken üdv.
Jó ötlet! Sajnos nem mindenkinek áll rendelkezésére az esztergapad.....
![]()
Valójában csak a nútokat kellett kitágitani, ami egy nagyobb rögzített villanyfúróba, vagy állványos fúróba fogva fűrésszel, tűreszelővel könnyen elvégezhető, legfeljebb a golyónak furt lukat (a forgórész végébe) kell ügyesen befúrni, az egy kicsit nehezebb, de pontos előpontozással azt is meg lehet csinállni. Persze az esztergapad kényelmesebb, kb egy óra alatt megvoltam vele.
Üdv !
Szervusz Janó bácsi ! Szép munka. Ezek alapja volt annó :elrolmlott és nincs alkatrész főnök! Tudom éssel nem kezdünk,de " És ? 1 óra , vagy holnapra legyen kész ". 1968 , egy fotos embernek elromlott a villany borotvája . Excenteres tengely eltört. Idehaza csak Harkov és NDK Beboser kapható , tehát nincs alkatrész. Kérdem , Főnök most ? Mit most , igyekezz. De , mit de. A tengely vastagsága? 5mm. Gömbölyű reszelőt nyele ? Az is 5mm. Akkor? Sietsz valahová? Hány mm az excenter rész ? Egy Főnök . No látod csak 4mm-t kell reszelni. Elvonúlt haza majd kb. 3 óra mulva megjelent. Kész ? Igen Főnök . Az enyém is. Öreg T.
Kedves Fórumozók!
Befejeződött a VT R946FI. projekt, ezúton köszönöm Janó bácsi-nak a segítséget! Felkerültek az új gombok, és elkészült az új hátlap is!
Őszintén mondom, hogy valaha nem nagyon szerettem a Velence származékokat, de ez most nagyon pofás lett, ma már lakásdísznek sem utolsó. Mégegyszer gratula. (Ha összeakadok valahol egy eredeti hátlappal, azt is megkapod.)
A következő alany(ok) két RFT Meiningen, az egyik teljesen komplett, a másiknál skálaüvegpótlás és fenéklemez pótlás szükséges.
A meglévő skálaüveget lefotóztam nagy felbontásban, majd kül. képszerkesztőkkel kijavítottam a hibákat, az arany részeket "eltüntettem", üveglapból kivágatom majd az eredeti méretűt a két furattal, és az elkészített képet kinyomtatom öntapadós fóliára, így kerül majd az üvegre, az arany festéseket kézzel fogom pótolni. A komplett sasszija már túl van a tisztításon, javításon, csőválogatáson, hangoláson, csak az eredeti hálózati zsinórjára vár. A kapcsolót javítani kellett, mert az egyik érintkezője összeégett, így most egy áramkört kapcsol, de működik! A képeken látszik majd egy kondenzátor cseréje is, az eredeti hengert kitisztítottam, majd ebbe raktam az újat, a végeit pedig kis viasszal kiöntöttem. A Kádár könyvben leírt módon az AGC átalakítását is megcsináltam, mert a Kossuth erőteljesen torzított, most tökéletes az érzékenység, szelektivitás. Az EM80 kivételével az összes cső gyári (1956 decemberi készülék), a varázsszemet is csak azért cseréltem ki, mert az eredetinek már nagyon megkopott a fénye. A dobozok politúrozva lesznek, az eredeti díszcsíkok pótlása után. Több részlet képekben:
képek még:
még képek:
és még (már a hiányos is):
Köszönöm szépen! A nyárra tervbe van még a legnagyobb "tesó" felújítása is, a lemezjátszós EC55G.
Üdv!
Örököltem nemrégiben egy audio feliratú lemezjátszót, gondolom a BEAG gyár készítette 1959-es. Sajnos az elektronikához nem nagyon értek, a mechanika részét helyrehoztam amennyire lehet de a görgőket az idő vas foga igen megrágta, ilyeneket lehet-e beszerezni jó állapotban? Produkál egy olyan hibajelenséget, hogy miután elindítok egy lemezt az elején szépen tisztán szól a zene de egy perc múlva körülbelül elkezd búgni, de elég hangosan és mély hangon, ezt mi okozhatja? A válaszokat előre is köszönöm. A lemezjátszót egy pacsirtáról hallgatom.
Kellene egy fénykép róla, mert így nem lehet beazonosítani. Mit értesz görgők alatt? Az erős búgást, valószínü az árnyékolt kábel szakadása okozhatja a karban, a fej becsatlakozásánál, a kivezetéseknél stb. Ohmmérővel kell ellenőrizni. Üdv
Üdv mindenkinek!
Én '70-es évekbeli kazettás magnókat, rádiós magnókat gyűjtök, mondjuk ez nem tudom, igazából muzeálisnak számít-e már... Nem ez a lényeg, tegnap egy helyről elhoztam öt ilyen régi magnót, és akkor mondja a tulaj, hogy van még egy működő csöves rádiója is. Megnéztem a rádiót, VT R4900 Melodyn a típusa, és tényleg szól, bár jó antenna nélkül csak KH-n találtam vele néhány adót. Elektronikusan úgy tűnik, rendben van, csak nagyon kontaktosak a potik, a hálózati kapcsoló pedig bekapcsolva beragadt. Külsőre sincs rossz állapotban, a baloldali hangszórórács megsárgult, a hátlap két helyen elvált a doboztól, de egyébként karcmentes és a festés is hibátlan rajta. Azt mondta, 1967-ben vették újonnan, de ha nem viszem el, két héten belül kidobná, mert feleslegessé vált. Egyelőre otthagytam, de visszamennék érte, csak tegnap már nem fért be. Ennél gondolom, jobb sorsra érdemes, de mégis mennyire értékes darab? És ha nekifognék a rendberakásának, mire kell odafigyelnem? (Őszintén szólva, csöves elektronika még nem nagyon volt a kezeimben...)
Ez például 11Ft-ért ment el. Igaz hiányos volt. Bővebben: Link
Rég írtam már ide, de figyelemmel követtem: Gyönyörű munkák születtek az utóbbi oldalakon, elismerésem! Nekem is van egy új szerzeményem, felújítva igen szépen fog kinézni szerintem. Ritka kivitelű, szürke kalapácslakkozott képernyőmaszkos Orion AT 602 televízió. Dátum alapján 1960 januári.
Úgy néz ki most már nem csinálja a búgást, pedig nem nyúltam hozzá. 30-40 perce hallgatom.
Itt vannak a képek.
És most megint csinálja, ha nincs fenn lemez és nem mozog a kar akkor is búg, belehallatszik a motor. Gramofon lemezt hallgattam és mikor visszatettem 33-as sebességre elkezdte a búgást.
Igy már emlékszem erre a gépre, nagyon utáltuk javítani, egy elfuserállt konstrukció volt, nagyon keveset is gyártottak belőle. A gumikarikákkal új korában is mindíg baj volt, ez a fehér gumi nem valami tartós, és nagyon kopik is. Ha rendbe akarod szedni, valami gumissal le kell gyártatni a görgőket, mert ilyet már biztos nem kapsz, és ha van is valakinek öreg, az is rossz már. A búgást az árnyékolt kábel szakadása, vagy valamilyen testelési hiba okozza, de végső esetben szakadt lehet a fej is időszakosan.
Szerintem nem éri meg a javításával kinlódni, maradjon csak múzeumi tárgynak,
Üdv mindenkinek!
Van valakinek jó állapotú kombinált- és törlőfeje Saba CR326 (326K) típusú kazettás magnóhoz (270 ohmos)? A régi fej a képen látható módon három csavarral van felerősítve a mechanikába, ilyet újonnan biztosan nem kapnék. A második képen láthatót próbaképpen másik mechanikából bekötöttem az erősítőbe, és azzal sokkal normálisabban vesz fel (lejátszani még a régi is jó nagyjából). A törlőfej úgy tűnik, szintén rossz, mert az első felvételnél (sztereóban lejátszva) hallható, hogy a jobb oldali sávot nem törli tökéletesen - és természetesen ez sem a most szokásos méretű. Ha valakinél vannak ilyen fejek, megvennék egyet, mert egyébként külsőre és mechanikailag is jó állapotú darab, még a gumi alkatrészek is használhatóak benne.
Üdv mindenkinek!
A csöves témában talán hamarabb választ kapok (és kérem a modik türelmét ![]() Köszi!
Üdv. Az új lejátszó fej tartóját kicsit át kell alakítani, a két csavar helyénél a tartólemez oldalába kicsit be kell reszelni, és az egészet 2 nagyobb alátéttel, vagy egy gyártott, megfelelő helyen kifúrt áthidaló lemezkével kell rögzíteni. Ezt esetleg le lehet vágni a régi fejről is. Kis munkával bármilyen 270 ohmos fejet be lehet rögzíteni. A törlő fej nem szokott rossz lenni, mivel viszonylag vastag huzalból van tekerve, a ferrit vas meg nem kopik, úgy hogy valószínű hogy rosszul áll, vagy rossz az elektronika.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |