Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Régebben kerestem, ám nem.. Ha ti találtok esetleg valamit, vagy keresési SZÓ ötleteket adtok akár angol nyelven is, akkor megköszönöm!
Kozben hozza tettem linket az elozo hozzaszolasomhoz... Az em jo?
Szia. Nem. Az első ok: hogy drága
a második , hogy nem az a PIC megy bele, hanem a 628-as...
Ha csak utánépíteni akarsz, akkor miért nem olyan PIC-et veszel, amivel az eredeti áramkör is épült?
Mivel ezeket kaptam, és szeretnék takarékos lenni!!! :yes:
Aki keres az talal (me mindig csak a HE-n belul maradva!)
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_7_szegmenses_or...l.html Hogy mas a PIC arra nem tudok mit mondani. Vagy veszel kb 600 ft-ert egy 628-asat (ket gombocos fagyi ara, de lehet csak egy nem tudom), vagy atirod a programot, aminek a forrasa elerheto...
Épp ez az , hogy nem akarok átírkálni. Nem is menne.
Na, köszi szépen azért! Többiek: várom az ötleteket ! Szép estét!
Rendben, átmegyek, ne haragudj, de a címben benne van?: HOGYANOK?!
Sziasztok!
Mplab-ban programozok. A WATCH ablakban beálítottam hogy a GPIO regisztert kiírja (12F675-ős pic-nél így nevezik a portot) de ha leszimulálom a GPIO regiszter értéke nem változik. Ha beégetem pic-be ott szépen működik. Ezt hogyan lehet orvosolni?
Mi nem változik? A bemenet --> azt neked kell változtatni !
A kimenet --> annak működnie kell, ha a valóságban ugyanazzal a beállítással működteted ! Sokat segítene, ha ilyenkor a projectet, de legalább a programodat mellékelnéd és egy fényképet a beállításaidról! Steve
Tiltsd le az A/D-t és a comparátort, ha nem használod!
A másik, hogy a ki-bemeneteket a TRIS GPIO-val kell beállítani, nem a MOVWF TRISIO val!
Tudom hogy a GPIO-t kell használni. Az A/D hogyan kell letiltani (azzal még nem foglalkoztam)?
Idézet: Biztosan arra válaszoltál amit írtam? Mert ha igen, akkor miért úgy csinálod a becsatolt forrásodban???„Tudom hogy a GPIO-t kell használni.” A képet amit küldtél most nézem, az a forrás pedig abszulút hiányos! (Egyébként lehet fájlt is csatolni, akkor nem kell képpel és másolásokkal bíbelődni, és minden rajta van ami fontos!) Az A/D-t úgy kell letiltani, hogy az adatlapban olvasható megfelelő regiszter megfelelő bitjeit beállítod! Nem csak az A/D-t írtam, a komparátort is...
Bocsi. Elolvastam. Azt írtad hogy nem TRISIO-val kell beállítani. Én nézem az adatlapot de ott úgy írják.
Ebből mi hiányzik? Az A/D letiltásán kívül?
Valóban úgy írják ezen meglepődtem, biztosan azért, mert az a PIC hiába 12F már midrange típus. Az érdekes, hogy én a TRIS GPIO parancsot használtam és az is működik, mint az egyszerűbb 12F-eknél. Minden, lényeg, hogy akkor ez nem okozhat zavart a későbbiekben.
Az A/D-n kívűl még írtam ,hogy a komparátorokat is le kell tiltani. Írtam, hogy ne copy-z, hanem csatold be a fájlt! (Tallózás!)
A TRIS beállítás jó, de a komparátor és az analóg funkció nincs kontrollálva! A mellékelt képen látható, hogy milyen regisztereket kell nézned a PORT-al kapcsolatban, ezeket a biteket kell beállítani, ill. leellenőrizni!
De ez hogyan működött a letöltés után ( mert azt írtad, hogy a szimulációban nem működik ! ) ?! Steve
Én is tapasztaltam eltérést a szimuláció és valós működés között addig, amíg nem állítottam be mindent rendesen. (gondolom nem nekem akartál válaszolni, vettem...)
Értem. Megpróbáltam letiltani az A/D-t. Így gondoltad:
Adatlapot erdemes forgatni!
(Kiolloztam belole a peldat port initre, ha nem is pont igy kell neked, adhat otletet...)
Köszi. Kezdem most már érteni. Forgatom én az adatlapot. Csak nem igen megy még az értelmezése.
Sziasztok! Elnézést, hogy ide írom bajom. Szóval... van egy programom amit át kéne alakítani. Viszont én nem értek a témához ezért szorulok más tapasztalatára. Szerintem nem túl összetett a dolog. Ha valaki vállalná kérem írjon rám akár itt, mailben elküldöm.
Sziasztok
Én is kezdő pices vagyok, nem rég írtam is ide. Amit megírtam működik nagyon szépen, úgy ahogy kell. Itt a program, PIC simulátroba csinálgatom.
Olyan kérdésem van, azt hogyan tudom megcsinálni pl. ami a 22-45 sor között van, az akkor fusson x ideig, mikor valamelyik port kap egy pillanatra jelet, és mikor letelik az idő, akkor ugorjon ki a subrutinra. Köszönöm! Üdv: Zoltán
Sziasztok!
Autodidakta módon programozgatok PIC-et. Az eszköz PIC16F877. Az lenne a kérdésem, hogy egy 10 bites számot (A/D átalakító eredménye) hogyan lehetne kijeleztetni az LCD-n. Az LCD kezelés már úgy-ahogy megy, a bitenkénti 0 v. 1 kiiratását megoldottam. De szeretném decimálisan kiiratni az eredményt. Pl. a referencia feszülséghez képest félfesznél 512, max.-nál 1024. Ennél még nagyobb vágyam, hogy pl. 5V végkitérésű mérőműszert készítsek belőle. (Jelenleg poti a Vcc és Vdd között, csúszka az RA0 bemeneten.) Ekkor a kijelzés 0.000 és 5.000V között 0.005V-os lépésekben emelkedne. Ezt hogyan lehet megoldani assemblyben? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv: Gyula
Szia!
Két lépésben kiolvasod és eltárolod a 10 bites számot, binárisból BCD konvertálod, a BCD kódokat ASCII kódokká alakítod. Az így nyert szöveget lehet kiírni az LCD -re... Assembly rutinok C rutinok
Figyeled azt a portot ahol az a bizonuyos jel jon, mikor azt eszleled bele ugrasz a rutinodba CALL utasitassal, ott csinalod amit kell idozitessel figyeled mennyi ideig kell,majd RETURN utasitassal onnan vissza lepsz. Ezer felekeppen lehet ilyesmit csinalni, de most latom valami Basic-kel szenvedsz -- ott GOSUB es RETURN van, de mintha ezeket mar ismerned...
Igen basic-el szenvedek, nekem még ez is nagyon magas, a többi programozási nyelvből meg gyakorlatilag semmit nem értettem meg eddig.
Próbálkozom, hátha…
A konyvespolcon talalsz mintapeldakat, es sok irodalmat a PIC programozasaval kapcsolatban. Van egy mintapelda csomag ami ASM es C nyelven elvezet az alapoktol bonyolultabb projektekig.
Sziasztok!
Megépítettem a Szilva-féle pickit2 klónt, az lenne a kérdésem, hogy ha rádugom a gépre, akkor fel kellene ismernie új hardverként, vagy kell hozzá még valami program? |
Bejelentkezés
Hirdetés |