Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Impedancia korrekció a rendes és tudományos nevfe a zobel körnek:
Az impedancia növekedését kompenzáló soros RC tag mely a hangszórónkkal párhuzamosan helyezkedik el. Mivel a végfokunk szereti az egyenletes terhelést ezért a hangszórónk rezonancia frekvencián mutatott magas impedancia kiugrását korrigálni kellene. Ennek az un Zobel körnek a beszerelésével a hangváltónknak megváltozik a karakterisztikája. Ezzel akár finomhangolni tudjuk a váltónkat. Elméletben, ez gyakorlatban meg kondi meg ellenállás sorba kötve, és ez a 2 alkatrész megy a +- ág közé (a kondi 10-25µF között szokott lenni)
köszi! hát igen, tényleg nem akarok elsőre profi váltót csinálni, lévén kezdő vagyok a témában. viszont elég hasznos infókat adtok, amiből tudok "építkezni", és amiért hálás is vagyok.
most is van benne valami tekercs, de nincs bekötve (?). a magas előtt van egy 1,5 mikrós kondi. buli célra így is nagyon jól szól, de bízok benne, hogy a váltóval sikerül szebben is megszólaltatni. ezt akarnám megépíteni elsőre (2 utas, 12db/oktáv). Bővebben: Link
Ezt azért ne építsed meg mert nem a te hangszóróidhoz való.A mélyközép elé jó lesz egy soros 1.2-1.5 mH tekercs, azért ,hogy levágja a középtartománybeli kiemelést. A magas elé egy másodrendű váltót javasolok , de én inkább 3000 -3500 környékére tenném a váltást . Mert ha 2000 Hz ig elengeded akkor már ott olyan amplitúdója lesz a membránnak ,ami már jóval kívül esik a lineáris tartományán, és mivel kívül van torzít , ami torzít az meg le fog égni.
Az L-PAD mindenképpen szükséges , mivel a magas sokkal érzékenyebb mint a mélyközép .Ezért sokkal hangosabb lesz , elsőre 6-8 dB csillapításra méretezném. Mindössze két db ellenásról van szó. Aki mást mond az félrebeszél ,és nem ért hozzá. Ha kell lerajzolom.
köszi neked is! több infó, több tudás.
az utolsó mondatot igénybe venném, ha nem gond: lerajzolnád? köszi!
Én 2500Hz-et mondtam nem 2000Hz-et. Csak az egyik hozzászólásomban írtam véletlenül 2000Hz-et, bocs.
Frekimenetet találtatok ahhoz a Reflex hangszóróhoz? Mert én nem.Ha esetleg megvolna valakinek,azt nagyon megköszönném,és kéne még a 10R150-é is ha lehetséges! Köszi!
Rendben, nem gondoltam, hogy zavaró a nélkülözése.
12R150
Átmérő: 12" Teljesítmény (RMS): 150 W Teljesítmény (Program): 300 W Érzékenység: 97,3 dB / 1W / 1m Frekvencia tartomány: 60-5000 Hz Lengőcséve átmérője: 2" Small / Thiele paraméterek: * Fs=42,06 Hz, Vas= 113,17 liter, SPL= 97,3 dB/1W/1m * Qts= 0,32, Qms= 8,8, Qes=0,33 * Pe= 150 W, Re= 5,8 Ω 10R150 Átmérő: 10" Teljesítmény (RMS): 150 W Teljesítmény (Program): 250 W Érzékenység: 97 dB / 1W / 1m Frekvencia tartomány: 80-6000 Hz Lengőcséve átmérője: 2" Ha erre gondoltál.
Köszi szépen,ezeket én is megtaláltam!Én erre gondoltam.Csinálnom kéne egy tölcséres közepet,és a váltóhoz kell(kellene) a frekvenciamenet.
Köszi!
Lehet ,hogy le kellene mérned ,ha ilyen szándékaid vannak.
Hali!
Ha kimondottan középtölcsért akarsz csinálni (400Hz-től, PA célra) akkor inkább egy ilyen lenne a nyerő. Milyen rendszerhez akarsz közepet? Ha ilyesmit tervezel akkor csak átvitel méréssel fogsz tudni normális cuccot csinálni. A Beta 10A nem középnek való, akkor már inkább egy Delta 12A, ami 100Hz felett már jól bírja a mechanikus terhelést, mehet akár 5 kHz-ig és a térfogat igénye is csekély a Beta-hoz képest.
Köszi szépen! Akkor a BSS félét elfelejtem. Még 1 kérdés, ha nem gond: a mélynél miért nem kell kondi? Eddig még csak olyan kapcsolásokat láttam, ahol van (12db/oktáv).
Üdv!
Azért nem kell ,mert ez egy sima 6 dB/okt meredekségű szűrő. Kb 800 Hz től kezd vágni. A lényege az ,hogy van a mélyközépnek egy kiemelése kb 1000 Hz-től - 4000 Hz-ig . Aminek a csúcsa akár lehet 20 dB magas is. Ezért ez megfelelően fogja csillapítani a kiemelést ,és kb 3kHz-től már lehet gondolkodni a váltáson. Ez a kiemelés egy általános jelenség , szinte minden hangszórónál jelen van. Ahol nem ott nagyon büszkék rá ,és hiteles mérésekkel támasztják alá. Erre a púpra láthatsz jó példákat egy-két hozzászólással visszafelé is .
A másik probléma a magassal van ,mert ha jól megnézzük a csatolt adatlapot akkor ez a magas tölcsér 10kHz-től szól teljes hangerején. Szerintem előfordulhat ,hogy emiatt lessz egy gödör az átvitelben. De az is lehet ,hogy tetszeni fog a hangkép mert olyan "loudness" jellegű lessz a görbéd. Majd meghallgatod ,aztán elmeséled.
Szia!
Az a történet,hogy építek - vagy most inkább csak tervezek - a fiamnak egy jó kis mély tölcsért.Az,hogy milyen lesz még nem tudom.Az biztos,hogy 200Hz környékén mindegyik megáll,innentől kéne valami.A Beta10A-t azért raktam be,mert ezt találtam meg leggyorsabban a frekimenet szemléltetésére.
Oki, köszi! Most vettem észre a rajzon, amit csináltál, hogy a magas + ága a negatívba van bekötve. Direkt vagy véletlen?
Ha ilyesmit akarsz építeni, akkor már az elején érdemes rendszerben gondolkodni és az egészet együtt tervezni.
Mire kell a fiadnak a cucc? A mélytölcsérek inkább szabadtéri vagy nagytermi hangosításra valók és párban érdemes őket használni. Valóban 200-250 Hz az optimális felső határ, ezért jobb inkább aktív hangváltót (akár fázis szabályozhatót) és külön mély-végfokot alkalmazni.
Nem véletlen. Ennél a másodrendű BESSEL típusnál így kell.
Azért érdeklődöm közép ügyben,mert egy rendszert próbálok neki tervezni/építeni.A tölcséres mélyre én beszéltem rá,mert annó csináltam egy párat,és lenyűgözött a hangja.Saját tervezés és építés volt,elvesztek a tervei.Volt hozzávaló közép is,két 20 centis mélyközép tölcsérbe téve.A mély 100 magas,100 mély és 50 széles,a közép 50*50*50-es volt.Ha tudnám,hogy most merre vannak ezek a dobozok,akkor gondolkodás nélkül visszavenném őket.
Mindenféleképp többutasban gondolkodom,ezt már igy illik.Hogy mire kell neki? Azt még ő sem tudja,de jobb előre felkészülni!
Rendben. Köszi mindenkinek! Remélem hamarosan jelentkezem az eredménnyel. Üdv!
Oké, így már értelek. Ezek szerint élőzene hangosításra tervezed a cuccot, legalábbis szerintem ez egy tipikus színpadi PA cucc lesz.
A passzív hangváltókkal felesleges tovább bíbelődnöd, már ami a mély részét illeti. A közép/magas mehet egy dobozba passzív váltóval egy külön kisebb végfokról. Egy ilyen cucchoz kétutas aktív hangváltó (crossover) kell, lehetőleg fázis szabályzási lehetőséggel, de legalább 180°-os fáziskapcsolóval 18-24 dB/ okt meredekséggel. Szerintem az Eminence Delta 12A megfelelő lenne mélyközépnek, elég hangos lenne még egy mélytölcsér fölött is.
Köszönöm!
Sziasztok!
Kis segítséget kérnék, nem vagyok benne biztos hogy jót csinálok. Félig készen lévő dobozomhoz tervezgetem a váltót, most egy kicsit lejjebb vinném a keresztezési frekit 2555Hz-ről 2kHz körülire. a mélyközép egy Tesla ARN 226 8ohm, a magas egy Vifa dx25 4ohm. Egyenlőre csak efféle tervezőprogramok segítségével próbálok helyes méretű alkatrészeket behelyezni, de pl nem tudom ,h a hsz ellenállásába bele kell-e számolni az előtétellenállás értékét is? a szűrő másodrendő L-R a kondik 4µF-osak perpill, a tekercsek 1mH-sek(a 4,2ohm körüli előtét miatt én gondoltam 8-nak vehetem a magasat is). Most 5µF és 1,3mH-re gondoltam változtatni az értékeket, de kérem az okosakat javítsanak ki, vagy osszanak meg velem 1-2 kulisszatitkot , és mondjátok meg mit csinálok rosszul!
Szíasztok bocs hogy ide írok de nem találtam témát ami ezzel foglalkozna abba szeretném a segítségeteket kérni van nekem egy hang váltom de nem tudom behatárolni a para métereit a neten nem találtam semit róla tipus BC-2017 semi más nincs rajta ha tudtok segítsetek előre is köszönőm Üdv Zoli.
0.90mH tekercs és 6,8µF -os kondi kell a 2000Hz vágási frekihez.
képet tudsz mellékelni??
Köszi a gyors választ! a magas és mély elé egyaránt ezek az értékek passzolnak,?(mélynél a tekercs soros, magasnál a kondi)Illetve leírnád,ez hogy jött ki? Az én kalkulátorom egészen más értékeket adott ki
.
Szia köszönőm hogy válaszoltál persze parancsolj
Én csak a magashoz való alkatrészeket írtam le, (egy másodrendű váltót)
Nem is egyforma 2 váltó és valószínű házi készítésű! Miért kell egy váltó típusa, hisz nagyon kevés gyárit lehet venni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |