Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   35 / 62
(#) Zupp87 hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
[OFF]De.. már rájöttem, azután írtam az utolsó sort
(#) Zupp87 hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
[OFF] Egyébként elismerem, vannak bőven hiányosságaim: kb. 8 hónapja foglalkozom erősítő áramkörök felépítésével, tanulmányozásával, méretezgetésével komolyabban, ezt a foglalkozást meg azzal kezdtem, hogy felelevenítettem az alapkapcsolásokat Szóval bár már van fogalmam dolgokról, sok minden van még, amit nem tudok vagy nem veszek figyelembe.
(#) ethosz2 hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
A B5-nél a tervező nem a canopusból indult ki. A B5 egy egyszerű erősítő, ami egy sima, általános, komplementer szimmetrikus topológiára épül. A Sony is biztos a Mark Levinson-ból indult ki, mert mindegyiknek a bemenetén van differenciál erősítő? Mindegyik egy úgynevezett műveleti erősítő topológiát követ, mint az erősítő kapcsolások 70%-a....

A másik erősítőimről, amikben van egy műveleti erősítő (DC servo-nak), mindenki azt hiszi, hogy Quad405 alapú, pusztán azért, mert van benne műveleti erősítő!

Egyszerűen az eszem megáll. Komplementer szimmetrikus az is, nincs benne visszacsatolás, VMOS kimenete van és csak azért hiszik Quad405 koppintásnak, mert van benne egy 8 lábú tok....
(#) ethosz2 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
8 hónap? Elég az sok mindenre. Hamar belejössz, szerintem, az az érzésem, szóval hajrá!
(#) Zupp87 válasza ethosz2 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Értem. Ezért is tettem fel óvatosan a kérdést. Én viszont kijelenthetem, hogy nekem pedig a B5 adta az alapötletet. Ugyanis a komplementer szimmetrikus felépítéssel én speciel itt találkoztam először.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
[OFF] Most már nekem is eszembe jutott, ahogy egy Heed Canopus-t tesztelő britt úriember cikkében olvastam: "Hagyományos, angol mintára felépített erősítő". Gondolom a britt konstruktőrök gyakran használták ezt a topológiát, innen a fenti megjegyzés.
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Én speciel nagyon szertetem a B5 öst,mert szerintem minden ABosztály erősítőt megelőz. Precíz (jó alkatrésszel meleg) ,de mégis kicsit különleges hangja van. Ráadásul kellően erős, mert ugye nem diszkózunk vele. Nagyon tisztelem a tervezőt mert az erősítője minden nap feltölt pozitív energiával
Viszont ez, hogy ide oda "csúszkál" a +/- erősítés egy kicsit engem is zavar. Amit most kitaláltál ennek kiküszöbölésére az segít a hangján is? Jó lenne ha a tervezője is alátámasztaná mert ( ne haragudj meg) de én az ő szavára adok leginkább.
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Ezért is szeretném jobbra cserélni. Még kb 1 hét és meg is érkezik bele az új. Gondoltam arra is hogy 1-1 MKP val kisegítem, de elég lesz a Cerafine "elkó".
(#) rolitechno válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Az hogy "minden AB erősítőt" túlzás ,de jópár neves márkát maga mögött hagy elég sok szempontból :yes:
(#) ethosz2 válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Hát igen, azok a kondik bizony belehallatszanak (mondjuk más erősítőbe is). Szóval ki kell próbálni. Én a 85C-os kommersz 220µF/10V-os YAGEO gyártmányút ajánlom bele. Sok kondinál jobb volt. Igaz, hogy ezeket a marha drága kondikat nem próbáltam még én sem. De nem biztos, hogy jobb lesz tőle, sajnos az is lehet, hogy rosszabb lesz. Ki kell próbálni....
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Én műszaki szárnyaimat, mérnöki hajlamaimat próbálgatom csak épp És próbálok rájönni dolgok műszaki hátterére. És ha szabadidőm van, megépítgetem, amit előzőleg kiötleteltem. Az első verzióm egész stabilra sikeredett, a hangja szerintem átlagos. Ha amiről beszélek, az is elkészül, először is jó fülekkel érdemes majd meghallgattatni. Még most csak domináns felharmonikusokat, frekvenciatartománybeli viselkedést, THD-t, kimeneti ellenállást, és egyebeket tudok diktálni Ezek meg sokszor elég keveset jelentenek. Mindenesetre senkinek sem fáj, ha szabadidőmben próbálkozok. Sok-sok munkával töltött óra múlva talán kisül belőle egyszer valami olyasmi, ami valóban újdonságszámba megy Bár ahhoz bőven kell még tapasztalatot gyűjteni.
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Bízok benne,hogy a hangján nem fog javítani ,mert nem szeretnék új panelokat gyártatni! De azért köszi
(#) ethosz2 válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Zupp87 egy visszacsatolt erősítőt épít, ami elég messze van topológiailag a B5-től, tehát az nem B5. Még annyira sem hasonlít rá, mint a Canopus. A kimeneti fokozat egy sima kompozit darlington, ami azért elég máshogy viselkedik, mint a B5-ben lévő 3 fokozatú kompozit darlington. Ráadásul az övé A-osztályban megy ami tovább fokozza az amúgy is hattalmas eltéréseket a két kapcsolás között. A B5-re, mint írtam nem érvényes a kétrészes visszacsatoló hálózat miatti hiba, mivel abban nincs is visszacsatolás (hangfrekvencián).
(#) Zupp87 hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Lehet, hogy eddig én gondoltam rosszul.. de beállításaim és a kb. 10-15mA-es végtranzisztor-nyugalmi áram alapján én alapvetően AB osztályúnak tituláltam az enyémnek a végét (és az első verzió fülre szinte 0mA nyugárammal se változik). Mondjuk az első két-két tranzisztorból álló, darlingtonokat meghajtó fokozat A osztályú, az kétségtelen. Viszont a vége hagyományos AB push-pull, legalábbis én úgy vélem: a közölt eredmények, tesztek 15mA-es végtranzisztor és kb. 4mA-es meghajtó nyugalmi áramra vonatkoztak, kb. 30W-os kivezérlésen. Vagy lehet, hogy ezt a kijelentésed máshonnan kellene megközelítenem?
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
http://imageshack.us/photo/my-images/821/vegfokkarakterisztika.jpg/

Íme az emlegetett megépített verzió, csakhogy mindenki lássa (mellékesen egy AC analízis alatta.. a kicsit talán eltúlzott, de bolondbiztos frekvenciakompenzációmról). Még nincsenek összehidegítve az első fokozat emitterei, még okoz gubancot a visszacsatoló hálózat asszimetriája. A visszacsatoló kör azóta módosult.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Folytatva egyébként: én az A osztály kapcsán azt a kicsit rég tanult dolgot tudom feleleveníteni, hogy:
"Ellenütemű A osztályú végfokozat, melyben a tranzisztorok teljesen munkapontba vannak állítva, és a teljes periódusban mindkét tranzisztor vezet."
És:
"AB osztályú ellenütemű végfokozat, amikor a végtranzisztorok csak a nyitás határáig vannak előfeszítve"
Erős átfogó negatív visszacsatolás révén nem ijed meg egyébként a nagyon kicsi nyugáramtól sem. Én legalábbis Ebből a szemszögből közelítve ragasztottam rá az erősítőmre, hogy AB osztály.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Nem elképzelhetetlen, hogy fogalomzavarban szenvedek
(#) r3pl4y hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Én is végre nekiesek építkezni... Olyan kérdésem lenne, hogy most akkor a potmétert ugy kell bekötnöm, hogy lehagyom a szűrőtagot azt a 2k7 - 47pF párost az elejéről a végfoknak és a poti elé teszem?
Csak azért mert ezt most így meg tudom oldani, de a későbbiekben gondolkozom olyanon, hogy építek egy külön előfokot... semmi extra, csak bemenetválasztás, hangerőszabályzás (persze akkor már ALPS potival), meg esetleg ha kell akkor valami előerősítő... de ezt más végfokokhoz is szeretném használni (ugye a drága ALPS poti miatt, célszerűbbnek látom ezt külön építeni és így máshoz is jó lesz), na most ebben az esetben akkor ezt a szűrőtagot már nem tudom a poti elé tenni, mert ugye az külön lesz az egész végfoktól... most akkor ezt, hogyan oldjam meg? 10k -s poti lesz... egyenlőre még pénz hiányában csak valami alap... az előfok majd kb. 1 hónap múlva épülne meg, mert ott még van egy két eldöntendő dolog a hangerőszabályzás, bemenetválasztó esetében, mert valami távirányítós az jobban vonzana...csakhát motoros ALPS poti... nem 2 fillér
(#) Zupp87 válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
http://forum.hangszoro.net/attachment.php?aid=49

Én most pénzhiány abból építkezek, ami itthon van
(A trafó egy kínai 5.1-es "rendszerke" 30W-os, 2x12+1x9V-os trafója, a doboz az egy rokkant BEAG AET-230 doboza, potikkal, a többi meg a fiókjaim (pontosabban dobozaim) tartalma. Kivétel: a borda, mert azt régebben rendeltem a Lomexből, de nem épp ilyenre gondoltam, valami eltévedt De végülis ezt is fel lehetett használni.
u.i.: tegnap este megközépcsapoltam a BEAG 42-voltos trafóját, úgyhogy már megépíthető a 30W-os verzió. Van egy 250VA-es 2x28V-os toroidom, szép, korrekt táppanellell, pufferekkel, LOWESR toldással 2x40V-ot ad.. csak ahhoz cserélni kell középről a két BC-t, ugyanis azok nem bírnak 80V(minusz kicsi)- t. MPSA42/92-m meg épp volt, csak már nincs
(#) r3pl4y hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Sziasztok!
Most a borda lenne a kérdéses...
Szerintetek ez elég lenne a végfoknak?

Bővebben: Link

Bővebben: Link

Ilyet tudnék venni, csak nem tudom, hogy ez jó lenne e...

Vagy tud esetleg valaki valami bordát jó áron?
(#) r3pl4y válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Hát én már nagyon kiváncsi vagyok a hangjára... remélem elégedett leszek vele, már elég rég óta meg akartam építeni csak ugye nagyon sokba kerül... most meg már megvan minden szinte magához a végfokhoz...lowesr kondik, wima kondik stb... tehát minden finomság... táphoz is minden megvan és van 2db 150VA -s 2x28V -s toroidom is, tehát tényleg minden megvan, már csak egy borda kellene, meghát majd a bemenetválasztás meg hangerőszabályzás... ez egyenlőre csak gagyi 400ft -os potival fog történni, de a végleges az egy ALPS poti lesz, normális bemenetválasztóval stb... csak ez ugye megin sok pénz... ezért ez későbbre marad, meg még lehet kell előfok is, ezt még nem tudom ugye, hogy mennyire fogja kihajtani az sz.gép meg cd meg tuner ...
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Hogy érted hogy cserélni kell a két BC-t? Nekem is +/-40V al működik és tökéletesen. Egyébként is a félvezető csere megváltoztathatja az eredetileg megalkotott hangját!
(#) rolitechno válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Ez a két oldalnak vagy csak az egyiknek ? 2 nek sztem kevés 1 nek meg sok is...De attól is függ hogy mennyire tekered fel a nyugalmi áramot.
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nem B5-ben.. az enyémben. A két első BC a B5ben sem, és az enyémben sem kap +/-40V-on se akkora Uce-t, hogy baja lenne tőle. De a középső fokozatba nem véletlenül tett szerintem a B5 alkotója sem nagyobb feszültségű tranzisztorokat. Ugyanis az egy ellenütemű A osztályú fokozat, majdnem tápig vezérelve, tehát +/-40V esetén majdnem 80V UCE-t is kaphat egy tranzisztor, ami a BC-knek sok.
(#) r3pl4y válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Hát egy oldalnak... tehát ebből lenne kettő...

nyugalmit azt az ajánlás szerint gondoltam beállítani 50mA -ra ami majd felmegy elvileg a leírás szerint 100 -ra... azaz a 0,33 ohmoson kell mérnem majd 17mV -ot kb... az lesz a jó nem?

Vagy másképp állítsam szerintetek?
Amúgy akkor ha ez a hűtő jó akkor szerintem lecsapok rá, mert a két darabot adná 2500ft -ba postával... ergo az szerintem egészen jó ár, ahhoz képest, hogy egy fele ekkorát mint ez és csak egy darabot akartak a boltba adni 2300ft -ért
Most a trafókon gondolkoztam még... mert a 2db 2x28V -sem az használatban van... és gondoltam, hogy nem is bántom, mert ugyis van még itthon 2db 350VA -s 2x30V -s trafóm is... ennek az üresjárati fesze 33.8V a trafón mérve... ez nyilván esni fog... és akkor lényegében ez is jó lenne... csak gondolom akkor itt már cserélnem kellene azt a bizonyos ellenállást nem?
(#) rolitechno válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Ja értem csak ez B5 topik és mindig keverem...Elsőnek 36V os trafóval próbáltam, de nem sokkal melegszik benne az A osztály jobban így 40V al. Viszont én pár ellenállást cseréltem egy fokkal nagyobb értékűre.12K-t 15K ra, 4.7K >5.6K, 2.2K>2.7K, 220R>270R.
(#) rolitechno válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
A nyugalmi áramot növelheted ekkora hűtőkkel úgy 70-90mA ig. Megéri persze. Az eredetit építed vagy az Alkotósat?
(#) r3pl4y válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Szia!
Az Alkotósat építem
Úgy néz ki, hogy végül a nagyobb trafók kerülnek bele... ennek viszont 32V körül van a kimeneti fesze ami egyenirányítás után ugye 44 körül lesz...és ez még jó is lenne, csak ebben az esetben akkor az R11 - R12 ellenállásokat cseréljem 18K -ra?
(#) rolitechno válasza r3pl4y hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Szia. Igen valahogy úgy. Nem árt ha még 1-2 ellenállást nagyobbra cserélsz. Amiket feljebb leírtam azokat ha alkalmazod szerintem csak jót teszel vele.
44VDC már elég messze van a 36 tól
(#) Zupp87 válasza rolitechno hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Azért szerintem a B5-nek annyira nincs messze. Ahogy néztem, elég stabil a munkapontja, egyszóval változtatás nélkül is elketyegne.. max a Z-dióda ellenállását érdemes az 5mA áramhoz igazítva kisebbre cserélni. Mondjuk lehetséges, hogy az MPSA-k, valamint a TIP-ek többet fognak disszipálni, de én az MPSA-k 220 ohmos emitter-ellenállását nem cserélném ki. Esetleg a 2,2k-sokat, ha csak azt, akkor kisebbre, az A osztályú meghajtó fokozat munkaponti áramának csökkentése miatt, ha esetleg túlzottan melegednének. Ha növeled 2,7k-ra, az előtte lévő tranzisztor kollektorkörének áramgenerátoros mivolta miatt nagyobb fesz esik rajta, jobban kinyitja az MPSA-t.. ja de hogy ha a 220 ohmosat is növeled.. azzal ellensúlyozod ezt a dolgot, hogy mennyire, azt ki kell számolni. De szerintem - ahogy a leírásban is olvastam - elég csak a Z-diódák ellenállását nagyobbra venni, valamint a feszültségerősítést beállító elemeket megfelelően módosítani. Gondolom nem 5 percet molyolt vele KD, míg meghatározta a fokozatok optimális beállításait, amik a két Z-diódának köszönhetően elég széles fesztartományban stabilak. Hát igen.. kicsit lehet jobban fog melegedni a két MPSA meg a két TIP.. de szerintem 44V-nál még nem lesz vészes.
Következő: »»   35 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem