Fórum témák
» Több friss téma |
Szívesen segítek, hiszen azért vagyunk
Sziasztok!
Nekem az Aida változata van meg, de most derült ki, hogy a 7815-öst cserélni kell benne, meg persze elmászik az oszcillátor URH-n, mi lenne jobb: ventillátor, vagy alkatrész csere? Azt a fémtokos zénert nem találtam, ami felelős lehet :eek2:
Szía a véleményem szerint alkatrész csere (trimerek) de sajna eredetit nagyon nehéz találni.Stab. tranyot is csak helyetesitő vel tudod megoldani de jó nekem is ez volt a problémám trimerekből 470 Kohm-os kell Üdv: Zoli
Még annyit szeretnék momdani hogy a trimer csere után ujra kell hangolni az egész tunert nézd meg feljeb nekem sokat segitettek de én is trimereket keresek mert ilyeneket nem lehet már kapni csak bontokba de én megprobálok ujjakat rakni bele.Üdv zoli
Lomex!!!
05-04-74 470K trimmer 28,20Ft+Áfa
Milyen fémtokos Zehnerrről * beszélsz, ki mondta ezt a baromságot? TAA550 csak a TV-kben volt, a Videoton a rádióiban soha sem alkalmazta. A hangolófeszültség előállításáért a uA3089PC és a uA741PC a felelős
* zener ..
Szia köszönőm a infót tudom hogy újat lehet venni nem drága csak eredetit szeretem volna beleteni. Mondjuk ahoz elkel mennem Kanizsára ott is csak ilyen van. Üdv zoli.
Nekem ismerősöm emlegette, hogy van benne egy fémtokos BC 107-eshez hasonló zéner, azt kellene kicserélni, de őszintén szólva én se találtam ilyet.
Az a BC107-re hasonlító valami egy hőkompenzált zener, amit TAA550-nek hívnak és utoljára a nyomógombos csatornaváltók korában használták Magyarországon kizárólag TV-ben.
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy hól kell mérni nyugalmi áramot ? és mennyire kellene beállítani?
A nyugalmi áramot a 0,16 ohm ellenállásokon eső feszültségből tudod kiszámolni. A beállítása úgy tudom fix, a panel egyetlen potija a kimeneti fél tápfesz beállítására való.
A huzalellenállásokon mérd meg, 10-12mV között kell rajtuk mérned 0 hangerőnél, akkor jó
Sziasztok!!
CLEOPATRA RA-6380 S végerősítőre lenne szükségem ha van valakinek eladó érdekelne! köszi
Üdv fórumtársak!
Nekem egy programkapcsoló blokk és kettő potira való gomb kellene (VIDEOTON Cleopatra RA 6380 vagy Aida RA 6350 ) bontott készülékből. Ha tudtok ilyenről szóljatok!
Üdv!
Van egy Videoton RA6350 S típusú rádióm. Sajna ismét elhangolódik néha magától. Kicseréltem az UP60 és UP 56-os trimmert mert ezek is megadták magukat. Ezt a két trimmert mi alapján állítsam be és hol mit mérjek,hogy jó legyen ? A kézikönyvében ez van: " UP 60 trimmerrel a CA markerre hangolni" " UP 56 trimmerrel az OF markerre hangolni" de ebből nekem nem sok jött le,hogy hol és mit mérjek. Bővebben: Link
Szerintem a varicap-ok cseréje lesz a megoldás....
Mind a négyet cseréljem? Csak mert én ennyit találtam
Az-az a UD07 UD10 UD23 és a UD27-es.
Megmértem a uA 741 IC 11-es lábán lévő feszültséget a és 15V mérek ez a feszültség jó.
Megmértem a uA3089 IC 11-es lábán lévő feszültséget és itt 9,3V van. Ezeket is beállítotam.Én 104MHz-re. AZ UP 56-os és a UP60-as trimmert is ugye kicseréltem de csak szemre tudtam beállítani a potikat mert ezeket nem tudom mi alapján kellene belőni. Esetleg ebben is tudnál vagy tudnátok segíteni?
Nem hiszem, hogy a varikapokat cserélned kellene. Az elhangolódást két dolog okozhatja. A legfontosabb az AFC, ami többnyire hangolási hibától lehet labilis, vagy a varikapok stabil feszültségét előállító zéner hibája.
Ha megkérlek akkor kifejtenéd nekem bővebben,hogy mit értesz az alatt,hogy "hangolási hibától lehet labilis" ?
A hibás hangoló trimmerek melyek az FM modulban vannak (UP4,UP3,UP2,UP1) ? A varikapok stabil feszültségét előállító zener ez lenne? (UD83 ZPD10) Csak mert ezt az egy zenerdiódát találtam az FM modulba.
Ha pl. S görbe 0 pontja nem esik egybe az átviteli görbe max pontjával. Ilyenkor az AFC nem fogja meg az adót.
A trimmerpotik, csak a varikapok, és ezzel együtt a modulátor, és az oszcillátor körök együtt futását szabályozzák. A 10 V -os zénerrel stabilizált tápról kapják a hangolófeszt a varikapok, a 741 el erősített AFC jellel együtt. Azokat a tranzisztorokat is ellenőrizni kellene amelyek a hangolófeszültség előállító körben vannak.
Sziasztok. Van egy RA6380S erősítőm, mint a topic is mutatja
Olyan problémám lenne, hogy a bal oldali végfok teljesen hiányzik belőle... Se a végfok panel, se a hangszóró kimenet hátul... Ha valakinek esetleg van ehhez a modellhez végfoka és hozzá hangszóró kimenete, az legyen szíves felkeresni, és megvásárolnám tőle. Esetleg még 4 tekerő gombot is keresek, amivel a hangerőt és a magas hangot lehet állítani. *
Ma minden előzmény nélkül ahogy este bekapcsoltam a Cleomat egy érdekes jelenséget produkált:
minden adó el volt hangolódva kicsit jobb felé, kb ugyanannyit kellett hangolni mire visszajöttek, de miután visszajöttek is folyamatosan ugrál a vétel, és belehallatszódik egy mély zúgás a vételbe. erősítő és AM üzemmódban nem csinálja. Könnyítésképp itt egy video a jelenségről: http://www.youtube.com/watch?v=UWnUQsbH5Wc&feature=youtu.be Na most kb fél éve kontakttisztítóval ki kellett már egyszer puclni a trimmereket a FM demodulátorban, mert akkor elmásztak az adók, de az más jelenség volt, ott tisztán szólt csak fél percenként elmegy azt később visszajön az adó, itt végig ez a vibrálás megy. Valakinek van ötlete mielőtt komolyabban beletúrok?
lehet hogy egy lepukkat de teljes darabbal amit pl vaterán egy 5 rongy körüli áron tudsz lőni könnyen megoldódhat az ügy.
Van rá megoldás!!!
Az FM modul UC67 kiszedésével nem javul meg, akkor UIC72 csere. Lehetőleg az UC67 helyett új kondit építsél be! Az UC67 a demodulátor tekercs mellett balra található!
A harmadik oldal Ca:87MHz (CCIR alsó) Cf:104,5MHz (CCIR felső) Oa:65,5MHz (OIRT alsó) Of:73,5MHz (OIRT felső)
Sziasztok!
Van nekem egy Videoton EA 6380 S erősítőm, és végtranyót szeretnék bele venni, mert zárlatos lett. Régen nagyon melegedett BD809 BD810 volt benne, csak véletlen zárlatos lett deviszont megszűnt a melegedése. Milyet rakjak bele? Köszi a válaszokat!
A külső hűtőbordára szerelt komplementer végtranyókra gondolsz? Az eredetileg BD 243/244B volt.(a diferencia a 243 NPN a 244PNP-s)
Ezeknek a meghajtó tranyója pedig BD139/140
Na köszi, megkerestem rajz alapján, egy fekete 1µF-os ELKO de a doboz jobbszélén van. Meg még van 2 másik ugyanilyen, lehet h kicserélem mindet úgyis ki van száradva eddigre mind. Csak vennem kell újakat.
A uA 741PC műv-erősítőt amit mondtál szerinted lehet még kapni? Meglestem hogy tugsramos IC volt ez, pár eldugott webshopban 50 péz a cucc. |
Bejelentkezés
Hirdetés |