Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1376 / 3998
(#) sanykaraj hozzászólása Jún 25, 2011 /

Ha egy 24 voltos trafóból 12 voltosat akarok csinálni mekkora ellenállást kellene beraknom ja és a mind a két oldalba vagy csak az egyikbe ( mind a két érbe vagy csak az egyikbe)
(#) nl hozzászólása Jún 25, 2011 /

Sziasztok!

S558-5999-T7-F típusú leválasztó trafót mivel lehet helyettesíteni az eagle-ben, ha nem akarom megtervezni?
(#) janikukac válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Ha 12 V-os egyent akarsz, akkor először ráraksz egy Graetz-et, majd egy 12V-os stabkockával stabilizálod, amit jól meg is kell hűteni..
(#) nagy_david1 válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Az ellenállás áramkorlátozó szerepet tölt be. Maximum feszültségosztót csinálhatsz belőle. Mellesleg a trafód tekercsének is 2 vége van. Minek oda két ellenállás amikor így is úgy is minden sorba kerülne egymással? Merre szökjön meg az áram? Csak egy lehetősége van. Remélem elég konyhanyelven sikerült fogalmaznom.
Annyit csinálhatsz, hogy ha a fogyasztód stabil áramfelvételű akkor kiszámíthatod, hogy mekkora ellenálláson etetheted meg a fölösleget. Ha nem így van akkor marad janikukac verziója vagy még számtalan más.
(#) DJanosi válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Veszel egy Graetzet veszel egy 7812 es Stabilizatort 2db 100nF Fólia kondit inkább mellesleg,nagykapacitasu kondit és egy óriás hűtőbordát függ hogy mennyire terheled !A kép nem pont azt ábrázolja amit én mondtam de lényegiben ugyan az tehát jó építést!

7812.gif

(#) blackdog hozzászólása Jún 25, 2011 /

Sziasztok!

CMOS IC-knél amik valamilyen órajellel (impulzussal) vannak vezérelve (pl.: 4017,4013) mennyire számít, hogy a vezérlő jel H szint milyen hosszú? Nem árt 1sec alatt tartani vagy lehet akár több perc is?
(#) chocob hozzászólása Jún 25, 2011 /

Üdv!
Kíváncsiságból érdekelne a következő:
felnyitottam egy rossz egyenáramú szegélyvágót. Amíg működött biztonsági okokból két helyen is kellett nyomni egy-egy gombot hogy működjön. Most belezésnél látom hogy ezeknek a gomboknak egy bemenete és két kimenete van. Az addig rendben hogy egyik a pozitív, másik a negatív ágat kapcsolja. de ha nincsenek nyomva akkor mindkettő egy-egy rövidzár a motor pozitív és negatív csatlakozása között. Miért van így kötve? Biztonságosabb így vagy más oka van?
(#) kendre256 válasza chocob hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Kikapcsolás után a DC motor rövidre zárása gyorsítja a motor leállását, nem pörög olyan sokáig még a lendülettől.
(#) chocob válasza kendre256 hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Köszönöm!
(#) csokosz hozzászólása Jún 25, 2011 /

hali
olyan kérdésem lenne, hogy van-e olyan ic amivel egy adott 12v os 10us hosszúságú impulzus sorozatot tudnék tetszőlegesen kiválasztott kimenetre küldeni. (kb 16 ilyen kimenet kellene, és windows programmal vezérelném)

nem nagyon tudom hogyan kereshetnék rá erre ezért írtam itt
(#) mrobi hozzászólása Jún 25, 2011 /

Sziasztok. Ez a kapcsolás mit csinál? Mert még az első részét az értem. Csak a második részét nem.

555.jpg

(#) pucuka válasza mrobi hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Az első adja az ütemet, amit tudsz állítani, a második pedig az impulzus szélességet állítja. Az első hangmagasságot, (olyan kerregőt) a második a hangszínt állítja
(#) mrobi válasza pucuka hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Köszönöm a válaszodat.
(#) AZA válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 25, 2011 /

Üdv!
Ha 12 voltosat akarsz belöle csinalni le kell tekercselned.Lehajtasz mondjuk 10 menetet,majd leméred a kimenő feszt.Ebből kiszámolhatod a menetenkénti feszültséget,majd a lehajtandó menetek számát.
(#) bbalazs_ válasza csokosz hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Nincs olyan, hogy 10us hosszusagu impulzussorozat.
Az impulzusnak van jelalakja, ha negyszogjelre gondolsz, akkor az amplitudoja lehet 12V, a szelessege 10us. Es gondolom, folyamatos. A frekvenciat is jo lenne tudni.

A kimeneteket milyen gyorsan kell atkapcsolni? Tehat a PC vezerles milyen gyors kell legyen?
Igy elso ranezesre egy USB-s PIC, 16db FET-tel lenne szerintem a legegyszerubb. Az is lehet, hogy egyszeruen egy negyszoggenerator es egy multiplexer eleg, mondjuk parhuzamos porton.

De sokat segitene, ha elarulnad, mire is kell.
Te melyik reszehez ertesz?
(#) kendre256 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

"Nincs olyan, hogy 10us hosszusagu impulzussorozat."
De van, de van!!
Pl. a TV képjel első pár sorában a teletext jelek impulzussorozatok, azok kb. 52 us hosszúságúak, az egyes impulzusok hossza pedig 50-60 ns.
(Ha ilyesmi gyors impulzusokat kellene kezelni, akkor azt szerintem nem egy pc-vel kellene csinálni, ezek kezelésére inkább mikrovezérlőt, vagy PLD-t kellene használni.)
(#) csokosz hozzászólása Jún 26, 2011 /

26 os típusú hp nyomtatófejet szeretnék vezérelni. nem szeretném többször megépíteni ezt az elektronikát ezért arra gondoltam hogy valami léptető elektronikával a kért fúvókára küldeném az elektronika által előállított impulzust. ehhez kérném a segítségetek, hogyan tudnám ezt kivitelezni?
(#) danelnagy95 hozzászólása Jún 26, 2011 /

Üdv mindenkinek!

Azt szeretném megtudni, hogy egy mikrofont hogy köthetnék rá egy olyan basszusgitárerősítőre, aminek csak egy bemenete van (oda meg a gitár megy). Elég ha simán egy elosztót használok, vagy esetleg építenem kéne valamit hozzá, vagy egyszerűbb ha csinálok egy egész erősítőt a mikrofonnak? Előre is köszi
(#) AZA válasza danelnagy95 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Üdv!
Sima elosztó nem felel meg már csak a jelszintkülönbség miatt sem.Épits elé egy kis aktiv keverőt.Rajzot százával találsz a neten.
(#) tomi324 válasza chocob hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

A villamosok/metrók/trolik....stb így fékeznek: csak ott nem rövidre kötik a motor lábait, hanem különböző értékű ellenállásokat iktatnak be: minél kisebb értékűt, annál intenzívebb lesz a fékezés. De álló helyzetig nem tud így fékezni, mert akkor már a motor szinte semmit nem lassít, ezért mindegyikben van vmi másik rendszer (metróban légfék, GANZ villamoson "rugós" fék), avval tudnak megállni teljesen.
(#) danelnagy95 válasza AZA hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

köszi szépen[OFF]
(#) fantom45 hozzászólása Jún 26, 2011 /

Hali. Folyamatban van egy keverőpult építése, de szeretnék hozzákötni még mikrofont is XLR csatlakozóval.
Nézegettem bekötéseket, olyat amin csak az egyik fázis van bekötve de olyat is ahol mind a 2. A 2 fázisos kapcsolásnál hogy tudnám hozzákapcsolni a keverőhöz? Kell külön erősítő?
(#) jdani hozzászólása Jún 26, 2011 /

Helló. 2 HALL szenzor, 2x LM35 szenzor, 1PIC, és egy LCD (háttérvilágítás nélkül), működtethető egy SMD 5Vos 0,1A stabilizátorról, vagy ez már sok neki?
(#) edison14 válasza jdani hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Minden alkatrésznek van adatlapja és ebben le szokják írni a maximum áramfelvételt bizonyos körülmények között. Ha ezeket az értékeket megnézed meg fogod tudni hogy nem e fog elégni a stabilizátorod.
(#) Davidd hozzászólása Jún 26, 2011 /

Sziasztok.Ahogy huztam lefele a padlasrol a lan kabelt mert fenn volt a router a padlason lejott a lankabelnek az a feje.Hogyan tudom visza belekotni es milyen sorrendben.Nezegettem googlen taltlam valamit de na... Valaszokat elore koszonom.
(#) sanykaraj válasza Davidd hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

nos nálam a következő barna,fehér,zöld,fehér,kék,fehér,narancs,fehér nos a hogy melyik fehér azt nem tudom csak ezeket balról Jóbra
(#) mindenes válasza Davidd hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Speciális krimpelő fogó kell hozzá, bekötésre itt található példa.
(#) Davidd válasza sanykaraj hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

neten ezt talaltam ez nem ugyanaz?
Megy hogy tudom belenyomni a fejbe..

images.jpg

(#) mindenes válasza Davidd hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Legegyszerübb ha megnézed a kábel másik végét s a szerint kötöd be, a kábelt meg kell blankolni kb 1 cm hosszan (csak az érpárokat védő szürke szigetelést kell eltávolítani) a szálak egy forma hosszúak kelllegyenek, ezt be dugod a csatlakozóba, a többit a fogó elvégzi.
(#) Davidd válasza mindenes hozzászólására (») Jún 26, 2011 /

Csak egy nagy baj van.Nincs fogo.
Következő: »»   1376 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem