Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp autóba Hi-Fi-hez
Lapozás: OK   86 / 148
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Most megyek, délelőtt túrtam itthon a trafókat 0,75-ös drótért, és találtam egy nagy trafót, aminek a primere pont ekkora, és nincs ragasztva.
(#) mesyboy válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Szia,
ha érdekel , nekem van egy feleslegessé vált hasonló tápegységem. Pár éve készítettem. A bementi primer tekercseket felváltva kapcsolgatom így egy harmonikusan változó mágneses teret létrehozva. A kimeneten két szekunder tekercs található ami kb. 20V váltófeszültséget ad egyenként. Ezek egyenirányítva és szürve vannak, tehát a kimenet már 2x kb.24-27V egyenáram. Lásd. a csatolt képet.
(#) Kovidivi válasza mesyboy hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Nagyon jól néz ki táp, szép, aranyos. Tudsz róla még több infót (kapcs. rajzot, teljesítmény adatok, stb.) adni? Köszi!
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Szia

Ma megtekertem a trafót, (még csak fele mennyiség van rajta, ha jó lenne, akkor rátekerném a maradékot is) Szkóppal néztem a szekunder oldalt, (semmi nincs rákötve) és 27V cs-cs-ig a fesz. A kitöltés állításával vannak furcsaságok. A TL494 kimenetén (9, 10-es lábak) kb 50%-tól lehet állítani kb 95%-ig a kitöltést, itt szép is a jelalak. A tekercsen nézve, már elég érdekes a helyzet, 50%-os jel az jónak mondható, de ahogy tekerem felfelé, úgy esik szét a négyszögjel. Ha tekerem feljebb a kitöltést, akkor a szekunder oldalon a feszültség marad ugyan akkora, és a jelalak is tökéletesen ugyanaz, mint a primeren. Nem tudom, hogy ez normális működés lenne-e, de nekem nagyon fura. A primer oldalon jelenleg 2x2200u a szűrés, de már akksiról próbálom, mert a labortápom áramkorlátja beleszólt a kapcsoló üzemű zaj miatt. Üresjáratban kb 100mA-t fogyaszt. A kitöltést állító poti az optocsatoló 3-as, és 4-es lába közt van (10k-s).
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Szerintem minden rendben van a cuccoddal. Nyáklapon volt meg építve, vagy csak légszereléssel? Milyen a nyákod? Képet tegyél be róla.

A kitöltés változásával nem fog meg változni a kimeneten az amplitudó. Mitől változna? A trafó áttétele nem változik meg. Ha beteszed a graetzet, és a kondikat a kimenetre akkor azért lesz fesz változás, mert az effektív érték változik a kitöltési tényezőtől. 95%-os kitöltésnél csak 5%-ig nincs a kimeneten feszültség, így a kimeneten is a csúcs érték 95%-a lesz a feszültség. minusz a graetz diódák nyitó feszültsége.

A jelalakodról is jöhetne kép, amikor azt mondod, hogy csúnya.

Ja, most nézem a videóidat azt észre se vettem eddig.
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Fet kikapcsoláskor a drainen alakul ez ki.
Skori olyan jól el mondja, hogy miért ilyen a trafódon a jelalak.

Bővebben: Link
Nézd meg a videot.

Nem tudom ismered-e az ő oldalát? Nagyon értékes, és sokat lehet belőle okosodni. Nézz körül nála.

Ez meg a Skori web oldala
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Akkor megnyugodtam, hogy ez normális. A szekunder oldalon mért 27V az gondolom kevés. De holnap folytatom a dolgot, mert hétvégére teljesen kész kell lennie a cuccnak. A panel az Cimopata torroidos panelterve, itt jegyezném meg, hogy a két 2N3906 fordítva van jelölve a panelterven (sprint layout-os). Eddig azt hittem, hogy a kitöltési tényezővel változik bizonyos határokon belül a kimeneti feszültség. (igazából nem nagyon folytam bele a kapcsoló üzembe eddig, nem is tervezek sorozatgyártást, csak ez az egy legyen kész, nem valószínű, hogy vállalok még ilyet...) Ha kevés a szekunder fesz, akkor lehetne növelni a működési frekvenciát? Ezzel a 0,75-ös dróttal meddig lehet felmenni frekiben? (a skin hatás miatt kérdezem) Nem szívesen tekerném le a trafót, de ha szükséges, akkor az lesz.
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Idézet:
„Ha kevés a szekunder fesz, akkor lehetne növelni a működési frekvenciát? Ezzel a 0,75-ös dróttal meddig lehet felmenni frekiben? (a skin hatás miatt kérdezem) Nem szívesen tekerném le a trafót, de ha szükséges, akkor az lesz.”


Ha kevés a szekunder fesz, és növeled a frekit, akkor azzal csökkented az indukciót. Lehet együtt jár a hatásfok csökkenéssel. Nem fog meg nőni tőle a kimeneti fesz. A 0,75-ös dróttal föl mehetsz veszteségek nélkül 35KHz-re, de mint mondtam, nem lesz megoldás.
A kimenő fesz a trafó áttételétől függ. Azaz a menetszámoktól. Most hogy tekerted? (primer szekunder hány menet?)
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Primer 2x7 menet, szekunder 2x20 menet, a freki 21,5kHz. Megfeleztem a drótszámokat, így most van 2x6 szál primer, 2x3 szál szekunder. Csak lepróbáltam így, hogy hogy alakul a szekunder feszültség. Utána majd megint jön a maradék primer, majd szekunder tekercsek. Akkor szerinted át kellene tekernem a szekundereket, vagy jó lehet így is? Mert Te a számolásnál azt írtad, hogy terheletlenül lehet akár 40V-is. Az tény, hogy most nincs egyenirányítva, szűrve, de szerintem nem lenne több úgy se a feszültség, mint szkóppal mérve most. Bocs, ha nagyon kézenfekvő dolgokat kérdezek, de mint írtam nem foglalkoztam még kapcsoló üzemű tápokkal.
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Nem írtál semmi sületlenséget sem.

A trafód áttétele 2.85 azaz a szekunder menetszám osztva a primerrel. A kimenő fesz amplitúdója, 12V-os tápfesz esetén 34.2V kéne, hogy legyen. Mivel mérted? szkóppal? Pontos a szkóp? Gondolom az ami a videón is volt.

Ne találgass. Tegyél rá egyenirányítást shottky-kkal és egy Low ESR kondit, meg egy mondjuk 470ohm 5W-os ellenállást terhelésnek. Aztán már meg tudod mérni a feszt rendes multi méterrel is. A 470ohm azért kell, mert kis kitöltésnél a kialakuló tüskék olyan csúcsokat tudnak létre hozni, hogy a kondi üres járatban simán föl tud töltődni csúcs feszre, de ott semmi ereje nincs, mert ugye csak egy ritkábban előforduló tüske tölti föl. Ezt beterheli az ellenállás, és máris nem mérsz kamu dolgokat. Nem kell ám nagy kondi, ha csak kíváncsi vagy a feszre. Elég egy 47µF is. A végleges megoldás persze nem ez a kis kondi lesz.
Így szerintem max kitöltéssel, és 12V tápfesszel ki kell jönnie a szekunder egyenirányítása után a 30.5V-nak.
A 12V-os tápod ne zuhanjon be, mert nem örülnek neki a fetek. Inkább használj akksit, és hozzá egy biztit.

Írd meg mit mértél így
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 27, 2011 /
 
Köszi, holnap sietek a melóval, remélem időben hazaérek (19:30 legkorábban) és megmérem. Elvileg a szkóp pontos, bár az tény, hogy öreg, de ez volt olcsón, jobb mint a semmi De mostmár megyek aludni, holnap korán kell kelni...
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Szia

Egyenirányítás után, szűrve +-34,5V van terhelve 2x200ohmmal. Még kb + két menetet tudok tekerni a szekunderre, mert nem vágtam még méretre a drótot, annyival hosszabb lett. Rátekerjem azt a kettőt?
(#) emmzolee válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Szerintem ne tekerd rá. Nem lesz rá szükség. Azt mondtad, hogy 2X25V -ot akarsz majd a kimeneten. Ezen így lesz annyi tartalék.
Tudsz még rátekerni primert, és szekunder huzalt is? Ha igen, akkor mehet ami rá fér. Mennyit is tekertél rá? 2x6 szál primer, 2x3 szál szekunder? De milyen huzalból? 0.75-ösből?

Ha igen, akkor még kell 2-2 szál primer tekercs rá, és kész is vagy. Nem?
250W-ot szeretnél kivenni belőle ugye?
Írd már meg, hogy ne kelljen keresgélnem.
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Hát 6db TDA7294 lesz hajtva róla kb +-25V-os tápfesszel, így számoltam 4ohmra csatornánként kb 50W-ot, és így nem lesz csúcsra járatva az erősítő sem. Ez 300W szinuszos teljesítmény, ehhez jönne még az erősítők melegedése, plusz a táp tartaléka, így számoltam körülbelül 400W-ot. Primerre 2x11 szálat írtál, szekunderre 2x5-öt, 0,75-ös drótból. Ezeket a drótszámokat próbáltam felezni, így került rá 2x6 primer, 2x3 szekunder. Hely még bőven van a magon, simán ráfér. Akkor levágom a szekundert méretre, és rátekerem a maradék drótot.
(#) pinyó39 válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Nyugodtan felmehetsz 30-35 voltig, régebben sztereóban építettem közös táppal, ráadásul stabilizálatlanul és simán bírták, egy sem ment tönkre.
(#) Tomi20 válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Nem is a TDA-kat féltem, sokkal inkább a hangszórókat
De így, ha több is lesz a feszültség mint +-25V (jelen esetben pont +-35V, akkor sincs baj)
3 szett van az autóban, darabja 15e Ft...
(#) pinyó39 válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Hangszóróvédelem és a probléma megoldva, a gyáriaknál csak a Brax-ban és pár böszme digitálisban láttam relézett kimenetet.
(#) Tomi20 válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Természetesen az lesz, mármint kimeneti DC, és koppanásgátló.
(#) emmzolee válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Na ja de a nagyobb kimenő táp fesz az erősítőnél is nagyobb kimenő teljesítményt jelent. Ezzel semmi baj nem lenne, de több teljesítményt a kapcsi táp magja nem bír. Így is csoda lesz, ha el fog bírni az a régi mag 400W-ot. A mag keresztmetszete 1,1cm2 Ha jól emlékszek, és 21,5KHz-en jár. Nem mertünk följebb menni, mert régi a mag, és nem bírná valószínűleg. Az eredeti tápban is ezen a frekin volt járatva.
(#) Tomi20 válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Hát nagyon remélem, hogy legalább 300W-ot átvisz, mert azzal már rendesen szólnának a hangszórók, de ez holnap, a terhelési teszten ki fog derülni.
(#) Lac364 válasza Tomi20 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Na hogy sikerült a terhelési teszt?
(#) Tomi20 válasza Lac364 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Szia

Még nem volt rá időm, múlthétvégén Balatonon voltunk haverokkal, hétközbe meló, holnap talán ráérek megint foglalkozni vele.
(#) Skyline hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Sziasztok!

12V egyenáramból szeretnék transzformátornak megfelelő váltóáramot csinálni valahogy.
Az elgondolásom hogy FET-ekkel váltogatnám a polaritást,nem tudom működőképes lenne-e az ötlet?
Trafó után egyenirányítva lenne a fesz.
Köszi!
Üdv!!
(#) karaszbandi válasza Skyline hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Mekkora feszt akarsz a 12V-ból csinálni?
(#) pucuka válasza Skyline hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Mint ahogy a számítógép , és egyéb kapcsolóüzemű tápoknál láthatod, egyenfeszültséget kapcsolgatnak tranzisztorral vagy FET -tel egy transzformátor primer tekercsére, és a szekunder oldalon több szekunder tekercs segítségével egyenirányítás után előállnak a szükséges tápfeszültségek.
A kapcsolási frekvencia csak másodlagos kérdés, ha 50 Hz -el vagy akörül kapcsolgatsz, megfelel egy közönséges hálózati trafó.
Pl ha fogsz egy 2×110/2×9 V -os "puskás" nyák trafót, és a 2×9 V -os oldalára két tranzisztorral, vagy FET -el rákapcsolgatod ellen ütemben a 12 V -ot. A 2×110 V -os tekercsről sorba kapcsolva kb. 220 V váltóáramot vehetsz le, igaz négyszög hullámformájút, amit aztán tovább használhatsz. Ha magad építed a trafót, akkor a szekunder tekercseket a szükséges feszültségekhez kell méretezni.
(#) Skyline válasza pucuka hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Köszi a hosszas leírást!
Igazándiból egy 50-70w os monó block rendszerű autó erősítőhöz kéne a nagyobb feszültség,olyan 35-40v kb,lehetőleg olyan végfokot akarok választani amihez nem szimertikus táp kell!
Üdv!!
(#) karaszbandi válasza Skyline hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Azért azt egy kissé másként kellene megoldani. Vannak felfelé konvertáló "nagyfrekis" áramkörök. Azokat bogarázd át. Az erősítő áramfelvétele eléggé változó. A gyári autós erősítőkben is ilyen fesz emelő áramkörök vannak. Egy nagy soros tekercs egy FET-tel kapcsolgatva és utána egyenrángatva. Ilyet keress a megfelelő terhelésre.
(#) pucuka válasza Skyline hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Ez esetben valóban többre mennél egy step-up konverterrel, egyszerűbb, és olcsóbb is. Ha a HEStore -ban található kapcsolóüzemű táp IC -k adatlapjait nézegeted, találsz közöttük számodra megfelelő megoldást, és tervezési segédletet is.
(#) Skyline hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Az a helyzet hogy egyáltalán nem értek a kapcsolóüzemű tápokhoz Csak egy elgondolás volt hogy vajon működne-e ha feltranszformálnánk a 12V-ot
Mindenesetre rákeresek az IC-re,és megnézem menyire bonyolult megépíteni.
Köszi mindenkinek az eddigi segítségeket!!
Üdv!!
(#) punkkazy válasza Skyline hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Ha megyegetik az angol, akkor Bővebben: Link.
Megépítettem, jól működik (a lap alján találhatót építettem meg, kiegészítve áramváltó tekercsekkel)!
Következő: »»   86 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem