Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 185
(#) Tom52 hozzászólása Jún 7, 2011 /

Szevasztok! Biztos sokan ismerik,de azért ajánlanám ezt a szoftveres jelgenerátor programot-http://ha0kln.hu/programok/JelGen.exe-beállításokhoz segítségre lehet,sokat használom,eléggé univerzális.
(#) kadarist válasza Tom52 hozzászólására (») Jún 7, 2011 /

Szia!
Javítsd ki a linket! Nagyon jó kis progi, köszönjük!
(#) koncsik03 hozzászólása Jún 9, 2011 /

Helló!
AIWA f220-as deckből kiszedtem a kivezérlésjelzőt és azt szeretném kérdezni hogy a bekötését le tudná írni vagy egy képet tudna e adni róla?

Kösz
(#) koncsik03 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Nah ebből sem látok valami sokat...

Szinte rosszabúl látok mint egy vak
(#) szabjan válasza koncsik03 hozzászólására (») Jún 9, 2011 /

Szia.
Feldobtam egy service manualt. Ebben oké minden.
Bővebben: Link
(#) Bigpeterson hozzászólása Jún 17, 2011 /

Sziasztok!

Van egy sharp-rt115 deckem, az a baj vele, hogy csak a bal csatornára vesz fel. Mi lehet az oka?
(#) Bigpeterson válasza Bigpeterson hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

Okozhatja ezt az, hogy régi a kazettám, az "A" oldalra nem vesz fel a jobb csatornára, de a "B"-re igen...
(#) tnorbi90 válasza Bigpeterson hozzászólására (») Jún 17, 2011 /

próbáltad már másik kazettával is? mert ha azzal sem jó, akkor értelemszerüen a deckel van baj...
(#) ujfalusi válasza Bigpeterson hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Hát ez kazetta hibára vall.
(#) Bigpeterson válasza ujfalusi hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

Találtam egy bontatlan sony kazit, mindkét oldalon jól vesz fel. Használtan vettem a decket, azért ijedtem meg egy kicsit, köszönöm a segítséget

Azért egy fej tisztítás nem ártana.
(#) Bigpeterson válasza ujfalusi hozzászólására (») Jún 18, 2011 /

azt próbáltam először, így már tiszták a fejek, nem is kopottak. Ma ismerősömnél kipróbáltuk a kazettát, az ő masinája is ezt a hibát produkálta

Oké akkor örülünk.
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 21, 2011 /

Sziasztok! Most másik deckkel van problémám (Akai HX). A magnó mindkét oldala a lejátszás megkezdése után nem sokkal megváltoztatja a sebességét (lassul, aztán ha kikapcsolom, akkor megint felgyorsul kissé). Nálam két éve van, amikor hozzájutottam, ugyanez miatt kicseréltem a motorokat, de pár hónap múlva már a cserélt motorral is hallatszott ez a hangján. Akkor azt hittem, az új motor nem bírja a terhelést (kisebb teljesítményű, hordozható magnóba szánt típus volt). Ezért nagy nehezen szereztem bele Sankyo 12V-os, deckbe való motort. Na ettől valamivel megint jobb lett egy időre, de most már újra lelassul lejátszás közben. Azt már nem tudom elhinni, hogy ez is a motor baja, főleg mert a kisebb motorokat azóta betettem másik deckbe, és ott hibátlanul mennek. Szerintetek a csapágyak újrakenése megoldhatná a problémát? Azért gondolok erre, mert a görgőt, szíjakat már cseréltem, amikor megvettem, viszont a mechanika elég zajosan jár már akkor is, amikor még nincs lejátszásra kapcsolva (egyenletesen zörög benne valami, mintha lötyögne az egyik fogaskerék, és eléggé átveszi az egész magnó a motor rezgését). Viszont az elbizonytalanított, hogy kenés hiányában szerintem nyávogna is, de ez nem hallatszik a hangjában.
(#) szabjan válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

A motor meghajtó tápfeszültségét kéne mérni folyamatosan lejátszás közben.
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

A gumi szíjjak rendben vannak? Próbáld újra cserélni.
(#) ujfalusi válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Ha valamelyik áttétel /fogas kerék szíj tárcsa / meg van kopva, terheléskor félre billen. Ez is okozhatja a problémádat. Nézd meg nem kotyog e valamelyik. A kopást a tengelynél gondoltam.
(#) Abukodonozo hozzászólása Jún 22, 2011 /

Sziasztok!

A következő a problémám: mono ELEKTRONIKA - 302 kazettás magnó mechanikájának felvétel közbeni nyikorgása rákerül a szalagra. A szalagtovábbító görgő egy kis forgó rúdnak (nem tudom a pontos nevét) nyomja a szalagot, és a rúd nyikorog, mert ha ráteszem az ujjam, akkor változik a hang is. Mi a teendő?
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

A probléma megoldódott! A szalagtovábbító görgő a sok rárakódott kosztól csúszott a szalagon (innen a nyikorgás). Forgás közben egy enyhén nedves ronggyal végigtöröltem és a hiba megszűnt!
(#) szabjan válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Sokat használna a technikának ha a tengelyt és a görgőt 96% os alkohollal vagy denszesszel áttisztítanád....
(#) Abukodonozo válasza szabjan hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

Igen, ez következik, csak sajnos denszesz nem volt itthon, festékhigítóval meg nem akartam nekimenni. A másik furcsa dolog amit észrevettem az az, hogy ha a kazettát egy kicsit oldalra ellököm, akkor megszűnik a visítás. Lehet, hogy nem a görgő a hibás.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Júl 4, 2011 /

Sziasztok!

Van egy Siemens RC 200 kazettedeck-em (hifi egy különálló része) és ezzel lenne pár kérdésem, problémám. Az egyik, honnan lehet tudni ha elkopott a fej? Mikor kell lemágnesezni, és hogyan? Ledek jelzik rajt hogy milyen kazetta van benne(normal, cro, metal), amit onnan tud hogy fent letapogatja a jukokat, ha kézzel nyomkodom azokat a pöcköket van olyan h egyszerre 2 is felvillan, ami persze nem baj csak arra vagyok kiváncsi hogy ez a felismerés csak azért van hogy kiírja, vagy tényleg változtat előmágnesezésen vagy valamin?
Sajnos nem sok leírást találtam a neten ebben a témában, pl. mi az az előmágnesezés stb. de egykét magnósok évkönyvét olvasgattam abban írják hogy más előmágnesezés kell a kazitípusokhoz
Egyenlőre elég lesz ennyi, de még vannak kérdéseim
(#) Tomi94 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 4, 2011 / 3

Szia!
- A kopott fej tompán szóló, halk felvételt készít, de szemmel is látható, érezhető a kopás, ha van. Végighúzod rajta a körmöd, és ha van nagyobb kopás, akkor egy helyen érezhetően megakad benne, így a legegyszerűbb megállapítani. Lemágnesezni általában csak a kemény fejmagú, ferrit fejeket (Aiwa DX pl.) kell, a hagyományos fejek általában előbb elkopnak, minthogy annyira felmágneseződnének, hogy az minőségromlást okozzon.
- A szalagválasztónak épp az előmágnesezés (és a korrekció) változtatása a célja, a visszajelzés csak mellékes funkció, sok gépen nincs is ilyen. Csak azért van a visszajelzés, mert régen előfordult, hogy egyes kazettákra nem tették rá a jelölést, ami kapcsolná a megfelelő típust.
- Előmágnesezés a felvételhez szükséges, és ennek változtatásával szinte minden hangminőségi jellemző (torzítás, frekvenciamenet, kivezérelhetőség-dinamika) változik. Elvileg még pl. króm és króm szalag között is lehet apró eltérés abban, hogy mekkora előmágnesezéssel lehet a legjobb minőséget kihozni belőle, de a normál-króm-metál szalagoknak egészen más az előmágnesezés-szükségletük. Pl. króm szalagra normálhoz való előmágnesezéssel csak torz, mélyhiányos felvételt lehet csinálni, ezért növelni kell hozzá az előmágnesezést.
Ha van még kérdésed, írj nyugodtan.
(#) (Felhasználó 54221) válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

Köszi szépen!
Van egy problémám is, a B oldalának (ami pont a felvevő) az a baja hogy hangosan kattog amikor megy, és egy kicsit hallana is hogy a sebesség nem teljesen stimmel. Ha elindítom trükkösen kazetta nélkül és megfogom azt ami hajtja a kazettát és lefogom akkor hallani eztb a kattogást, de az A részben ami jó, nem ad ki hangot csak elfordul. Mi lehet a baja?
Még egy kérdés: mi az a dubbing? Ja és mégegy ha gyors sebesség móddal veszek fel az jobb minőségű lesz (vatgyis nem másolok vele úgy hogy gyors mind2 hanem pl. normál sebességű CD-ről gyorsan hajtott kazettára veszek fel
(#) steelbird válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 4, 2011 /

A kattogás valószínűleg az automata szalagvégkapcsoló hibája. Úgy működik, hogy a karja beleakad a felcsévélő orsó alsó, állandóan forgó részének egy kiálló pöckébe, ami megtolja a kart, és a kar kioldja a gombokat arretáló lemezt, ami miatt kiugrik a gomb. Ez akkor van, ha a felcsévélő orsó felső része megáll. (ha a tiedben ilyen van)
A hiba az lesz, hogy hozzáér egy picit a kar a kiálló pöcökhöz, amikor az a forgás közben mindig odaér a karhoz. Mechanikai állítással javítható ez a hiba.

Lehet még egy ok, ami ilyet okoz. A felcsévélő orsót meghajtó közvetítőkerék fogai (vagy amihez az kapcsolódik, annak a fogai) el vannak kopva. Ez nagyobb terhelésnél először csak egy-két fog átugrását okozza, ami kattogásnak tűnik, majd minél inkább kopottak a fogak, annál folyamatosabb ez a hang, végül egy állandó, daráló hangot ad.

Kazettás magnóknál elvileg csak Dubbing (másolás kazettáról kazettára) üzemmódban működik a gyorsabb felvételi mód, tehát csak másoláskor használható.
Másolásnál nem jobb a minőség gyorsmásolással, mert a nagyobb sebességgel lejátszott felvételben a rögzítendő magasabb frekvenciák annyival magasabbra tolódnak, hogy hiába a gyorsabb rögzítési sebesség, a felvevő fej magjának a résmérete korlátozza a magashangátvitelt és nem tudja a magasabb frekvenciákat megfelelően rögzíteni. Kevesebb lesz a magas hang, rosszabb az átvitel.
Sima felvételnél a nagyobb sebesség elvileg jobb minőséget eredményez, de gyanítom, hogy nem igazán van belőve hozzá az elektronika. Mondom, ez a funkció csak másoláskor szokott működni. Abban az üzemmódban van egy kicsi frekvenciamenet-korrekció, de az csak másolás üzemmódban aktív, sima felvétel esetén nem. A megnövelt sebességnél pedig az eredeti felvételi-és lejátszási korrekciók nem lesznek jók, arról nem is beszélve, hogy a jelszint sem fog egyezni, nagyobb sebességnél több jel jön vissza a szalagról.

Mindettől függetlenül, amit leírtam, elképzelhető, hogy van (volt) olyan kazettás magnódeck, amivel nagyobb sebességen is lehetett külső jelforrásról felvételt készíteni, én mindenesetre nem találkoztam ilyennel. Amikkel találkoztam, annál mindnél csak kazettáról kazettára másoláskor működött ez a funkció.
(#) Tomi94 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

A kattogást tényleg ez a két hiba szokta okozni, én itt inkább a második lehetőségre gondolok, két okból is. Egyrészt mert azt írtad, hogy csak terheléskor kattog, amikor lefogod az orsót. Másrészt mert a sebességről is írtad, hogy mintha nem lenne teljesen rendben. Tényleges lassulást általában szíjhiba szokott okozni, de kis nyávogást is lehet sebességcsökkenésnek érezni. Azért van, mert az ugráló fogaskerék egyenetlen terhelést jelent a motornak, és a vezérlő áramkör ezt úgy veszi fel, hogy le-föl állítgatja a sebességet, ezt a kis nyávogást lehet lassulásnak érezni az egyenleteshez képest.
A gyorsmásolásról: a legtöbb gépen csak másoláskor lehet bekapcsolni (HiFiben biztosan - régebben egyszerű rádiós magnókban előfordult, hogy nem védték ki a többi üzemmódban a sebességváltást). És nem javítja, inkább rontja a másolat minőségét. Csatolok egy ábrát, 1987-es HiFi Magazinból. Ezen A az eredeti, B a normál és C a gyors sebességű másolás görbéje, krómszalaggal. Látható, hogy az eredeti határfrekvencia kb. 16 kHz (ez jónak mondható, mert a legtöbb ember kb. idáig hallja a hangokat), és a hagyományos másolással kb. 15 kHz-re csökken (még ez is elfogadható, és csak kissé hallható ki a felvételből). A gyorsmásoláskor ebből a határfrekvenciából kb. 32 kHz lesz, a felvevő oldalnak ezt kéne rögzítenie. De még jó minőségű orsós magnók is csak 19-es sebességen érik el a 30 kHz-et, a kazettásnál pedig a gyorsmásolás 9,5-tel megy. Igaz, hogy a kazettás fejnek kisebb a résszélessége, de még ezzel együtt is csak kb. 25 kHz határfrekvencia adódik ennél a sebességnél. Ez aztán a normál sebességű visszajátszásnál úgy 12,5 kHz körüli határfrekvenciát ad, ami már jól hallható minőségromlás, szemben a hagyományos másolással.
Néhányan megpróbálták ezt a sebességfokozatot kihasználni, hogy kétsebességes kazettás magnót csináljanak, de a megfelelő korrekció beállítása nélkül nem lehet tökéletes az eredmény. Volt ezért olyan gyártó, amely a felsőbb kategóriás deckeibe két sebességi fokozatot tett, na azok tényleg jól szóltak, de egy ilyen deck ma már igazi ritkaság, ennek megfelelően pedig nagyon drága.
(#) (Felhasználó 54221) válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Köszi, tényleg a második lehetőség lehet mert a szalagvég leállító az a fej melletti műanyag pöcök ha lenyomódik akkor áll meg.
Ha az a fogaskerék elvan kopva lehet olyat venni? Szétszedjem megnézni?
Kipróbáltam, ha a dubbingot nem kapcsolom be, csak a high speedet simán tudok pl. CD-ről felvenni gyorsabb szalagsebeséggel.
Amúgy mennyire mondható jó minőségűnek ez a deck? Érdemes vele digitalizálni? Vaéahogy bekéne majd mérnem hogy mennyire jó. Vagy inkább egy JBL hifi magnórészét használjam?
(#) Tomi94 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Szerintem ha tényleg külső forrásról is lehet vele 9,5-tel felvenni, akkor ez egy drágább, jobb minőségű darab lehet. Ha '90 előtt készült, akkor nyugatnémet gyártmány, azok pedig szinte ugyanolyan jók voltak, mint a japánok (persze, mindkét oldalon voltak kivételek). Egyébként, digitalizáláshoz a lejátszás része a fontos, abban pedig nem volt akkora különbség, inkább a felvételi minőségben. Szerintem ha nem nyávog, tisztán szól és nincs szintkülönbség a két csatorna között (ez a legfontosabb, fejhibára vagy a szalagfutás ferdeségére utalhat), akkor használhatod. Hifibe beépített magnót szerintem nem érdemes ilyenre használni, bár a JBL valószínűleg jobb minőségű lehet a szokásosaknál. De ha különálló deck az is, akkor biztosan használhatod.
(#) steelbird válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Biztos, hogy 9,5 cm/sec. a High Speed Dubbing sebessége?
Az volt szerintem a ritkább. A Sony, Akai kétkazettás deckek nem dupla sebességen másoltak, úgy emlékszem.
Egy Akai deck volt talán, ami 9,5 -ön ment dubbingban.
A klatttyogásra visszatérve... sok olyan mechanikával találkoztam, aminél a mechanikus szalagvégkapcsoló fej melletti kilógó karja kicsit meg volt hajolva. (pl. azért, mert rátolták a kazettát, vagy kierőszakolták a készülékből...)
Ha ez elhajlik, akkor jobban beér(ne) a kazettába, ami miatt egy picit hozzáérhet a felcsévélő orsó kikapcsoló pöckéhez, mert már majdnem kapcsol. Annyira még nem ér hozzá, hogy megtolja a pöcök a kart, de minden egyes találkozáskor üt rajta egy picit, ettől van a klattyogás, és ez megrántja a motort is, ami a lejátszási sebesség változásában is hallható.
Nekem volt sok ilyen hibám kazettás mechanikáknál, ezért írtam, hogy ez is okozhatja.

Sony123..
Ahogy nézem ezt a Siemens decket a neten, ez sima lemezmechanikás, nem a csúcskategóriás készülékek közül való. Ennél inkább spórolás miatt nem figyeltek oda arra, hogy csak másolásnál menjen a dubbing.
Ezeknél a mechanikáknál mindkét hiba gyakori volt.
Annak idején fillérekért lehetett kapni közvetítőkereket a mechanikához. Hogy most beszerezhető -e egyáltalán.. ki tudja... Bontottból kellene megpróbálni.

Gyors sebességnél viszont nagy lesz a sebességingadozás, főleg a nyávogás. Kicsi a lendkerék tömege ahhoz, hogy nagy sebességen stabilan tartsa a fordulatot a mechanika, ebben egy vékony fémötvözet a lendkerék, pár gramm súllyal.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Júl 5, 2011 /

Biztosan azzal lesz a baj ami hajtja azt orsót mert előre nem is teker, a szalagmegállító jó.
Következő: »»   35 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem