Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Milyen tulajdonságokon javít az impregnálás?
A környezetállóságon. Szennyeződés, pára, sóspára, nedvesség, vegyszeres környezet, úgyhogy amatőr szinten nem biztos, hogy szükséges.
Odahaza nem szükséges impregnálni, drága lenne és felesleges.
Elegendő a dupla szigetelésű jó minőségű Cu-Z huzal.
Kellően felhígított lakk minden kis rést megtalál. S kicsepegtetés után is marad annyi a tekercsben amennyi kell. Lásd villanymotorok tekercsére még a mai napig lakkot használnak a tekercsek rögzítésére és vízmentesítésére.
A vákumos impregnálással és a műgyantás kiöntéssel kapcsolatban igazad van. Az házilag nehezebben kivitelezhető. Persze nem lehetetlen. Csak drágább.
Köszönöm nagyon sokat segítettél.
Ha elkészül a méretezés felrakom ide oktatóanyagnak. Idézet: „Kellően felhígított lakk minden kis rést megtalál.” Javítottam már sok többezer menetből álló tekercset, ami a lakk egyenőtlen kitöltése miatt lett menetzárlatos, pedig feltételezhetően ezek vákuumimpregnálással készültek gyárilag. Tipkusan a felső sorok, és a két tekercsszél tökéletesen telítve volt lakkal, a középső részeket viszont már nem érte el. Újrakészítéskor a legbiztosabb, (egyben a legmacerásabb) megoldást alkalmaztam, soronként lakkoztam egy alkalmas kis ecsettel, majd az elkészülte után kemencében szárítottam. Alacsonyabb menetszámoknál, pláne kézi tekercselésnél is jót tesz a lakkozás,mert nem engedi a huzalt rezegni, ami előbb utóbb menetzárlatot eredményezhet.
Sziasztok!
Egy mikrosütő transzformátorát szeretném átalakítani úgy, hogy egy erősítőt hajthassak róla. Aprimer meneteket megtartom, a szekunder oldalt eltávolítom, és a helyére újat tekercselek. Ha veszek 1mm d-ű egyeres, műanyaggal szigetelt rézhuzalt az kibírja a tr. működése közben keletkező hőt és a saját melegedését, ha az áram csúcsértéke nem haladja meg a 4,5A-t?? Ha a megoldás kuka+, akkor szeretném, ha javasolnátok valami alternatívát különös tekintettel arra, hogy a szükséges huzalt/kábelt, egyéb kelléket hol érdemes keresni. Köszönöm szépen!
A mikrótrafó nem jó ötlet huzamosabb használatra. Eredetileg is túl van gerjesztve a vasmag, és így üresjárásban is nagy áramot vesz fel- ebből adódóan melegszik a vasmag, nem kicsit. Ezért a pvc szigetelésű huzal nem alkalmas, a szilikon bírná, de az meg drága. Természetesen a zománchuzal alkalmas erre a célra, de ennek a szabályos betekercselése eléggé nehéz, mert gondolom a vasmagot nem tudod sérülésmentesen szétszedni-összerakni.
Szóval a helyedben letennék a dologról.
Köszi!
Kár. A zománchuzalt nem lehet bontatlan állapotban feltekerni? Mert elég nagy űr lesz a régi secunder helyén, aztán oda be lehetne "férni" bontás nélkül is, pláne, hogy nem kell nagy sec. feszültség, menetszám. Ha valami hülyeség , akkor bocs, első alkalommal tekernék.
Nem azt írtam, hogy nem lehet, hanem azt, hogy nehézkes... Az előzőleg kiszámolt huzalmennyiséget fel kell tekerni egy "vetélőre" és a tekercselési téren átbújtatva felcsévélhető a szükséges menetszám. Gyakorlat nélkül nehéz, első tekerésnek nem ajánlom.
Üzembiztos, érintésvédelmi szempontból megfelelő transzformátor gyártása, átalakítása nem merül ki csak a huzal feltekerésében, sok más szempontnak is meg kell felelni.
Köszönöm a sok hasznos információt. Még egy olyan kérdésem lenne hogy hol lehet beszerezni csövet a kivezetéseknek? Ill. hol érdemes?
Üdv, sikerült megoldani a problémát? Ha nem, szólj, talán tudok segíteni, vannak trafóim, és tudok tekercselni is.
Majd akkor kellene kép róla, ill. méretek.
Szia!
Egyenlőre még nem volt időm foglalkozni vele, szabin vagyok most két hétig amint odakerülök írok! Köszönöm!
Sziasztok!
A minap találtam egy 24v~100A-os trafót. Nem az ,hogy értetlenkedni akarok de mire lehet használni egy ekkora trafót??? Most ajtónehezékként üzemel és be is tölti a szerepét Alig lehet mozdítani.
Például érintés védelmi szempontból világitásra.
Anno pincében világításra használták mivel oda nem nagyon volt biztonságos a 230V-os levinni. Így törpefeszültséggel volt megoldva a dolog.
Sziasztok!
A kérdés könnyű: miért nem működik? De a válasz nem annyira. 1.Van egy modellvasút trafó. -Egyenáramot szolgáltat a mozdonynak(1.2-12V 1.6A elvileg, de mértem 19V körül is miután nem működött /előtte nem mértem/), a lámpáknak és a reléknek váltót (16v, 1.6A). -Hiba: a mozdonynak mindig a maximális teljesítményt adja le, a potméter nem csinál semmit, mintha ott se lenne. --> potmétert cseréltem, de semmi nem változott. Akkor most hol lehet a hiba? /Ha valami információt kihagytam ami fontos lehet és nem látszik a képeken akkor szóljatok és pótlom./ Mellékeltem a képeket, azok többet tudnak mondani, mint én. (bocsánat a minőségért, de csak telefon volt fotózni)
Ottan valami rendesen megégett, a hűtőbordán. Arról kellene több információ, meg a potméter körüli gubancról egy közelebbi fotó.
Köszönöm a gyors választ, a megégett dolog egy triak lehet szerintem. A gubanc lényege pedig az, hogy a piros vezeték két lábára is rá van kötve a potinak, és még egy kondi is rajta van.
(Nem én készítettem, boltba vettem, de próbáltam visszaállítani az eredeti állapotot a csere után, a forrasztás "nem szép")
Triak biztos hogy nem. Vagy egy áteresztő tranzisztor, vagy egy feszültség szabályozó áramkör mint pl egy LM317
Annyit tudok, hogy biztos csak három lába van, nem annyi mint amit belinkeltél. Szóval akkor keresek egy olyat és akkor hátha életre kel.
(Ilyen van rajta:Ez a az) Lehet jobban járok ha veszek 10-db-ot?
A Hestore-on találtam kb 100 Ft-ért úgyhogy meg is rendelem.
Köszönettel: Máté
A baj az volt, hogy én nem linkeltem semmit, hanem csak beírtam a típusszámot, kiegészítő betűk nélkül, de ugyanott volt másik kivitelben ugyanez az IC. Egészségedre.
Sziasztok!
Mellékeltem két trafó képét és azt szeretném megtudni, hogy mely kivezetések lehetnek a primer tekercsé? Mint olvastam a korábbi hozzászólásokban, a nagyobb Ohm értéknek kellene lennie, de a 40 ohm nem sok egy kicsit? A másikon sok nagyobb érték közül melyik lehet a primer? Köszönöm.
Szia!
Ezek hálózati biztonsági trafók? Mert ha nem, akkor nem biztonságosak és ne foglalkozz velük.
A pontosabb becsléshez nem ártana a trafók méretét is tudni. 40 Ohm primernek nem sok. Kicsi trafónál.
~35-50 VA. A másodikkal ne foglalkozz. A tekercsadatok alapján nem hálózati trafó. Ritka az, ahol kis trafón ennyi megcsapolás lenne a primer oldalon, pl. 240-230-220-210-190. Ezért is adna sok információt a méret, mert ilyen ellenállásértékek 230V-nál 60-100 VA trafónál elfogadhatóak, de a trafó a képen kicsinek látszik.
Csak az egész trafót tudom lemérni, a vasmag keresztmetszetét nem tudom, csak nagyjából.
A nagyobb: kb. 11.2 négyzet cm.
A kisebb trafó valami orosz csoda, ez van ráírva: "kisebb.jpg"
|
Bejelentkezés
Hirdetés |