Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   36 / 185
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Júl 5, 2011 /

Szétszedjem, vagy nem érdemes mert nem lehet szerezni hozzó olyan alkatrészt?
(#) Tomi94 válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Csinálj róla egy fényképet, hogy lássam, milyen az alkatrész. Ha jól gondolom a leírás alapján, akkor ebben olyan mechanika van, mint az összes CD-s magnóban is. Akkor tudok küldeni hozzá újszerű áttételt.
(#) laci6662 hozzászólása Júl 5, 2011 /

Sziasztok!

Segítségeteket kérném a következőben:
Akai CS-F21-el van olyan problémám, hogy ha CrO2 kazettára veszek fel vele, a szalagtípus választó CrO2 állásában, akkor kevés lesz a felvételen a magashang, tompa lesz lejátszásnál.
Ha a szalagtípus választó normál állásában veszek fel a Cr02 kazira, akkor már sokkal több a magas, de kicsit gyengébbek a mélyek (de összességében sokkal élvezhetőbb, élethűbb a hang).

Pedig a szalagtípus választót ennél a típusnál is, felvételnél is (nem csak lejátszásnál) CrO2-re kellene állítani, vagy tévedek?

A fej kismértékben kopott, szemmel még alig észrevehető, a teljes mechanikát megtisztítottam 96%-os alkohollal, de nem változtatott semmin.

Más magnóval visszajátszva a felvételt úgy tűnik megvannak a magasak rendesen.

Még azt is észrevettem, hogy a felvételnél beállított kivezérlésnél valójában 2-3dB-lel kevesebb kerül a szalagra, tehát mikor visszajátszom pl. a 0dB-re kivezérelt felvételt csak kb. -3dB lesz a max. jelszint (ez a szalagtípus választó állásától függetlenül fennáll.).

Szerintetek mi okozhatja a hibát, találkozott már valaki ilyennel?

Üdv: Laci
(#) (Felhasználó 54221) válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Szétszedtem, lefényképeztem,. kicsit bonyolultabb szerintem mint egy sima kínai cd-s magnó, mindenféle fogaskerék húzza fel a fejet, nem csak a gombnyomás mechanikája. Van benn egy fekete bigyó amit ha jól lefogom akkor megjavul, nem kattog és jól megy csináltam pár képet és videót csak nem engedi feltölteni (a mai világban elég nevetséges ez a 2MB)
(#) steelbird válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Ez az az egyszerű lemez mechanika...
Az a fekete bigyó egy kuplung szerkezet, annak a másik oldalán van a fogaskerék, ami darál.
De ha megszűnik, ha kicsit megnyomod, akkor még állítható a dolog. Ezt a kuplungszerkezetet rúgó, húzza a másik fogaskerékhez. Rövídits egy picit a rúgón, szerintem elég lesz. A mechanikába van akasztva a rúgó vége. A másik oldalon van, ki kell hozzá borítani a mechanikát.
Úgy szoktam "rövídíteni", hogy meghúzom csipesszel a mechanikába akasztott fülénél a rúgót, és úgy, meghúzva valamelyik gyűrűjét beakasztom a mechanikába, vissza, ahol volt.

Igen, erre a mechanikai alapra gondoltam. Eddig vagy háromféle felépítményt láttam már ilyen vázon, ilyet még nem, de a felcsévélő áttétel ebben is ugyanolyan, mint a többiben. Lehet, hogy időlegesen rugóerő-növelés is rendbe hozza, de én egyébként nem ajánlom ezt a megoldást. Kockázatos, mert előfordulhat, hogy egyszer átugrik és eltöri a fogaskerék párját is. Szerintem az foghiányos, bár ebből a szögből nem látszik túl jól (szemből jobb lenne). Ha kell, tudok küldeni újszerű fogaskereket (egy időben sok ilyennel találkoztam úgy, hogy szét volt esve a kuplung része, de elegem volt már a végén belőle...), de mondom, meg kell nézni szemből is, hogy mi más van még elkopva benne.
(#) CHZ válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Rugót ne bántsd!
Fogaskerék már kicsit kopott, de simán lehet állítani a képen megjelölt helyen. Csavarhúzóval finoman állíthatsz rajta, picit közelíteni lehet fogak találkozását.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, CHZ megoldása bevált, fog nincs letörve, de később ha gondok lesznek vele akkor veszek bele tőled Tomi94.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm mindenkitől a segítséget!
(#) CHZ válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Szívesen. Mechanikán ez pontosan erre a célra kialakított beállítási lehetőség.

Ha sikerült beállítani és nem törött a kerék, akkor nem hiszem, hogy mostanában cserélni kéne. Mindenesetre nekem még van pár darab bontásból és talán még használatlan is, ha mégis kellene.

Ok, még annyit hogy hogy tudnám bemérni hogy megfelelő sebességgel tekeri-e, mert ezzel akarok pár kazettát digitalázálni. Van valami tesztzene amit gépről felveszek és valami okos program megmondja hogy jó-e? Vagy ha fülra jó akkor jó is?
(#) steelbird válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 5, 2011 /

Létezik olyan, hogy sebességállító kazetta. Van a közepén a kis ablakban egy stroboszkóp tárcsa. Ha jó a sebesség, akkor állni látod a tárcsán a vonalakat.

Úgy is lehet, hogy egy általad hitelesnek elfogadott magnóval felveszel egy adott frekvenciájú mérőjelet, és a tiedben lejátszva frekimérővel beállítod a jel frekvenciáját az eredetire.

Meg ha nincs frekimérőd, akkor úgy is lehet (csak az hosszadalmas), hogy bejátszod egy számítógépbe és egy spektrum analizátorral, vagy frekimérő programmal (biztos van ilyen, nekem az előbbi van) megméred a frekvenciát. Ha eltér, kicsit állítasz a sebességen, majd újra eljátszod ugyanezt... de ez nagyon hosszadalmas.

Fülre is állíthatod, ha jó füled van, egy jó sebességűhöz...

Stopperrel mérhetsz egy adott zenei részt, egy jó sebességűvel összehasonlítva...

Két kazettára csinálsz ugyanolyan mérőjelet egy jó magnóval, mindkettőben elindítod, úgy, hogy halld mindkettőt, és összelövöd. Ha egyforma, akkor azt nagyon jól fogod hallani, ha eltér, azt is....

Most hirtelen ennyi ötlet jutott eszembe, de biztos lesz másnak is még ötlete.

Ha mérőjel kell, írj, és küldök, vagy teszek fel. Megadod a frekvenciát, a jelszintet és elkészítem, nem sokból tart.

Steel
(#) (Felhasználó 54221) válasza steelbird hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Mivel a legjobb magnóban se lehet teljesen biztosnak lenni, két megoldásra gondoltam, egy olyan gyári kazetta ami megvan mp3-ban is, és ez lestopperezve, csak egy szám alatt nem tudom mennyi eltérésnek kéne jelentkezni lehet hogy csak tizedmásodperceknek szabadna? A másik meg hogy fogok egy 60 perces kazettás elejére tekerem, elindítom és lemérem hogy hány perc alatt ér a végére. Itt az a kérdés hogy hogy a kazetták pontosan 60 percesek lehetnek? Melyik a jobb megoldás?
(#) CHZ válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Kazetta idejének mérése nem jó, általában hosszabb mint a ráírt idő. Egyszerű, gyors megoldás 300Hz-1KHz szinusz felvétele a kazettára és ennek mérése visszajátszáskor. Persze ehhez műszerek is kellenek. Nyávogás is jól kimutatható.
(#) (Felhasználó 54221) válasza CHZ hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Csak ha ugyanazzal veszem fel mint amivel lejátszom akkor ha gyorsabb is nem fog látszódni mert gyorsabban is veszi fel. A szám amit lemérek CD-n és gyári kazettán összehasonlítom az jó megoldás?
(#) CHZ válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Jól beállított magnóval kell felvenni és ellenőrizni pontosan a frekit. CD-én lévő műsor idejének mérése és összehasonlítása jó, csak kicsit hosszadalmas, macerás művelet.
(#) Tomi94 válasza CHZ hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Én a CD-vel összehasonlítást nem csinálnám! Van olyan gyári CD-m, ami megvan műsoros kazettán és még hanglemezen is. Motor csere után a CD-hez állítottam a fordulatot, de minden más zenén úgy éreztem, hogy gyorsabb mint kellene. Feltettem a hanglemezt, és ha ahhoz állítottam, akkor volt jó a sebesség. És a lemezjátszóban megbízom, mert kvarcvezérelt, DD-s (szíj nélküli) típus, és arról lemértem egy szám idejét, megegyezett a lemezborítóra felírttal. Nem tudom miért, de sok régi digitalizált felvételen kihallom, hogy gyorsabban szól, mint kellene (régi filmek hangján különösen).
(#) (Felhasználó 54221) válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Ok, akkor szerintem marad így, fülre jó, elvégre füllel fogom hallgatni. Milyen spéci programot ajánlotok digitalizáláshoz? Goldan Records vinyl to cd jó lesz? vagy inkább simán audacytivel?
(#) steelbird válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

A legegyszerűbb az, ha veszel fel egy jó sebességű magnóval mérőjelet két kazettára (300-500 Hz körülit), majd egyiket a jóban, másikat meg a beállítandóban hallgatod, és beállítod egyformára.
Nagyon jól hallható, mikor nem egyezik a két frekvencia.
Mikor már nagyon közeli egymáshoz a kettő, akkor lebegést hallasz, mert a kettő különbsége egy alacsonyfrekvenciás jel, amit hangerőváltozásban érzékel az ember, ha a mérőjelet hallgatja.
Mikor ez teljesen megszűnik, akkor egyforma.
Egyszerűbben nem tudom leírni, de hidd el, nagyon jól hallható, ha nem egyezik a két frekvencia.
Talán ez a legegyszerűbb, nem kell hozzá műszer, csak egy szinuszos mérőjel.
Mindkét magnónak az egyik kimenetét vezeted be az erősítőre, így az egyik hangszóródban az egyik magnó, a másikban a másik magnó fog szólni.
Nem kell nagy hangerő, a hangszórók kímélése miatt, elég, ha megfelelően hallható a jel.
(#) steelbird válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Spéci kell? Sony Vegas Pro.
A zajcsökkentője egyedülálló.
De jó hangkártya is kell ám... bár, kazettáról talán egy alaplapi is megteszi...
A vinyl to cd inkább LP lemezekhez van, amik azon kívül, hogy zajosak, recsegnek, pattognak is.
(#) szabjan hozzászólása Júl 7, 2011 /

A pontos sebességre azért van ám még egy megoldás ha semmi nem áll rendelkezésre.
Kis kazetta szerelés kell hozzá mindössze. 476 cm es szalagrészt kell bent hagyni a bevezetők között és megmérni a magnón a hallható anyagot. Ha 100 másodperc minden oké.
Van ugyan egy pici eltérés egy teli leeresztő orsós kazettához képest de elenyésző. Főleg ha megfelelő állapotú a nyomó görgő.
(#) Hi Fi Hobbi válasza steelbird hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Szia én készítettem tesztkazettát régi videó modulátorának teszt jel generátorát használtam fel. Gyári még nem javított deck-el vettem fel majd a beállítandó decken lejátszottam úgy hogy az erősító bal oldalán a decken lejátszott jel halható a jobb oldalon pedig a jelgenerátor jele. Mikor egyformán sípol a két jel akkor jó a sebesség. ez a módszer a szíj hibáit is érzékelteti de a motorét is.
(#) Hi Fi Hobbi válasza tnorbi90 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Szia én is szolnok megyei vagyok. Auto reverse decket keresek itt a típusai: Sony HCD -RX 77S (ez hi fi auto reverse deckel) Aiwa AD-WX929 Aiwa D-R 450
(#) Hi Fi Hobbi válasza hood39 hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

Szia én épp ilyen decket keresek már van egy aiwa deckem de nem auto reverse.
(#) zolika60 válasza Hi Fi Hobbi hozzászólására (») Júl 15, 2011 /

A hozzászólások dátumát is figyeld, mert 2009-esekre válaszolsz. :yes:
(#) Hi Fi Hobbi válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Szia mivel nem rég regisztráltam és tudok róla.
(#) Hi Fi Hobbi hozzászólása Júl 16, 2011 /

Sziasztok nekem van egy Siemens RS722-m és a deck résszel van problémám. Ha hosszabb ideig nem használom alig húzza a szalagot csévélni nem lehet de ha lejátszok egy kazettát utána meg már túl erősen húzza és lejátszásnál hallatszik (csévélni lehet). Két motoros auto reverse deck van benne nem tudom megéri-e kijavítani mert az erősítő és rádió része hibátlanul működik és azt használom is. A zárószalag érzékelő se működik az A oldal lejárásakor nem hagyja ki a zárószalagot és úgy vált át B oldalra, pedig van benne szenzor (szenzor pontos bekötése kéne). Mi a véleményetek?

Ki tud segíteni ezeknek a beszerzésében?
Sony Hi Fi HCD-RX 77S (auto reverse deck, a cd-s rész nem baj ha nem jó, nekem a tuner, deck, erősítő rész a fontos)
AIWA D-R 450 auto reverse deck
AIWA AD-WX 929 auto revese két kazettás deck
Az se baj ha nem működőképes, imádok ilyeneket javítani. AIWA AD-F260-ba való fej. (lehet nem a gyári van benne és kopott is)

Kazetta ügyben is kéne segítség. Kinek van már nem használatos, fölösleges vagy akár bontatlan 2005 előtti Sony, TDK vagy egyéb normál vagy Cro2 kazettája? (amit ma lehet kapni az semmire se való, vagy szorul vagy magas hiányos)

Segítségeteket előre is köszönöm. Bocs ha sokat írtam
(#) Tomi94 válasza Hi Fi Hobbi hozzászólására (») Júl 16, 2011 /

Szia! Az Aiwa F260-ban ha jól tudom, Aiwa DX (ferrit magos) fej van, ilyenem van kettő darab is, mindkettő alig használt, gyakorlatilag kopásmentes. Ha érdekel, írj privátot!
A Siemens magnóban motor hibára gyanakszom, esetleg szoruló csapágyra. Gyakori motorhiba, hogy amint bemelegszik, felgyorsul a szalagsebesség.
Tomi94
(#) Hi Fi Hobbi válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Szia a siemensbe nem melegszik semmi a kuplunggal van valami szerintem. A szalagcsévélőt külön motor hajtja és ott van hiba de nem a motor a rossz hanem a kuplung részen a gumigyűrű csúszik utána meg túlságosan tapad.
(#) Hi Fi Hobbi hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok egy kérdésem volna. Azoknál az auto reverse deckeknél amiknél közvetlen motormeghajtású a hangtengely, a második hangtengelynek is külön motorja van vagy szíj hajtja? Ezt azért kérdezem mert ha szíj hajtja a második hangtengelyt akkor mi értelme az egyes hangtengely közvetlen motorhajtásának?
Következő: »»   36 / 185
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem