Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   853 / 2517
(#) deadlyroberta válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

http://www.electronicstudio.net/au-schem.html bocsánat kihagytam ha valakit érdekelne.
(#) steelbird válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 8, 2011 /

Ez érdekes. Nem lehet, hogy az valamilyen torzítás miatt feltűnőbb, azért hallod jobban?
Egy demó zene érdekelne.
(#) reloop válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

A germánium tranzisztoros erősítőt a zaj, és a magasátvitel gyengesége miatt marasztaltam el.
Ha ennyire fűt a kísérletező kedv a TDA7294 IC-t ne hagyd ki.
(#) lamalas hozzászólása Júl 9, 2011 /

Germanium tranzisztoros erositok szerintem nem alkalmasak magasabb hanghusegu zenei anyagok erositesehez/feldolgozasahoz.
En annak idejen (kb. 20 eve) gitartorzitokat epitettem kisjelu germanium tranzisztorokkal. Annak nagyon jol bevaltak.
(#) agressiv válasza Gery hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

ehhez az IC-hez nem kell előfok, mert ezek a nélkül is nagyon érzékenyek.
(#) sanykaraj hozzászólása Júl 9, 2011 /

Ennél a bekarikázott ez egy 5.6 k és egy 4,7uf/40 voltos kondi?

tda2002.JPG

(#) ladislave válasza sanykaraj hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Így van!
5.6kΩ és 4,7uf/40V elko.
(#) deadlyroberta válasza reloop hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Az is Germániumos? mert akkor urbánnál veszek egy egységcsomagot

A TDA7294 mosfet végtranzisztoros. Az Urbán fél kitből 10-nél többet raktam össze, mind kiválóan üzemel. A zaja és 50W-ig a torzítása számomra példa értékű.
(#) zozi22 hozzászólása Júl 9, 2011 /

Sziasztok!
Bemásolnám ide a kínomat, mert azt mondták, hogy itt biztos kapok választ:

Van egy gitár kombóm, Marshall 8240
Ez elméletileg 2 X 40W -os.
http://elektrotanya.com/marshall_valvestate-8240_sch.pdf/download.html
Én ehhez szeretnék egy aktív kéthangszórós ládát, és ebbe szereztem ezt a végfokot.
Nekem csak akkora teljesítmény kéne, ami alig szólja túl a kombót, mert inkább a mélyebb, testesebb és egyúttal kevésbé irányított hangzásért szeretném megcsinálni.
Nemrég vettem egy Stage LIne STA-100 -at, ami elméletileg 100W -os, de nem lehet hallani abszolút a félig feltekert kombó mellett. Szóval használhatatlan. De gondolom csak papíron 100W -os ez a csuda gép, amúgy sokkal gyengébb lehet.
Szóval összefoglalva, szerinted mekkora teljesítményt kéne kivennem ebből a két végfokból, hogy normálisan tudjam használni. Már csak azért is, mert elég sokat tudnék spórolni a trafón így. Meg nem nagyon tudom eldönteni ezeket a teljesítmény viszonyokat. Nekem úgy tűnik, hogy a kb 80W -os cumóm simán túlszólja a 250W -os keverő ercsit.

Az előzmény, az az, hogy van két db GPA 300 -as végfokom, ezt szeretném egy aktív kéthangszórós ládába beépíteni és nem tudom, mekkora trafót vegyek hozzá azaz, mekkora teljesítményre lenne szükségem.

Köszi: Zotya
(#) reloop válasza zozi22 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Szia! Mivel a fülünk nem wattot, hanem hangnyomást érzékel, írjál valamit a dobozról és hangszórókról is.
(#) Dj TSM hozzászólása Júl 9, 2011 /

Szép jóestét mindenkinek,lenne egy kérdésem,vagyis inkább nemvagyok egészen biztos az általam gondolt értékekben.Adott 2+2 pár 2SK135 és 2SJ50 mosfet amivel végfokozatot tervezek épiteni,namost a tápfesz +-68 volt lessz 4 ohmos kimeneti impedancia mellett milyen maximális teljesitményt lehet kicsikarni ezekböl a tranyókból?Maximális tápfesz 160 volt 7 ampéros maxi kollektor áram mellett.Szerintem két párral egy csatornában,vagyis 2xN és 2xP fettel lehetséges a 300watt zenei teljesitmény.Kiváncsian várom a ti véleményeteket.Elöre is köszönök minden segitö választ.
(#) deadlyroberta válasza reloop hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Mosfet jobb mint a tranzisztor akkor úgy kérdezem?

Jó nehezet kérdeztél Nemmel kéne válaszoljak. A mosfetről annyit tudok, hogy kapcsoló üzemre fejlesztették ki. Linearitásuk rosszabb mint a bipoláris tranzisztoroké. A bemenő (gate-source) kapacitásuk leküzdése komoly feladat audio alkalmazásnál.
Mindezek ellenére megfelelő áramköri környezetben kiválóan teljesítenek. Erről a Vf2 fórumán bővebben olvashatsz.
A lényeg, hogy elképzelhetetlennek tartok egy olyan germánium tranzisztoros erősítőt ami a TDA7294 -gyel felvenné a versenyt.
Vannak más végfok IC-k is (LM..., STK...), a TDA7294 velük szemben ár/érték arányban nagyon jó. Amatőr építésre azért is ajánlom, mert itt a HE-n sokan megépítették és tanáccsal tudnak segíteni.
(#) lamalas válasza Dj TSM hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Idézet:
„...a tápfesz +-68 volt lessz 4 Ωos kimeneti impedancia mellett...”

Ekkora tapfeszultseg mellett, ilyen alacsony terheloimpedanciaval igen magas kivezerlesen az emlitett FETek siman tonkremennek, meg akkor is ha 2-2 van parhuzamosan kapcsolva. A maximalis drain (es nem kollektor!) aram csak akkor folyhat folyamatosan keresztul az eszkozon ha a drain-source feszultseg <= 14.3V (lasd katalogus SOA). Magas tapfeszultseg mellett viszont a max. drain aramtol csak joval kisebb aramok folyhatnak! Ezt erositotervezesnel figyelembe kell venni. Raadasul a dolgot az is neheziti, hogy a hangsugarzok impedanciaja nem tisztan ohmos ezert az erositoben levo vegtranzisztorokon (v. FETeken) eso feszultseg es azokon atfolyo aram nincs mindig fazisban!

At kellene gondolni ezt az egeszet meg egyszer. A tapfeszultseget legalabb a felere kellene csokkenteni, de nem szamoltam ennek utana csak erzesre modnom.
(#) agressiv válasza zozi22 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Szóval, ha jól értem, vettél a kombód mellé egy erősítőt és hangfalakat is, de a nagyobb teljesítmény ellenére halkabb mint a kombó. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor valóban tudni kellene valamit a hangfalakról, mert elég valószínű, hogy azok érzéketlenek és ezért halk a rendszer.
(#) deadlyroberta válasza reloop hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Pedig csináltak már a osztályos feteset is.
Akkor még egy nehezebb kérdezek:http://www.musiciansbuy.com/mmMBCOM/images/presonus/presonus_centralstation_Angled.jpg adott a linken szereplő erősítő ami kb 200 ezer forint. Lényege hogy én nem akarok kiadni ennyit egy stúdió erősítőért. Most jön a nehéz kérdés mi lehet benne? a,ab vagy d osztályos végfok? Melyik az a végfok ami a legjobban adja vissza a hangokat? Yamaha az nem igazi a csövesnél meg rájöttem hogy a vasmaggal van a baj, meg bele se fér ebbe a kis dobozba. DOZ ra gondoltam de az meg helyigényes.Most ott vagyok ahol kezdtem
(#) agressiv válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Persze csináltak már A osztályú fetest, de az nem azt jelenti, hogy olyan jó is lett mint egy tranzisztoros.
Azt meg nem érdemes túl bonyolítani, hogy melyik végfok adja vissza a legjobban a hangokat, mert azt csak te tudod, hogy melyik tetszik neked, és a legtöbb erősítő a bemeneti fokozatnál, meg mindenféle hangszínszabályzónál csúszik el.
Ami a lényeg, hogy minél egyszerűbb legyen magának a készüléknek az összeállítása. Sokan terveznek szép nyákokat és besürítenek mindent egy kupacba, de a frász esz meg attól, amikor az előerősítő és a végfok mellett van a böhöm nagy torroid trafó....
Az én erősítőm úgy van összegányolva, de jól van elrendezve és se zaja, se brummja, viszont nagyon jó hangja van.
(#) lamalas válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Idézet:
„...adott a linken szereplő erősítő...”

A linken szereplo erosito nem vegfok, nem lehet (passziv) hangsugarzokat rakotni csak aktiv monitor hangsugarzokat amiket altalaban studiokban hasznalnak. (Kiveve a fejhallgato kimenetet...)

Idézet:
„Melyik az a végfok ami a legjobban adja vissza a hangokat?”

Ezt nem lehet megmndani, nincs ra altalanos "képlet". Se kapcsolastechnika, se mas technikai adatok alapjan nem lehet egy vegerositorol megallapitani papiron, hogy az mennyire jo v. kevesbe jo. Meg kell hallgatni es azutan is csak nagyon korlatozott szubjektiv velemenye lehet az embernek. Raadasul nagyon nem mindegy milyen felvetellel, milyen musorforrason milyen hangsugarzoval milyen helyisegben hallgatozik az ember.

Idézet:
„Most ott vagyok ahol kezdtem”

Hol kezdted egesz pontosan? Vagy ugy is kerdezhetnem, hogy mik az igenyeid es mik a lehetosegeid? Ezeket kellene osszehozni valahogy.
(#) zozi22 válasza agressiv hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Igen, pontosan.
Sajnos a hangszórókról semmit nem tudok, mert nincs semmi használható adat rajta.
Ennyi az összes felirat:
EM12-4049 121040, 8 Ω, 67-91400990 G1
Amúgy Eminence (kép)
Már a hangszórós fórumon és az Indexen is kérdeztem róla, de még nincs válasz.
Egyébként én még mindig úgy gondolom, hogy ez a Stage Line 100 nem 100W -os, mert a végfoktranyó adatlapján 38W van írva. De ha hazaérek, megnézem és beírom a típusát.
Amúgy a haveromnak szintén van egy ilyen Gpa 300 -as végfoka és azzal hajtva még éppen használható volt.
De ezt a cuccot valaki házilag csinálta, így táptrafónak egy irdatlan nagy, valamilyen motornak a trafója van beszerelve. Ez kb 40-50 voltot ad csak le, de majd belemérek...
(#) Mayan válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Bővebben: Link

Itt most akciósan nagyon olcsón vehetsz tda7294-et, (amp-04) ezt használják marshall és stúdiós cuccokban is. Nagy teljesítményű és garantáltan jól szól. Bár egészen másképp mint egy retro erősítő.
(#) zozi22 válasza zozi22 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

No, a Stage végfoktranyója egy LM3886T és a trafója 31,4 Voltot ad le. Szóval ez így lehet, hogy kevés?

A másik nagy trafóba csak később tudnék belemérni ha kell.
Egyébként azon is filóztam, nem lenne -e hatékonyabb, ha magának a kombónak a végfokegységét építtetném meg valakivel?
http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://elektrotanya.com/PREVIEWS...ur=285

Csak ez árban mennyire jönne ki?
(#) reloop válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Idézet:
„Most ott vagyok ahol kezdtem”

Építsd meg amit Mayan ajánlott. Bővebben: Link
Ha neked nem ér meg ennyit, hogy megismerkedj egy jó hangú erősítővel, akkor válassz más hobbit.
(#) reloop válasza zozi22 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Szia! A link szerint a kombó éppúgy végfok IC-s mint a Stageline. Az LM3886T 50-60W-os elismerten jó hangú erősítő. A kombó végfokának lemásolása nem hozna előrelépést a Stageline-hoz képest.
Ami a trafó kérdést illeti, a GPA 300 modulhoz 2x48V AC minimum 300VA/modul trafót ajánlok.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

reloop mester! Van audió célra is MOSFET tranzisztor, pl. a 2SK1058/2SJ162 páros.
Érdekességük, hogy a vezérlési karakterisztikájuk V(G-S) nem olyan meredek, mint egy átlagos kapcsolóüzemre szánt mosfetnek, hanem lapos, és lineárisabb.
100mA Drain áramhoz elég neki 0,5V nyitófeszültség, 1A -hez pedig kb. 1,8V kell.
(#) steelbird válasza deadlyroberta hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Roberta: szerintem próbálj utánépíteni egy elismerten jó hangú végfokot, abban nemigen fogsz csalódni.
Van rengeteg, válogathatsz, van miből válogatni. Egyszerűtől a bonyolultig, minden....
Ha jókat írnak egy erősítőről, és már lengendás neve van, az jelent valamit.
Persze, egyik sem szól egyformán, neked kell megtalálnod azt, amelyiknek a legszimpatikusabb a hangja.
Ki erre esküszik, ki arra....
A puding próbája az evés, tudod!
De ha már ennyi mindent kipróbáltál (mert a hsz -eidből ez derül ki), akkor hogyhogy még nem találtál rá a megfelelőre?
Tehetnél fel képeket az elkészült cuccaidról is
(#) Dj TSM válasza lamalas hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

üdv
Kösz a választ,draint akartam irni csak épp valahol a sima tranzisztoroknál járt az eszem,ép javitok egy ilyen erösitöt de közben szeretnék magamnak is egy jó kis feteset épteni,ha már egyszer ittvan nekem 2 pár N és 2 pár P fetem szép L profilú hütésen.Szeretném a lehetö legnagyobb zenei teljesitményt kihozni belöle úgy hogy a hangja is kellemes legyen.Eredetileg +- 70 voltal volt táplálva az a végfok amiböl ezek vannak,csak ott 5 pár volt összesen egy csatornára és igy volt megadva 500wattnyi teljesitmény 4 ohmon,eredeti Trace Eliott volt a cucc,gondolom oda nemraktak valami ócska végeket.Tanácstalan vagyok mit tegyek.
(#) Dj TSM hozzászólása Júl 10, 2011 /

Az imént emlitett feteket ebben a kapcsolásban szeretném alkalmazni,az eredeti hozzá ajánlott fetek csupán 1 drain ampérral erösebb az enyémektöl,a feszültség egyezik és minden más adat is.
(#) steelbird válasza Dj TSM hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Nem csak a max. áramot kell figyelembe venni, hanem a max. teljesítményüket is, valamint a kapcsolás egyébb paramétereit.
A Te tranzisztoraid max. 7A -t tudnak és 100W -ot.
A végtranzisztorokra eső teljesítmény fél tápfeszültségnél a legnagyobb, akkor, mikor az erősítőd kb. 50% -os teljesítményen dolgozik.
4 Ohmos hangszórónál ez 280W a végtranzisztoron. Mivel duplázod a végtranyókat, így a fele esik egy tranzisztorra, de még az is jóval több, mint a katalógus szerinti maximálisan megengedett 100W, ezek a tranzisztorok fél hangerőn elhaláloznak, bele se fogj.

Ebben a kapcsolásban, ekkora tápfesszel, 4 Ohmra ezek a tranzisztorok nem jók.
Ráadásul a kapcsolás nem is rövidzárvédett, ami ekkora teljesítményű végfoknál követelmény.
Egy rövidzárt semmilyen tranzisztor nem élne túl.
(#) steelbird válasza Dj TSM hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Keresgéltem ezt az ECX10N16 -ot, de csak EC-10N16 -ot találtam, remélem, ugyanaz.
Az katalógus szerint 125W -os. Még az sem jó abba a kapcsolásba, elég kamikaze volt, aki azt beletervezte.
Vagy nem 4 Ohmra van a kapcsolás, hanem nagyobb terhelőimpedanciára.
Következő: »»   853 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem