Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1390 / 3998
(#) Eticsiga válasza kadarist hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

De hát a hűtés nem igazán megoldható. De akkor inkább térjünk vissza a feszültség stabilizálására. Egy egyszerű fesz stabilizáló ic kéne (és azt hogyan? ) vagy ez a tápegységBővebben: Link ?
(#) janikukac válasza Eticsiga hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

LM317T, az állítható, beállítod, és kész.
(#) janikukac hozzászólása Júl 9, 2011 1 /

Hello. Van egy PC -s ventim, de semmit nem ír, hogy mekkora az Umax. 12V szerintetek? Szeretnék rárakni gyors egy potit, hogy este a fejem felé rakhassam, mert nagyon meleg van az emeleten a szobámban, és aludni se lehet..
(#) bbalazs_ válasza Eticsiga hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

LEDeket arammal kell hajtani. Sapienti sat.
(#) bbalazs_ válasza janikukac hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Igen. De szerintem hallani fogod, ha tul magas a fesz. Az icipici (kb 5cm atmeroju) ventik szoktak 5 voltosak lenni.
A ventik kozepen rajta szokott lenni azert egy ragasztott vignettan, hogy hany Volt, hany mA.
Szerintem ne potit tegyel, hanem fix ellenallast.
(#) janikukac válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Azért akarok potit , mert azzal tudnám állítani, amúgy nincs vignetta, átmérő kb 10cm.
(#) bbalazs_ válasza janikukac hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Jo, tegyel ra potit. 10 centi az 12V-os lesz.
(#) janikukac válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Oké, köszi az infót ! Szép napot !
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

[off]
Jani@!

Neked akkor klíma kell nem ventilátor meg poti.
Ne rontsd a szakmám
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

[OFF] Ezt anyucinak meg apucinak kell mondani, én megteszek mindent, amit tudok, amúgy már kész, elég mezei de jó lesz nekem valamire..
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

[off]
egy kis tálba tegyél mögé jégkockákat. Így nem a meleg levegőt kevered hanem egy ici-picit hűt is. Na meg párásít
(#) nagy_david1 válasza janikukac hozzászólására (») Júl 9, 2011 /

Csak aztán a poti ne fűtsön többet mint a venti
(#) kopaszs hozzászólása Júl 10, 2011 /

Sziasztok egy kis segítségre lenne szükségem van ilyen szobai álló ventilátorom nem tudom mi lelte a motort ha nem kapcsolom be és megforgatom akkor nem szorul de mikor áramot kötök rá nem megy forgatok rajta olyan mintha megszorult volna néha elindul egy kicsit de áram van benne olyan hangja van mintha mint mikor a pörgö motort lefogod.Mi lehet vele mi tudnák vele csinálni?
(#) Mybuster válasza kopaszs hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

HELLO!
Szedd szét és nézd meg a fórgó részt lehet hogy ott van belűl a bibi!
(#) kopaszs válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Már szétszedtem ott nem volt semmilyen hiba amúgy milyen hibák lehetnének?
(#) proli007 válasza kopaszs hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Hello!
A barátom is hozott nekem egy ilyen vacakot. Nem néztem meg, de valamit arról regélt, hogy elkopott, vagy hiányzik belőle egy gyűrű vagy mi a tengelyről, ami "támcsapágyként" működött lánykorában. Ezért elmozdul a tengely axiálisan és megszorul..
üdv! proli007
(#) Mybuster hozzászólása Júl 10, 2011 /

Hellosztok!

Valami klíma szerűséget csinálnak mert nagyon meleg van arra gondoltam van 4 ipari 12v ventillátorom és mögé raknék jeget ami hűtené a kiáramló levegőt! Aszt nem tudom hogy a jeget hoa érdememes rakni a ventillátor elé vagy mögé? Mennyire jó ötlet? Várom az ötleteket!
(#) tomi324 válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Elé rakd, ott sugárzottabban tudod ráirányítani a levegőt. Úgy szokták, hogy két 1,5l-es vízzel teli PET palackot behűtenek a hűtőben, és azt rakják a ventillátor elé. Én még nem próbáltam, de mások szerint egész jól működik. A ventillátort pedig kis fordulatra kell állítani.
(#) Mybuster válasza tomi324 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Köszi akkor tegyek egy pet palackott ott a venti elé nemfogja nagyon felfogni az áramlatot ?
(#) tomi324 válasza Mybuster hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

rakd pl 1 méterrel a venti elé, úgy már nem fogja. De a jó hatás érdekében 2 palackkal próbálkozz
(#) Mybuster válasza tomi324 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

na jó de azér ne legyen 1 méter elég szerintem 30 cm azért ne legyen óriási !!!
(#) Abukodonozo hozzászólása Júl 10, 2011 /

Sziasztok!

Gitárerősítőt szeretnék építeni. Látom, hogy az LM386-os integrált áramkört elterjedten alkalmazzák erre a célra, így én is e mellett döntöttem.

A mellékelt rajzom bal oldalán látható műveleti erősítővel szeretnék egy egyszerű overdrive effektust elérni, a kimenetéhez kapcsolódna a 386-ossal felépített végfok.

Három kérdésem van:

1.) Azt olvastam, hogy a mágneses hangszedővel ellátott gitárok kimeneti feszültsége 100 mV és 1V között változik. Érzékenység és impedanciaillesztettség szempontjából működőképes az overdrive kapcsolás? (Amúgy, itt találtam!)

2.) Az LM386-os fogja bírni a túlvezérlést?

3.) Elég az hússzoros erősítés?

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) kadarist válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Szia!
Az LM386-al legfeljebb fülhallgató erősítőt készíthetsz, vagy kisrádióba való erősítőt.
(#) peter1995 hozzászólása Júl 10, 2011 /

Hello. mi lesz akkor ha egy kapcsi tápba (komolyabb pc táp) a -12V-hoz nem schottky diódát hanem sima egyenirányítót rakok.
(#) Abukodonozo válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Szia!

Persze, tudom, ez is csak egy ilyen kis "practice amplifier" lenne Sokol rádió hangszoróval.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Annyi fog történni, hogy hővé alakul az energia a diódában.
(#) kadarist válasza Abukodonozo hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Próbáld ki és megtudod, hogy mennyire jól bírja az extrém igénybevételt.
(#) peter1995 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Vagyis melegedni fog. És ha üresbe csak előállítja afeszt akkor is melegszik? Nincs használva a -12V-os ág csak nagyon ritkán ha valami tezthez kell viszont a táp figyeli azt is és amíg az nem jó nem indul az egész.
(#) kadarist válasza peter1995 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Neked is azt tanácsolom, hogy próbáld ki, aztán meglátod, hogy milyen lesz az eredmény. Egy 1N4007-el megnézhetnéd.
(#) Abukodonozo válasza kadarist hozzászólására (») Júl 10, 2011 /

Következő: »»   1390 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem