Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szia,
A brumm valószínű, hogy földhurok következménye, közös pontba kellene kötni az összes földre vonatkozó csatlakozási pontot. Korábban raktam fel egy ábrát.
Hát igazából minden egy közös pontra megy, kivétel a bemeneti csatlakozó teste. Azt oda kötöttem ahová a katódellenállást. De majd átkötöm.
Nem volt semmilyen bemeneti jel amúgy.
Ha nincs bemeneti jeled, zárd rövidre a bemenetet, egyébként mindenféle zavart összeszed. Többek közt ettől is lehet brummos.
Ez egy olyan csatlakozó, hogy leteszi a testre a bemenetet.
De majd átforrasztom csillagpontra, mert nem ott van. Esetleg az elkót is kicserélem másikra.. Tiszta szívás. Épp hogy elkezdtem, már brummos is. Szerintem valami egyszerű oka van, csak nem jöttem rá. A trafó biztos hogy nem szór semmit.
A fűtés közepelés helyett helyezd a fűtés potenciált valami pozitív feszültségre. ez is segíthet valamit.
Meg nem ártana egy kapcsolási rajz a táppal együtt, hogy lássuk, mit működtél.
Nekem is az a gyanús.
Majd délután foglalkozom vele, akkor ráérek. Tök egyszerű az egész. Katódban egy 230 Ohmos ellenállás, aztán ennyi. A fűtés 100 Ohmosokkal a kiközepelve. De olyan durván brummos hogy szerintem 1 valami okozza, szóval nem ilyen sok kis apróságból tevődik össze.
Ritkán van a brummminimum a középen. Ha nem raksz bele trimmert, akkor általában a fűtés egyik (valamelyik ) ágának földelése segíthet.
Majd próbálkozom azzal is.
De igazából nem minimalizálni szeretném, hanem gyökerestől kiirtani. :violent: Hány wattos potik kellenek oda ?
Elnézést hogy beleszólok de egy csöves erősítőnél nagyon sok dolog ami zavart kelt magyarul amit itt sokan brumnak neveznek az egyáltalán nem biztos hogy a fűtés az okozója sőtt egészen biztos hogy nem az okozza hogy te nem közepelted ki a cső főtését .
Annál inkább sokkal érdekesebb a konstrukció kialakítása , a vezetékelés tehcnikai megvalósítása a minnél rövidebb vezetékhosszok STB szóval a végfokcső fűtés közepelése gyakorlatilag még el is hagyható amennyiben minden rendben van az adott konstrukciónál , én nem is szoktam a végfokcsöveket közepelni mert nincs rá szükség , egy előerősítő vagy RIAA , meghajtás az már más ott sok esetben kell ezt eszközölni .
Hát vezetékelés az van, hosszú.
De nem sistergés hallható, hanem egy adott frekvenciájú zaj. (talán 100 Hz) Azért gondoltam hogy nem a vezeték ami összeszed dolgokat. Ha az anódfeszt lekapcsolom, akkor is hallható csak hallkabban. Ha a tápot, akkor persze egyszerre megszűnik.
ha anódfesz nélkül brummog, akkor nagyon elkötöttél valamit, vagy a hálózati trafó szór a kimenőre.
Erről beszéltem erre szerettem volna a figyelmed felhívni .Egy képet tegyél föl hátha ?
Sziasztok!
Mostanában van egy kis szabadidőm, így elkezdtem újra csövezni kicsit. Olvastam régebben itt a fórumon, hogy PCL85 -el készítettek páran erősítőt. Gondoltam egyet, mivel itthon porosodik jó néhány darab vadi új PCL85, így összedobtam egy SE-t deszka modellbe. Az erőlködő egyből indult, még szépen is szól, viszont jóval gyengébb teljesítményt tudok kihozni belőle mint egy ECL86 SE-ből. Ennyit számítana az, hogy a 85-ös triódájának csak 63-as az erősítési tényezője?
Sziasztok!
Kipróbáltam az EAG AE211 erősítőmet. A csövek szépen felizzottak, de amikor az anódfeszt ráadtam, recsegő hangot hallottam az erősítőből. Egyik oldalt 80watt/4ohm hangfal, másik oldalt 100ohm, legalább 3wattos ellenállás. A feszültségválasztó jó állásban van (220V). Mit tehetnék?
Majd kipróbálom a trimmeres változatot, hátha segít.
Hozzáértem a bemenet testjéhez véletlenül, és a brumm megszűnt. Szóval földelési probléma, de védőföld sajnos nincs nálam a konnektorban. Épített már valaki 2 vezetékes csatlakozóval (védőföld nélküli) csöves erősítőt ? Meg lehet-e egyáltalán csinálni ? (brumm nélkül, úgy értem) Van egy tranzisztoros hifi erősítőm, ha maximumra tekerem a hangerőt, akkor 5 cm-re kell dugni a fejem a hangszórókhoz hogy halljak valami kis zajt. Ez a brumm-dolog csak a csövesekre jellemző, vagy csak a hifi cuccnál meg van rendesen csinálva?
Abszolút nem a csövesekre jellemző a brumm. Deszkába raktam össze egy ECL86 SE-t és egy csepp brumm sem jön ki belőle. Először azt hittem nem adtam neki anódfeszt, hogy semmit sem hallok a hangszóróból, de mikor rákapcsoltam a zenét gyönyörűen muzsikált. Igaz 3db 330µF van a tápra kötve. A fűtés sima váltófesz és két 220 ohm-os ellenállással van közepelve.
A hálózati csatlakozóban levő védőföldnek semmi köze a brummodhoz. Attól teljesen függetlenül sem lehet brummos. Kértem, rajzold le az egész kapcsolást táppal együtt, hogy mit hova kötöttél. Így levegőbe sokat lehet dumálni, eredmény nélkül. Valamit rendesen elkötöttél.
(akár ceruzával papírra, lefényképezed, beszkenneled)
Kérdeznék ismét.
Olvasgattam dokumentációkat, konkrétan most egy GU50 pentódáét, de nem tudok rájönni, mi az a screen láb. A 3 rács, anód, katód egyértelmű, de ez fogalmam nincs mi lehet. Talán valamilyen belső árnyékolás? Köszönöm.
Szigeteld el bemeneti és kimeneti csatikat a sasszitól, és azt kösd egy fix potenciálra (én ilyen esetben mindig csillagpontra teszem). Ennyi
A Screen -ha jól tévedek, a 7-es lábra gondolsz-, az egy belső árnyékolás. Ha megnézed, alul van egy lemez a lábak fölött, az van kivezetve a 7-es lábra. Én a GND-re kötöttem.
Kérdés: újak a csövek? Ez a brumm elég jellemző a fűtés-katód zárlatra...
Igen egy új cső.
De tényleg, ki kellene próbálni valami hasonlóval. De mondom, ha a testhez érek, megszűnik. Nincs még sasszi, csak próbapanel van. Kösz a segítségeket amúgy ! Előbb-utóbb jó lesz, biztos vagyok benne.
Merje azt mondani ezek után még valaki, hogy a PCL85 (PCL805, ECL85, ECL805) alkalmatlan audio célokra: APPJ-6F3
Csak találnám meg róla a kapcsolási rajzot.
Mivel foglalkozik ez a link, nekem egy tucat vírust jelzett a gépem, mikor rákantittottam. :eek2:
Arról beszélgetnek, hogy milyen jó HIFI erősítőt lehet csinálni ebből a csőből, meg a klónjaiból. Kapcsirajz az nincs benne, mert a fazon árulja.
Idézet: „Ez a brumm-dolog csak a csövesekre jellemző” Nem jellemző sem a csövesre sem más egyébre csak abban az esetben ha végzetes hibát követsz el a kisérletek és a konstrukció során . A burm mint olyan csak akkor keletkezik ha hiba van a dologban és nem keverendő össze a csöves erősítővel , sajnos sokan összemossák az egykoron létező csöves TV, rádió hangjelenségét az erősítőjével ami nem ugyan az . Normálisan kivitelezett csöves erősítőnél még annyi zaj sem fog keletkezni mint más egyéb félvezetősnél !
Engem a táp rajza érdekelne.. :help: De érdekes, eddig mindenki szidta. Nekem is van PCL85 SE-m, és szerintem szépen muzsikál. Bár egy ECC elférne elé, de így is kicsi a hálótrafó, nagyon melegszik.
Ha úgy érzed, hogy egy ECC elférne eléje, akkor nincs nagyon kivezérelve, vagy jelentős a negatív visszacsatolása. Ilyen körülmények között lehet is jó az erősítő. De ha teljesen kivezérled, akkor már nem biztos, hogy jó lesz, a torzításai jelentősen nőhetnek.
Ha jól veszem ki a képekből, kapcsitáp lehet benne.
Közben kísérletezgettem az erőlködővel és UL -ban már kezd megjönni a hangereje. Próbáltam pentódába kötve is, ott már elég nagyot szól. Triódába kötve valóban elférne elé egy ECC, vagy két PCL85-öst kötni egy oldalra. A triódákat sorba, a pentódákat párhuzamosan kötve, így a kimeneti impedancia is csökkenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |