Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Szerencsére van 5 pár HCK mérőzsinórom és mérő tüském. Szuper hajlékony. Vettem tavaly egy Voltcraft 830-at , a mérőzsinórja olyan sprőd mint egy közönséges kemény kábel. Az műszer sem sokkal különb pontatlan, roboztus, Ennyi pénzért többet vártam.
Sőt találtam egy újabb jó felhasználását, ha a mérőcsúcs kis "lamellái" közé egy vékony tűt dugok, ami jó szorosan a helyén is marad, akkor pl egészen kis pontok között lehet megbízhatóan elcsúszkálás nélkül szakadást keresni, mivel a tű az jóval hegyesebb mint a mérőcsúcs maga...
Üdv!
Hol lehet kapni 25306-ost 8000-ért? Előre is köszi!
Helló!
Bocs a kései válaszért, csak most olvastam a kérdésed. Alább leírtuk, hogy a Maxwell 25306-os műszer más néven is forgalomban van, Peaktech 2010 néven, kék színben, ez kerül 8000 valahányszáz forintba, ha még tart az akció. Szóval itt: http://commed.addel.hu/search.php?searchtext=peaktech%202010&PHPSES...4c6b0c
Helló mindenki, szeretnék egy új multit, tudnátok ajánlani valamelyiket a HEStore-rol, lényeg hogy tudjak V-ot, ohm -ot mérni és csipogjon ja és 5k alatt legyen(amikor össszeérintem a két végét[nemtudom hogyhívják]). Köszi a segítséget.
A feltételednek, szinte bármelyik multiméter megfelel van olyan viszont, amelyik nem csipog, csak kijelez, mint ha Ohm mérő lenne csak, ezt nézd meg, egyébként a funkció neve szakadásvizsgáló funkció...
Talán annyit csinálj, hogy olyan helyen vedd meg, ahol ki is tudod próbálni azt a konkrét darabot, nekem pl van egy még csak nem is legolcsóbb Uni-T UT50E, ez webáruházas rendelés volt, az első hibás volt, visszaküldésért fizetni kellett, a másodiknak meg gyárilag szakadt volt a mérőzsinórja annyiból vettem egy zsinórt amennyiből vissza lehetett volna küldeni cseréltetni... De amúgy az UNI-T műszerei nem rosszak, a Maxwell se rossz, kb ez a két nagy gyártó van... ami sokféle műszert gyárt... és relatíve olcsók is vannak köztük... Pl a másik multim Maxwell mx25-112 valószínű pont megfelelne minden feltételednek, jól is mér, olcsó is, viszont lehet már nem lehet kapni...
Sziasztok, a tételem egyik részéhez szeretnék segítséget kérni, ami a multiméterről szól. 2 multimétert kellene összehasonlítani, hogy melyik lenne ideálisabb, csak az a gond hogy én nem értek hozzá.Ha valaki letudná írni, hogy melyiket választaná, és miért azt megköszönném!
Mellékeltem 1 képet a feladatról!
Ugy döntöttem belefektetek még 1 kis pénzt és megveszem ezt. Ezt a multit sok időre szánnám, végre lehetne egy jó multim. Nem rossz hogy tud hőmérsékletet mérni, és egy kis segítséggel a többi funkciót is ki tudom használni. Amúgy pont egy olyan multim volt mint amit másodjára említettél, csak használtan kaptam és táposra volt alakítva, persze tönkrement.
Én személy szerint biztos azt választanám ami a céljaimnak megfelelő, strapabíró legyen ha hordozom, pontos és persze praktikus.
De ne csak az én hsz.-emet vedd figyelembe várd meg a többieket ők mit mondanak.
Valószínű jó lesz az ára se vészes az eredeti 5ezerhez képest se végülis, ha van rá ennyid, akkor oké szerintem... bár ha meg tudod személyesen is venni valahol, akkor ha mégis rossz lenne sok utánajárástól meg postázgatástól kíméled meg magad! Ha kipróbálod, és akkor viszed el, ha jó a "sípoló" üzemmódja, meg viszel egy ceruzaelemet, és azzal meg a fesz mérést ki tudod próbálni... ha más nem ha vásárlás előtt nem engedik, akkor megveszed és még ott a boltban kipróbálod sajnos úgy néz ki ezek közül lehet sokat ki nem tesztelnek le- majd a vevőnek úgyis feltűnik ha rossz alapon,.... gondolom...
Itt igazából mindegy, hogy melyiket választod. Indokolni kell tudni. A baloldali többet tud, de drágább is. Kérdés, hogy a munkahelyen kell-e a többlet tudása. Pl USB kell-e, ha egyébként nincs kéznél számítógép, amire rá lehetne dugni. (mondjuk egy villanyszerelőnek, aki félkész házban méricskél, biztosan nem kell az USB)
Általában javításhoz sem szükséges, de pl. tesztelésnél, mondjuk egy eszköz áramfelvételét regisztrálni majd kiértékelni már hasznos lehet. A diódavizsgálat kell. Ezzel sok esetben a tranzisztormérőt ki tudod váltani. A tranzisztor mérés gyakorlatilag csak a tranyó bétáját méri. És azt is leginkább csak kis teljesítményű tranzisztoroknál lehet használni. (mondjuk ilyen BC sorozat) A dióda vizsgálóval viszont meg tudod állapítani, hogy a tranzisztor szakadt-e, zárlatos-e. Javításnál ez is elég. (cég profilja megint a kérdés) A feladat leírásában az van, hogy műszerEK kiválasztása. Ha több kell, akkor az ár elég fontos, befolyásoló tényező. Esetleg el lehet gondolkodni, hogy a brigádban mindenki megkapja az olcsóbbat, és a főnök kapja a nagyobb tudásút. (így ha nagyon kell, akkor van az extra tudás, de mégis olcsóbban ússza meg a cég) A második multi True RMS mérésre alkalmas. Ez váltakozó feszültségű méréseknél fontos! (ha a cég mondjuk kizárólag akkumulátorokkal foglalkozik, tehát csak egyenfeszt mér, majdnem felesleges a TrueRMS.) Kapacitás, frekvencia mérése. Ez jó ha van, ma már szinte minden műszer tudja. Az elsőnél a logikai szint mérés... Kell ez neked? Egyrészt magad is tudhatod, hogy mi számít logikai 0-nak ill. 1-nek, azután meg csak sima fesz. mérés ez is. Másrészt nem biztos, hogy az adott helyen sokszor kerülsz kapcsolatba logikai jelekkel(cég profilja) Nem utolsó szempont a gyártó. Az első egy metex műszer. Ez rossz nem lehet. Az UNI-T sem gagyi, de akkor már inkább a metex. Az első műszernél látható, hogy van rajt "analóg" kijelzési lehetőség is. (bar graph) Elég hasznos funkció, a gyors változások, ingadozások jól követhetők vele. Pl. szervizelsz valamit, ami néha megbolondul. A digitális kijelző szinte semmit nem mutat, a bar graph viszont jelzi, hogy egy pillanatra visszaesik a tápfesz. (ez mondjuk csak akkor működik jól, ha ennek a résznek a mintavételezése gyorsabb, mint a normál kijelzőé.) Szakadásvizsgálat. Azért ez elég alap funkció, a második műszernél azonban ez nincs külön kiírva. (azért ne ez legyen a fő döntési pont.) Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Az tény, hogy az adott feladathoz kell multimtéert választani, vagy inkább akkor úgy szól neked ez a feladat, hogy mondd el, hogy melyik mire lenne jó? Melyik mire lenne alkalmasabb?
-A kijelzési felbontás az egyforma, mivel mind a kettő 3, 3/4 digites -Kapacitást és frekvenciát mér mind a kettő -- viszont itt nem látszik, hogy melyiknek mi a méréshatára, mert van sok multi ami pl 20mikróig mér kondit csak... az nem túl sok... -Hőmérsékletet is mér mind a kettő -Szakadásvizsgáló az valószínű van a jobb oldaliban is bár ott nincs odaírva, a jelmenet vizsgáló az ugyanaz gondolom csak megemlíti, hogy a szakadásvizsgálóval meg lehet keresni merre megy a jel -a bal oldaliban van tranzisztor mérés, én még nem használtam, állítólag nem feltétlenül van sok haszna, bár arra, hogy egyáltalán működik e, a tranyó arra talán jó, mondjuk azt dióda vizsgálóval B-E diódát lehet mérni... -a jobb oldali tud kitöltési tényezőt mérni, ha kell valakinek ilyen, de azt lehet, hogy szkópon jobban lehet látni... - a bal oldali előnye lehet, hogy van benne usb interfész, amin keresztül gépre kötve lehet pl alkatrészeket válogatni, és végigmérve egy egész sor alkatrészt lehet szórást meg egyebeket számolni az értékek között, ha ez kell -a jobb oldalinak viszont előnye, hogy TrueRMS azaz valódi effektív értéket mutat, így váltakozó feszültség/árammérésben nem csak szinuszos jelre ad pontos eredményt, hanem a ráírt frekvenciatartományban bármilyen jelre elméletben! -a jobb oldali talán így összességében jobb -viszont a bal oldalin van több kijelző, ahogy látom, lehet ott mérés közben az aktuális értékkel együtt láthatsz min. meg max értéket, de ezt nem tudom... csak tippelek... Bár valaki megelőzött igazából tényleg mindegy melyiket választod, neked kell tudni megindokolni az adott feladattól függ...
Igen, a feladat kiírói gondolom arra akarják rávezetni a vizsgázót, hogy van-nincs kommunikáció. Szóval ennek minden előnye és hátránya elmesélhető ennél a résznél. (gondolom a konkrét típus ismerete nem elvárás, de mindenképp jó pont lenne, ha megemlítené, hogy ezen biz. van RS232. )
köszi szépen a válaszokat :worship:
Köszi a segítséget, akkor megveszem amit mutattam, biztos jó lesz az. Az a baj hogy a környéken nagyon nincs elektronikai bolt, és ami van ott is nagyon gyér a választék(multijuk ha van 2 féle: 1 drága és egy olcsó gagyi) ugyhogy nincs sok választásom.
Szia. látom, eddig mindenki csak összehasonlította a paramétereket, megoldás igazán nem született. Nem is biztos, hogy ez a kérdés lényege. Próbáld több féle szempont szerint nézni a feladatot, utána mindegyiket fejtsd ki néhány mondatban.
Első szempont valóban lehet az, hogy mire fogják használni. A következő, hogy az adott környezetben milyen feltételeknek kell megfelelnie a műszernek. Ezek lehetnek akár jogszabályi előírások, ( érintésvédelmi besorolás, tanúsítvány, kalibrálási bizonylat, stb ). Lehet robbanásveszély, kültéri munkavégzés stb. Azért gondolom, hogy ilyesmire kíváncsiak, mert egyébként árban és szolgáltatás kínálatban is eléggé hasonló a két multi. Gyakorlati tapasztalat alapján viszont mindenképpen a Metexet javasolnám, mert annak az üzemmód váltó kapcsolója alkalmas napi szintű, rendszeres használatra, a másik csak hobbi kategória - szerintem. Üdv.: Macsek
hali!
Uni-T szerintem elég nagy cég ahhoz, hogy ne hobbi kategóriás mérőműszereket gyártson. Nekem két Uni-T műszerem van, egy UT603 kapacitás és induktivitás mérőm, és egy UT71E multim. Én teljes mértékben meg vagyok vele elégedve, bár csak egyetemi hallgató vagyok, egyelőre megfelel nekem, de szerintem jópár évig tudom használni őket. Először én is féltem, hogy milyen lehet a minősége, de csak jókat hallottam róla, és jó áron jutottam hozzájuk. A multimétert "ellenőriztem"(hobbi szintű teszt) egy oszcilloszkóppal, a kitöltése pontos volt, feszültségben is csak századokkal, ezredekkel tért el az eredmény...stb stb. Ipari felhasználásra nem tudom, hogy alkalmas-e, én elég sokat használom, nyúzva vannak a gépek, és még mindig bírják. Nem azt mondom, hogy ez a legjobb a világon, de szerintem messze áll a hobbi kategóriától... Nem beszólni szerettem volna, én a saját véleményemet mondtam el, és kicsit védem a jobb oldali műszert üdv.
Itt a fórumon nem sok embernek adatik meg, hogy 53000.- Ft-os multiméter vegyen. Majd talán ha egyetemista leszek.
Termék név: UNI-T UT71E Multiméter Leírás: 4 ž digites digitális multiméter Automata polaritás kijelzés, analóg bargraph Feszültség és áram mérés AC/DC (True RMS) Ellenállásmérés Kapacitásmérés és frekvenciamérés Diódavizsgálat Teljesítménymérés tartozék adapterrel USB Interfész és szoftver A termék ára: 43.500,- Ft + ÁFA Letölthető további információ: PDF specifikáció
Szerintem nem éri meg. Átszámolva kb 19000.- Ft, ehhez képest AC-DC feszültséget, DC áramot 3,2 mA ?, és ellenállást. Én 15000.- vettem egy multit, sajnos a hideg sörömet nem szolgálja fel azon kívül mindent mér.
Egész jó kis műszer. Hol lehet ilyen árban venni?Mindenhol csak drágábban láttam.
Viszont innen pl kb a feléért meg lehet venni elvileg postával együtt: Bővebben: Link
Bár így se olcsó... Ebay-en talán kicsit olcsóbban is láttam régebben... Ha valakinek ilyen kéne
Hali!
eBay-ről vettem én is, 35 ezerből megvolt postával együtt, minden tartozékkal. üdv.
Nos, a gyártó arra nem vette a fáradtságot, hogy termékenként pdf adatlapot készítsen az egyes típusokhoz, ez azért 2011-ben a minimum lenne. A hivatalos honlapon csak vegyes adatlap van minden termékhez. Árammérésre gyakorlatilag nem tudod használni 3,2 miliamperes felső határig mér. Ez így sok mindenre nem jó. Ha már 20 ezer forintod van egy alapműszerre, akkor inkább Fluke 17b. Amivel AC/DC áramot is mérhetsz 10 amperig, 40 Mohm-ig ellenállást, 1000V-ig feszültséget, ráadásul kapacitást, frekvenciát és hőmérsékletet is mér. 85+20 USD környékén árulják, tehát gyakorlatilag árban ugyanott van. http://cgi.ebay.com/FLUKE-17B-Digital-Multimeter-w-Temperature-Freq...52b257
Szerintem a kérdés más felől is megközelíthető. Sokszor kell két műszert használni egy időben, pl wattmérés. Mérés előtt valamivel pedig hitelesítened kell a műszered, amihez szintén két műszer célszerű. Mivel hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, egymás ellenőrzésére szolgálhatnak. A típusok viszont eltérnek annyira, hogy ne legyen azonos hibájuk. Az én válaszom mindkét műszer megvásárlása lenne.
Professzionális multiméter (MS 8209) Professzionális multiméter (MS 8209) 15,700F
Mivel rákérdeztél a forgalmazóra gondolom nem számít reklámnak ha le írom a cég nevét: Mikroelektron Bt.
Tudom már régi a hozzászólásod, nem is megvenni szeretném tőled, viszont pont ezt a lakatfogós műszert nézegettem, elárulod, hogy mért akartál tőle olyan frissen megválni?
A metexnél érdemes megnézni mennyi idő alatt kezd el sípolni rövidzárra,mennyi a fogyasztása.Az M3660 ebből a szempontból nagyon rosszul teljesít.(sípol kb 1s múlva 2-3 hetente megeszi az elemet...nagy csalódás volt)
Most, hogy már megvetted és gondolom, meg is érkezett már, neked van-e megosztható tapasztalatod? Szemezek vele én is.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |