Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   383 / 728
(#) nagy_david1 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 13, 2011 / 1
 
Szerintem Action2K eléggé rácélzott. Egykutya mindkettő de akkor már inkább az MNC. Én is ezt vallom.
(#) subwoofer220 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Igen, Action2K is az MNC mondta, de jobb több ember véleménye is! Köszönöm mindenkinek!
(#) agressiv válasza totty56 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Idézet:
„azért gondoltam 20 cm eseket elsősorban, hogy ne nyomja el a közepet”


Ezt nem igazán értem. Minél nagyobb egy hangszóró átmérője annál alacsonyabb frekvenciákat képes megszólaltani, és annál kevésbé szól a középtartományban.
Szóval a válasz az, hogy inkább egy nagyobb méretű hangszórót válassz, mint két kicsit.

Ha esetleg az aggaszt, hogy túl hangos lesz a mély, akkor az kizárt passzív hangváltó esetén.
(#) ptesza válasza totty56 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Ha sikerül elérni a 40 Hz-es F3-at akkor még mély is lehet. Érdemes lenne inkább 300 Hz re tenni azt a frekit , mert így is egy rézbánya lessz a tekercs.
(#) ptesza válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
(#) skero válasza lewi hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Bocsi ,h beleszólok de járj utánna. Valószínű nem (nemcsak) szintemelőre lesz szükséged hanem egy RIAA korrektorra a bakelithez. Itt az oldalon is van megoldás rá. Bővebben: Link Bocsánat az off -ért
(#) totty56 válasza agressiv hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Üdv!
Köszönöm a válaszodat! Igen abban igazad van hogy minél nagyobb a mélyhangszóró átmérője annál alacsonyabb frekvenciát képes leadni, csal sajnos hallottam már olyan rendszert ahol a nagy dübörgés miatt épp hogy csak poroszkáltak a szobában a közép hangok de abban is igazad van hogy passzív hangváltóval nem kell nagyon ettől félni, de viszont az én erősítőmön csak annyi hogy lentebb tekerem a bass kiemelését.
még egyszer köszi hogy írtál!
(#) totty56 válasza agressiv hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
csak még annyit, hogy te akkor milyen kivitelezést ajánlanál? Mert hát amit írtál hogy inkább egy nagyobbat használjak mint két kicsit, de te akkor arra gondolsz hogy építsek egy aktív mélyládát? Mert hát az erősítő még gyérebbek közt is alsó hangom 30 ezet ft az meg azért necces érte úgy gondolom. Meg ha csak egy ládát építek akkor meg azért nem jó mert a sztereó erősítőt nem hajthatom se hídba se nem köthetem be csak az egyik oldalra mert akkor meg megöli a végfokomat főleg hogy reference erősítőm van.
(#) totty56 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Üdv!
Köszi hogy írtál!
Próbálok informálódni ha lehet, de sajnos nem nagyon vágom mi az az f3. Az azt jelenti hogy -3dB en a program alapján mekkora hercz et ad le? ha ezt jelenti akkor 39,7 Hz-t ad le. Ha pedig a hangolási frekvenciát jelenti az a program alapján 38,16Hz.

"Érdemes lenne inkább 300 Hz re tenni azt a frekit , mert így is egy rézbánya lessz a tekercs"
véleményed szerint akkor a két 20 cm es a lelkét is kilehelheti.
Te milyen konstrukciót ajánlanál? ha még esetleg ebben tudnál segíteni.
(#) agressiv válasza totty56 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Nekem egy darab hatalmas bandpass ládám van az egyik oldalra kötve és nagyon frankón együtt működik a topládákkal. Azzal, hogy csak az egyik csatornán van 4Ohm nem teszed tönkre az erősítőt, csak az egyik fele jobban fog melegedni. Én is terveztem aktív rendszert (régen is az volt), de mivel ez így frankón működik és már nem diszkózok, nem építek még egy erősítőt.
(#) ptesza válasza totty56 hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Az F3 az a pont ami a mély átvitel alsó határát jelenti , hangnyomás csökkenés nélkül , a lineáris szakasz -3 dB.

A bedobott képen 43 Hz az F3.

Amit a programok szimulálnak T/S alapján azok kb 300 Hz-ig fedik a valóságot. Azért is tenném 300 Hz-re mert olyan értékű tekercs kell majd a 200 Hz-hez amit már nem fogsz megvenni. De a 300 sem lesz olcsó.

gr1.gif
    
(#) totty56 válasza agressiv hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Üdv! az igen ilyet még nem hallottam, hogy nem szállt el így a végfok lehet kipróbálom. Köszi
(#) totty56 válasza ptesza hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Üdv!
Én úgy néztem, hogy a 200hz-s passzív váltó az mnc nél 3000ft a SAL nál a 150Hz-s pedig 2500Ft egyébként ilyet hogy 300Hz váltó ilyet még nem is láttam. egyébként magamnak nem építeném még meg az egy kicsit bonyolult lenne nekem (kicsit nagyon ) sokat olvastam a készítéséről de magamnak tekercselni nah az szép meló volna
(#) ptesza válasza totty56 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
3.45 mH tekercs kell sorosan a mélyközép elé a 300 Hz-es vágáshoz. A 200-as hoz már 5.2 mH a 150 -es pedig 7mH. (8 ohm)
(#) gabor80 hozzászólása Júl 14, 2011 /
 
Sziasztok
A kérdés melyik mélyt vegyem meg?
Adott egy H25 1544 braun, vagy egy régebbi használt de 2"-os lengőjű Sal SBX2530-ast (24-3000 hz). A lényeg most számomra a mélyhangvisszaadás, melyikkel érek el jobb basszust, a doboz zárt lenne. Az első mélyről van a neten adat, erről a salról viszont nincs.
Valami tapasztalat aki esetleg már próbálta ezeket.
köszi
(#) gabor80 hozzászólása Júl 14, 2011 /
 
Meglett a Hivi pöttye csak nagyon elrejtették.
Más:
Sziasztok
A kérdés melyik mélyet vegyem meg?
Adott egy H25 1544 braun, vagy egy régebbi használt de 2"-os lengőjű Sal SBX2530-ast (24-3000 hz). A lényeg most számomra a mélyhangvisszaadás, melyikkel érek el jobb basszust, a doboz zárt lenne. Az első mélyről van a neten adat, erről a salról viszont nincs.
Valami tapasztalat aki esetleg már próbálta ezeket.
köszi
(#) totty56 válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Üdv!
Én személy szerint nem találtam meg az első hangszóró egyetlen adatát se. De a SAl SBX 2530-nak megtaláltam mindenét:
https://www.sal.hu/termekdokumentumok/08807_03_01.pdf
Én egyetlen tanácsot adnék olvasd el ezt a weboldalt teljesen mindent olvass el ami ott van benne mert nekem ez segítette a legtöbbet: http://www.heatwave.hu/boxfaq.html
egyébként én a helyedben reflex ládába építeném a Qts miatt abban jobban érzi magát a hangszóró. Nekem nincs tapasztalatom az SBX 2530-cal de most szerzek majd tapasztalatot az SBX 2030-cal
(#) gabor80 válasza totty56 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Szia
A Sal dok-jával az a bajom hogy ez az újabb kevláros, viszont amit néztem az a régi 2"-os lengőjű, tehát gondolom jobb tulajdonságú, viszont régebbi, tehát nincs adatlap róla, de hátha vki épített régen ilyennel, és tud vmi okosat róla.
A HA-25 ről igen jók az adatok (http://h2000.hangszoro.net/speaker/adat/672.pdf)
de hogy ez mennyire igaz főleg zárt ládában azt nem tudom.
Tapasztalat bármelyikről?
(#) Turbina33 válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Itt van róla tapasztalat. 1033-as hozzászólástól.
(#) lamalas válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Udv,

En a Braunt vennem a 2 hangszoro kozul.
(#) sznyeg hozzászólása Júl 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy időben agyaltam én is hangfalépítésen, de letettem róla.
Első körben azzal próbálkoztam, hogy hangfaltervező programokat hasonlítgattam össze ismert gyári hangfalak és bennük levő hangszórók adatainak bevitelével, hogy melyik-milyen végeredményt ad, azaz mennyire hihetőek az adatok, amiket a szoftver kiszámol.
A WinISD és a JBL speakershop volt a legközeebb az igazsághoz. A WinISD ingyenesen letölthethető innen
Nagyon sok gyártó hangszóróit ismeri, de igen egyszerűen lehet hozzáadni új hangszórót, ha ismered a Thiele-Small paramétereit.
Más.
A subwooferek ideális működési tartománya maximum 3 oktáv, tehát ha 160Hz felső határfrkvenciát határozol meg, akkor a legmélyebb hang, amit jó minőségben le tudsz sugározni 40Hz. Tud szólni az a láda felette biztosan, alatta már kérdéses, de lehet az is. Csak nem lesz érthető, hogy mi az a brummogás, amit hallasz. Valamint kérdéses, hogy a hangfal és a hallgatási pont közt van-e akkora távolság, ahova "befér" az adott frekvenciához hullámhossz fele, tehát meghallod-e azt a frekvenciát, amit a hangszóród lesugároz.
Hangos jádát viszonylag könnyű csinálni, de olyat, ami valóban érthetően és jól szól, már nehéz.
Na ezért hagytam én rá a hangfalfaragási projektet... Örömlány mód drágák a jó minőségű hangszórók, a kellően vastag, erre a célra alkalmas faanyag (legalább 16 mm-e rétegelt keményfa, ~1 mm-es rétegvastagsággal) és akkor még nem vagyok fehérfülű. Sokkal olcsóbban hozzájutottam két BEAG stúdiómonitorhoz (mérés szerint 40Hz-26kHz +-3dB).
Az erősítő még átépítés alatt, EAG EA785-A.
Persze lehet hangfalat építeni bútorlapból, MDF lapból, Uram bocsá' OSB lapból, de minek? Ugyanannyi munkába kerül a jót összerakni
(#) sznyeg válasza sznyeg hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Mindazonáltal nem mondom, hogy ne faragjon magának senki hangfalat, sőt, nagyon szivesen segítek is, ha kéri és tudok, csak nem feltétlenül fogja megérni pénzügyileg.
Én egyrészt marha nagy szerencsével, fillérekért jutottam hozzá a beázs ladákhoz, másrészt addig számolgattam, hogy arra jutottam, hogy amennyibe a faanyag, az asztalosmunka, a hangszóró, a pontos hangváltó legyártása kerül, annyiból pont egy kategóriával jobb minőségű gyári hangfalat tudnék venni...
Egyébként símán lefaragtam volna én is a hangfalaimat magamnak
(#) Turbina33 válasza sznyeg hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Itt nem arról beszélgetünk,hogy miért NE kezdjen neki valaki a doboza építésének,hanem arról,hogy ha építésbe kezdett,akkor miket tartson szem előtt,mik a buktatók,miként lehet azokat kikerülni.
Szerintem lehet a gyáritól olcsóbban is sokkal jobb minőségben dobozt építeni,csak el kell jutni egy szintre,és ez a nehéz,nem az építés!
(#) totty56 válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Üdv! Te a sárga membrános SBX ről beszélsz? mert elvileg az a régebbi fajta, de így viszont már én se tudom melyikről beszélsz hogy 2"-os lengőjű mert én a régit használom az SBX 1320 at és csontra megegyezik neki az adata az újjal ami most a sal weboldalán van. nekem megvan a régi SBX 2530 adatai is azok is csontra megegyeznek szóval nem tudom hogy te melyik régebbi fajtára gondolsz nem értek én már a lovakhoz a másik hangszóróval meg életemben nem találkoztam de ha akarod megnézem melyi ka jobb paraméter szerint
(#) sznyeg válasza Turbina33 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Szia!
Azért írtam le, hogy nagyon szivesen segítek, ha tudok.
Volt idő, amikor faragtam sok-sok hangfalat, van tapasztalatom ezügyben. Ezért is írtam le, hogy milyen faanyagból érdemes csinálni, mert végigpróbáltam már kb az egész hazánkban kapható palettát.
Sok subládát megépítettünk, kipróbáltunk, meghallgattunk, megmértünk egy-egy ládát 8-10 féle hangszóróval, hogy melyikkel milyen eredményt ad. Van raktáron sok ládarajzom, ha valaki szeretné, szivesen meg is osztom vele.
(#) gabor80 válasza totty56 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Ez úgy van hogy most pár éve lehet kapni a sárga és a fekete membrános sbx-et, de csak 1,5 colos lengővel, de még ezek elött volt a legelső sárga kevláros amikor megjelentek a kevlárosok, ekkor még fekete nem volt, csak sárga, és ez elöször 2 colos lengővel jött ki. A frekimenete is más volt (24hz-), a maiak 30hz- vannak.
Tehát a réginek gondolom más adatai is különböznek hisz más a lengője is.
(#) lewi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Nos érdekes tapasztalatokat szereztem.
Kipróbáltam discman ről és így nagyon jól szól, viszont ha a pc re kötöm akkor egy igen gyenge minőség. Gondoltam volna, hogy nem lesz jó minősége a pc nek, de ezt azért már nem vártam volna. Már azon gondolkoztam, hogy biztos a zene minősége a gyenge, mert az is szerepet játszhat mint olvastam. Már elkezdtem nézegetni, hogy milyen más dobozok vannak... És most egy discmanra kötöttem az egész rendszert, s így nagyon szép a hangja SZERINTEM
Most úgy van kialakítva nekem a rendszer, hogy először egy fejhallgató erősítőbe (FH3) megy be a jel, és aztán az erősít rajta egy kicsit, amit utána egy rca pároson vezetek ki a CLEOPATRA erősítőre. Most próba kép az egyik kimenő csatornán a cleo van, a másikon a sub. - már órák óta ezen élvezkedem - csak sajna a pc adta tárház így leszűkül -
Abban nem tudtok valami információval szolgálni, hogy van e esély rákötni a gépet az egész cuccra? Mert átnézegettem a földhurkos topicba,, meg elolvastam Topi cikkjét a földhurkokról, és ott találtam egy optocsatis leválasztást, de nem tudom, hogy az javítana e a dolgokon, vagy a minőség az maradna ilyen silány?
(#) ptesza válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Nekem is van HA25-762 Braun. Még egy pipa.
(#) ptesza válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
A 25-672 nálam:

Fs : 22,11 Hz
Re: 6,7 ohm
qts : 0,39
qes : 0,49
qms : 1,90
Vas : 155.47 Liter

Ezekkel lehet számolni.
(#) sznyeg válasza lewi hozzászólására (») Júl 14, 2011 /
 
Szia!
Optocsatolóval analóg jelet nem szoktak átvinni.
Vagy egy műveleti erősítővel (074 pl) tudod szétosztani és kivánságod szerint erősíteni a jeledet, és attól függően, hogy a L-R-ból akarod-e a mono subot lefűzni, vagy a hangkártya sub kimenetét akarod használni, aszerint drórozd be a bemeneteit a műveleti erősítőnek.
Következő: »»   383 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem