Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   382 / 728
(#) punkkazy válasza zitzaki hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Nekem akkor csinált ilyet, amikor nem volt kiválasztva a felvételhez a vonalszintű bemenet. Szóval ellenőrizd le a windows hangbeállításainál, hogy felvételhez a megfelelő bemenet van-e kiválasztva!
(#) djszega hozzászólása Júl 7, 2011 /
 
Üdv.ha már hangdobozépítős topic,akkor kérdeznék én is!

Adott egy Dragster DWE 1.126 SUB:
- diametef mm (inch) 300(12)
mounting depth mm (inch) 126(5)
RMS power W 300
max power w 600
impedance Ohm 004
voice coil diameter mm (inch) 50(2)
sensitivity dB 2.83V@1m 093
Fs Hz 024
Re Ohm 3,1
Oms # 014
Qes # 031
Ots * 0,3
Vas (D) It 114
Xmax mm (inch) ą85 (3/8)
Adatokkal! ehhez kellene hegesztenem egy ládát! Közelítőnek 45-50 literes ajánlásokat kaptam,de szeretnék több véleményt is hallani!
Reflex ládáról lenne szó,és aki megtervezné nekem az optimális ládaméretet,vagy térfogatot megadná,megköszönném!30hz alá nem szeretnék menni,szal nem kérek 80L körüli értékeket! inkább 50Hz körülre hangolnám!

A belefektetett időt előre is köszönöm! Gábor
(#) zitzaki válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Hát én már nem tudom átellenőriztem azt is
(#) punkkazy válasza zitzaki hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Lehet hogy a kábelen letört egy forrasztás. Nézz át tüzetesen még egyszer mindent.
(#) zitzaki válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
Hát az lesz amúgy ha kihúzom a hangkártyából akkor se hagyja abba ezt az összevisszaságot.
(#) ptesza válasza djszega hozzászólására (») Júl 7, 2011 /
 
35 liter 35-40 Hz-es hangolással. Jól terhelhető ,és eléri a 40 Hz-es F3-at. 50 literben vagy nagyobban nem lesz terhelhető ,mert a membránnak túl nagy kitérése lesz.


Ne keverjed össze a hangolási frekit (Fb) az F3-mal. Az F3 az a minusz 3dB-el es pont, azaz az alsó határfreki.


Ja az adatok amiket adtál nincs meg a konzisztenciája. Úgy számolom qms=9.3. De ha ebben tévedtek akkor a többi mérés is kamu.
(#) djszega válasza ptesza hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Köszönöm szépen a kimerítő választ és a segítséget,a Qms hiánya valószínűleg az én hibám,rosszul másolt6am be az adatokat! Megtennéd, hogy újraszámolod Qms=12 vel?

Pontos adatok magyarul! Bővebben: Link Köszönöm szépen! ;)

Nem hiába van a LINK gomb! Action2K
(#) ptesza válasza djszega hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
A 9.3 qms érték illik bele , a 12 sem lenne jó ,de a láda jó lesz úgy ahogy írtam.
(#) kiss.ferenc hozzászólása Júl 8, 2011 /
 
Jó estét az Uraknak!
Szerintetek ebből (EW-10EP) ki lehet hozni valami normális kétutas hangfalat?
Nominal Diameter(ins)10 Frequency Range(Hz)51-6K Sensitivity(db,1w/1m)91 Power Handling(w rms)100 Nominal Impedance(ohm)8 Resonance, Fs(Hz)51 Effective Piston Diameter (mm)210 Volume Vas(litres)42,2 Total Dynamic Mass, Mmt(gm)38,8 Total Q, Qts1,22 Mechanical Factor, Qms7,84 Electrical Factor, Qes1,44 BL factor, BL(Txm)6,87 Compliance, Cms(mm/N)0,25 Coil Inductance @ 1kHz, Le(mH)1,18 Baffle Cutout Diameter (mm) 230; RMS:100W
(#) Bassmester válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Link is van róla? Bár ha ezek a paraméterei, akkor ilyet sem kell venni :no:
Mire kéne a kétutas doboz? Hifi vagy PA?
(#) ptesza válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Ezekkel a T/S paraméterekkel? Nem hinném.

Beelőztek.
(#) gabor80 hozzászólása Júl 9, 2011 /
 
Sziasztok
Tudja vki hogy a HIVI X1A magas bekötése hogy van mert nem sikerült a gyártónak feltüntetni. Vagy hogy lehetne kipróbálni, mivel a mélyeknél használt elemes módszer itt gondolom nem müködik.
Kösz
(#) lamalas válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Impulzusvalaszt kell merni, ugy megallapithato. Persze csak akkor ha az egesz merorendszer fazishelyesen van bekotve. Hirtelen mas otletem nincs.
(#) szamóca válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Nincs piros pötty a mágnesen?
(#) kiss.ferenc válasza Bassmester hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
PA ra kellet volna, de már meggondoltam magam
(#) zozi22 hozzászólása Júl 9, 2011 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Van két 12" Eminence hangszóróm Sajnos nem tudom a típusát és így fogalmam sincs, hogy mit tud. Csak annyi van a mágnes oldalán lévő matricán, hogy
EM12-4049 121040, 8 ohm, 67-91400990 G1

A matricája meg ilyen: Köszi előre is!

Szerkesztve : Ne püföld az entert feleslegesen köszi !
(#) agressiv válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
Működik az elemes módszer, de szét kell szedni hozzá a hangszórókat.
(#) ptesza válasza gabor80 hozzászólására (») Júl 10, 2011 /
 
HiVi-nél felszokás tüntetni ,legalábbis akárhányat láttam mindegyiken volt. Megnéztem egy csomó Hivi hangszórót ,és ha a mágnesen ül akkor a bal oldali a +.

DSC_1497.jpg
    
(#) subwoofer220 hozzászólása Júl 10, 2011 /
 
Sziasztok! Van két mély, ami közt nem tudok dönteni,és ebben szeretnék segítséget kérni! TUDOM, hogy mind a kettő nem nagy márka,de mégis melyik a "jobb"!?
1: M.N.C. Big gun 10'

2: Sal 2580 Xpro 10'
(#) Action2K válasza subwoofer220 hozzászólására (») Júl 11, 2011 / 1
 
Szia! MNC, de abból is a duplatekercseset. De milyen végfokkal hajtanád?
(#) subwoofer220 válasza Action2K hozzászólására (») Júl 11, 2011 /
 
Szia! Köszönöm válaszod! Nos a végfok nincs meg azt lesz a következő projekt... Csak először a mélyeket szeretném megvenni! Dupla tekercseset nem szeretnék venni mert az drágább és több watt,nem kell túl nagy sem. 1x 30cm-est sem akarok venni ,mert jobban tetszik 2 mély egy ládában.
(#) lewi hozzászólása Júl 12, 2011 /
 
Sziasztok!

Akadna egy kérdésem:
Építettem egy Bandpass ládát. Sajnos akad vele egy pár kívánalmam. A láda méreteit természetesen meg tudom adni, ha érdekes, de most előbb a konstrukciót írnám le, és hogy mi a gondom vele. Előszöris ott kezdem, hogy egy SAL SBX2530 as mélynyomó páros van benne, amit egy egy TDA7294 es végfokkal hajtok meg. A két tda egy 160VA os toroidról kapja a delejt, és kb32V ról járnak. A táp részében 40.000 µF pufer van, plusz még 100nF os kondikkal jól megpakolva. A bejövő hangjelet MPedro aktív sub szűrőjével szűröm, és erősítem, amihez megépítettem a kiegészítő részt is. Továbbá az erősítő rész tartalmaz még egy koppanásgátlót is. Most jutottam el odáig (2008 májusa óta), hogy szól az erősítő, működik a szűrő, és a védelem is egyszerre. Így összeépítettem a dobozt teljesen, beraktam a reflex csöveket is, és teljesen leszigeteltem a dobozt (légmentesen). De most mikor kipróbálom az a gondom vele, hogy a hangja nem olyan mint vártam. Mintha az 50Hz es búgás úgy benne maradna (zene közben). Viszont ha a bemenetről lehúzom a sz.gépet, akkor teljesen csendes, vagy ha a gép rá is van dugva, de nem játszok le hangot, akkor is teljesen búgás mentes.
Sajnos nem értek az elektronikához, csupán egy igen lelkes hobbista vagyok, de találgatnék- lehet hogy azzal van a baj, hogy a végfok túlvezérelt lenne? (nem recseg vagy valami, csakolyan idegesítő a mély, mert van, meg ütöget is, csak mintha torzítana)
A doboz oldala 20mm es furnér, ami mind a két felén fóliázott is, szóval azt sem hiszem hogy az remegne be. Olyasmi, mintha elfogyna az ereje, vagy nem is tudom jobban leírni. Ez lehet hogy a sal miatt van? Fogjam rá, hogy egy fostaliga a hangsugárzó, és ilyen idegesítő lesz akár mit is csinálok, vagy azért van még remény?
Nagyon szépen megköszönném, ha valaki tudna pár ötlettel, tippel szolgálni, mert már igen sok kreditbe fáj ez a doboz, valamint elektronika, és nagyon szeretném, ha szólna is úgy, ahogy kinéz.
( kritikusságom tán kicsit sok lehet ahhoz képest, hogy ez az első erősítő, illetve láda, amit életemben készítettem, de próbálok reális maradni, és nem elszállni az örömtől, hogy szól. Így kicsit javítani akarok rajta, hogy tényleg büszke lehessek rá)

Egy régebbi hsz- em pár adat a ládáról.
(#) ptesza válasza lewi hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Egy dolgot mindjárt nem értek. Minek kellett aktív szubszűrő , ha bandpass ládát építettél, ami maga egy passzív sávszűrő konstrukció.

Szerintem földhurok van a rendszeredben. Legfőbb oka az lehet szerintem , hogy nagyon alapos és precíz szerettél volna lenni és az erősítőben kiépítetted a védőföldelést is. Kettős szigetelésű konstrukciókkal nem szokott ilyen baj lenni. Szerintem menj ezzel a problémával egy erősítős topikba , bedobsz pár képet és segítenek kibogozni.

Amit köbzoli mond annak is van létjogosultsága ,mivel a CD lejátszók meg a hifi dolgok meg hasonló készülékek mind kettős szigetelésűek. Nem úgy mint a számítógépek , mert azok kivétel nélkül védőföldelésesek.
(#) lewi válasza ptesza hozzászólására (») Júl 12, 2011 /
 
Az 50Hz et csak ilyen viszonyítási alapnak szántam, hogy megpróbáljam leírni milyesmi is a hangzása. máshogy úgy fognám meg a leírást, hogy olyan 50Hz körüli hangnál, mintha megakadna. Szétrázni szétrázza a házat, de olyan furi a hangja.
Kérdésedre válaszolva, azért tettem bele a szűrőt, mert így jobbnak véltem, ha kiszűröm a magasokat és nem zavar be semmi a tisztább mélyek kedvéért.
A kiépítésben egy csillagpont kialakítására törekedtem-> itt találkozik minden GND. Az erősítő részében 2 db trafo van, egy nagy toroid, meg mellette sima nyáktrafó. A kisebbik a védelem és a szűrő áramkör tápellátását biztosítja. A kis trafo 2×9V ot ad, amelyet külön - külön egyenirányítok, majd stabilizálom egy - egy 7912-vel. A védelem áramkörének a föld pontját kivezettem a csillagpontra, ám mikor a szűrő földpontját is ott közösítettem, akkor megjelent a búgás a hangszórókon. Így az a csillagpontba nincs bekötve, csak a szűrőbe. De ezen kívül a végfokok, a hangsugárzók valamint a bemeneti jel szintén a csillagpontra van kötve.
Szóval véleményem szerint, nem a földhurokkal van a gond, mert az zene nélkül nincs, valamint ha megy hang a bemenetre, csak épp a zene ritmikája nem igényel sok mélyet, akkor nem hallani a búgást.
Védőföldelést nem tettem, mivel a csillagpontra sem, és a doboz házára sem kötöttem rá a védőföldet a hálózatból.
A szűrőben egy galvanikus leválasztást látok talán (amennyit hallottam ezt a fórumon)-> a bemeneti jelet egy egy ellenállásra köti, majd annak a másik végén egy fólia kondi van sorosan kötve, és csak utána megy a műveleti erősítőbe. A jelföld közvetlen van mindenre kötve -> (nem tudom, hogy ez ilyen galvanikus leválasztás e, csak leírtam, hogy ilyen azért van benne)
Ám én is gondoltam, hogy rákötöm a bakelitot, csak azzal az a gondom, hogy semmi elektronikája nincs és nem tudom, hogy közvetlen köthetném e rá. Csak mert láttam kapcsolásokat, amik a bakelithez valók, csak nem tudom, hogy gond e, ha nem tudja a line szintű kimenetet.
Tegyek egy próbát a bakelitlejátszóval?
(#) ptesza válasza lewi hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Hát igen a bandpass ládáknak ilyen hangjuk van .Szerintem az lesz a vége úgyis , hogy átépíted a dobozt reflexre.
(#) lewi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Igen, gondoltam, hogy nem a legtutibb lesz.
Bár most még felötlött az a variáció is a fejemeben, hogy kivezetem csak a végfok jelét m,inden nélkül, mert ha rakokegy hangkártyát a gépbe, akor azon van már sub kimenet is ( 5.1-es )
Bár tudom tapasztalatból is, hogy elég silány tud lenni az ami a gépből kijön, de sajnos a leg inkább innen hallgatok zenét.
Valószínűleg az átépítés előtt megpróbálkozom egy bakelites lejátszóval, csak mint mondtam (és ki is próbáltam) a szintemelő elektronika hiányában nem képes meghajtani a sub ot. Kell hozzá egy másik kis kütyü, de azt már láttam ugyan úgy MPedro oldalán. Még megpróbálkozom azzal egyszer, és remélem, hogy sikert fogok aratni.
Ám itt most, ha megengeditek offban felteszek egy nem ide vágó kérdést: A bemenő hangjelet egy 50K logaritmikus ( sztereo) potira tettem rá. A középső lábán a bemenő jel, az egyik szélsőn a kimenő, és a másikon a GND. A kérdésem, hogy jól csináltam-e, mert így mikor halkítom a sub ot, akkor lehalkítja az összes többi gépre kötött audió készüléket is. Ezzel lehet valamit kezdeni, vagy csak én mafláztam el valamit. Tudom más topic is van erre, ezért írtam off-ban, és ha köbzoli törli, nem sértődöm, és átírom egy másikba. Csak azért megpróbálom, hátha
(#) lewi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Csak mert te is modi vagy, és épp tőled kérdeztem. -tudom, hogy tosszat tettem- Köszönöm szépen a segítséget. Majd még megpróbálom akkor a bakelittal, csak ahhoz még meg kell építeni a szintemelőt. Ezer köszönet mindenért!
(#) Action2K válasza lewi hozzászólására (») Júl 13, 2011 /
 
Ha földhurkod van a PC felöl, akkor használj két kis hangfrekis leválasztó trafót. (régi FAX-modemekből bontható) További kérdéseket ebbe a témába:Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
(#) totty56 hozzászólása Júl 13, 2011 /
 
Üdv!
Segítségeteket szeretném kérni, mert sajnos egy másik topicban még nem kaptam választ.
Lényegében nekem csak ahhoz kellene segítség, hogy valaki megtudná e nekem mondani, hogy két db 20 cm es hangszóró képes e elég a mélytartományban lévő hangot leadni. A jelenlegi konstrukció a következő. Építettem nemrég egy pár passzív kétutas hangdobozt, ami tartalmaz 1db Sal SBX 1320 as mélyközép hangszórót és egy DTF 12 dóm sugárzót. A lényeg az, hogy ehhez szeretnék építeni egy passzív mélyládát, ami két db SAL SBX 2030ból állna. a doboz számításom alapján 58 liter lenne és lenne benne két db 6,6 mm átmérőjű 18 cm hosszú reflexcső. a váltó vágási frekije 200 hertz lenne. Én még nem alkalmaztam 20 cm es hangszórókat mélyeknek így arra lennék kíváncsi hogy alkalmasak e annak? azért gondoltam 20 cm eseket elsősorban, hogy ne nyomja el a közepet mondjuk egy 25 30 cm es mélyhangszóró így viszont az a kérdés hogy a 20 cm es hangszórót elég mélyet adnak e le vagy csak köhögnének ha mondjuk jönne egy 80 hertz körüli frekvencia?
Bocsánat a rövid meséért de így könyebb megérteni a bajomat
Válaszaitokat előre is köszönöm!!
(#) subwoofer220 hozzászólása Júl 13, 2011 /
 
Hali! Egy kérdésem lenne! Ez: itt:
Tudom hogy van dupla tekercses ,és 30 cm-es! De ragaszkodok a 25cm-hez és a egy tekercseshez!
Előre köszönöm a választ!
:puszis: MELYIK A JOBB?
Következő: »»   382 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem