Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1227 / 2208
(#) laci016 hozzászólása Júl 15, 2011
Üdv!
Olyan kérdésem lenne,hogy az AE782A 10Wattos-15ohm os erősítőt ki akarom próbálni Orion HS400 as hangfalakkal,amik ugye 4-4ohmosak, sorba kötném őket,úgy lenne 8 ohm. Nem lesz gond ha csak 8 ohm-al terhelem le az erősítőt 15 helyett?
(#) szac64 válasza laci016 hozzászólására (») Júl 15, 2011
Szia, ha csak kipróbálni szeretnéd, hogy működik-e vagy sem, akkor 8 Ohm-al is kipróbálhatod, de ilyenkor nem lesz tökéletes az illesztés, én próba idejére sorba kötnék egy 8 Ohm / 10 Wattos ellenállást a két 4 Ohm-os hangfallal.
(#) laci016 válasza szac64 hozzászólására (») Júl 15, 2011
Nem pontosan 8 ohm hanem 10.8 ohm a sorbakötött hangfalak ellenállása.Tökéletesen szól velük az erősítő!Gyönyörű hangja van
(#) szac64 válasza laci016 hozzászólására (») Júl 15, 2011
Igen szól, miért ne szólna?
Azért nem 8 Ohm, mert a vezeték ellenállása is hozzáadódott. Hozzáadsz még pár métert s meg is lesz a 15 Ohm teljesítmény felét meg elfűtöd a vezetéken.
(#) laci016 hozzászólása Júl 15, 2011
Nem azon van a hangsúly, "szól",hanem hogy hogyan szól Ja tudom, hogy a vezeték ad hozzá 2....ohmot.Van mögötte 3 m legalább
(#) Mate78 válasza laci016 hozzászólására (») Júl 15, 2011
Ha hosszútávú használat a cél, nem csak próba,akkor jó hírem van számodra.A kimenők megbontás nélkül átköthetők 4Ohmra!
(#) laci016 válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 15, 2011
Igen,tudomtervezem is...
(#) sznyeg hozzászólása Júl 15, 2011
Sziasztok!
Mi a véleményetek erről a kimenőtrafóról...?
Bővebben: Link
(#) buburobi válasza czapek hozzászólására (») Júl 15, 2011
Elég szép. Én is ilyesmit álmodtam meg, csak EM4-el, vagy EM84-el kiegészítve és cseresznye vagy dió fából.
(#) sznyeg válasza sznyeg hozzászólására (») Júl 15, 2011
Mondjuk ezzel az erősítővel: 4 X EL34
4 X EL34 II.
(#) szac64 válasza sznyeg hozzászólására (») Júl 15, 2011
Szia, nem rossz a trafó, de nincs UL leágazása, bár ha nem kell akkor kiváló lehet.
Én személy szerint a klasszikus kinézetett jobban szeretem, s ennek UL leágazása is van:
Edcor USA
(#) FordPrefect válasza szac64 hozzászólására (») Júl 15, 2011
20 E/db. Ennyi pénzért lehet is UL leágazása. Az sznyeg képén látható frekiátvitelű átvitelű trafó árát meg nem látjuk, tehát felelőtlenség ítéletet mondani, kivéve ha valaki már használta valamelyiket. De ennyi pénzért már neves gyártók olcsóbb trafói, vagy hazai gyártók jobb trafói kaphatók.
(#) Malfox válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 15, 2011
Ez így igaz! Nekem a vonalerősítőmben a bemeneten nincs kondi, cserébe a csövek 1942-es Sylvania-k, rendes méretezéssel és megfelelő munkapont beállítással és nem utolsó sorban sztatikus fűtés emeléssel megelőzhetőek ezek a hibák. Egy csövet pedig illik megmérni, mielőtt használni kezdeném. A gitárerősítőnél azért én is tennék bemeneti kondenzátort, de mondjuk én 100nF alá nem mennék.
(#) szac64 válasza FordPrefect hozzászólására (») Júl 15, 2011
Ez igaz, de a Sowter se olcsó : Ł 214.87. Szóval inkább Edcor.
(#) FordPrefect válasza szac64 hozzászólására (») Júl 16, 2011
Ha ragaszkodsz a gyárihoz, vannak olcsóbb, jobb ár/érték arányú trafók. De hazai gyártásúban is van ipari, félipari, audiofil gyártmány féláron, referenciákkal.
(#) sznyeg hozzászólása Júl 16, 2011
Őszintén megvallom vacillálok.
Vagy, mivel van egy nagyon jó állapotú EAG AE785/A-m , kerítek mellé még egyet, rendbeteszem őket, ohmikus kijáratot kapnak, és egész jó hangjuk lesz, vagy építek két 60-100 W-os monoblokkot.
Ezért gondolkozom 2 vagy négy EL34-re vagy 6L6-ra épülő push-pull illetve paralell push-pull erősítőben.
Nincs szükségem a teljes teljesítményükre, miért is lenne... De szeretem, ha van bőséggel tartalék a berendezéseimben, pont azért, hogy a kellő dinamikatartalékkal rendelkezzenek.
Ha egy erősítőt a teljes teljesítményének a 20-30%-án használok, akkor marad tartalék benne a dinamikacsúcsok leadására.
(#) FordPrefect válasza sznyeg hozzászólására (») Júl 16, 2011
Na meg a csövek élettartama akár egy nagyságrenddel is nagyobb lehet..
(#) oibacsi hozzászólása Júl 16, 2011
Megjöttek a GU50-es csöveim, eredeti csomagolásban.
Hogyan tudom itt beazonosítani pontosan a lábakat?
Láttam az alján egy jelölést, ha azt veszem 1-es lábnak, akko 4-8 (fűtés) 6ohm körül mutat. Jól gondoltam?
(#) Imi65 válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 16, 2011
Nézd csak meg figyelmesen a rajzot! Van ott az 1-es láb karikája alatt egy kis vonalpáros, és egy "kulcs" felirat. Az a "kulcs" az oldalán lévő kidudorodó rész, ami az eredeti foglalatába is meghatározta, hogyan lehet bedugni, a kis vonalak ezt szimbolizálják.
(#) oibacsi válasza Imi65 hozzászólására (») Júl 16, 2011
Most nézem, a búrán is ugyanott van egy kidombororodó csík. Akkor valóban az lesz az. Köszönöm.
(#) oibacsi válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 16, 2011
Módosítottam egy picit Müszi kapcsolásán, feltöltöm ide.
Ránézne valaki?
(#) bakos13gab válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 16, 2011
Nem akarom müszit megsérteni, de ha jót akarsz magadnak és nem csak azt, hogy szóljon is, hanem hogy jól, akkor ezt nagyon gyorsan felejtsd el.
Egyszerű anódkövetővel hajtsd meg szerintem, vagy az elektroncso.hu-n lévő második felvonással. Én mindkettőt megépítettem és ez itt hagy némi kívánnivalót maga után, de annyira nem értek hozzá, hogy megmondjam mit.
(#) oibacsi válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 16, 2011
Az viszont nem tetszik több szempontból:
-katódkondi
-mindkét fél kell a a meghajtáshoz
-fix negatív előfesz helyett katódelellenállást akarok
-két kondin is áthalad a jel
A 33pF kondit kiszedhetem?
(#) szac64 válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 16, 2011
A katód kondi azért kell mert a nélkül kicsi lenne az erősítés s rakhatnál be még egy fokozatot. A gyorsítórács és az UL leágazás közé kellene egy ellenállás is. Szerintem a 33pF-et kihagyhatod. Javítsatok ki ha tévedek.
Üdv.
(#) buburobi hozzászólása Júl 16, 2011
Üdv! GU-50 SE táp problémám van. Van egy 2*320v-os trafóm.Csöves egyenirányítót szeretnék mert így az anód késleltetéssel sem kell foglalkoznom. A problémám az, hogy a (320V) kb 450v-ot kevésnek találom. A (320+320) kb 900v-ot pedig soknak. Szerintetek mit csináljak? A trafót nem áll szándékomban megbontani.
(#) varttina válasza buburobi hozzászólására (») Júl 16, 2011
Üdv! A GU50 széles széles feszültségtartományban működtethető. 450V bőven elég neki, de 900V sem sok. Természetesen egészen más nyugalmi áram és illesztés kell a kettőhöz.
(#) sturbi hozzászólása Júl 16, 2011
Változtattam a 6E5P apróságon (Joepapa a fülembe tette a bogarat). A szilíciumdiódás rácselőfesz helyett betettem egy 6D6A diódát, és ha hiszitek, ha nem, jobb lett (tisztább lett a magasa, nőtt a "varázs").

6e5pSE.jpg

(#) bakos13gab válasza oibacsi hozzászólására (») Júl 16, 2011
Akkor SRPP pl. 6n2p csővel vagy akár ECC82-vel. Az ECC83-as verzió simán túl tudja szgépről vezérelni, az ECC82 kb. fele hangerőt produkál. Hát kár szerintem a katódban elfűteni a teljesítményt, de ez ízlés kérdése. Nem tudom, hogy az a 33pF mit is csinál, de szerintem is kivehető belőle. A 100nF emelhető és a 10K helyett elég lehet 1K is. Megnézek egy ECC82-es beállítást 320V környékére.
300V mellett célszerű: 220K anódba, 3,9K katódba. Ekkor a várható erősítés 14,5x 4,9%-os torzítás mellett. (Forrás: Magyari Béla - Rádiótechnikai zsebkönyv, 1975)
(#) bakos13gab válasza buburobi hozzászólására (») Júl 16, 2011
Nekem hasonló trafó állt rendelkezésemre, csak azzal a szerencsével, hogy kértem rá 120V-os megcsapolásokat, így tudtam megfelelően kötve 200 - 0 - 200 V-ot egy graetzre kötni, így az anódfesz 500V körüli, a közepére köte a segédrácsot, annak 250V-ot előállítani. Szerintem nyugodtan próbáld meg magasabb feszültségről, bár 900V-on már elborult illesztése lehet, a 2,5K biztos megkínozná. a lényeg a segédrács megfogása 250V körül.
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Júl 16, 2011
Értitek már, miért mindent csövekkel oldok meg egy csövesben? (Ennél nem oszt nem szoroz úgysem pár amper, ami elfűtődik…)
Következő: »»   1227 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem