Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1397 / 3998
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Nem hinném, hogy szinkron számlálóra lenne szükséged, a szinkron számlálót akkor kell alkalmazni, ha a sok sorosan kapcsolt flip flop késleltetési ideje (ami azért összeadódik) az időzítésekben, vagy magában a számlálásban problémát okoz. A Te esetedben ilyenre nincs szükség, nem állítasz elő pontos időzítéseket egy hosszú számláncból, és nagy frekvenciájú jeleket sem kell számolnod, ahol az egyetlen fokozat késleltetési ideje számottevő.
(#) janikukac hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok! TL071-el szeretnék valami kis ügyes fejhallgatóerősítőt építeni, mit ajánlotok srácok? Áramfelvétel ne legyen túl nagy , azaz 1A alatt.
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Szia!
A TL071-el még mindig nem igazán lehet füleserősítőt építeni. Mikrofon előerősítőt annál inkább.
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

(#) nagy_david1 válasza mechanika hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Mellesleg szerintem az akkumulátorod is haldokolhat. 50mA-val is számolva egy 1,3Ah akku egy teljes napot bírja és a feszültsége akkor sem esne le 7V-ra. Egy 12V akkunak nem szabad ennyire lemerülnie.
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Vic! Ehhez mit szólsz? Bővebben: Link
(#) nagy_david1 hozzászólása Júl 17, 2011 /

Üdv!

Tegnap már rákérdeztem csak félreértődött a dolog, úgy, hogy most egy képet is mellékelek. A kérdés az az, hogy ha például a diódák fejenként elviselik a 3A áramerősséget akkor a híd is elvisel 4-5A áramerősséget? Elvégre szinte minden alkatrésznek van csúcsterhelése rövid időre. A 3A az folyamatos terhelésre van itt meg csak minden második periódusban folyna rajta áram. Mintha az adatlapokon is lenne egy grafikon ami az ismétlődő igénybevételről szól.

hid.jpg

(#) ujfalusi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

A 3 A-ros dióda hidba kötve 6 A. Más kérdés hogy a félvezetőknél megadott határ értékek végtelen nagy hűtő felületre értendő.
(#) alex199303 hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok !
Építettem ledes világítást 3 ledet sorba és ezeket párhuzamba kötöttem 90db 5mmes ledekkel. 9 voltról táplálnám de csak 23 volt áll rendelkezésre. a ledek és a táp közt kb 15 méter van LM7809-el lett kilenc voltom de a ledeknél csak 1volt körül mértem, és már egy pár lm 7809et kinyírtam... Hogy lehetne megoldani hogy a ledek 9 voltot kapjanak?
(#) pucuka válasza ujfalusi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

A 3 A, az 3 A (effektív). A diódák a diódahídban nincsenek párhuzamosan kötve, sokkal inkább sorba. az egyik periódusban az egyik pár, a másikban a másik. Az áram szempontjából midegy, átfolyik a 3 A, semmi 6 A. Az viszont fontos, hogy mekkora a csúcsáram amit el kell viselnie, ezt viszont a puffer elkó mérete erősen befolyásolja, ugyan rövid ideig, bekapcsoláskor, és utánna periodikusan. ezeket az adatokat is figyelembe kell(ene) venni, a disszipáció mellett.
(#) ujfalusi válasza alex199303 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Az IC-éd mindig is tönkre fog menni. A 9 voltosnak sok a 23. Át kell tekerni a trafót.
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Én abból indultam ki, hogy felváltva fogják a 4-5A áramerősséget átengedni és nem folytonosan. Mondjuk lehet az 50Hz egyenirányítása túl sok idő az adatlapon megadott csúcs érték elviseléséhez képest. Mellesleg nem arra gondoltam most, hogy mi van addig ameddig a puffer kondi üres. A híd folyamatos működését tárgyalom most csak. A disszipáció az egy másik gond mivel valóban melegednének is a diódák és én még nagyon nem láttam bordát henger tokozású alkatrészre
(#) ujfalusi válasza alex199303 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

És azt is vedd figyelembe hogy 15 méterre elég vastag vezeték kell mivel 9V egyenről van szó, mire oda ér elfogy a villany.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Olvasgasd, és értelmezd az adatlapot. sok minden benne van.
(#) ngexi válasza ujfalusi hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Azt hiszem a 7809 es 18 voltot bír maximum. Pontos értékért adatlapot kell megnézni.

Kris
(#) ZOL94 hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok!
Van egy AC 24V-os relém ,DC-vel megpróbáltam és meghúz rendesen.Azt tudom h AC-re és DC-re más a tekercselést alkalmaznak ,az lenne a kérdésem h a tekercset nem zavarja-e,nem megy tönkre?
(#) ujfalusi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Az hogy te még nem láttál ilyen diódát hűteni az a te bajod. Hűtő zászlót szoktak rá tenni.
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Júl 17, 2011 / 2

Nejkem tecik! Szerintem jó lesz, megépítheted! Néhány jótanács:
Csak akkor kezdj bele, ha készre építed. Dobozba is! Addig ne állj neki nyákot készíteni, amíg nincs előtted az összes(!) alkatrész. Beleértve a kapcsolókat, potikat, csatlakozókat, etc... Ha minden megvan, rajzolj-tervezz egy dobozt. Rajzold meg az előlapon. Írj rá méreteket, hogy lásd, elférsz-e? Az alkatrészeknél ne feledd a csavarokat, távtartókat, törésgátlót sem. Jusson eszedbe, hogy a műanyag doboz olcsóbb és nem kell földelni. Tervezz bele biztosítékot is és figyelj arra, hogy elférj a dobozba. Úgy válassz feladatot, hogy legyen hozzá szerszámod! Ha nincs normális fúrógéped, reszelőid, fűrészed, csavarhúzód, neki se állj. Tudom, ez most egy picit mellbevágott... De! Ha jól csinálod, nagyon boldog és büszke leszel. Egy ilyen berendezés nem készül el 2-3 nap alatt. Kell neki 1-2 hét! Komolyan mondom. :yes:

Attól eltekintve, hogy én "összetett" hídról beszélek itt is benne vannak valóban azok a kifejezések ami nem teljesen tiszta vagy nem vagyok biztos benne. "Repetitive peak forward current" és "Peak forward surge current, 50 Hz half sine-wave" sorok nem teljesen tiszták. Köszi.
(#) Csupasz hozzászólása Júl 17, 2011 /

Sziasztok!
Építettem egy hőmérőt LM35 az érzékelő,LM358 erősít.30 fokon 3V a kimenete, amit rátettem egy MPSA 42 bázisára.Vagyis innentől az IN-13 kivezérlésjelző.Azt szeretném megkérdezni, hogy az mitől lehet, hogy a csövet beskáláztam, beállítom a 30 fokot,és kikapcsolom,újra be, és a 30 fokot adja, de pl. úgy, hogy 10-45-ig. apcsolásból egyszer nem 0-ról indul.
Mi okozhatja?
Kapcsit nem akarok feltenni, mert biztos nem jó!
Kérem, ha valaki tud, segítsen
Üdv:
Csupasz
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Hello!
A szinkron számláló, és a szinkron adatátvitel, más fogalmakat takar..
üdv! proli007

ad 1. Ismétlődő csúcs nyitóirányú áram 30 A azt jelenti, hogy 15 Hz nél nagyobb frekvenciájú áram ennél az értéknél nem lehet nagyobb, amikor üzem közben folyamatosan tölti a puffer kondit), de meg is van jegyezve, hogy ha a lábak 10 mm re tartják legalább a szabad környezetben.
ad 2. Ez egy darab, nem ismétlődő 50 Hz -es fél színusz hullám esetén érvényes, amikor bekapcsoláskor, üres pufferkondinál rákerül az első félszínusz.
Lejjeb találsz korlátozásokat a puffer kondi méretére, illetve a beiktatandó soros ellenállás mértékére.
Ebben az esetben az értékek Ta környezeti hőmérsékletre vonatkoznak, a magasabb környezeti hőmérsékleten való használathoz találsz lejjebb korrekciós táblázatot.
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Hello!
Ha tudod, hogy nem jó a kapcsolás, akkor mitől működne jól? Szóval tedd csak fel a rajzot. Legfeljebb nem jó. Mit veszíthetsz?
Nem ismerem ezt a kivezérlésjelzőt, de nem árammal kell ezt vezérelni?..
üdv! proli007

Akkor megkockáztatom kijelenteni, hogy 50Hz hálózati feszültség egyenirányításakor jóval többet bír el egy diódahíd mint folytonos DC áram áthaladásakor.

Persze, mert van ideje hűlni a diódáknak. Az egyenáramnál nincs, ami a dióda ellenállásán esik teljesítmény, azt el is kell disszipálni. Mindig a feladatnak megfelelő (kissé túlméretezett diódahidat kell használni, de azt is megteheted, hogy az ilyen tégla formájúakat egy kengyellel leszorítod a fém házra, sasszira, vagy a nagyobb terhelhetőségűeknél olyan a tokozás, hogy a közepében van egy lyuk, aminél fogva szintén leszoríthatod egy nagyobb fém fellületre.

Akkor az elgondolásom helyes volt csak megalapozatlan és ezek szerint a mellékletben szereplő dióda Fig2 grafikonja is ezt tárgyalja és megfelelő hűtésnél egy ilyen diódákból felépített hídnak meg se kottyan 4-5A 50Hz egyenirányításakor. Köszönöm kielégítő válaszod s türelmed.

1n5408.pdf

(#) Csupasz válasza proli007 hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Szia
Nem akartam pofátlan lenni, ez még az ,aminek a 4017-es részét Te tervezted.
Szóval ugyanaz a probléma, hogy az IN-13 cső középről kezdi a kijelzést..
Bocs, de a 4017 sem tökéletes, mert csak arra a pillanatra vált át,nincs öntartása,visszabillen.De ez a legkevesebb.
Ha beállítom a megfelelő kijelzéshosszt, a következő váltáskor már nem a cső elejéről /0/ indul, hanem esetlegesen valahonnan.Miért?
Üdv.
Csupasz

DSC00411.JPG

(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Júl 17, 2011 /

Szerszám van ! Apám ácskodik itthon, nagybátyám is az, úgyhogy..

Akkor megépítem, és szerzek valami faja kis plasztik dobozt. Kb mekkora áramot vesz fel? Milyen biztit tegyek bele?
(#) proli007 válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Hello!
Idézet:
„Bocs, de a 4017 sem tökéletes, mert csak arra a pillanatra vált át,nincs öntartása,visszabillen.”

Ilyen nincsen. A 4017 egy számláló, és ha átlépteted egy állásba, akkor ott is kell maradnia. Ha nem, akkor valahonnan zavarjelet szed össze. Vagy az órajelén, vagy a RESET jelén keresztül.
A RESET megoldás nem így túl korrekt ilyen szempontból, ha a tápfeszültségen egy tranziens van, akkor törölheti a számlálót. És a tápfesz szűrésekre is oda kel figyelni, és elkerülni azt is, hogy ne rántsa meg valami.

Hogy miért működik így a kijelző, azt legfeljebb úgy tudod megnézni, hogy megfigyeled, hogy az "áramgenerátor" ad más áramjelet, vagy a kijelző önállósítja magát. Tehát mérni kell a cső felé menő áramot, és tápfeszültségeket, mikor váltások vannak.
üdv! proli007
(#) vicsys válasza Csupasz hozzászólására (») Júl 18, 2011 /

Nálam akkor produkált hasonlót, amikor az anódfesz. nagyon alacsony volt.
A tesztelést a tápfeszültségek ellenőrzésével kezd. Utána a szenzor műveleti erősítőjének a kimenetével hajtsd meg a csövet meghajtó tranyát. Nem tudom, hogy a köztes elektronikának mi a célja, de első körben az analóg részét tedd tisztába. Utána a digitális ic-ket már egy leddel is tudod tesztelni.
Következő: »»   1397 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem