Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Hát a pontos típust megnézem majd holnap és utánanézek akkor hátha találok róla valamit. Találtam még itthon jó pár elektroncsövet amikből ugyancsak jó lenne építkezni de ahogy olvasgattam a trafókkal bajban lennék. Emiatt gondoltam erre a tv-s megoldásra amikor megtaláltam a tv-t.
A fórumot pedig mindenképpen el akarom olvasni mert valóban igaz az hogy úgy nem kell annyi kérdést feltennem és nem úgy akarom megépíteni hogy csak építem mint a robot hanem érteni is akarom hogy hogyan is működik mert most még eléggé sovány a tudásom és a tapasztalatom az elektron csövekkel kapcsolatban. Egyébként köszönöm a válaszokat
Hát, amelyik RT-ból ki lett vágva a kapcsolás, ott pontos trafóadatok is vannak valószínűleg..
Sajnos csak ezt a képet kaptam, semmi mást nem tudok róla, ezért kérdeztem. Esetleg nem tudod, hogy melyik számban lehetett? Köszönöm!
Az egész egyszerű. ECC83 fűtése 300mA, az ECF80-é 450mA. Ez ráhagyással 1,5A. A PL500-asok fűtése 54V és legyen 500mA az előfesszel együtt. Az anódfesz: Összesen kb 50W lehet a disszipáció (Anód+G2), ami 166mA. Legyen 200mA, mert a többi csőnek is kell. Az egésznek elég egy 120W-s trafó.
Vegyük sorra a csöveket és számoljuk ki a szükséges fűtőteljesítményt.
2 db ECC83 2* 6,3V*0,3A=3,78W ECF80 6,3V*0,45A =2,84W 2 db PL500 2* 27V*0,3A=16,2W Összesen: ~23W Számoljuk a felvett áram maximális értékét. Végfok: 110mA (PL500 adatlapja alapján) Előfok: (300V-290V)/1kohm=10mA Összesen: 120mA, az ebből eredő teljesítmény: 300V*120mA=36W A kettő összege: 23W+36W=59W Egy 60VA hálózati trafó elvileg elegendő egy csatornához, bár nem árt túlméretezni.
Kissé túlméreteztem a dolgokat.
Na meg ugye a trafó hatásfoka.
Osztva mondjuk "nulla egész valamennyivel".
Sziasztok! Egy sikeres lomtalanitási körút.. egy VT Fortuna teljes panel.. a tv alkatrésznek nyilvánitva,mert képkimenő trafó kitépve.. eltéritőtekercs sincs meg (képcsőnyak letörve),doboza is csúnya,de a panel,hangszórók,hangkimenő,sorkimenő,csőgarnitúra megvan. Illetve találtam egy Orion Orpheus panelt amiről ugyan megpróbálták lefesziteni a képkimenőt,meg a hangkimenőt,de szerencsére az eszükbe sem jutott hogy két-két pici csavar fogja őket... Szóval apámmal már régóta szeretnénk épiteni PCL86-os csővel müködő sztereo erősitőt és gyülnek az alapanyagok.. már csak hálótrafó kellene.. van egy pacsirta rádióm,de azt szét nem barmolom e miatt.. inkább nekiállok kutakodni a garázsban.. Gondolom ilyesfajta cuccokból nem lehet olyan szuper minőséget késziteni,de tapasztalatnak és gyakorlásnak jó lehet..
Jó kis cső az, itt már valaki épített belőle, úgy tudom…
Szia! Szép fogás! Nálunk ugyan nem volt lomtalanítás, mégis jól jártam. Egyik ismerősöm ki akarta dobni, én meg elhoztam tőle. Főként egyenirányító csövek, de van közte néhány ECC81, és pár darab skálaizzó. Azt hiszem egy időre elfelejtem a félvezetős egyenirányítást.
Helló. Köszönöm a segítségeteket. A fűtést ki tudom számolni, csak az anód teljesítménnyel nem voltam tisztában, hogy hogyan kell. Lesz még előerősítő is, úgyhogy nem árt kicsit túlméretezni, ezért egy 120W körüli trafó lesz majd benne. Még egyszer köszönöm a segítségeteket!
Idézet: „Helló mindenkinek. Ennek az erősítőnek mekkora teljesítményű trafó kell egy csatornára?” Ezzel az erősítővel foglalkozó cikk az Rtévk. 1969-es szám 190-191 oldalán található. Ott a következőket írják: "...az erősítő teljes kivezérlésénél kb. 180mA áramot vesz fel. A transzformátor anódtekercsét 400-500mA-ra célszerű méretezni drótátmérő szempontjából, ha azt akarjuk, hogy teljes kivezérlésnél se essen le a feszültség 290 V-nál lejjebb"
Helló. Köszönöm! Megpróbálom valahonnan letölteni azt a számot és elolvasom a cikket.
Építettem hasonló PL504PP-t, abban 250VA-es a hálózati toroid.Kell is akkora, huzamosabb működés mellett melegszik,csövesnél szerintem amúgy sem árt rendesen túlméretezni a hálózatit.
Basszusgitár erősítő lenne belőle, csak másik előerősítőt használnék. Ha 115W-ra méretezem az anódot az szerintem elég. Én is túl szoktam méretezni a dolgokat, sosem baj, ha van egy kis tartalék.
Az összes RTÉK(2010-ig), valamint sok-sok egyéb letölthető:Bővebben: Link
Köszönet! Tényleg sok jó dolog van itt! Hálám örökké üldözni fog!
Na még az összes RT:Bővebben: Link Ahhoz képest, hogy 18 éves "papa" vagy- külön gratulál Neked egy 3,5x idősebb nagypapa!(Talán még nem nagyon OFF?)
Egy haverom szokta mondani nekem, hogy papa (195magas, 110kiló vagyok, ő meg 160magas 50kiló) és innen jött a név. Köszönöm szépen, élek-halok az RT-ért, csak sajnos alig van meg néhány darab. Mostantól lesz olvasnivalóm
Nekem tetszik, csak nem sok mindent találtam róla. Van 2db új.
SE-ben valaki már hajtotta "közülünk" fél ECC85-tel…
Keress QQE03/12-re, vagy 6360-ra, esetleg RS1029-re
Üdv mindenki!
Találtam érdekes oldalt. Erősítők ,kinek sok ideje van hajrá több csöves rajz.Érdekes rajzok (a megrajzolás 100 éves?!) Üdv
Köszi, hogy belinkelted, biztos sok mindenkinek jól fog jönni! Nekem is pont kellett.
Sziasztok .
Van egy elektroncsővem milyen csővel tudom kicserélni mi tudja hejetesiteni 6sn7gt
A Magyari-féle csőkatalóg szerint a a 6SN7 az egy ECC rendszerű cső.
Uf: 6,3V If: 0,6A Ua: 250V -Ug1: 8V Ia: 9mA S: 2,6mA/V Ri: 7,7kOhm Oktál foglalatú kettőstriódát keress Pl. ECC33, WA6SE Bővebben: Link Datasheetarchive.com adatbázis Képen a csőfej bekötése.
Egy másik kapcsolásban láttam pentódának kötve, 1k ellenállással és 250V-os zenerrel beállítva a segédrácsfeszt. Üzembiztos lehet így?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |