Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1229 / 2208
(#) mekkmesterke hozzászólása Júl 18, 2011
Hát a pontos típust megnézem majd holnap és utánanézek akkor hátha találok róla valamit. Találtam még itthon jó pár elektroncsövet amikből ugyancsak jó lenne építkezni de ahogy olvasgattam a trafókkal bajban lennék. Emiatt gondoltam erre a tv-s megoldásra amikor megtaláltam a tv-t.
A fórumot pedig mindenképpen el akarom olvasni mert valóban igaz az hogy úgy nem kell annyi kérdést feltennem és nem úgy akarom megépíteni hogy csak építem mint a robot hanem érteni is akarom hogy hogyan is működik mert most még eléggé sovány a tudásom és a tapasztalatom az elektron csövekkel kapcsolatban.
Egyébként köszönöm a válaszokat
(#) FordPrefect válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 19, 2011
Hát, amelyik RT-ból ki lett vágva a kapcsolás, ott pontos trafóadatok is vannak valószínűleg..
(#) vikipapa válasza FordPrefect hozzászólására (») Júl 19, 2011
Sajnos csak ezt a képet kaptam, semmi mást nem tudok róla, ezért kérdeztem. Esetleg nem tudod, hogy melyik számban lehetett? Köszönöm!
(#) mark.budai válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 19, 2011
Az egész egyszerű. ECC83 fűtése 300mA, az ECF80-é 450mA. Ez ráhagyással 1,5A. A PL500-asok fűtése 54V és legyen 500mA az előfesszel együtt. Az anódfesz: Összesen kb 50W lehet a disszipáció (Anód+G2), ami 166mA. Legyen 200mA, mert a többi csőnek is kell. Az egésznek elég egy 120W-s trafó.
(#) varttina válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 19, 2011
Vegyük sorra a csöveket és számoljuk ki a szükséges fűtőteljesítményt.
2 db ECC83 2* 6,3V*0,3A=3,78W
ECF80 6,3V*0,45A =2,84W
2 db PL500 2* 27V*0,3A=16,2W
Összesen: ~23W

Számoljuk a felvett áram maximális értékét.
Végfok: 110mA (PL500 adatlapja alapján)
Előfok: (300V-290V)/1kohm=10mA
Összesen: 120mA, az ebből eredő teljesítmény: 300V*120mA=36W

A kettő összege: 23W+36W=59W
Egy 60VA hálózati trafó elvileg elegendő egy csatornához, bár nem árt túlméretezni.
(#) mark.budai válasza varttina hozzászólására (») Júl 19, 2011
Kissé túlméreteztem a dolgokat.
(#) buburobi hozzászólása Júl 19, 2011
Üdv!
GU-17-el barátkozott már valaki?
(#) marone válasza varttina hozzászólására (») Júl 19, 2011
Na meg ugye a trafó hatásfoka.
Osztva mondjuk "nulla egész valamennyivel".
(#) küzmös Gergely hozzászólása Júl 19, 2011
Sziasztok! Egy sikeres lomtalanitási körút.. egy VT Fortuna teljes panel.. a tv alkatrésznek nyilvánitva,mert képkimenő trafó kitépve.. eltéritőtekercs sincs meg (képcsőnyak letörve),doboza is csúnya,de a panel,hangszórók,hangkimenő,sorkimenő,csőgarnitúra megvan. Illetve találtam egy Orion Orpheus panelt amiről ugyan megpróbálták lefesziteni a képkimenőt,meg a hangkimenőt,de szerencsére az eszükbe sem jutott hogy két-két pici csavar fogja őket... Szóval apámmal már régóta szeretnénk épiteni PCL86-os csővel müködő sztereo erősitőt és gyülnek az alapanyagok.. már csak hálótrafó kellene.. van egy pacsirta rádióm,de azt szét nem barmolom e miatt.. inkább nekiállok kutakodni a garázsban.. Gondolom ilyesfajta cuccokból nem lehet olyan szuper minőséget késziteni,de tapasztalatnak és gyakorlásnak jó lehet..

P1080246.JPG

(#) klemo86 válasza buburobi hozzászólására (») Júl 19, 2011
Jó kis cső az, itt már valaki épített belőle, úgy tudom…
(#) varttina válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Júl 19, 2011
Szia! Szép fogás! Nálunk ugyan nem volt lomtalanítás, mégis jól jártam. Egyik ismerősöm ki akarta dobni, én meg elhoztam tőle. Főként egyenirányító csövek, de van közte néhány ECC81, és pár darab skálaizzó. Azt hiszem egy időre elfelejtem a félvezetős egyenirányítást.

csovek.JPG

(#) vikipapa válasza varttina hozzászólására (») Júl 19, 2011
Helló. Köszönöm a segítségeteket. A fűtést ki tudom számolni, csak az anód teljesítménnyel nem voltam tisztában, hogy hogyan kell. Lesz még előerősítő is, úgyhogy nem árt kicsit túlméretezni, ezért egy 120W körüli trafó lesz majd benne. Még egyszer köszönöm a segítségeteket!
(#) sznyeg válasza marone hozzászólására (») Júl 19, 2011
Szorozva
(#) NHGY válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 19, 2011
Idézet:
„Helló mindenkinek. Ennek az erősítőnek mekkora teljesítményű trafó kell egy csatornára?”

Ezzel az erősítővel foglalkozó cikk az Rtévk. 1969-es szám 190-191 oldalán található.

Ott a következőket írják: "...az erősítő teljes kivezérlésénél kb. 180mA áramot vesz fel. A transzformátor anódtekercsét 400-500mA-ra célszerű méretezni drótátmérő szempontjából, ha azt akarjuk, hogy teljes kivezérlésnél se essen le a feszültség 290 V-nál lejjebb"
(#) vikipapa válasza NHGY hozzászólására (») Júl 19, 2011
Helló. Köszönöm! Megpróbálom valahonnan letölteni azt a számot és elolvasom a cikket.
(#) Mate78 válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 19, 2011
Építettem hasonló PL504PP-t, abban 250VA-es a hálózati toroid.Kell is akkora, huzamosabb működés mellett melegszik,csövesnél szerintem amúgy sem árt rendesen túlméretezni a hálózatit.
(#) vikipapa válasza Mate78 hozzászólására (») Júl 19, 2011
Basszusgitár erősítő lenne belőle, csak másik előerősítőt használnék. Ha 115W-ra méretezem az anódot az szerintem elég. Én is túl szoktam méretezni a dolgokat, sosem baj, ha van egy kis tartalék.
(#) gkari válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 19, 2011
Az összes RTÉK(2010-ig), valamint sok-sok egyéb letölthető:Bővebben: Link
(#) vikipapa válasza gkari hozzászólására (») Júl 19, 2011
Köszönet! Tényleg sok jó dolog van itt! Hálám örökké üldözni fog!
(#) gkari válasza vikipapa hozzászólására (») Júl 19, 2011
Na még az összes RT:Bővebben: Link Ahhoz képest, hogy 18 éves "papa" vagy- külön gratulál Neked egy 3,5x idősebb nagypapa!(Talán még nem nagyon OFF?)
(#) vikipapa válasza gkari hozzászólására (») Júl 19, 2011
Egy haverom szokta mondani nekem, hogy papa (195magas, 110kiló vagyok, ő meg 160magas 50kiló) és innen jött a név. Köszönöm szépen, élek-halok az RT-ért, csak sajnos alig van meg néhány darab. Mostantól lesz olvasnivalóm
(#) buburobi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 19, 2011
Nekem tetszik, csak nem sok mindent találtam róla. Van 2db új.
(#) klemo86 válasza buburobi hozzászólására (») Júl 20, 2011
SE-ben valaki már hajtotta "közülünk" fél ECC85-tel…
Keress QQE03/12-re, vagy 6360-ra, esetleg RS1029-re
(#) fater0827 hozzászólása Júl 20, 2011
Üdv mindenki!
Találtam érdekes oldalt.
Erősítők ,kinek sok ideje van hajrá több csöves rajz.Érdekes rajzok (a megrajzolás 100 éves?!)
Üdv
(#) mark.budai válasza fater0827 hozzászólására (») Júl 20, 2011
Köszi, hogy belinkelted, biztos sok mindenkinek jól fog jönni! Nekem is pont kellett.
(#) buburobi válasza klemo86 hozzászólására (») Júl 21, 2011
Így már találtam. Köszi.
(#) spirik hozzászólása Júl 21, 2011
Sziasztok .
Van egy elektroncsővem milyen csővel tudom kicserélni mi tudja hejetesiteni
6sn7gt
(#) sznyeg válasza spirik hozzászólására (») Júl 21, 2011
A Magyari-féle csőkatalóg szerint a a 6SN7 az egy ECC rendszerű cső.
Uf: 6,3V
If: 0,6A
Ua: 250V
-Ug1: 8V
Ia: 9mA
S: 2,6mA/V
Ri: 7,7kOhm
Oktál foglalatú kettőstriódát keress
Pl. ECC33, WA6SE
Bővebben: Link
Datasheetarchive.com adatbázis
Képen a csőfej bekötése.

DSC00446.JPG

(#) oibacsi válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 21, 2011
Egy másik kapcsolásban láttam pentódának kötve, 1k ellenállással és 250V-os zenerrel beállítva a segédrácsfeszt. Üzembiztos lehet így?
(#) joepapa válasza spirik hozzászólására (») Júl 21, 2011
oroszban:
6H8C (ciril)
6N8Sz (kiejtve) emiatt 6n8s nek is írják itt ott.
Következő: »»   1229 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem