Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Helymeghatározás épületben hogyan?
Témaindító: gosztola.laszlo, idő: Ápr 4, 2007
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy milyen módszerrel lehetne meghatározni egy kb. sportcsarnok méretű épületben egy mozgatható objektum helyét? GPS, esetleg más módszer?
Helyszín függő. Ha sík, akkor leginkább ultrahangal. Több oldalra, és mérni a jel visszaérkezési idő különbséget.
És ha nem üres a terület? Mint pl. egy áruházban, ahol vannak polcsorok.
Hát az nem lesz könnyű.
Akkor ha vannak akadályok is, az ultrahangos módszer legtöbbször nem jó. Lehetne még rádióhullámú, de ez nem hobby kategória. Nem is nagyon láttam még belőle megvalósított cuccot. + ha a tereptárgyak fémből vannak, akkor gond lehet. Ha lehet fölötte valami, akkor magasra egy kemera és egy géppel+képfeldolgozó szofttal lehet megmondani, hol van a valami. Ha nem lehet fölötte semmi, de lehet pl a padlóra festeni, jelölni, akkor így, a robotba kamera és képfeldolgozó szoft. Egyenlőre ennyi jutott eszembe.
én is gondolkodtam ilyesmin, hogy milyen jó lenne egy ilyen cucc, amikor az asszony eltűnik a bevásárló központ sűrűjében...ötletem sajna nincs...
Sziasztok! Egy óriási kérdésem lenne! Tudtok olyan helyet,ahol venni,vagy készíttetni lehet jeladót? (GPS) Kerékpárra szerelhető változatban(lopás esetére),aminek a helyét egy GPS-es telefonnal meg lehet nézni? Ha nagy marhaságot kérdeztem,akkor bocsi! Előre is köszönöm!
A biztonságtechnikai cégeknél érdeklődj. Pl Co -Axial Kft..
(Google-->Műholdas nyomkövetés) (Drága bicajod lehet! )
Hát attól, hogy a bringán és a telódon is van gps nem fogod tudni, hogy merre jár.
De ha a bringán van egy gps modul, és ennek a kiadott koordinátáit egy telóval, adatkapcsolattal elküldöd a telódra, akkor akár mehet is.
Sziasztok!
A témába vágó problémám van, gondoltam megkérdezem hátha valaki már foglalkozott vele. Nem beltéri téma ugyan, de remélem még belefér. GPS nem jó. Egyrészt mert nem akarok,másrészt nem elég pontos. harmadrészt a projekt súlyához képest drága. Lássuk a medvét: Lenne egy viszonylag sík terep. Főleg pázsit, rahedli virágágyás, dísztalicska satöbbi.... Fémtárgyak nincsenek . És van egy kütyü aminek itt kell mozgást végeznie. Ennek a kütyünek a helyét kellene meghatároznom deciméteres pontossággal. Gondolom innen már tudjátok miről van szó. Iigen robotfűnyíró. Szóval a helyzetmeghatározást rádiós irányméréssel kívánom megvalósítani. Kellene valami olyan rádió adó, vevő kombó olyan vevőantennával ami egy max. 50 méteres távolságon megfelelő iránygörbét rajzol ki. Bővebben: van két pont: az egyikben egy adó a másikban egy vevő. A vevő antennája 360' ban elforgatható. Mondjuk léptetőmocival 0,9' felbontás doszt elég lesz. Az antennától függő iránykarakterisztika segítségével meghatározhatom az adó irányát. Ugye a helyzetméréshez min. 3 adó kell. Én négyet gondoltam a négy sarokba, ha egy kidől a sorból, attól még megy a buli. A) a roboton lesz az adó a sarkokban meg a vevők amiket 90' ban forgatok. - előny: elég egyfajta vevőket építeni. - hátrány: a sarokonak kommunikálni kell realtime a robottal. 4 léptetőmoci a vevők alá. Az sarokkat össze kell kötni vagy rádiózni köztük... B) a roboton vagy egy hangolható vevő vagy 4 db vevő a négy adóra hangolva. -előny: nincs szükség a kommunikációra az adókkal. -hátrány: a hangolható vevőt kell csinálni vagy 4 vevőt cipel a robot. A B megoldás jobban tetszik. valahogy így önállóbb lesz a robot. Nézzük továbbá technikai részleteket: Szóval milyen rádió kellene? Szerencsére a különféle rókavadász kapcsolásokból tudtam okosítani magam. 80 méteres? Elrettent a relatíve nagy antennaméret. A bss.fw.hu-n aláltam egy jó kis sípolót kvartzzal. Sajnos sokféle kvartzot nem lehet kapni ebben a tartományban (vagy csak én nem találtam) Hangolható vevő kapcsolás még akad is. itt Sajnos NE592 t vagy komplementert nem tudtam szerezni. 2 méteres? Találtam szintén egy jó kis adókapcslást itt. Ebben 48 Mhz-s kavics van aminek a frekijét triplázzák. Sajnos ezzel is az a gáz mint az előzővel: a nem lehet csak egyfajta kavicsot találni ebben a tartományban. Vevő szintén akad, igaz számomra jóval bonyolultabbnak tűnik. Szóval tanácsot szeretnék kérni az öreg rádiós rókáktól: Melyik irányba induljak el? Egyáltalán ilyen kis távolságon megoldható-e? Továbbá. Ha valakinek hasonló dologra van szüksége szóljon. Több szem többet lát, töb agy többet számol... Fejlesszünk együtt és az eredményeket majd egy cikkben közöljük. Nahh ez megint jó hosszú lett....
Elég macerás lesz mert sajna nem tudsz 1 fok alatti nyilásszögű antennát csinálni ami kb 50 méteren belül 1 fok vagy közel olyan kicsi nyílásszöget produkál .
Frekiben lehet felmenni akár 870 mega környéki ISM sávú adó vevőkkel lásd távkapcsoló eszközök. Autózár , garázsnyitók ..stb. Adók kompletten olcsón beszerezhető ~ 1k HUF vevők hozzá kb.: ~2k HUF Iránymérésre lehet használni a fázistoláson alapuló mérést is. Ekkor elég 2 mérő állomás is nem kell 4 vevő. Igaz marad 4 antenna. 1 vevőre 2 db antenna csatlakozik. pontosabban 1 1 dipol. Ezek 1 művonallal vannak összekötve (1/4 hullám hosszúak) . Az vevőbemenettel diódákkal közösítik köztük párszáz herzes frekivel kapcsolgatnak. Ez vevőben ez a kapcsolgatot jel is megjelenik. A megjelenő jel arányos az iránnyal.
Hasonlo problemaval akadtam ossze, de nalam egy porszivo lett volna az eszkoz.
En a tehetetlensegi navigacios rendszert gondoltam hasznalni, mert egyszeru és OLCSO. De sajnos az en tervem megbukott azon hogy egy szobaban az ott felejtett papucs, jatek stb megboritja a rendszert. Viszont a te esetedben szerintem mukodokepes a dolog, mivel a viragagyas a legritkabb esetben valtoztatja a helyet. A rendszer lenyege az hogy mindig egy a kiindulasi pont. Egyszer kezi "vezerlessel" vegig mesz a terepen mikozben egy MCU egy EEPROM-ba rogziti az iranyvaltasokat. Majd viszamesz a kiindulasi pontra es azt mondod a cucnak hogy az EEPROM-ban tarolt utvonal alapjan GO. Ha esetleg valtozik a terep, egy kor a tanulasra, majd egy sort kibontasz es figyeled ahogy a gep dolgozik. Remelem segitettem.
Ha tusagosan nagy a terep, megadott pontokban leszursz, egy-egy RFID tag-ot, igy ha odaer kalibralhatja a poziciot.
Szerintem egyszeru es viszonylag olcso.
Wifivel is lehet helyet meghatározni ha van több access point a környéken. Van egy progi ami a jelerősségükből és a helyükből kiszámolja a pozíciódat.
Bővebben: Link
Egy bevasarlo kocsi mozgasat szeretned figyelni?
Ha nem szabadalom targyat kepezi ( ) akkor leirnad egy picit pontosabban, hogy mi a feladat?
Idézet: „A Place Lab szoftverrel, könnyen megállapithatjuk poziciónkat, anélkül, hogy új eszközöket vásárolnánk. Ez az ingyenes szoftver a környező hotspotok szignál erősségének és térképen elhelyezett hotspot kordináták (szélesség, hosszúság) segitségével háromszögeléses módszerrel számitja ki a felhasználó pozicióját. A program 20-30 méteres pontossággal dolgozik. Ezen a későbbiekben javitani akarnak, hogy elérjék a GPS pontosságát. A kliens elérhető Windows XP, Linux, Mac OS X és Windows CE/Pocket PC platformokra.” Nem semmi a pontossaga. Kiraly lehet a kert egy ilyen funyiras utan. Remelem nem bantottalak meg... Ha igen akkor bocsi...
Üdv!
Erről az elképzelésről nekem a "Tűz birodalmából - a sárkényvadászat helikopterrel jelenet"jut eszembe amikor kitettek 3 vevőt és a képernyőn láták hol a sárkány NA egy olyan nem lenne rossz itthonra Bár a sárkányon nem volt adó Idézet: „A program 20-30 méteres pontossággal dolgozik.” Basszus nincs is ekkora kertünk Van ezen még mit csiszolni!
Én csináltam már ilyesmi rendszert. Az ultrahangos terjedés méréssel megy. Két vevő elég a falra, meg egy adó a robotra. Mondjuk ehhez viszonylag jól belátható terület kell. A pontossága pár centiméteres.
Kertben az a hiba, hogy pl egy nagy fenyő vagy tuja mögé nem lehet belátni ultrahanggal, és így a növények meg más ilyen nagy tereptárgyaknál pluszban valamit még ki kell agyalni.
Robotfűnyíró és robotporszívó is létezik már. Szerintem ezeket lenne érdemes utánozni, mert ez a távolságméréses téma igencsak nehéznek tünik. Lehetne 2db radarral mérni az eszköz távolságát (ebből síkon a két körív metszéspontja kiszámítható). Ezt ultrahangal, rádiófrekivel vagy lézerrel lehetne megtenni, de arasznyi távolság mérése igencsak húzós.
Egyébként erről egy meglevő topic van már itt a fórumon..
Ezért jobb szerintem az általam leirt modszer.
(#102757)
Köszönöm mindenkinek az észrevételeket, megpróbálok mindenre válaszolni.
Kerawill: nem kell 1 fok nyílásszögű antenna. Csak az kell, hogy azt forgatva a jelerősség egy adott szögben legyen a legnagyobb. 2 méteres sávban ezt yagi antennával szokták megoldani, a 80 méteres sávon pedig egy botantnna és egy hurokantenna kombóval. A rádiót magam szeretném összebarkácsolni. Scanmen: RFID: nekem majdnem folyamatos helyzetmérés kellene. Azt, hogy bizonyos pontokra érve tudja magát kalibrálni az nem elég. Bozsokiandras : A wifis helyzetmérésről már hallotam, de egyrészt mint mondták számomra nem elég ponto,s másrészt meg nem pont költséghatékony... Gory: a ultrahangos távmérés nem jó, mivel nincsenek konkrét falak, max. csak drótkerítés . Fenyőfa Doky586: a gyári cuccoknak úgy tudom el kell keríteni a nem vágandó területeket egy kábellel, amit nagyfrekis feszültség alá helyeznek. Ezt érzékeli a droid, és kerüli el az ilyen helyeket. Nekem viszont olyan elvű megoldás kellene, mint amit Scanmen mondott. Magát a térképet, és az útvonalat tárolná a gép. Így a mozgás végzéséhez viszont elengedhtetlen a helyzet ismerete. Egyelőre nem adom fel... Megpróbálok építeni egy 80 méteres vevőt. És majd kísérletezek. Aztán vagy megfelelő lesz vagy nem... További észrevételeket is szívesen fogadok.
NE építsél 80 méterre emiatt adót !
80 méter is amatőr sáv és nem fognak szeretni a rókavadászok megkeresnek gyorsan . De egyébb a sávban történő megfigyelésre nyugodtan vevőt! ISM sávokon 87X Megán dolgozzál inkább! 430 is amatőr sáv ott se túl jó de ismerik az ISM frekiket oda nem mennek sokat forgalmazni . Vegyé 430Mhz as vagy 87xMhz es modulukat 1 adót több vevőt ! Kb.: 1000 Ft adó 2000 körül a vevő modulok Csak antennát kell rá rakni ! Készen van kompletten ... vagy súgok jobbat Vezeték nélküli ajtó csengők 2ezer píz a boltban ... Adó is vevő is van csak kódoló dekódoló nem kell használni . Na jó kódolót kell ha nem akarsz külön modulátort építeni az adódra . Akkor n*100 herzes "zörgést" veszel amit a kódoló csipből kimennek a vevődekodólót vezérlő jelek. Vevőben keresd meg a Hangfekis kimenetet és kész a rendszered !
80 méteres adó erre más okból se jó !
Hullámhosz és antenna mérete is lényeges szempont ! Hatásos körsugárzót nem tudsz kis méretben készíteni 80 méterre !!! Egy másik topicban ezt már kifejtettem : Bővebben: erről a topicról van szó Idézet: „a gyári cuccoknak úgy tudom el kell keríteni a nem vágandó területeket egy kábellel, amit nagyfrekis feszültség alá helyeznek.” Ezt inkább az élő fűnyírók esetén szokták alkalmazni (birkák, tehenek esetén) a gyári cuccokban képfeldolgozás van, és végigjárják a bejárható területet, az akadályokat kikerülik, így egy szalaggal ha körbekeríted a kihagyandó részt az bőven elég lehet.. A 80m-es rádiójel egy 20m-es kertben annak önmagában ehez hasonló méretű pontatlansága lesz.. akkor már inkább GPS (a GPS is tud cm-es pontosságot ha beszerzed a megfelelő berendezéseket hozzá és a licenszet, füldmérők használják, de húzós ára van). Esetleg ledekket tenni a fordulópontokhoz hogy azokat kövesse? (mindegyik különböző frekivel villogna, így követné őket), ha ilyen egyszerű dolog nem jó, akkor pár ezer munkaóra programozás+elektronikai munkára gondolom felkészültél (képfeldolgozás, MI, vezérlés, stb)..
Köszi az észrevételeket.
Ezt szerettem volna hallani: tehát akkor leteszek a 80 méteres dologról. Döglött 430 -as modulom van hegyekben, a dekódoló PIC halt meg bennük. Van hozzá távirányítók is szép számmal majd megpróbálom átbarmolni valahogy. Ezzel az a gáz, hoghy az első elképzelésem B pontjába nem jó: nem tudom 4 különféle frekire hangolni... Nem tudom négy adó irányát mérni vele. GPS-t nem akarok használni már elmondtam miért nem... Jahh és nem a villanypásztorra gondoltam: http://www.robotfunyiro.hu/Termekek.html#Howitworks meg kizártnamk tarom, hogy kamera lenne benne.... MI ígyisúgyis kell bele, figyelni kell az előttem lévő területet mondjuk ultrahanggal. Idézet: „Ezt ultrahangal, rádiófrekivel vagy lézerrel lehetne megtenni, de arasznyi távolság mérése igencsak húzós” Nem olyan húzós az ultrahang rádió kombó. És egy 20*20 méteres kertben is mondjuk +-5centi pontossággal meg lehetne oldani. A gond az inkább vele, hogy ha sok tereptárgy van, akkor azok miatt vagy sok vevőt kell telepíteni, vagy valami más megoldást kitalálni ezekhez a tereptárgyakhoz. Például valahol a robotfűnyírós topikban volt ilyen hogy negyfrekis drótot húznak ki a gyári robotfűnyírónak, és az valami tekerccsel vagy ilyesmivel érzékeli hogy az szegély. Persze a gyári megodlás csak ezt használta és összevissza kacsázott, ami miatt 10-szer addig tart mire levág mindent. Lucifer: Idézet: „Gory: a ultrahangos távmérés nem jó, mivel nincsenek konkrét falak, max. csak drótkerítés . Fenyőfa” Nem kell fal ehhez, annyi hogy a kihelyezett adót/vevőt (ki milyen elosztásban használja) fixen lehessen felfogatni valahova. Akár a kert sarkaiba leszúrt kis oszlop is jó. Aztán ha lenyírta a füvet leszeded róla.
Ja hogy te arra gondoltál, hogy a sarokban egy ultrahangos adó, a roboton egy uh. vevő. Rádión kiadom a parancsot hogy melyik sarok visítson. A rádióhullám fénysebességgel megérkezik, elkezd visítani. A hang késik, ezt mérem ebből tudum a távolságot. Mint az ultrahangos távmérőnél csak itt nem a visszaverődés számít.
Tehát építeni kellene egy mikrofon "rózsát" a robot tetejére, amivel körben lehet hallani. Ez jobb megoldás mivel távolságot mér -> elég két oszlop. Köszi mégegyszer inkább ebben az irányban indulok el.
Nem kell 4 freki nem kell 4 adó max 1 adó és 1 irány vagy kettő mérő antenna amit előzőekben már írtam .
Az a gáz hogy vmikor régen olvasgattam erről 2 oldalon is csak az a gáz hogy mindkettő eltűnt a netről ... avagy nem lelem Pedig nagyon hatásos az működése .
Hi !
No itten van mégis az egyik amit keresgélek iranymeres 1 pontból tobb antennaval Igazán 1 körbe forgó "radar"-t helyetesít elektromos kapcsolókkal igen egyszerű eszköz készlettel. 430 vagy inkább 870 megát figyelembe véve nem is lennének nagyok a méretek ! No itt lenteb meg NYÁKból gyártott keret antenna ami VHF sávban dolgozik. A hozza valo panel antenna A leírás alapján a vett jel fázishelyzet változását használja ki az iránymeghatározására. Remélem sikerült beindítanom a pozícióméréshez a fantáziátokat. A vett jel fázishelyzete "elvileg" független lehet a térerőtől, ez használja ki a rendszer. A becsatlakozó közösítő koaxok mérete kritikus lehet mivel azok a FIX értékű fázistoló tagok mm-re pontosan kell megépíteni a konstrukciót.Az is számíthat hogy milyen hosszú a diódák szára amikhez csatlakozik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |