Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Hello!
Most nem cseszegetni akarlak, de paneltervet, kapcsolási rajzot lehetőleg képként, és szintén lehetőleg veszteségmentes (például PNG/BMP/TIFF)formátumban illik feltölteni. Létezik vagy 100 féle tervezőprogram, elég nagy kavalkád lenne ha mindenki az általa használt formátumban közvetlenül töltené fel...
Legalabb annyit leirhatnal, hogy mit kellene csinalnia es ehhez kepest mit csinal, vagy mi a iba egyaltalan?
Annyi a gondom vele, hogy a feszültséget méri de egy bizonyos értéknél már más karaktereket ír mint amiket kéne. Az árammérés is működik mert ha a terhelést felviszem akkor a panelmérőn a feszültség értéke csökken, de az áram értékét nem írja ki tehát ott valami a galiba a kiíratással lesz. És abban tudnál segíteni, hogy a kijelzőre hogyan tudok kiíratni egy CGRAM-ból választott karaktert egy bizonyos helyre úgy, hogy az a szöveg is ott maradjon amit előtte kiírtam (pl. Labrotápegység)? Esetleg egy kódrészletet tudnál mutatni?
Bocs zombee, figyelmetlen voltam.
Sziasztok!
Most én kérdezek: AVR Studio 5 vs. STK500. Az eredeti, gyári STK500 "nagy panelről" van szó, nem az utángyártott klónokról(stk500_v2, AVR Doper; velük szóba sem áll). Ahogy felcsatlakozom, a listában bosszantóan kevés eszközt találok. Kb. 10-15 ATMega, illetve ATTiny12-13 és kész, más nincs. A mindmáig népszerű ATTiny2313, vagy az AT90USB162 már nincs. Miért? Csak a régi gépezetben volt vas? Mit lehet tenni? Persze az utángyártott AVRISP-mkII-vel mindent lát, az összes ATTiny, ATMega, AT90, ATXMega, és még pár eltérő típust is...
Eredetileg nem is volt tervezve, hogy támogassa a Studio5 az STK500-at. De aztán elég nagy volt a nyomás az avrfreaks.net fórumon, illetve az atmel marketing osztályán, így mégis támogatva lett végül.
Én meg tudom erősíteni azt, hogy eléggé foghíjas a támogatott mcu lista. Bár megemlítem, hogy én egy doper klónnal néztem meg ezt. Fordítottam egy saját hex-et neki, amiben magáról azt állítja, hogy 2.10 es Fw verzió fut rajta. Ezzel el lehet kerülni azt, hogy a Studio4 állandóan sírjon, hogy szeretné frissíteni (Illetve gondolom ennek hála szóba áll vele a Studio5 is). Hogy mit lehet tenni? Studio4-et kell használni.
Köszönöm, akkor nem nálam a hiba. Az 5-östől nem vagyok elragadtatva, sok a hype, lassú, nehezen lehet kezelni.
Inkább azért kérdem hogy a programozóimról mit mondjak az ismerőseimnek akik ragaszkodnának hozzá, mert volt aki nem hajlandó lemondani róla... Én maradok a 4-esnél a bugok ellenére is: - másol/beilleszt műveleteknél sokszor kifagy - assembler-ben F7 lenyomására nem mindig fordít(csak újratelepítés segít) - duplán kattintva a hibaüzenetre nem mindig ugrik oda(újraindítás segít) - projektváltásnál mindig ki kell tallózni az új hex-et is - nem képes felismerni az AVR típusát a signature-ből, az a felhasználó dolga
Köszönöm a választ. Persze a cikk cime nonszensz, bár gondoltam, vannak akik be tudják forrasztani ezt a sűrű lábú tokot. Igazából nem tudtam, hogy elavult, egy másféle tokozású (és tipusú) FT232-vel akartam összekombinálni amelyet már be mertem volna forrasztani. Az ötletet egy görög csákó programozója adta Bővebben: Link. Köszi az ötletet, utánanézek az AVRISP-mkII-nek.
Hello!
Ezzel én is találkoztam, egy fokkal kulturáltabban be lehet forrasztani egyTQFP-t, mint egy TSSOP-t... A sebességre tett megjegyzést javítanám, mert az este én is összedobtam egy ilyesmit(igaz, MCP2200-val) mert a nagyfeszt tudó STK500-at csak ilyennel lehet felprogizni. Ez elég gyorsan feldobta, kb. olyan sebességgel mint az stk500_v2, úgyhogy ezzel nem lesz gond.
Sziasztok
Építettem egy hőmérőt, és olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudnám megoldani, hogy csak 1 percenként frissítse a mérést? Úgy gondolom ezt a programrészletet kellene variálni:
Módosítani sehogy. Az "Beolvas10BitADC" hívása előtt vagy után ezt kéne beszúrni:
_delay_ms(60000);
Vagy inkább megszakítással kellene megoldani a beolvasást, mert ez a várakozás nem hiszem, hogy szerencsés.
Elindítasz egy timert és nézed, hogy a számlálója elszámolt e már addig ami ~1 percnek felel meg:
pl: 1Mhz-en jár az Atmega16-od. Timer 1-et elinditod 1024-es leosztással. Ekkor az 976,56 Hz-cel számol, ez ugye azt jelenti, hogy 1,024 ms -onként lépteti a TCNT1 regisztert. Ha tehát eléri az 58593-at (szerencsénkre a Timer1 16bites), akkor telt el 1 perc kb. Ezt figyeled, és ha ez igaz, akkor ezt nullázod és lefuttatod a cselekményt amit percenkét kellene. Hogy ezt interruptból teszed, vagy csak a program futása közben, az rád van bízva.
8 bites Timer eseten tehet meg egy soft-szamlalot a tulcsordulas interrupt-ba, es azzal tovabb szamol.
Hali!
Építettem egy USB Explorer-t és felprogramozás után beállítottam, hogy külső kristályt használjon (8 - Mhz) és ne ossza el 8-al az órajelet ezután meghalt az egész. Az AVRdude 0x000..-as ID-t ad vissza. AVR Studio-val programoztam. A fórumban olvastam, hogy a SPIEN-t is ki kellett volna pipálni de nem lehetett... szürke volt egy kis kérdőjellel. Lehet ezzel az ATtiny2313-al kezdeni még valamit? (Minden megoldás érdekel amivel újra használható lesz.) Egyébként egy STK500+JTAG USB v3-as programozóm van (STK500v2-nek látja az AVRdude). Z
Rossz órajelforrást adtál meg. Külső négyszögjel az XTAL2 lábra, ISPfreq: <100 kHz, és AVRStudió alól újraéled....>
Megcsináltam! Most már olvasni tudom a beállításokat írni viszont nem.
Az IC nem kap tápot (az összes Vcc/VccA és GND/GNDA lábon)!
A Fuse Bitek (Lock) be van állítva. Első lépés: Read ChipID Második: Erase Chip
@Zoszko #1028995:
Ha az XTAL1 lábra kötött külső órajellel sem megy, akkor marad a nagyfesz programozás és akkor újból használható. @TavIR-AVR #1029009: Véletlenül nem az XTAL1 lábra? Az XTAL2 az kimenet. @TavIR-AVR #1029128: ATTiny2313-ról beszélünk. Csak 1 VCC és 1 GND lába van...
Kiépítettem az egészet a kapcsolásból és így már olvasni sem tudom...
Idézet: „Entering programming mode.. FAILED! Leaving programming mode.. FAILED!” A nagyfesz. programozásról mondanál pár szót?
Ez messze van a kiolvasásától....
A ChipID ha nem jon vissza -> KUKA! Itt tényleg a nagyfesz prg játszik be....
A nagyfesz arról szól hogy a programozó nem a belső, "ISP-bootloaderrel" kommunikál, hanem vezérlőszálakon, "kézzel" címzi meg a memóriarekeszeket amibe (jelen esetben) párhuzamos adatvezetékeken beleteszi az adatot. Mindent tud mint amit az ISP, csak ennél a módnál nem probléma az elállított órajel, letiltott RESET láb vagy SPIEN FUSE bit.
Aktiválni a RESET lábra kötött 12V-al lehet(innen az elnevezés: nagyfeszültségű programozás), azonban a lábak billegetése megfelelő(HVPP/HVSP) programozót kíván. A gyári (és drága) variánsokon(STK500, STK600, AVR Dragon) kívül én kétfajtát ismerek, és mindkettő típust sikeresen meg is építettem. Az egyik az AVR Fusebit Doctor, ebből már több mint 10-et megépítettem. Programozni(programot feltölteni) nem lehet vele, de a FUSE biteket visszaállítja a gyári beállításokra, és igény esetén a csip tartalmát is törölni tudja(a programkód is blokkolhatja az ISP-programozást!). A másikból az első prototípust hétvégén építettem, ez lényegében a gyári STK500 egy jóval egyszerűbb variánsa, amiből kidobáltam egy csomó, a hobbista stámára felesleges dolgot. A HVPP/HVSP képességet illetve a firmware frissítés lehetőségét viszont benne hagytam. A kor követelményeinek megfelelően USB-interfésszel láttam el, illetve ha már van USB, a 12V-os nagyfeszt is az USB 5V-ból állítja elő egy DC/DC konverterrel. Hasonlót a www.der-hammer.info oldalon találsz.
Szia!
Ezt a HV programozót én is megépítettem, de ahogyan az oldalon közölték. USB-UART átalakítóval is jól működik, kellően gyors? A doperhez viszonyítva, mert nekem még olyanom van. Sajna a doperben hiába állítom az ISP frekijét, ugyanolyan dög lassú mindig, míg a HV progos szinte szárnyal maxon...
A munkahelyemen eredeti, GYÁRI STK500 van, többek között azon is méricskéltem párat hogy mi hogyan amíg meg nem találtam a hivatalos kapcsolási rajzát.
Összehasonlítottam az USB verziómmal(MCP2200) és ugyanolyan gyors a programozás. Sőt! A firmware frissítő része szoftverileg nem a gyári, az eredeti még hardveres UART-ot használt és ezért kb. 20-25 másodpercig frissíti magát, míg az enyémnél már 3 másodperc... Doper az valóban lassú, dehát ecccerű és occó.
Javítanom kell magamat: az eredeti STK500-on lévő AT90S1200 még szoftveres UART-ot használt!
Az STK500 az ATTINY2313 chipet használ a SW frissítésre és ATMega8535 chipet a tényleges programozóként és HW UART-ot. A használt protokoll STK500v2.
AT90S1200 chippel az eredeti AVRISP volt szerelve (AVR910 illetve AVR911 azonosítószámon az Atmelnél). Ennek protokoll megnevezése volt az STK500v1.
Ki kell javítsalak, az eredeti STK500 frissítését is AT90S1200 végzi. Kiolvastam a kódját, és visszafejtéskor azt látom hogy szoftveres UART van, hardveres nem is lehetne...
Ha ATTiny2313-at látsz rajt az már valószínűleg javítás áldozata lett. Nem feltétlenül házilagos, garanciálisan is cserélhették. Az AT90S1200-al lábkompatíbilis, és az RX/TX lábak is pont ugyanoda esnek. Amikor az STK500-at kiadták, még nem létezhetett ATTiny2313, legfeljebb AT90S2313 néven... Bővebben: Link(6. oldal)
Na előástam az STK500 panelemet:
20070705-i gyártás. ATTiny2313 van rajta és Atmega8535L chip. Az STK500 is jópár ven keresztül futott, így az Atmel is változtatta a csereszabatos chipjeit....
Rendben, elhiszem.
A munkahelyemen lévő pár darab STK500-ból és a gyári leírásokból indultam ki, mindnél AT90S1200 volt. Persze ezek még Németből lettek hozva sok-sok évvel ezelőtt, ott jóval korábban kezdődött minden.
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem! Nemrég megjött a netről rendelt AVRISP mkii-es AVR programozóm, neki is álltam és megpróbáltam megvalósítani Topi Nyolc lábbal AVR című cikkének első részét, de amikor a programot az ATtiny45-ös AVRbe akarom égetni az AVR Studio állandóan hibát dob: "Target appears to have lot power or the ISP connector was disconnected". Az égetés sebességét végigpróbáltam most 125kHzre van beállítva. Előző hozzászólásokban olvastam valami olyat, hogy a programozó nem látja el az AVR-t tápfeszültséggel. Habár a dokumentációjában az van írva ha piros a LED rajta akkor nincs target POWER ha zöld akkor van. És ha én elindítom az égetést akkor felvillan a zöld. De ennek ellenére kipróbáltam egy 5Vos tápegységgel és feszstab ICvel is és úgy se működött Mit tegyek? Segítsetek! U.I. (Csatolok 2 képet, hogy egyértelműbb legyen .)
Az AVRISP mkII-es nem ad tapfeszt a celaramkornek. Ezt neked kell megtenned. Emlitetted hogy kiprobaltad ugy is hogy kulso 5V-os taprol taplaltad az aramkort.
Ha a programozo csatlakozoja az AVR megfelelo labaira lett kotve, akkor mennie kell (a GND-t es a VCC-t is ra kell kotni a celaramkorre, mert ezzel erzekeli a programozo hogy van-e tap a celaramkoron. ekkor az a LED ami a kepeden piros, zolden fog vilagitani) |
Bejelentkezés
Hirdetés |