Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   116 / 1210
(#) potyo válasza janikukac hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Csak akkor ha megkérhetlek, ne gyere majd olyan kérdésekkel ide, amik fel sem merülnének, ha hallgatsz ránk és asm-el tanulsz...
(#) janikukac válasza potyo hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Na jó, ez Tamásnak, Viktornak, és Neked is szól: Akkor ASM jobb lesz?
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Jobb.
(#) bbalazs_ válasza janikukac hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Idézet:
„Elkezdek idén még sámánkodni!”

Rosszul valasztottal, Neo.
Megkerdezem meg egyszer: Ugye, a kek kapszulat szeretned?

Meg egy szavazat az ASM-re. Es a 18F-es sorozatra...
(#) janikukac válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Oké, köszönet !
(#) vilmosd válasza janikukac hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Megegyszer:
Mintmar sokan leirtak : ASM. Az emlitett konyvtarban talalsz komplett ASM csomagokat, amiket ha vegigveszel mar sokat fogsz tanulni. Elvezet a LED villogtatastol az LCD kezelesig. Meg kell probalni mindegyiket megerteni, MPLAB-ban a szimulatorral vegigkiserni, es megerteni lepesrol lepesre. Nagyon jo segedeszkoz, meg a PIC-et sem kell beegetni. Amikor erted a programot akkor beegetni es vizsgalni a mukodeset. Csak nyugodtan, nem kapkodva, mert meg leversz valamit. Kozben lazas sebesseggel tanulmanyozni a dokumentaciot. A ketto dolog a uC-knel nagyon kotodik.
Meg egy nagyon fontos dolog: Tanulni az elektrot, mert e nelkul nem fogsz sokmindent megerteni.
Mondjuk ez a tanulasi idoszak beletellhet evekbe, de megeri a faradsagot. Tudom egyszerre ez sok, es turelmetlen vagy, de ezt a szakmat csak sok turelemmel lehet jol csinalni.
(#) janikukac válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Okés, köszi, de nem akarom hallani, hogy folyton mindenki azt hangoztatja, hogy türelmetlen vagyok. Annyira rossz hallgatni nekem.. :no:
(#) vilmosd válasza janikukac hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Rendben. Csak a forum kozonsege birja turelemmel a kerdesaradatot!
(#) janikukac válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Elnézést..
(#) trudnai válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Nem turelmetlennek kell lenni, hanem szisztematikusnak! A leheto legrosszabb ha valaki atomreaktort akar epiteni ugy, hogy kozben nem ismeri az atomok fogalmat... Ezert jok a konyvek, mert azok lepesrol lepesre vezetik az embert es juttatjak el egy olyan sizntre ahonnan mar lehet tovabb haladni.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

És a legrosszab az, hogy ha valakinek csak elképzelése van egy bizonyos dologról és azok nem jók. Ilyenkor győzd meg, hogy neki mi lenne a jó, miután az érveidet sem érti.
Ilyenkor mi a jó megoldás, hagyni hogy rájöjjön nem jó utat választott, vagy kardoskodni? Miért is jó az nekünk, hogy ha nem fut zsákutcába és nem adja fel az első LED villogtatás után? Ugyebár nem kell mindenkinek érteni ehhez.
Egyébként sem divat manapság a gyerekeknél a kitartás és a tanulás... Tisztelet a kivételnek!
(#) vicsys válasza watt hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Tudom ez már durván off, de a motiváció sokat jelent a tanulási kedv létrejöttéhez. Ha a motiválás pozitív (türelmes, megértő közösség, segítő- iránymutató hozzászólások), akkor jóval nagyobb lesz a haladás mértéke, mint a büntetéssel motiválásnál. A gyermek érdeklődik és kérdez. Kérdezéssel tanul. Mintákat másol. Ha a minta pozitív (nagybetűk használata, pontos szakmai kifejezések, precíz kivitelezés, etc...), akkor majd ő is azt fogja alkalmazni. Legalábbis, én így látom a világot.
(#) dinokal válasza janikukac hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Szia! Én is most kezdem a PIC-ezést és a programozást tanulni vén fejjel. ASM-al kezdem, egyszerűbb a gondolatmenet, megismerem a PIC-et. Ha eljutok odáig hogy az egyszerűbb dolgok jól mennek, akkor vele párhuzamosan elkezdek C-t is tanulni. Nagyon jó tanulási lehetőség a PICula| PICCOLO| PIC-kwik projekt, nagy előnye hogy sok helyen egyszerre mutatja az ASM és a C forrás példákat. Ha utánanézel sokan használnak C-ben is ASM betéteket.
(#) trudnai válasza vicsys hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Pozitiv a gondolkodas modod Valoszinuleg kisgyerekeknel ez mukodik is mert meg nem alakult ki bennuk az az altalanos velemeny, hogy a vilagon mindenki hulye csak o nem Amig divat az, hogy ugyan nem beszelni Angol, megis 'sorry'-znak, es 'hi'-onak, sot neha y-nal irjak a 'hi'-t mert az ugy jo (meg akkor is ha azt mas nem erti meg), szoval ameddig ez a divat addig nem fogjak atvenni a kis/nagy betuket es az irasjeleket, hiszen az nem divat manapsag... Sot, elfogadni szakmai tanacsokat sem divat, pl ha megfigyeled, hogy hogyan probaltam tanacsot adni ASM vagy C ugyeben, vilagosan leirtam, hogy C-vel nem fogja erteni a PIC-et ASM-el meg igen -- mit valasztott? C...

Mai szamitogepes programozok tobbsege amugy sem tanult Assembly-t soha, es pl az ilyenek allnak le vitatkozni, hogy a C++ meg a C# gyorsabb kodot general mint amit Assemblyben lehet irni, es higyjem el igy van mert en nem lehetek olyan okos mint a fordito. Nyilvanvaloan mindenki magabol indul ki. Lehet persze naluk hianyzik a motivacio es csak emiatt van az egesz, de akkor legalabb ne szallnanak vitaba az oreg szakikkal -- szoval akkor a motivacio hianyat nagymerteku onismeret hiannyal es kivagyisaggal probaljak meg kompenzalni.
(#) vicsys válasza trudnai hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Nagy gyerekeknél és felnőtteknél is működik a dolog. Minden nap ezt csinálom.... Csoda, hogy őszülök??
Az, hogy "jajj Istenem mit válasszak?" onnan adódik, hogy azok után megy, akik megmutatták a munkáikat és érezhetően jó kis dolgokat "szegeltek" össze. Ki mást is kérdezhetne, ha nem a témában jártas embereket? Én is Őket követem és közben próbálok fogásokat eltanulni...
(#) janikukac válasza trudnai hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Azért választottam a C-t, mert azt már elkezdtem böngészni, csináltam ledvillogtatást is..
(#) watt válasza janikukac hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Kicsit aggaszt, hogy nem érted meg az indokokat és csak fújod a magadét, de nekem mindegy, én már nem írom le ugyanazt mégegyszer.
(#) janikukac válasza watt hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Már ráálltam az ASM-re, nem kell rám haragudni.. :no:
(#) slogan válasza janikukac hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Pedig a C egyszerűbb
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Ne zavard össze! És egyébként sincs igazad, mert az ASM egyszerűbb, csak összetetteb!
(#) slogan válasza watt hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Csak egy gondolat ,hiszen csak ugatom a témát ,nincs különösebb kompetenciám belevau .....
Én el kezdtem ASM ben progizni ,"szögeltem is össze" néhány kisebb programot ....
De mikor megmutatták a C -t és rávezettek arra ,hogy kb. olyan ASM -ben progizni ,mintha karosszéria lakatosként még a szerszámot is nekem kellene csinálnom ,akkor a C mellett döntöttem .
(#) vizor hozzászólása Júl 20, 2011 /

ASM +1
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Leírtuk már, hogy a PIC nem PC, itt nem a programozáson van első időszakban a hangsúly, hanem a PIC megismerésén! Te ismered már a PIC-et úgy, hogy C-ben is regisztereket állítasz, mert zavar, hogy nem tudod milyen biteket állít a fordító egy OPEN esetében pl. a soros porton? Vagy sikerült már 9 bites adást 8 bites vételt beállítanod Open-el? Nem akarom sorolni hány helyen akadhat el az ember, ha csak a C-t ismeri és a PIC-et úgy kezeli, mint egy dobozt!
(#) trudnai válasza slogan hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Nezd, tokeletesen igazad van, ASM-ben meg a szerszamot is neked kell csinalni. De epp ez a lenyege! Nem kotelezo abban fejleszteni, csak megismerni a 'gyartasi folyamatot', ha mar a szerszamos analogianal tartunk. Ha csak azt ismered hogyan kell a zold es piros gombokat kezelni hogy a szalagrol lejojjon a preselt karosszeria elem, akkor bajban vagy ha 2010-es modellhez valo ajtokat preselget neked a gep es nem tudod hogyan kell elkesziteni a pres format az ujabb modellhez...

De ne inditsunk ASM vs C flame-et mert nincs ertelme, ugyis csak meddo vita
(#) bbalazs_ válasza slogan hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

En is csak par gondolatot szeretnek hozzafuzni.
Szerintem az asm szukseges. Az elejen mindenkeppen. Amig megerti a hagyomanyos elektonika es a programozhato elektronika kapcsolatat. Idaig hardverkozeli a dolog. Aztan vannak, akik elmennek mar a grafikus dolgok, menurendszerek, bonyolult szamitasok, AI iranyaba, igy a cucc programozasa ott esetleg egyszerubb magasabb szintu nyelven.
A fontos az, hogy ha szukseges, visszanyulhass a biztos megoldas fele. Ez pedig az asm.
Vannak programozok, akiknek halvany fogalma sincs, mitol megy a szamitogep. Attol meg irhat ra jo programot.
De szerintem amatorkent meg KELL ertened az alapokat, hogy sikeres lehess a hobbidban.

Mondom ezt olyan 'karosszeria-lakatoskent' aki szive szerint a szerszamhoz meg a vasat is maga banyaszna...
(En terveztem es epitettem a sajat USB-s PIC egetomet, a PIC-re es a PC oldalra is en irtam a programot, mindkettot assemblyben).
(#) trudnai válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Idézet:
„(En terveztem es epitettem a sajat USB-s PIC egetomet, a PIC-re es a PC oldalra is en irtam a programot, mindkettot assemblyben).”

Ez publikus amugy? Van rola info valahol a neten?
(#) watt válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Idézet:
„(En terveztem es epitettem a sajat USB-s PIC egetomet, a PIC-re es a PC oldalra is en irtam a programot, mindkettot assemblyben).”

Ezt még a PK2 előtti időkben? Én is gondolkodtam, de a PK2 klón miatt nem láttam értelmét. Igaz a WPB-kről is azt hittem a PK2 miatt nem lesz rá érdeklődés, még is van. Na mindegy! Engem is érdekelne, mit sikerült alkotnod, ha nem gond!
(#) bbalazs_ válasza watt hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Elkuldhetem, ha tudtok vele valamit kezdeni.
Nem titkos, de nem is egy nagy szam.
Ugye, amit az ember maganak csinal, az maskeppen nez ki. Ott kezdodik, hogy LVP-t hasznalok...

Nem tudom, mikori a PK2, mert sohasem hasznaltam. Meg a 16F876A-hoz csinaltam anno egy LPT-set, aztan kiderult, hogy a notebookkal nem megy, aztan beragtam es vettem egy PCI-s kartyat, azzal ment. Most itt vagyok Nepalban, itt meg a gepeken nincs is LPT port (csak belul az alaplapon tuskesor).
Unatkoztam, atirtam USB-s valtozatra. Azt hittem, hosszabb lesz, de harom delutan alatt kesz lett.
Am az USB-s picet is fel kellett elotte valamivel programozni, na az volt kalandos
A programozo maga meg egy EEG-adatgyujtobol atalakitott cucc, nem kell megijedni, 18f4553-as pic kore epitett minimal cucc. Tapot az USB-rol kapja, egy 20MHz-s qvarc, par kondi, ellenallas.
Csak ez volt keznel. Itt semmi nincs, ugyhogy csak hozott anyagbol lehetett dolgozni.
Vagyis minden USB-s pic jo hozza.
(#) bbalazs_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Itt vannak. Az inc a par egyszeru makro miatt kell. A vegen vannak.

A PC oldali a Q.asm
A PIC oldali az f.asm

remelm, nem hagytam ki semmilyen toldalek-filet
(#) zolee1209 válasza vicsys hozzászólására (») Júl 20, 2011 /

Idézet:
„Az, hogy "jajj Istenem mit válasszak?" onnan adódik, hogy azok után megy, akik megmutatták a munkáikat és érezhetően jó kis dolgokat "szegeltek" össze.”

Akkor most picit önfényezem magam az ASM miatt... Az én meglátásom magamról az, hogy a kezdő szint felett vagyok már picivel, de még mindig nem tudok eleget ahhoz, hogy én egy magasabb szintű nyelvet válasszak. Szeretném megtanulni az alap műveletek működését/ végrehajtását a bináris világban és utána a felsőbb szintű matematikai műveleteket is elsajátítani. Mert nem azt akarom elérni, hogy meghívok egy függvényt, ami nekem gyököt számol, vagy bármi más műveletet elvégez úgy, hogy valójában nem tudom, hogyan is érte ezt el a kontroller. Tudni/ érteni akarom. 2009-ben kezdtem a programozást, a jutub videóimon látható, meddig jutottam. Egytől- egyig ASM-ben írtam a programokat...
Azt meg már nem írom le, hogyan kezdtem el anno programozói pályafutásomat...
Következő: »»   116 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem